Jak rozhazovat peníze z vrtulníku? Dejte je na co nejvíc pitomostí. A mladým

Někdejší guvernér americké centrální banky proslul prohlášením, že inflace, vy kluci pitomí, musí bejt, a aby byla, že klidně bude sypat peníze z vrtulníku. A ježto inflace už dlouho není, peníze se začínají sypat. Třeba jako státní dárky k osmnáctinám. Skvělý nápad. A vůbec, ať se dávají peníze na pitomosti. Ale ať je jich hodně. Nikdy nevíte, k čemu se dnešní pitomost jednou bude hodit.
Jak rozhazovat peníze z vrtulníku? Dejte je na co nejvíc pitomostí. A mladým

Není to vůbec dlouho, co jsme na tomto místě informovali o plánech italské vlády věnovat každému čerstvému osmnáctníkovi pětiseteurovou poukázku na nákup kultury podle vlastního gusta. Kvitovali jsme tu ideu, poukazujíce na to, že bývalo v tradičních kulturách zvykem, že přinejmenším hoši museli pro řádný přestup mezi muže prokazovat odvahu, houževnatost, schopnost snášet odříkání a utrpení a tak podobně. Jen nám bylo poněkud litovati, že není přísně vymezeno, kde končí kultura a kde začíná sranda, neboť reálně hrozí, že děvčata místo Bovaryové sáhnou po nějaké italské Třeštíkové a chlapci, místo aby odhodlaně trpěli na baletu, pojedou na nějakou vlašskou obdobu Kryštof kempu.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Z jeho produkce vybíráme:

Petr Syrový: Investování pro začátečníky

Po přečtení této knihy budete mít dost informací a odvahy, abyste udělali první investorské krůčky.

Jan Januš a Kristián Léko: Kurz právní sebeobrany

Kniha nabízí ve 30 lekcích právní vodítka ke každodenním situacím. Využívá zkušeností právníků; vychází tedy vysloveně z praktického pohledu na věc. 

V těchto dnech přišla kusá zpráva o tom, že mezi europoslanci kdosi přichází s návrhem příbuzného ražení. Každý čerstvě osmnáctiletý Eurounijec by prý měl k narozeninám dostat jízdenku Interrail, aby pár týdnů jezdil vlakem po Evropě a poznával její krásy. Geniální idea, všude je chleba o dvou kůrkách a každý zadek je o dvou půlkách. Není nad to při poznávání prvého muset utrpět nějakou tu otlačeninu na druhém a zažít nějaká ta zpoždění, výluky, žebráky, příkoří a nedorozumění, jaká každého turistu – železničního zvláště – dřív či pozděj čekají.

Rozhazovat přece chceme

Samozřejmě k cestám na zkušenou, jaké podstupovali mladí kdysi, má tohle fešácké cestování stejně daleko jako četba z dotace zakoupeného Tankového praporu k základní vojenské službě, ale aspoň něco. Třeba aspoň někdo bude mít oči otevřené a něco se přiučí.

Pravdaže existovaly by i rozumnější způsoby, jak rituálně mladé kvalifikovat na dospělé, a zajisté mnoho podstatně levnějších. Jen by hůř procházely, protože by nevypadaly tak cool. Takže znovu: aspoň něco. Pro začátek.

A pokud jde o ty peníze – už jsme ten argument v rubrice Co si o tom myslíte? použili vícekrát: peníze jsou. Prakticky co dva roky v nějakých (lhostejno kterých právě) volbách dokazujeme – tím, koho volíme –, že je chceme rozházet. Ba co víc, držíme u moci lidi, kteří souhlasí s tím, že bychom případně měli rozhazovat zbrusu nově tištěné peníze z vrtulníků. Aby inflace „nakopla ekonomiku k růstu“.

Bereme tedy jako výchozí fakt, že peníze jsou a že se budou utrácet.

Za dobré slovo knížku

Minule jsme v rubrice Co si o tom myslíte? odporem proti diktátu doby, který velí, že jak člověk začne trochu vydělávat, má běžet do banky pro hypotéku, vyvolali mocný odpor. 

To vám nebaštím. Koupit si byt? Dům? Nikdy!

Zastání jsme taky měli.

Ale přirozeně se snažíme najít proti svým argumentům nové protiargumenty, které jsme nevzali v úvahu a které by se měly počítat.

Tak třeba jak píše Aleš:

Je velký rozdíl mezi vztahem k nájemnímu bydlení a k vlastnímu bydlení, a to nejen k tomu vlastnímu objektu, ale i k jeho okolí. Jistě sami kolem sebe vidíte příklady lokalit, kde se bydlí v nájmu a lokalit, které užívají vlastníci. 

Další nefinanční kategorií je pojem domov. Nebylo by vhodné zvážit tento pojem nejen ve vztahu k sobě samému, ale také ve vztahu k dětem? Děti, které někde vyrůstají a mají možnost to bydlení považovat za domov k němu také dříve či později získají pevný vztah. Jistě pevnější než k nájemnímu bydlení, které se tak snadno ve jménu svobody a nezávislosti mění.

To má váhu. Alešovi bychom rádi poslali knížku od grady.

Než jedna velká pitomost, radši sto malých 

Zmrzlina zadarmo, pro každého a v neomezeném množství, ta asi bohužel neprojde, ale nemuseli bychom všechno nalít betonovým a podobným lobby. Hledejme něco mezi tím a hlavně – hledejme toho hodně. A ať jsou to projekty třebas na první pohled nerozumné: nikdy nevíte, co se bude hodit, až se svět nečekaně promění. Tak ať je to co nejrozmanitější. A ať to přináší vědomosti a dovednosti. I kdyby teď vypadaly jako naprosto zbytečné. A klidně ať se to balí do barevného papíru zábavy.

Typický příklad naprosté hovadiny dotované z veřejných peněz: městské slavnosti. Z městských peněz se nakoupí se kapely, artisti, atrakce, návštěvníci ze svých peněz podpoří kolotočáře, prodejce piva a žužu. A v davu se u stánků v pseudolidovém a pseudohistorickém odění snaží své zboží udat všelijací hrnčíři a kováři nebo cojávím košíkáři. Bez akcí sponzorovaných z veřejných peněz by jich těžko přežívalo takové množství. Nedejpámbu, jednou by se nám mohli všem hodit. Srdečně doufám, že větší i menší apokalypsy zůstanou jenom na stránkách (post)katastrofických knížek a ve filmech toho druhu, na druhou stranu reálné riziko tu prostě vždycky je. Třeba nám bude potřeba lidí, co umějí dělat věci vlastníma rukama; a budeme potřebovat, aby to učili další lidi.

Nebo – je dobré vycházet vstříc všelijakým bio iniciativám a náladám. Je to trochu zábava pro snoby, má to někdy až esoterický futrál, ale vzal to čert, třeba nám jednou přijde vhod nějaká krajová nepříliš vzhledná odrůda jablka, až ostatní odrůdy budou mít problém vzdorovat novému onemocnění stromů. Což je věc, která vám možná připadá jak z blbého filmového scénáře, ve skutečnosti je to ale poměrně reálná hrozba, viz třeba nová „rakovina“, která doráží kaštany, které ještě jakžtakž dokázaly snášet útoky parazitujících klíněnek.

Z podobného důvodu, kvůli diverzifikaci, je dobrý i nápad dát nějakých dvě stě, tři sta nebo čtyři sta eur každému mladému, aby je odevzdal v nejbližší železniční pokladně. Mít železniční síť v kondici není vůbec špatná věc. Nebo si nedokážete představit situaci, kdy se bude hodit? Inu, proto je dobré strčit mládežníkovi pár eur, aby je propálil v knihkupectví nebo kině, aby měli z čeho žít ti, kteří už vám tu obrazotvornost probudí.

Co si myslíte vy? Dokážete si představit, že se z veřejných rozpočtů nebude plýtvavě rozhazovat? Nebo je pravda, že se rozhazovat musí? Kdyby měl stát dát každému osmnáctiletému pět set eur (nebo řekněme patnáct tisíc korun, to je o trochu víc, ale je to podobně pěkně kulatá suma), co by za ně měl chtít? Respektive na co by měl dostat poukaz.

Ze svých bláznivých nápadů pro inspiraci vybírám: Poukaz na rychlokurz v jakémkoli řemesle. Čtrnáct dní nebo měsíc. Poukaz na kurz přežití nebo sebeobrany. Poukaz na fotografický kurz…, kurz muškaření…, nákup edukativní supravy Mladý chemik… 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

25. 9. 2016 11:06 | Karel

Naštěstí ceska vláda po 3 roky pravidelne-zvysuje mzdy, takže predchazi deflaci, proto u nás "vyhazování penez z vrtulníku" nehrozí.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 9. 2016 13:18 | Hunter

Čistě k tomu Interrailu:

Spousta lidí, hlavně na chudém východě, se zhrozí: Proboha, oni ti mladí hašišáci _dostanou_ 500€? Tolik? Na to já dřu celý měsíc a nedostal jsem zadarmo nikdy nic!

Ve skutečnosti je ten nápad s Interrailem téměř geniální.

To je totiž drahý dar, jehož skutečné náklady jsou pro státy minimální. Dá mládežníkovi 500€, ten ho odevzdá železničním společnostem. Kdyby to mládežník neudělal, stát by dal těch 500€ železničním společnostem přímo (protože osobní doprava _nikde_ není výdělečná a _všude_ je dotovaná).
Přidané náklady na každé další obsazené místo ve vlaku jsou přibližně 0, i kdyby se musel připojit vagónek navíc.
Kdyby se tato jízdenka nerozdávala, náklady pro stát by díky dotacím byly úplně stejné (německo teď třeba bude vyrovnávat miliardové ztáty DB), akorát vlak by byl prázdnější.

To je rozhazování které má smysl. Když už se to těm akciovkám ze státního leje tak jako tak, i když nic nedělají, tak ať to aspoň proteče přes lid a ten mají šanci z toho mít alespoň nějaký malý zážitek.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 9. 2016 11:44 | juřa

Proč chodit do extremu a dávat peníze 18 -ti letým, podívejte se do námi voleného parlamentu - co tam vymýšlí před volbama aby se zavděčili volícímu lidu. Nedávno mě fascinovala jedna funkcionářka s objevením ameriky že nepřizpůsobiví rodí děti jen kvůli dávkám, možná by měla prohlédnout hlouběji proč neplnoleté nepřízpůsobivé etnikum při narození dítěte uvádí jako otce svého prarodiče ve věku kolem 70 a čeká jen na sirotčí důchod až fiktivní otec umře.....pak jsou peníze darované mladistvým účelně vynaložené.....ne snad????
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 9. 2016 16:20 | kodiak medvěd

No tak veřejné slavnosti..., to je těžká věc. Prvních deset let po roce 1989 jsme ze všech stran slýchali, jak je třeba podporovat společenský život v obcích, jak je to krásné, když se ti lidé v tom Rakousku a v tom Bavorsku tak pěkně po kamarádsku ve volném čase baví, cpou se uzeninami, lejou do sebe pivo a vříská jim k tomu dechovka. A tak na tom obce zapracovaly, aby se zalíbily těm nahoře i těm dole a ono se to tady chytlo a usadilo. Ona už je to vlastně tradice a s tradicí se blbě bojuje. A taky se za ty roky vytvořily tradiční vazby pořadatelů těch akcí s dodavateli atrakcí a těm to taky tak nějak tradičně vyhovuje.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 9. 2016 16:15 | kodiak medvěd

Já myslím, že to nakonec dopadne jinak. Nebude to jízdenka, ale bude to letenka. A Eurounijec to nebude mít na cestování po Evropě, ale na návštěvu země svých předků. Jakože aby si uvědomil své kořeny a tak. Jen se ještě musí domyslet, co těmi několika málo jedinci, kteří jsou etnickými Evropany a nebudou mít jak to využít.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 9. 2016 15:59 | lajos

co presne bys rad memmu prispevku vytknul, anonyme?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 9. 2016 14:59 | Gabriel P.

Díky, takhle nějak jsem to chtěl myslet :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 9. 2016 14:37 | jezevec

kdepak poukaz na (švindl)rychlokurs, to by se jistě hned vyrojilo falešných poskytovatelů kursů, co by dali razítko a vyplatili studentovi pět tisíc na ruku, a deset shrábli, a nikdo by nic nedělal.
ale co opravdickou práci? kdyby měl stát dát každému osmnáctiletému poukaz na patnáct tisíc korun - nechť mu dá poukaz, být za tyto prachy někde měsíc zaměstnán na zkušenou, s veškerým pojištěním, předplacenými daněmi zvláštní sazbou, a bez nutnosti někde něco evidovat a hlásit. (nebo týden, či dva měsíce, podle chamtivosti soudruha)
at si absolvent zkusí pracovat a jistě ho zadarmo někde vezmou - at si malý zaměstnavatel nebo živnostník zkusí někoho zaměstnat bez rizika a bez obludné administrativy. stát zaplatí vlastně inicializační stáž. kdekoliv.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 9. 2016 14:28 | jezevec

ke každému čtvrtému dítěti poukaz na bednu šprcek?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 9. 2016 12:25

už to nepij, lajosi
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 9. 2016 12:24 | Prasomír

Tak třeba každýmu čerstvýmu tátovi poukaz na koupi ovocnýho stromku. To se neztratí. To by byla blbá dotace podle mého gusta.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 9. 2016 12:11 | lajos

500 euro pro kazdeho, aby si mohl koupit novy mobilni telefon. za dva roky znova a pak za rok znova a pak za pul roku znova a pak za mesic znova a pak kazdej tejden a pak kazdou minutu...

misto slova mobilni telefon dosadte libovolne co chcete.

tesim se! skvela predstava!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 9. 2016 9:15 | Quickie

No, dát Cikánům knížky je jeden z nejlepších nápadů posledních pár let a já vám k němu gratuluju.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 9. 2016 7:55 | HonzaV

Ty argumenty "pro" vypadají na první pohled dobře, ale podle mne je takové sociální inženýrství velkou chybou už z principu. Čert nakonec vem peníze daňových poplatníků... Horší je, že lid si zvyká (jestli už si nezvykl), že za něj "někdo" všechno zařídí, řekne mu, co má dělat, kam má jet, a omastí to propagandou, která odstraní veškeré pochyby a rozpory v myslích. Samozřejmě, dirigentům a asi i voličstvu to vyhovuje, ale strašně to zvyšuje neschopnost lidí si poradit bez centrálního vedení a až přijde jednou nějaký velký průšvih, tak tady budeme akorát běhat dokolečka a křičet.

Taloši by si dneska mohli za pětibábu nakoupit knížky dle libosti, do pěti let se výběr zúží na seznam podporovaných autorů s tím správným smýšlením. Kam bychom to přišli, kdyby si radikálové na poukaz vyzvedávali například Vůdcovy spisy!

Možná je to taky palebná příprava na umístěnky. V druhé fázi ta jízdenka bude někam na opačnej konec EUSSR a v třetí fázi navrch povinná. Aby se jako posílil internacionalismus. Doufám, že se toho nedožiju. Nebo možná radši že se toho nedožije EU :-)

Nechte proboha lidi dělat co sami chtějí. Buď na to přijdou nebo ne. Já třeba tzv. městské slavnosti nemusím, místo toho bych třeba radši kdyby se vzaly zatravňovací dlaždice a vyrobilo se pár parkovacích míst v ulici navíc. Takže přínos městských slavností pro voliče HonzuV je záporný a možná nejsem sám. Jestli si někdo chce v sobotu udělat piknik v parku a pozvat si tam kolotoč, tak prosím, ale proč ne za svý??? Já vím, že to nejde udělat na 100 %, ovšem musíme pořád vzhlížet k neuskutečnitelnému cíli, kterým je minimální stát (a asi i obec).
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 9. 2016 7:21 | Ramesse II.

Tak dokážu si představit, že by se peníze nevyhazovaly takto z okna - byly by menší daně a lidí by si koupili to, co by oni chtěli a ne to, co jim je nařízeno.

Ale máme demokracii a ta je postavena na tom, že jednou za X let si mocní a vlivní musejí svoji moc a vliv a přístup k veřejným zdrojům obnovit tím, že si znovu koupí hlasy obyčejných lidí (z jejich peněz, které si od nich předtím za tímto účelem vezmou).

Takže městské slavnosti s dnes tak rozšířenými plagiátory úspěšnějších kapel a podobné zbytečnosti budou mocní pro plebs pořádat dál (je to nic nestojí, zaplatí to právě ten plebs sám sobě a funguje to skvělě - ne jako kobliha zdarma, ale funguje).
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 16 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Římané, bolševici a záporné sazby

8. 6. 2016 | Pavel Kohout | 18 komentářů

Římané, bolševici a záporné sazby

Se znehodnocováním peněz si věděli rady antičtí Římané i sovětští bolševici. Dnes jejich praktiky přebírají ekonomové v centrálních bankách. Ideologie se změnila, cíl zůstává stejný... celý článek

Pitva strašáka jménem inflace

1. 6. 2015 | Jan Traxler | 3 komentáře

Pitva strašáka jménem inflace

Oficiálně je inflace právě teď zhruba nulová, dlouhodobě ale neustále užírá z hodnoty našich úspor. Když tedy příšera spí, využijeme toho a podíváme se na ni trochu blíž. Prozkoumáme... celý článek

ČNB: Intervence zadním vchodem

13. 5. 2015 | Martin Lobotka | 1 komentář

ČNB: Intervence zadním vchodem

Zapomeňte na proklamovaný kurz 27 korun za euro. Všechno nasvědčuje tomu, že naše centrální banka posunula svůj cíl a míří nyní na korunu ještě slabší. Jen se o tom jaksi zapomněla... celý článek

Křivá muška. Jak chce centrální banka trefit inflaci?!

10. 3. 2015 | Martin Mašát | 6 komentářů

Křivá muška. Jak chce centrální banka trefit inflaci?!

Centrální banka si dala za cíl dotlačit inflaci ke dvěma procentům. Po roce a čtvrt od intervencí se inflace líně povaluje kdesi kolem nuly. Nasnadě jsou otázky, jestli se tedy změnil... celý článek

Léčba Bernankem: pro chleba s pytlem stodolarovek?

5. 5. 2011 | Aleš Tůma | 16 komentářů

Léčba Bernankem: pro chleba s pytlem stodolarovek?

Je to jistější, než že příštího Slavíka vyhraje Karel Gott. Dokonce jistější, než že Petr Hájek pochází z opice. Bude hyperinflace! Nebo nebude?

Partners Financial Services