Očima expertů: Snadnější cesta k hypotéce? Zapomeňte

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 31. 5. 2019 | 9 komentářů
V České národní bance jednali o možném zmírnění pravidel pro půjčky na bydlení. Žádná úleva se ale nekoná. Rozhodli centrální bankéři dobře? Jaký vývoj můžeme očekávat na nemovitostním a hypotečním trhu?
Očima expertů: Snadnější cesta k hypotéce? Zapomeňte

Zdroj: Shutterstock

V letošním prvním čtvrtletí si lidé ve srovnání s prvním třemi měsíci loňského půjčili na bydlení o třetinu míň peněz než loni. Propad zavdal příčinu spekulacím, jestli Česká národní banka nesleví z přísných pravidel pro žadatele o hypotéky, která platí od loňského října. Banky by podle nich neměly poskytovat úvěr, pokud by výše celkového zadlužení žadatele překročila devítinásobek jeho čistého ročního příjmu (ukazatel DTI – debt-to-income). Domácnost s hypotékou by na splátky zároveň neměla vydávat víc než 45 procent čistého měsíčního příjmu (ukazatel DSTI – debt service-to-income).

„Bankovní rada diskutovala, zda je s ohledem na nedávný nárůst úrokových sazeb z hypotečních úvěrů ke třem procentům žádoucí zmírnit doporučení pro horní hranici ukazatele DSTI na 50 procent ze současných 45,“ informoval guvernér České národní banky Jiří Rusnok. „Rozhodla se však ponechat ji na současné úrovni s odkazem na analýzy a zátěžové testy domácností, které ukazují, že za vysoce rizikové lze pokládat již úvěry s DSTI nad 40 procent,“ uvedl Rusnok.

Čtěte víc

Novela zákona o České národní bance. ČNB našla způsob, jak získat víc pravomocí pro regulaci hypoték. Poslance, kteří budou o klíčovém zákoně rozhodovat, chce obměkčit zmírněním pravidel pro lidi do 36 let.

Mladí získají hypotéku snadněji. Rodí se výjimka z přísných pravidel

Nezměnil se ani doporučený limit ukazatele sledujícího poměr výše hypotéky a hodnoty zástavy (ukazatel LTV – loan-to-value), který zůstává na devadesáti procentech s tím, že banky můžou poskytnout maximálně 15 procent úvěrů mezi osmdesáti a devadesáti procenty.

Nadějí pro aspoň některé žadatele, kteří kvůli přísnější regulaci zatím nemůžou na hypotéku dosáhnout, tak zůstává návrh ČNB a ministerstva financí. Podle něj by mohla platit mírnější pravidla pro lidi do 36 let. Návrh je ale součástí chystané novely zákona o ČNB a není vůbec jisté, kdy a v jaké podobě projde Sněmovnou.

Co si myslí ekonomové a zástupci realitního a úvěrového byznysu? Neměla Česká národní banka limity pro poskytování hypoték (LTV, DTI a DSTI) přece jenom zmírnit? A jaký vývoj čekají na trhu s realitami a hypotékami?

Libor Ostatek

ředitel Golem Finance

Libor Ostatek
-11
+
-

Z pohledu prvonabyvatelů jsou limity LTV, DTI a DSTI dosti limitující. ČNB sice uvažuje o snížení limitů pro skupinu prvonabyvatelů, ale tato změna je součástí novely zákona o ČNB, jejíž osud je časově neurčitý. V tomto ohledu zachování stávajících limitů nevnímáme pozitivně, očekávali jsme, že by mohlo dojít ke změně platných doporučení. Z pohledu celku je dobře, že se parametry nemění, protože budeme mít možnost posoudit jednak dopad vlivu regulace a sílu ostatních tržních faktorů. V důsledku regulace, růstu cen nemovitostí a zvolnění tempa růstu české ekonomiky očekáváme v letošním roce mírný – zhruba 15procentní – pokles produkce hypoték. 


Marcel Soural

předseda představenstva společnosti Trigema a člen správní rady ARTN

Marcel Soural
+4
+
-

Hlavní problém neleží na poptávkové, ale na nabídkové straně. Na trh se kvůli pomalému povolování uvádí malý počet nových bytů, což tlačí ceny nahoru. Jen v Praze chybí v nabídkách podle odhadů minimálně tři až čtyři tisíce nových bytů. Omezování přístupu k hypotékám nemá na poptávku po novém bydlení v Praze ten rozhodující vliv. Dopad kroků ČNB je výraznější v regionech, kde však paradoxně nejsou ceny za nové byty tak vysoké jako v metropoli. Průměrná cena za prodaný byt je téměř poloviční oproti tomu, kolik se platí v hlavním městě. Z tohoto důvodu je proto také jakékoliv opatření centrální banky, které omezuje přístup k financování vlastního bydlení, diskutabilní. Doufám, že se stát a samospráva zaměří spíše na takové systémové kroky, jako jsou rekodifikace stavebního zákona nebo zřízení hlavního pražského stavebního úřadu, které omezí vliv propojení samosprávy a státní správy. Nicméně další případné omezování přístupu k hypotékám by situaci na trhu nezlepšilo.


Tomáš Kořínek

předseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny

Tomáš Kořínek
+3
+
-

První měsíce fungování s novými pravidly ukazují, že jejich dopad zřejmě bude větší, než všichni očekávali. Na začátku roku jsme mluvili o tom, že pokles úvěrových obchodů kvůli novým regulacím ČNB bude zhruba 20procentní. Propad trhu – a je jedno jestli mluvíme o hypotékách nebo úvěrech od stavebních spořitelen – je přitom výraznější. A to teprve přijde silná meziroční srovnávací základna – loni na konci jara jsme dosahovali rekordních prodejů našich úvěrů. Z tohoto pohledu si samozřejmě dokážu představit, že by ČNB mohla pravidla trochu uvolnit. Na druhou stranu, a to hraje ještě významnější roli, hlavní je pro nás stabilita a možnost kontinuální práce. A proto je nejdůležitější, aby se pravidla hry neměnila každou chvíli a abychom dopředu věděli, s čím se budeme potýkat. Máme stanoveny jasné mantinely a bude na schopnosti každé finanční instituce, jak si na nové užší hřiště zvykne a jak na něm uspěje.


Petra Štroblová

hypoteční specialistka Quantum reality

Petra Štroblová
+10
+
-

Podle mého názoru není tento krok nejšťastnější a praxe nám to denně ukazuje. Zejména u klientů s vyššími příjmy se ukazují parametry mnohdy jako zbytečně přísné. Dám příklad. Pokud má klient příjmy 120 tisíc korun, pak dle parametru DSTI může mít splátky maximálně ve výši 54 tisíc, což by znamenalo, že na živobytí mu zbyde „jen“ 66 tisíc. Pokud by chtěl žádat o další úvěr, například ze stavebního spoření na 500 tisíc korun se splátkou cca 3,5 tisíce, bude s velkou pravděpodobností odmítnut. ČNB na tento argument odpovídá, že banky mají pro takovéto případy možnost poskytnout výjimku, ale je to jen pět procent případů. To se bohužel ukazuje jako nedostatečné. Na výjimku je často nutné čekat do dalšího čtvrtletí, což je z obchodního hlediska nemalá komplikace. Nyní očekávám stagnaci objemu uzavřených hypoték.


Lucie Drásalová

hypoteční a úvěrová analytička Partners

Lucie Drásalová
+5
+
-

V zásadě souhlasím. Jsou to limity, na které si již trh zvykl. Byť i kvůli nim bude letos stagnovat či spíše klesat. Podle mě není úplně žádoucí, aby se každou chvíli měnily limitující parametry. Vždycky chvíli trvá, než to zapracují banky, poradci a v neposlední řadě i klienti. A než se stihne všechno usadit, už by přišly další změny? Takže souhlasím, že trh chvíli pojede beze změny ve smyslu omezujících limitů.

Pozitivní je, že úrokové sazby už několik měsíců ve většině bank pomalu klesají. Navíc jsme v období, kdy se s příchodem teplejšího počasí začíná víc stavět či rekonstruovat, takže poptávka po financování bytových potřeb pomalu roste. Realitní trh se také ustálil, takže očekávám, že následující měsíce by nemusely být tak slabé, jak se před začátkem roku předpokládalo. Uvidíme jak, kdy a v jaké formě proběhne schválení novely zákona o ČNB, kde jsou navrhovány určité změny v oblasti úvěrování. A to především pro mladé rodiny.


Jiří Feix

předseda představenstva a generální ředitel Hypoteční banky

Jiří Feix
-1
+
-

Loňské říjnové regulace ČNB byly znatelným zásahem, hypoteční trh se s důsledky doporučení prozatím srovnává. Vítáme proto, že se ČNB v této situaci rozhodla neměnit hranice ukazatelů LTV, DTI a DSTI a ponechat si delší čas na vyhodnocení dopadů na trh úvěrů na bydlení. První dopady říjnových regulací byly jasně patrné na výsledcích za první čtvrtletí, kdy jsme ve srovnání s minulým rokem zaznamenali 30procentní pokles objemu uzavřených hypoték. Přes nepříliš pozitivní výsledky ze začátku roku věřím, že se pokles trhu bude postupně snižovat a na konci roku bude činit kolem 15 procent. Očekávám, že v průběhu letošního roku také dojde k postupnému snížení tempa růstu cen nemovitostí na úroveň odpovídající růstu příjmů. V druhém pololetí se tak trh bydlení stabilizuje a ukáže se, zda se objeví prostor k alespoň dílčímu uvolnění limitů ze strany ČNB.


Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Czech Fund

Lukáš Kovanda
-16
+
-

Anketa

Kdo to řekl pěkně?

Babička točí na kolotoči na dětském hřišti malou vnučku. V jednu chvíli zjistí, že ji roztočila až nebezpečně rychle. S velkou vervou začne kolotoč přibrzďovat, až se jí nohy smýkají a boří v písku přilehlého pískoviště. Má zrnka v botách, ale co už, hlavně, že kolotoč zase přibrzdila. Uff.

Ovšem neroztočit ho předtím tak rychle, byla by na tom stejně. Tedy s tím rozdílem, že by neměla písek v botách. Ona zrnka v písku, která jí teď tlačí v botách, jsou jako pomyslná zrnka písku, kvůli kterým se v důsledku intervenčního režimu České národní banky z let 2013 až 2017 zadrhává podstatná složka tuzemské ekonomiky, totiž takzvané transmisní mechanismy ČNB. Část nástrojů, jimiž ČNB provádí svoji měnovou politiku, je tedy ochromena. Ale to přece nevadí. ČNB mezitím dostala do ruky další nástroj, jímž jednou zase určitě pomůže roztočit nějaký ten ekonomický kolotoč rychleji, než je zdrávo. A bude se to záplatovat zase další regulací. Ten nynější nástroj, jenž má ČNB celkem nově k dispozici, je takzvaný nástroj makroobezřetnostní politiky (tohle nářadí se dělí na LTV, DTI, DSTI a další „kousky“). Vychází z předpokladu, že miliony a miliony lidí – tedy „trh“ – obezřetné nejsou, zato sedm lidí vybraných prezidentem Zemanem čítankovou obezřetnost přímo zosobňuje. Přitom těchto sedm lidí nejde na trh se svojí kůží a se svými penězi, zatímco miliony oněch ostatních ano. Kdo bude spíš přiměřeně obezřetný: ten, kdo nakládá s penězi cizími, nebo ten, kdo nakládá s penězi vlastními?

Ondřej Tůma

Autor článku Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase a Lidových novinách.... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 5. 2019 16:47, chk

Špičkově kvalifikovaný? Ale zřejmě za mrzký peníz když tu takhle brečíte. Ale sebejistota vám nechybí, to ne, pane Špičko.

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 5. 2019 19:38, whyki

Moje matka vzala penize po rozvodu a postavyla maly domek s podlahovou plochou 96 metru i s pozemkem 1000m za 1.2 milionu korun. Do stavby dala 700 tisic uspor, pujcku ze stavebka a dalsi penize postupne. Je spokojena a bydli ve svem, z uspor z "podprumerneho" platu manualne pracujiciho. Dluh ma splacenej za 5 let.
Holt kazdy nemuze bydlet v centru prahy nebo v luxusne vybavenem 300m2 dome.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 5 komentářů

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Partners Financial Services