Hypotéky dál zlevňují, potvrzují nová čísla z trhu

pk | rubrika: Aktuality | 22. 5. 2019

Průměrný úrok u hypotečních úvěrů letos v dubnu klesl na 2,85 z březnových 2,9 procenta. Ukazuje to statistika Fincentrum Hypoindex, která vychází ze skutečných hodnot u nově sjednaných smluv včetně refinancování.

Na dosud nejnižší úroveň (1,77 procenta) se sazby dostaly v listopadu a prosinci 2016, od té doby rostly až na rovná tři procenta v letošním lednu. Pak se vydaly zase směrem dolů.

Měsíční splátka nové dvoumilionové hypotéky, uzavřené na dvacet let, teď dosahuje skoro 11 000 korun. Kdo si zafixoval rekordně nízkou sazbu, ušetří každý měsíc tisícikorunu.

Fincentrum hypoindex

V dubnu bylo podle statistiky Fincentrum Hypoindex sjednáno 6395 hypoték, což je o 263 méně než v březnu. Klesly i objemy úvěrů – dubnových 14,615 miliardy korun je o 131 milionů méně než v březnu.

Ještě výraznější je meziroční pokles zájmu. Loni v dubnu sjednaly banky 7896 hypoték v celkovém objemu 16,871 miliardy korun. Tehdy však byly hypotéky levnější – s průměrným úrokem 2,51 procenta.

„V nejbližší době sice banky promítnou do cen úvěrů poslední zvýšení základních sazeb ČNB, ale s ohledem na dobíhání jarních akčních nabídek lze očekávat, že by mělo jít o pozvolný proces,“ říká Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

bydlení, hypotéky, úroky, úvěry

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.

Partners Financial Services