Konec levných hypoték? V říjnu zdražilo devět bank

Kde a o kolik se zdražovalo? Projděte si náš přehled hypotečních i dalších novinek, které přinesl uplynulý měsíc.
Konec levných hypoték? V říjnu zdražilo devět bank

Co nového připravily banky na běžných účtech, spořicích účtech nebo pro investory? Psali jsme včera:

Česká národní banka na konci září potřetí zvýšila základní úrokovou sazbu. Právě od této sazby se odvíjí úročení komerčních půjček. Krok ČNB znamenal pro trh hypotečních úvěrů jediné – zvýšení úrokových sazeb:

  • V případě Air Bank dělá nová nabídková sazba hypoték od 700 tisíc do 1 499 999 korun 2,89 procenta (dřív 2,59 procenta). Kdo chce půjčit víc jak 1,5 milionu korun, tomu banka nabídne úrok 2,79 procenta (dřív 2,39 procenta). U hypoték do 700 tisíc korun dělá úrok 3,09 procenta.
  • Dražší – o jednu desetinu – jsou hypotéky s fixací od pěti do dvaceti let i u České spořitelny. Úrok u hypotéky s fixací na pět let tak nově dělá 2,99 procenta. Kdo chce úrok fixovat na osm let, musí počítat se sazbou 3,04 procenta.
  • S vyšší sazbou musí počítat také zájemci o hypotéku Komerční banky. Nabídková úroková sazba hypotéky s LTV 80 a fixací na tři až sedm let nově dělá 2,99 procenta, dosud dělal úrok 2,89 procenta. O jednu desetinu procenta podražily i hypotéky s LTV od 80 do 90 – nově je zájemci pořídí se sazbou od 3,99 procenta.
  • O jednu desetinu procenta podražila Pružná hypotéka s fixní sazbou MONETA Money Bank. Hypotéku do 80 procent hodnoty nemovitosti s fixací na sedm let lze nově pořídit za 3,17 procenta. Dražší je i Variabilní hypotéka. Úvěry s LTV do 80 u všech fixací nabízí úrok 3,22 procenta, hypotéku s LTV od 80 do 90 lze pořídit s úrokem od 3,92 procenta.
  • UniCredit Bank zvedla sazby plošně – o dvě desetiny procenta. Hypotéky s LTV do 80 a fixací od jednoho roku do deseti let nabízí úrok 2,89 procenta. Kdo by si chtěl půjčit od 80 do 90 procent hodnoty nemovitosti, musí počítat s úrokem 3,89 procenta.
  • Podražila i Československá obchodní banka a Poštovní spořitelna. Úvěr s LTV do 70 a fixací na pět let nově nabídne úrok 2,89 procenta (původně 2,69 procenta). Hypotéku s LTV do 80 a fixací na pět let lze získat s úrokem 3,09 procenta (původně 2,89 procenta).
  • O půl procenta vyšší úrokové sazby hypoték s LTV od 80 do 90 procent nyní nabízí Sberbank – nový úrok dělá 3,99 procenta. Dražší jsou ale i hypotéky s LTV do 80. Například u úvěru s fixací na pět let dělá úrok 2,99 procenta namísto původních 2,59 procenta.
  • mBank zdražila mHypotéku Light, úroky stouply u všech fixací. Například úvěr s LTV 80 a fixací na tři roky tak nově získáte se sazbou od 2,79 procenta namísto původních 2,49 procenta.
  • Hypoteční banka Wüstenrot zvedla úrokovou sazbu u následujících produktů: Hypotéky pro vlastní bydlení, Hypotéky Refin, Hypotéky na cokoliv a Hypotéky na pronájem. Přehled sazeb zde.

Příprava na hypotéku

Chcete si říct o hypotéku? Trochu jiný štos papírů potřebujete, když chcete nemovitost koupit, a trochu jiný, když vás chytlo budovatelské nadšení a chcete stavět. V obou případech to taky trochu jinak funguje s čerpáním. Připravte se s námi:

Kupujete nemovitost. Jaké doklady k žádosti o hypotéku

Stavíte nemovitost. Co je potřeba při žádosti o hypotéku

A když budete chtít, pomůžeme i s vybíráním hypotéky:

Vyzkoušet hypoteční kalkulačku Ušetři.Peníze.cz

Naštěstí se během října našlo i několik pozitivních zpráv:

  • Zájemcům o hypotéku nabízí Raiffeisenbank v rámci tradičních Hypodnů mimořádný bonus 5000 korun. Získá ho každý, kdo do 14. prosince 2018 dodá podklady potřebné ke schválení hypotečního úvěru v minimální výši dvou milionů korun a alespoň tříletou fixací. Klienti, kteří plní podmínky aktivity u účtů eKonto SMART nebo eKonto KOMPLET, můžou navíc využít slevu ve výši jednoho procentního bodu z úrokové sazby.
  • Wüstenrot – stavební spořitelna snížila o tři desetiny procenta úrokovou sazbu u překlenovacích úvěrů ProBydlení se splatností 14, 18 a 22 let. Nově tak lze půjčku získat s úrokem od 4,59 procenta ročně.
  • Raiffeisen stavební spořitelna u překlenovacích úvěrů nově nabízí fixaci úroku na tři roky, dosud šlo sazbu fixovat pouze po dobu pěti let. U tříleté fixace úvěru se zajištěním nemovitosti HYPOsplátka pak spořitelna nabízí úrokovou sazbu už od 1,94 procenta ročně. Tříletá fixace úvěru do 1 milionu korun bez zajištění REKOpůjčka začíná na 4,04 procentech ročně.
  • Home Credit představil Flexibilní úvěr, který klientům umožní splácet každý měsíc různě vysoké částky, podle jejich aktuální finanční situace. Každý měsíc je ale potřeba poslat alespoň stanovené minimum.

Pokud jde o pojištění, novinek bylo tradičně poskrovnu:

  • Pojišťovna UNIQA nově nabízí úrazovou asistenci pro motoristy, kteří se zraní v souvislosti s nehodou nebo užíváním vozidla. Asistence kryje například dopravu z a do zdravotnického zařízení, dovoz léků, nákup potravin nebo běžný úklid domácnosti. Cena úrazového připojištění včetně nové úrazové asistence pro motoristy dělá 300 korun v případě pojištění řidiče vozu a 130 korun za každé sedadlo v autě (pojištění celé posádky). U prémiových produktů havarijního pojištění UNIQA s nejširším krytím je cena připojištění s asistencí poloviční.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 5 komentářů

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Partners Financial Services