Hypotéky znovu zdražují. Přehled sazeb a další novinky

Monika Veselíková | rubrika: Co se děje | 9. 1. 2018
Kdo přesně zdražoval a o kolik? Projděte si přehled změn v oblasti půjček a hypotečních úvěrů za prosinec 2017.
Hypotéky znovu zdražují. Přehled sazeb a další novinky

Některé hypoteční úvěry podražily už během listopadu, další banky se přidaly během prosince. Úrokové sazby ovšem nestoupají nijak závratně, většinou o jednu až dvě desetinky procenta. Během prosince přišla s informací o zvýšení úroků hypotečních úvěrů také Česká spořitelna. Nové sazebníky začaly právě platit. „Situace na hypotečním trhu směřuje k dalšímu zvyšování sazeb centrální bankou. Česká spořitelna proto mírně zvýší hypoteční úrokové sazby o 0,2 procenta,“ komentoval zvýšení mluvčí Filip Hrubý. Nové úrokové sazby hypoték České spořitelny začínají u pětileté fixace na 2,49 procenta, u osmileté fixace na 2,59 procenta, u desetileté fixace na 2,69 procenta a u patnáctileté fixace na 2,89 procenta.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

U ostatních bank platí vyšší sazby už od prosince a to následovně:

  • Air Bank: zvedla úrokové sazby hypotečních úvěrů o dvě desetiny procenta. Hypotéku do 1,5 milionu korun pořídíte se sazbou 2,69 procenta, úvěr nad 1,5 milionu korun se sazbou 2,49 procenta. Nové sazby platí pro nové hypotéky i refinancování.
  • Raiffeisenbank: s vyšší nabídkovou sazbou musí od 4. prosince počítat i zájemci o hypotéku u Raiffeisenbank. Úrok u Hypotéky na bydlení (Klasik) nově začíná na 2,29 procentech, Hypotéku na nebytové prostory banka nabízí s úrokem od 2,59 procenta. Předhypoteční úvěr (Klasik Plus) lze sjednat s úrokem od 4,59 procenta a Americkou hypotéku banka nabízí s úročením 3,79 procenta.
  • ČSOB a Era/Poštovní spořitelna: Dráž vyjde hypoteční úvěr i u Československé obchodní banky a Poštovní spořitelny. Od šestého prosince vypadají úrokové sazby následovně: 2,49 procenta u hypotéky s LTV do 80 procent, 3,49 procenta u hypotéky s LTV do 90 procent. Americká hypotéka začíná na úroku 4,79 procenta. V úrokových sazbách do 80 procent je již zahrnutá sleva 0,3 procenta za aktivní využívání platebního účtu – minimálně 5 tisíc korun měsíčně – u ČSOB nebo Ery/Poštovní spořitelny.
  • mBank: začátkem prosince se zdražovalo i u mBank. mHypotéku Light s fixací na 3 roky a LTV do 80 procent nově pořídíte se sazbou 2,09 procenta namísto původních 1,74 procenta. Podražila i hypotéka s pětiletou fixací a LTV do 80 procent – namísto 1,94 procenta teď banka nabídne 2,29 procenta. Uvedené sazby navíc platí pouze při využití slev 0,25 procenta za sjednání pojištění schopnosti splácet od mBank a slevu půl procenta za obrat na účtu mKonto minimálně 15 tisíc korun měsíčně.
  • Equabank: zvedla úrokovou sazbu plošně pro účelové úvěry s fixací na tři roky a pět let z 1,99 procenta na 2,29 procenta. Stejné sazby platí i při refinancování.
  • Wüstenrot: u hypoteční banky Wüstenrot zlevnily hypotéky s LTV od 80 do 90 procent odhadní ceny nemovitosti a fixací na jeden či dva roky s garantovanou úrokovou sazbou – z původních 2,64 procenta na 2,44 procenta. Dráž – o jednu desetinku procenta, naopak vyjde hypotéka s LTV do 80 procent a tříletou, pětiletou a sedmiletou fixací. Konkrétní sazby se odvíjí od výše úvěrů – projít si je můžete zde.
  • UniCredit Bank: zvýšila sazby plošně o jednu desetinu procenta. Hypoteční úvěr s fixací na pět let nebo sedm let a LTV do 80 nově nabídne úrok 2,59 procenta namísto 2,49 procenta. Kdo by chtěl sazbu fixovat na deset let, musí počítat s úrokem 2,69 procenta (původně 2,59 procenta).
  • Stavební spořitelna České spořitelny: dražší Hypoúvěr – úrokové sazby u Hypoúvěru zvedla také stavební spořitelna Buřinka. Nově dělá nabídková sazba úvěru s fixací na šest let a LTV do 80 procent 2,25 procenta namísto původních dvou procent. U tříleté fixace je úrok 2,4 procenta a u fixace na deset let 2,5 procenta.

Jedna drobná změna nastala i u spotřebitelských půjček:

  • Wüstenrot: nižší doba splatnosti – spořitelna snížila maximální dobu splatnosti překlenovacího úvěru Půjčka ProBydlení Expres – nově dělá osm let namísto deseti.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 5 komentářů

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Partners Financial Services