Slovensko už navzdory recesi cítí výhody eura

Jan Stuchlík | rubrika: Rozhovor | 27. 4. 2009 | 3 komentáře
Slovensko už navzdory recesi cítí výhody eura
Navzdory silnému kurzu, kterým se slovenské koruny přepočítaly na eura, jsou slovenské exporty levnější než české. Výhody cítí i stát díky nižší rizikové přirážce na státní dluhopisy, říká Ľudovít Ódor, člen bankovní rady Slovenské národní banky.

Guvernér Slovenské národní banky tvrdí, že euro tlumí dopady recese na slovenskou ekonomiku. Čím euro Slovensku pomáhá?

Euro nám přináší stabilitu. V dlouhodobém horizontu je to další konkurenční výhoda, zatímco v kratším období nás nová měna ochránila před bankovními a tržními turbulencemi.

Podle vývoje průmyslu a exportu je na tom ale Česko se samostatnou měnou nyní lépe než Slovensko. Není to spíše tak, že euro nyní slovenské firmy brzdí?

Je pravda, že zafixování kurzu slovenské koruny k euru a následný přechod na euro odkrojily část z naší cenové konkurenceschopnosti, což nyní pociťují firmy v maloobchodu a turistickém ruchu. V oblasti průmyslu to nehraje až tak významnou roli. Problémem je spíše propad zahraniční poptávky. Pořád jsme ještě levnější než například Česká republika. Navíc silný kurz Slovákům pomáhá snáze projít krizovým obdobím. Mohou totiž levněji nakupovat. Jinými slovy, rozdíl v pohybu kurzu mezi Českem a Slovenskem cítíme, ale nevidím to nijak dramaticky.

Ľudovít Ódor, člen bankovní rady Slovenské národní banky

Až bude po krizi kapitál vyhledávat nová bezpečná místa, bude pro Slovensko mluvit jeho členství v eurozóně, vzkázal na dubnovém Finančním fóru Zlaté koruny Ľudovít Ódor, člen bankovní rady Slovenské národní banky.

Při zpětném pohledu, nebylo chybou stanovit loni příliš silný konverzní kurz koruny a eura?

To je spíše akademická otázka. Konverzní kurz se rodil v úplně jiných podmínkách, než jaké panují teď.

Kurz jste stanovovali v době, kdy kvůli finanční krizi investoři prchali do střední Evropy a hnali tak jejich měny vzhůru. Nepodlehli jste tedy krizi, když jste stanovili kurz na 30,126 koruny za euro, nebo šlo spíše o populistický krok, aby se Slováci cítili bohatší?

Bylo potřeba najít kompromis. Slabší kurz pomáhá exportérům, silnější kurz zase ocení domácnosti. Vláda razila oficiální politiku získat v rámci možností pro občany co nejvýhodnější kurz.

Bylo tehdy vůbec možné spekulačním a politickým tlakům odolat a stanovit slabší kurz, který by dnes firmám pomáhal?

Dalo se pohybovat v určitých mezích, ale určitě se nebavíme o výrazných odchylkách od konečného konverzního kurzu. Navíc, zatím je většina obyvatel i firem s eurem spokojená.

Za jak dlouho se slovenská ekonomika tomuto kurzu přizpůsobí a obnoví své konkurenční výhody?

Nezapomínejte, že euro samo o sobě je konkurenční výhoda. I v nynějším období bude kapitál vyhledávat bezpečnější místa a absence kurzového rizika může být silným argumentem, proč by si měli vybrat Slovensko. Podívejte se na to z české strany. Nikde není řečeno, že české koruně velké kolísání a posilování kurzu už nehrozí.

Anketa

Pomohlo by Česku v recesi zavedení eura?

Bude euro pro slovenskou ekonomiku ve srovnání s Českem výhodou pro start po recesi?

Určitě může pomoci, ale euro samotné nás nezachrání. Proto musíme dále zlepšovat podnikatelské prostředí, pružnost trhu práce nebo například řeči o znalostní ekonomice konečně proměnit v činy.

O euru se často říká, že si díky němu země koupí důvěryhodnost. Cítíte už teď nějak tento efekt?

Zrovna nedávno jsme získali významnou zakázku v automobilovém průmyslu. Jedním z důvodů bylo i to, že už máme euro. Naše rizikové přirážky na státních dluhopisech jsou rovněž nižší, než má Česko. Takže pár výhod už je možné vysledovat.

Očekáváte, že po odeznění recese bude slovenská ekonomika opět růst rychleji než česká?

To záleží na hospodářských politikách jednotlivých vlád. Pokud nepolevíme ve strukturálních změnách, tak máme dobrou šanci i nadále Českou republiku dohánět.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Předluženost a krach střední a východní Evropy je mýtus

11. 3. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Předluženost a krach střední a východní Evropy je mýtus

Země střední a východní Evropy nejsou zdaleka tak zadlužené, jak varují zahraniční analytici a média. Navíc situace v jednotlivých státech se výrazně liší. Česko proto rozhodně není... celý článek

Hampl: Eurem si není třeba kupovat ekonomickou důvěryhodnost

19. 1. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Hampl: Eurem si není třeba kupovat ekonomickou důvěryhodnost

Česko je na vstup do eurozóny stále lépe připraveno. Přesto podle analýzy České národní banky ještě není důvod stanovit datum přijetí společné měny. I proto, že si Česko prý nepotřebuje... celý článek

Slováci se bojí drahoty z eura

4. 8. 2008 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Slováci se bojí drahoty z eura

Půl roku před přijetí eura se Slováci bojí, že společná měna jim přinese drahotu. Tamní firmy je příliš neuklidňují. Více než desetina uvádí, že přepočtu na euro využije ke zdražení.... celý článek

Slovensko míří jistým krokem do eurozóny

24. 4. 2008 | Petr Sklenář | 4 komentáře

Slovensko míří jistým krokem do eurozóny

I když by Evropská centrální banka ráda viděla Slovensko v eurozóně až za pár let, zvítězí nejspíš politická logika a Slováci budou od 1. ledna 2009 platit eurem. I teď se ale ukazuje,... celý článek

Partners Financial Services