Nižší přímé daně znamenají vyšší ceny zboží a služeb

Věra Tůmová | rubrika: Daně | 1. 8. 2007 | 6 komentářů
Nižší přímé daně znamenají vyšší ceny zboží a služeb
Kdo chce kupovat zboží s nejnižší daní z přidané hodnoty v Evropě, měl by jet do Lucemburska. Založit a provozovat firmu se vyplatí na Kypru. Tam si vláda ze zisku firem vezme deset procent.

V posledních letech vlády vyspělých zemí zlepšují podmínky pro podnikání tím, že snižují daně z příjmů právnických osob. Za posledních čtrnáct let se tyto daně snížily podle pravidelného výzkumu společnosti KPMG International, který se provádí v 92 zemích světa od roku 1993, o jedenáct procentních bodů. Zatímco počátkem devadesátých let 20.století se sazby daně z příjmů firem v průměru blížily čtyřicetiprocentní hranici (38 %), dnes jsou tyto sazby na necelých sedmadvaceti procentech. V Evropské unii firmy v průměru odvádějí státům necelou čtvrtinu příjmů (24,5 %), uvádí průzkum. Zdanění firem v Česku tento trend kopíruje. V roce 1995 podniky odváděly do státního rozpočtu přes čtyřicet procent příjmů, nyní to je 24 procent. „Pokud parlament přijme vládní návrh daňové reformy, bude zřejmě Česko ve snižování těchto daní pokračovat,“ říká David Marek, analytik Patria Finance.

„Snižování přímých daní láká zahraniční investory a zvedá zaměstnanost. Kvůli poklesu přímých daní se ale státní rozpočty stávají stále závislejší na nepřímých daních, které nahrazují klesající příjmy z daní z příjmů,“ stojí ve zprávě KPMG. V praxi to znamená, že podnikatel sice odvede nižší daň z příjmů své firmy, zaplatí ale o to více na spotřebních daních a DPH jako soukromá osoba. Takový vývoj potvrzuje i Evropský statistický úřad EUROSTAT v letošní analýze evropského daňového prostředí „Daňové trendy v EU“.

Podle Davida Marka jsou přímé daně větším zlem než daně nepřímé, které obecně poškozují ekonomiku méně. Příklon k nepřímým daním je proto podle řady odborníků považovaný za pozitivní. „Výhodou, kterou orientace na nepřímé daně vládám přináší, je například rozložení daňových příjmů v průběhu roku, oproti jednorázovému výběru velkých částek v době splatnosti přímých daní,“ konstatuje zpráva z průzkumu KPMG. V Česku by v případě realizace vládní reformy daní nahradil výpadek výnosů ze snižovaných přímých daní růst snížené sazby DPH.

Evropské daně z přidané hodnoty patří mezi nejvyšší na světě. Průměr zemí Evropské unie je necelých dvacet procent (19,5 %), tvrdí výzkum KPMG. Nynější devatenáctiprocentní základní sazbou DPH se Česko pohybuje blízko evropskému průměru.

Nepřímé daně, tedy daně spotřební a daně z přidané hodnoty tvoří téměř třetinu celkových příjmů státních rozpočtů ve státech Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). "V některých zemích jako je Turecko nebo Mexiko představují dokonce celou polovinu státních příjmů,“ uvádí průzkum KPMG.

Celkové daňové zatížení zemí Evropské unie je vysoké. Průměr daňové zátěže v sedmadvacetičlenné EU dosáhl v roce 2005 téměř čtyřiceti procent hrubého domácího produktu (39,6 %), což je více než například ve Spojených státech či Japonsku. Z neevropských zemí OECD má evropsky vysoké daně jen Nový Zéland (35 %  HDP). V Evropě suverénně vede Švédsko s jedenapadesáti procenty (51,3 %). Platí, že daňové zatížení je výrazně vyšší v původní patnáctce zemí EU než v nové členské dvanáctce, uvádí zpráva „Daňové trendy v EU“.

Myslíte si, že snižovat daně z příjmů a zvyšovat daň z přidané hodnoty je krok správným směrem?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 8. 2007 8:34, icek

Mas z vetsiny pravdu, ale uplne fuk to neni.
1) Jak uvadi clanek - jine casove rozlozeni vyberu dani.
2) Snizeni danove progrese, protoze neprime dane jsou danemi rovnymi. (Se vsemi dusledky, ktere nekomentuji, to by jen spustilo zbytecnou a nudnou poilitckou debatu).
3) Nizsi motivace k danove optimalizaci u primych dani, ktere lze ovlivnovat jednoduseji nez neprime dane (bez ohledu na to, ze stamiliony smecka jde udelat na jakekoliv dani - to pochopitelne).

Sni zeni celkove danove kvoty by jiste bodlo ;-)

Zobrazit celé vlákno

+50
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vláda přispívá k rychlému růstu hypoték

26. 7. 2007 | Patrik Nacher

Vláda přispívá k rychlému růstu hypoték

Plánované zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty zdraží domy a byty. Tato vidina nejspíš ještě zrychlí růst objemu poskytnutých hypoték, a to i přes zvyšující se úrokové sazby.... celý článek

Zdanění jen na oko

7. 5. 2007 | Milan K. Osvaag

Zdanění jen na oko

Pokud projde návrh vládní daňové reformy, budou muset obce platit daň z prodeje akcií, které kdysi dostaly od státu. O peníze sice nepřijdou, protože daň zůstane v jejich rozpočtu,... celý článek

Daňová poradna: společné zdanění manželů II.

12. 3. 2007 | Simona Ely Plischke

Daňová poradna: společné zdanění manželů II.

Můžete uplatnit výdaje paušálem ve společném zdanění manželů? Jak žádat o vrácení přeplatku, když jej vyčíslí oba manželé? Lze ve společném daňovém přiznání zohlednit pojistné na zdravotní... celý článek

Daňová poradna: společné zdanění manželů

5. 3. 2007 | Simona Ely Plischke | 3 komentáře

Daňová poradna: společné zdanění manželů

V naší daňové poradně se nakupily desítky dotazů, které se týkají společného daňového přiznání manželů. Protože se otázky nezřídka opakují, vybrali jsme ty nejčastější a pro přehlednost... celý článek

Partners Financial Services