Krátkodobé a sezónní havarijní pojištění: Přehled pro motorkáře či na dovolenou

Vedle klasické havarijní pojistky nabízejí tuzemské pojišťovny také krátkodobé či sezónní havarijní pojištění. Jaký je v nich rozdíl, jaká rizika takové pojistky kryjí a kde je sjednat? Poradíme.
Krátkodobé a sezónní havarijní pojištění: Přehled pro motorkáře či na dovolenou

Na úvod malé opáčko. Zatímco povinné ručení musí povinně platit každý majitel motorového vozidla, havarijní pojištění je zcela dobrovolné. Z povinného ručení pak pojišťovna proplácí škody, které při bouračce způsobíte někomu jinému, havarijní pojistka naopak kryje škody na vašem autě (ale i motorce nebo třeba čtyřkolce). Pokrýt škody, které vám na autě v důsledku nehody vzniknou, ovšem nemusí být jediný důvod, proč si havarijní pojistku sjednat. Havarijní pojištění totiž většinou umí krýt i rizika jako odcizení, živelné pohromy nebo třeba vandalismus, což v praxi znamená, že pojišťovna by měla platit i v případě, kdy vám auto nebo motorku odnese voda, odveze zloděj nebo soused objede klíčem.

Klasicky se havarijní pojistky sjednávají na delší dobu, rozsah krytí, který si s pojišťovnou dohodnete, se přitom v průběhu roku nemění. V nabídce některých pojišťoven ale narazíte i na krátkodobé či sezónní havarijní pojištění. Rozdíl je v tom, že krátkodobé havarijní pojištění je možné sjednat na kratší časový úsek, třeba na měsíc. Sezónní pojištění zase umožňuje nastavit rozsah pojistného krytí podle toho, jestli zrovna jezdíte, nebo vám auto či motorka stojí v garáži.

Jak funguje spoluúčast

Kromě značky, typu vozidla a především jeho stáří, má vliv na cenu havarijního pojištění také výše spoluúčasti. Spoluúčast znamená, že část vzniklé škody budete muset zaplatit z vlastní kapsy. Nejčastěji si řidiči sjednávají spoluúčast pět procent, s pojišťovnou se ale můžete dohodnout i na dvaceti procentech. Obecně platí, že čím vyšší spoluúčast, tím nižší pojistné.

Pojistka na dovolenou

O krátkodobém havarijním pojištění nejčastěji přemýšlejí řidiči, kteří se vlastním vozem vydávají na zahraniční dovolenou. Dlouhé hodiny za volantem a stovky kilometrů na tachometru zvyšují riziko bouračky a i v cizině samozřejmě můžete narazit na nenechavce, kteří vám auto úmyslně poškodí nebo rovnou ukradnou.

Krátkodobé havarijní pojištění se ale může vyplatit, i když vám plechy pomačká jiný řidič. V takovém případě se bude škoda sice proplácet z jeho povinného ručení, jenže na peníze od zahraniční pojišťovny můžete čekat také několik měsíců. Řešením je nechat si auto opravit z vlastního havarijního pojištění, čímž celou věc urychlíte. Vaše pojišťovna škodu proplatí a následně bude chtít peníze po pojišťovně viníka. Podrobně jsme o tom psali před časem.

Kdo srovnává, ten jede

Levněji!

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijko rádi sjednali:

 

Krátkodobou havarijní pojistku u nás nabízejí následující pojišťovny: Allianz, Česká pojišťovna, Česká podnikatelská pojišťovna, Direct a UNIQA. Rozsah pojistného krytí – případů, kdy pojišťovna bude platit, se většinou neliší od klasických havarijních pojistek. Jiné podmínky ovšem platí, co se minimální doby pojištění týče.

Pojišťovna Allianz nabízí krátkodobé havarijní pojištění minimálně na tři měsíce. Rozsah krytí je tady stejný jako v případě klasického havarijního pojištění, konkrétně se tedy můžete pojistit pro případ škody způsobené havárií, živly, odcizením, vandalismem nebo škody způsobené zvířetem na zaparkovaném voze. Vybírat můžete také z řady připojištění. Namátkou připojištění skel, zavazadel ve vozidle, dětských autosedaček, úrazové pojištění řidiče a pojištění GAP – pokud dojde na totální škodu nebo vám auto ukradnou, dostanete od pojišťovny plnění ve výši pořizovací ceny nového auta.

Na mnohem kratší dobu – minimálně na čtrnáct dní – vaše auto havarijně pojistí Česká pojišťovna. I tady se krytí rizik neliší od běžné havarijní pojistky. Pojistit se můžete pro případ havárie, krádeže, vandalismu i řádění živlů. Zvolit si můžete i doplňkové připojištění jako pojištění skel, střetu se zvěří nebo připojištění plné úhrady opravy v zahraničí, úrazu či pojištění GAP.

Krátkodobé havarijní pojištění nabízí také pojišťovna Direct. Řidiči si ho aktuálně můžou sjednat na měsíc, podle pojišťovny se ale na léto chystá novinka – minimální doba pojištění bude dělat jeden týden. Pojistka u Directu může krýt čtyři hlavní rizika: dopravní nehodu, odcizení, vandalismus, přírodní nebezpečí a poškození vozidla zvířaty nebo kvůli střetu se zvířaty. Samozřejmě nechybí připojištění skel a zavazadel, úrazové pojištění řidiče i ostatních cestujících a další.

Anketa

Máte havarijní pojištění?

Minimálně na jeden měsíc vám havarijní pojistku uzavřou také v pojišťovně UNIQA. UNIQA vám auto pojistí pro případ havárie, vandalismu, odcizení, živelní události, pádu nebo nárazu věci, případně zvířete. Zvolit si samozřejmě můžete i nejrůznější připojištění, která se nijak neliší od nabídky dalších pojišťoven. Pokud si sjednáváte havarijní pojistku, musí zpravidla technik pojišťovny váš vůz prohlédnout. V případě krátkodobé havarijní pojistky od pojišťovny UNIQA musíte tuto prohlídku zaplatit z vlastní kapsy.

Konečně Česká podnikatelská pojišťovna nabízí krátkodobou havarijní pojistku jen řidičům, kteří mají u pojišťovny zároveň sjednané povinné ručení.

Pro motorkáře

Speciálně pro motorkáře nebo třeba majitele kabrioletu, kteří svůj stroj zpravidla startují jen po určitou část roku, pojišťovny nabízí takzvané sezónní havarijní pojištění. Oproti krátkodobému havarijnímu pojištění je tu jeden rozdíl – havarijní pojistku uzavíráte na celý rok, liší se jen její rozsah. V období, kdy jezdíte (tedy typicky v létě), vás totiž sezónní pojištění kryje pro případ havárie a dalších rizik. Ve vedlejší sezóně ale za riziko havárie neplatíte, pojištění jste jen pro případ krádeže, vandalismu či živelné pohromy.

Sezónní havarijní pojištění konkrétně nabízí pojišťovna UNIQA. Pojistit si můžete motorku, čtyřkolku, kabriolet ale i sněžný skútr nebo třeba rolbu. Pojistit se totiž můžete na léto i zimu, podle toho, kdy a s čím jezdíte. Letní období začíná prvním dubnem a končí na konci října, zimní období startuje prvního října a končí poslední dubnový den. Pojistka Kasko kryje v hlavní sezóně všechna pojistná rizika, ve vedlejší sezóně jen vandalismus, živelnou pohromu nebo odcizení. Na sezónní havarijní pojištění UNIQA poskytuje třicetiprocentní slevu.

Motorkáři se ale můžou pojistit i u pojišťovny Kooperativa. V období od prvního dubna do posledního října budou kompletně pojištění pro případ havárie, odcizení, poškození živly a vandalismu. Ve vedlejší sezóně pak platí jen za pojištění rizika odcizení, vandalismu a poškození živly. Když si vedle havarijní pojistky sjednáte u Kooperativy i povinné ručení, dostanete slevu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

25. 3. 2024 | Martina Mádlová | 3 komentáře

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

Chcete si pořídit nový automobil a zajistit mu maximální ochranu? Běžné havarijní pojištění pro vás není úplně výhodné? Zamyslete se nad pojištěním GAP a allrisk. Oba typy pojištění... celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

24. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

Povinné ručení se rozšíří na víc druhů vozidel, nově se bude týkat provozovatele místo vlastníka a zvýší se minimální limity pro pojistné plnění. Při cestách po Česku už nebude nutné... celý článek

Pojištění pro případ války. Připlatili byste si?

21. 4. 2022 | Petr Kučera | 11 komentářů

Pojištění pro případ války. Připlatili byste si?

Více než dvě pětiny obyvatel Česka by mělo zájem o pojištění majetku i pro případ válečných událostí. Ukázal to průzkum společnosti EMA data z konce března na vzorku 1116 lidí ve věku... celý článek

Partners Financial Services