Váš hovor s finančním poradcem bude nahráván. Kdo všechno ho uslyší?

Petr Zámečník | rubrika: Co se děje | 2. 12. 2019 | 21 komentářů
K citlivým informacím zdaleka nebude mít přístup jenom ČNB. Kromě soukromí je tu i další hrozba: Novela může zničit i malé a střední poradenské firmy, sebere jim 60 až 72 % zisku.
Váš hovor s finančním poradcem bude nahráván. Kdo všechno ho uslyší?

Všichni finanční poradci, kteří se zabývají investicemi, budou muset nahrávat veškeré telefonní hovory s klienty. Nařizuje jim to novela zákona o podnikání na kapitálovém trhu, kterou v minulém týdnu schválili poslanci.

Sporný bod, který „v zájmu ochrany klientů“ značně nabourává jejich soukromí, schválili navzdory doporučení rozpočtového výboru sněmovny. Ten se totiž předtím proti tomu postavil. Novelu teď projedná Senát.

Ochrana spotřebitele je významnou součástí regulace na finančním trhu. Vychází z předpokladu, že běžný spotřebitel nemá dostatek znalostí a schopností posoudit veškerá rizika, která na něj číhají. A nekončící řada případů poškození spotřebitele dává politikům a legislativcům v mnohém za pravdu.

Cílem nahrávání a uchovávání hovorů mezi investičními zprostředkovateli či poradci na jedné straně a jejich klienty na straně druhé má být snazší kontrola ze strany České národní banky, která na finanční trh dohlíží. Chce tím získat důkazní materiál pro případ, že by finanční zprostředkovatel v telefonním hovoru nepostupoval podle pravidel a lákal klienta k investicím nepovoleným způsobem.

Hrozí úniky a zneužití

Jenže Česká národní banka a její úředníci při kontrolách nejsou jediní, kdo by měli nahrávky hovorů poslouchat. Každá finančněporadenská společnost je totiž povinna kontrolovat své vázané zástupce – a v rámci této vnitřní kontroly budou i další její pracovníci poslouchat své kolegy a jejich klienty.

Pohledem finančních poradců

Zkusme si nasimulovat typický rozhovor mezi poradcem a jeho klientem, kteří spolupracují několik let, už si i připili na tykání a sem tam si zavolají i jen tak, jaká třeba byla dovolená.

Ahoj, Míšo, nahrávám tě. Nová absurdita ve finančním poradenství


„Je to nesmyslné a nebezpečné. Ochranu investorů to nezvýší,“ myslí si o nové povinnosti Marek Černoch, výkonný ředitel ČASF – České asociace společností finančního poradenství a zprostředkování.

Nahrávání hovorů klientům nepomůže, říká šéf asociace

Finanční poradce a klient spolu velmi často navazují dlouhodobý a mnohdy i důvěrný vztah. Aby mohl poradce pracovat s klientem skutečně efektivně a doporučit mu to nejlepší, musí znát řadu citlivých informací. Zdaleka ne o všech se baví po telefonu. Ale ne vždy se tomu dá vyhnout a ne vždy je možné se sejít osobně. A pokud budou hovory skutečně nahrávány a uchovávány, zaznamenají se i s citlivými informacemi, k nimž bude mít přístup hned několik dalších lidí. A zřejmě nejenom oni.

„Nahrávat veškerou komunikaci včetně osobních informací je fatální zásah do soukromí poradců, ale hlavně klientů. Tyto hovory, včetně citlivých osobních informací, se navíc budou muset roky uchovávat na „nějakých“ úložištích, může je poslouchat třetí osoba a může – bohužel ze zkušeností víme, že bude – docházet k únikům a zneužití. Pokud nakonec projde tato verze zákona, bude to bezprecedentní průlom do ochrany osobních informací,“ varuje Marek Černoch, výkonný ředitel ČASF – asociace sdružující finančněporadenské společnosti.

O menšího poradce můžete přijít

Na klienty může poslanci schválená novela dopadnout i dalším negativním způsobem. V jejím důsledku by o svého finančního poradce mohli přijít.

Analýza RIA, která hodnotí dopady nové legislativy na podnikatelské prostředí, spočítala, kolik by povinnost nahrávání, uchovávání a vyhodnocování hovorů stála: Velké finančně poradenské společnosti za ni utratí přes 42 % ročního zisku, středně velké společnosti přes 72 % zisku a malé společnosti téměř 60 % zisku. To rozhodně není zanedbatelná část.

Náklady na nahrávání hovorů by znamenaly obrovský zásah do podnikatelského prostředí, který řada společností nemusí ustát. Lidé, kteří mají svého finančního poradce a jsou s ním spokojeni, by tak o něj mohli přijít.

Srovnejte si to s námi

Větší šanci na přežití mají velké finančněporadenské společnosti. Náklady na nahrávání hovorů by sice pocítily značně, ale současně by získaly možnost obsadit část trhu po krachujících menších konkurentech.

ČNB: Nahrávat se musí už teď

Novela teď míří k senátorům, kteří ji buď potvrdí, nebo vrátí poslancům. Ovšem parlament není jediné bitevní pole, kde se o nahrávání či nenahrávání hovorů bojuje.

Už současné znění zákona totiž Česká národní banka vykládá tak, že každý investiční poradce, investiční zprostředkovatel či jeho vázaný zástupce (tedy téměř každý finanční poradce) musí veškeré své hovory zaznamenávat a uchovávat.

Za jejich neuchovávání uložila pokutu jeden a půl milionu korun finančněporadenské společnosti Fincentrum, jedné z největších na trhu. Ta se proti rozhodnutí ČNB brání a podala správní žalobu. O případu rozhodne soud.

Za stejný „přečin“ – nenahrávání hovorů s klienty – dala ČNB pokutu i jedné z největších českých bank, ČSOB. Ta se nebránila, pokutu zaplatila a také ostatní banky začaly nahrávat i mobilní telefony svých bankéřů.

Shodou okolností jiná banka, respektive pobočka zahraniční banky, pro změnu nedávno dostala pokutu od Úřadu pro ochranu osobních údajů za to, že nahrané hovory uchovávala a nerozlišovala, jak dlouho má jednotlivé záznamy uchovávat podle tématu hovoru.

Autor je šéfem obsahu EMA data a šéfredaktorem Poradci-sobě.cz.

Petr Zámečník

 Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 12. 2019 9:24

Pouhy dusledek prasaren, ktere nekteri "takyporadci" v minulosti delali. Jen to zkomplikuje situaci tem poctivym. Ale vinikem jsou ti "takyporadci".

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 12. 2019 12:27, Gabriel Pleska

Děkujeme za laskavé upozornění.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

6. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

Zájemci mají na výběr ze tří balíčků. Účet si lze založit zatím jen přes poradce, od dubna také online přes aplikaci. Ve druhé polovině roku chce banka nabídnout i spotřebitelské úvěry... celý článek

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

1. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

Vítězem šestého ročníku soutěže Realiťák roku, který každoročně oceňuje nejlepší realitní makléře v Česku, se letos stal Adam Šimoník z Olomouckého kraje. 

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

1. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

Nadpoloviční většina Čechů považuje veškeré příjmy i výdaje domácnosti za společné, nicméně pětina lidí před svými partnery některé tají. Ukázal to Index prosperity a finančního zdraví,... celý článek

Moneta končí se zprostředkovateli. Produkty nabídne sama a online

31. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Moneta končí se zprostředkovateli. Produkty nabídne sama a online

Moneta Money Bank se rozhodla ukončit spolupráci s externími finančními zprostředkovateli. Webu Peníze.cz to potvrdila mluvčí banky Zuzana Filipová s tím, že Moneta chce soustředit... celý článek

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

30. 1. 2024 | Finparáda | 2 komentáře

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 13. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Partners Financial Services