Očima expertů: Jak v roce 2015 ulevit rodinnému rozpočtu

Jak utratit míň? Přinášíme tipy odborníků, jak šetřit na energiích, na provozu auta, při nákupech v obchodech, na pojištění či bankovních službách.
Očima expertů: Jak v roce 2015 ulevit rodinnému rozpočtu

Každá koruna dobrá. Úsporná opatření by ale měla mít řád a hlavně být dobře promyšlená. To alespoň radí odborníci rodinám, které se snaží ve svých rozpočtech najít černé díry, ve kterých jim každý měsíc „záhadně“ mizí peníze. Nemá velký smysl neutěšenou finanční situaci dohánět jen tím, že se doma v zimě skoro netopí a v létě zase naopak nepouští klimatizace v autě. Někdy stačí vzít do ruky blok s tužkou a všechny výdaje si pravidelně poznamenávat. Na konci měsíce pak můžeme snadno najít oblasti, ve kterých zbytečně utrácíme. Jsou samozřejmě i případy, kdy jsou lidé už zatíženi tolika pohledávkami, že by jim nepomohlo ani snížení výdajů na úplné minimum. V takovém případě je dobré vydat se co nejdřív do nějaké občanské poradny, Poradny při finanční tísni nebo do Člověka v tísni, kde můžou pomoci s dalším postupem. I taková cesta je ale hodně bolestivá. Snažte proto se raději o to, abyste se do podobné situace vůbec nedostali. Základní radu proto můžeme shrnout do jedné věty: Nezadlužujte se kvůli zbytečnostem!

Co radí (nejen) odborníci? Jak bychom podle nich v roce 2015 mohli ulevit našemu rodinnému rozpočtu? Na jaké finanční strašáky dnes můžeme narazit? A kde průměrné české domácnosti utrácejí zbytečně moc?

Luboš Smrčka

pedagog na VŠE a autor odborných knih

Luboš Smrčka
-77
+
-

Rok 2015 nebude s velkou pravděpodobností nějak zvláštní. I když se makroekonomická situace nejspíše poněkud zlepší, stále bych většině rodin s běžnými příjmy doporučoval střídmost v cílech a především ve výdajích. Základní strategií by mělo být šetření a stabilizace rodinného rozpočtu. V podstatě jde o stejná doporučení, jaké bych dal posledních deset let. Patří k nim také akumulace jmění pro období vyššího věku, protože stále platí, že nemáme skutečnou penzijní reformu a dost možná ji ani nikdy mít nebudeme. Takže nezadlužovat se, především nepřistupovat na nebankovní úvěry. Rodiny se silnou finanční pozicí mají dobrou dobu pro přemýšlení o hypotékách – realitní trh je stále relativně nízko a podmínky jsou výhodné. Zvolil bych delší fixaci úroků. V oblasti investic je doba nepřehledná – to je dáno extrémně nízkými sazbami, málo vídanou deflační hrozbou a intervencemi České národní banky. Nemohou trvat věčně a koruna nutně posílí, zvláště vůči euru. To je třeba mít na paměti, stejně jako fakt, že dolar v poslední době ukázal svoji sílu a bude ji ukazovat i dál

Lukáš Urbánek

finanční poradce Partners

Lukáš Urbánek
-12
+
-

Od letošního roku je v platnosti řada nových zákonů, které nám mohou přinést úspory v podobě zaplacení nižších daní. Zejména se jedná o slevu na dani za zaplacené „školkovné“ a slevu na druhé a další dítě. V oblasti finančních produktů, které máme sjednané, můžeme hledat úspory přes jejich aktualizaci či porovnáním s jinými nabídkami. Je dobré se podívat například na poplatky na běžném účtu, jaký úrok máme na spořicím účtu nebo na stavebním spoření. Ušetřit můžeme také tím, že výhodně refinancujeme hypotéku, sazby jsou zatím na historických minimech.

V běžných provozních nákladech dnes ušetříme za pohonné hmoty. Z dlouhodobého hlediska je ovšem daleko důležitější realizovat nákupy s rozmyslem a podle skutečné potřeby. Vyhneme se tak nákupům na úvěr, které náš rozpočet rozhodně zbytečně oslabí.

Vojtěch Dobeš

novinář, Autíčkář.cz

Lukáš Urbánek
-54
+
-

Pro většinu z nás je auto jednou z největších výdajových položek. Jak na něm ušetřit? Začněte jednoduchými věcmi. Zamyslete se nad tím, jestli má smysl havarijní pojištění staršího auta. Zkontrolujte si, jestli máte dobré pojistné plnění. Trápí vás spotřeba? Uberte plyn, jezděte pomaleji a plynuleji, víc předvídejte a věnujte svému autu maximální péči.

Dobrá péče, od správně nafouknutých pneumatik až po pravidelné prohlídky, vám může ušetřit i náklady na nečekané opravy. Nepřehlušujte divné zvuky rádiem!

A když už jsme u servisních nákladů a spotřeby – než utratíte stovky tisíc korun za nové auto, abyste ušetřili pár deci benzínu na sto kilometrů nebo pár tisícovek na opravách, spočítejte si celkové náklady na jeho provoz. Je dost dobře možné, že se vyplatí zůstat ještě nějakou dobu s vaším starým ořem, než přezbrojíte.

Tobiáš Kohout

student gymnázia

Tobiáš Kohout
+844
+
-

Jako primán na osmiletém gymnáziu jsem si nejprve říkal, že se na tohle téma nedá nic zajímavého napsat. Po chvilce přemýšlení jsem ale došel k tomu, jak hluboce jsem se mýlil. Dal jsem proto dohromady několik rad, které by mohly v mnoha domácnostech fungovat:

  • Při každém nákupu se zamyslete, jestli opravdu kupujete jen věci, které jsou potřeba.
  • Kupujte jen tolik jídla, kolik skutečně sníte. Často se totiž v lednici zbytečně zkazí. Zamyslete se nad tím, kolikrát jste už vyhazovali tvrdé nebo plesnivé pečivo. Mojí mámě se to stává furt.
  • Neberte si půjčky na zbytečnosti – například na vánoční dárky nebo dovolenou. Ano, dítě by určitě chtělo novej a drahej telefon, ale jestli mu rozumně vysvětlíte, že to není potřeba, tak to podle mě pochopí.
  • Omezte nákupy nepotřebných věcí, jako jsou třeba cigarety, které vám stejně jen škodí, nadbytečné oblečení, které zabírá místo ve skříni a dekorace do bytu, třeba na Vánoce nebo Velikonoce.

František Macholda

energetický auditor, obchodní ředitel/partner ve společnosti EkoWATT, pedagog ČVUT

František Macholda
-29
+
-

Anketa

Inspiroval vás v naší anketě někdo?

Přelom roku je ideální příležitostí ke změně dodavatele elektřiny nebo plynu. Nabídky je možno porovnávat v různých internetových nástrojích, ale vždy je třeba obezřetnosti – nízká cena nemusí být zadarmo a další platba může být skryta v nepřehledných obchodních podmínkách. Proto je lépe vybírat ze zavedených dodavatelů. Tento krok stojí jen čas a nevyžaduje žádné investice.

Efektivní cestou k úsporám je také rozumné chování. Každý stupeň teploty v místnosti navíc znamená šestiprocentní nárůst platby za topení. Neodmražený mrazák má spotřebu až třikrát vyšší. Trvale zapnutá televize může spotřebovat více energie než všechna světla v bytě. Všechny tyto výdaje jsou ale stále nízké ve srovnání s tím, když jsme líní na krok a všude jezdíme autem…

Pozor také na skryté žrouty, kteří zaplevelili naše obydlí. Routery, modemy, síťové disky, zesilovače TV signálu, herní konzole – každá z těchto krabiček má spotřebu několik wattů, ale dohromady to může být už i několik stovek wattů nepřetržité spotřeby. A každý jeden watt trvalého příkonu stojí ročně kolem 40 Kč. Vypínáním těchto „zapomenutých krabiček“ např. pomocí časového spínače přes noc můžeme ušetřit tisíce korun ročně.

Hlídejte si peníze!

Jak na rodinný rozpočet

Kdo chce vědět, jak a kde má šetřit, musí napřed vědět, kolik a kde utrácí. Ideální je vést si seznamy výdajů a příjmů, plánovat dlouhodobě a s rozmyslem, zkrátka mít propracovaný domácí rozpočet.

Nemáte? Ale to byste měli...

Projděte si starší (ale nestárnoucí) seriál o rodinném rozpočtu, který pro vás připravily Peníze.cz:

Jak domácí finance hlídají „profesionálové od peněz“, ekonomové či bankéři? Ptali jsme se v naší pravidelné anketě Očima expertů.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 1. 2015 10:19, martina

To je pravda, nejhorší na tom všem je, že na vás v obchodě blbě koukaj, když chcete účtenku i na 2 rohlíky:-(

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Kapesné, známky, úspěchy… Jak učit děti žít s penězi?

12. 9. 2014 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Očima expertů: Kapesné, známky, úspěchy… Jak učit děti žít s penězi?

Měli jste jako malí prasátko? A dokázali jste čuníka vykrmit, nebo křičíval hlady? A co si myslí lidé, jejichž odborností jsou buď peníze, nebo vychovávání dětí? Je vhodné odměňovat... celý článek

Dluhy procházejí žaludkem

25. 3. 2014 | Petra Kozlová | 10 komentářů

Dluhy procházejí žaludkem

Nebo by aspoň měly.

Očima expertů: Jak hlídat rodinné finance?

20. 7. 2012 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Očima expertů: Jak hlídat rodinné finance?

Máte problémy se sestavováním rodinného rozpočtu? Stává se vám až příliš často, že na konci měsíce máte míň, než byste potřebovali? Nechte si poradit od odborníků ze světa financí.

Penězožrouti a penězonosiče: bohatněte s rozumem

18. 4. 2012 | Václav Valášek | 24 komentářů

Penězožrouti a penězonosiče: bohatněte s rozumem

Jakých hříchů se rodiny i jednotlivci nejčastěji dopouštějí na svých rozpočtech? Jak vznikají černé díry v českých peněženkách? Pojmenovali jsme pět problematických oblastí při správě... celý článek

Partners Financial Services