Exekuce. Nová pravidla srážek ze mzdy. (Bohatším) dlužníkům zůstane víc

V polovině roku se budou měnit pravidla, podle kterých exekutoři provádějí dlužníkům exekuční srážky ze mzdy. Dlužníkům, kteří vydělávají víc, může víc i zůstat.
Exekuce. Nová pravidla srážek ze mzdy. (Bohatším) dlužníkům zůstane víc

Popis pravidel, podle kterých exekutoři nechávají dlužníkům srážet peníze ze mzdy, jsme přinesli nedávno. Představili jsme i kalkulačku nezabavitelného minima pro rok 2019 – s její pomocí si jak dlužník, na jehož výplatu se chystá exekutor, tak věřitel, který by rád třeba i touto cestou přišel zpátky ke svým penězům, můžou snadno spočítat, kolik se z konkrétní výplaty strhnout smí a kolik musí zůstat dlužníkovi.

Pravidla a výpočty srážek se mění vždycky k 1. lednu nového roku. Letos se ale podle návrhu Ministerstva spravedlnosti mají měnit ještě jednou – od poloviny roku. Cílem novely je podle navrhovatele větší ochrana dlužníků. Pojďme se podívat, jak budou exekuční srážky ze mzdy a nezabavitelné částky od července 2019 vypadat a jak se promění výpočty. Nejdřív si ale musíme zopakovat, jaký je dnešní stav.

Kolik zůstane dlužníkovi dnes

Exekuční srážky se provádějí až z čisté mzdy – tedy po odečtení zálohy na daň z příjmů a povinných pojištění. Pokud si chcete zopakovat, kolik peněz si stát bere z toho, co vyděláte, vyzkoušejte naši kalkulačku čisté mzdy. Z čisté mzdy se pak nejprve odečte nezabavitelné minimum, peníze, které dlužníkovi vždycky zůstávají. Vypočte se tak, že se sečte nezabavitelná částka na samotného dlužníka a nezabavitelné částky na vyživované osoby.

Nezabavitelné minimum

Nezabavitelná částka na povinného (dlužníka) je 6428,67 Kč. Nezabavitelná částka na vyživovanou osobu je jedna čtvrtina této částky čili 1607,17 Kč. Za vyživovanou osobu se v tomto případě počítají nejen děti, ale i manželka nebo manžel, a to i když mají samostatný příjem.

Příklad:

Řekněme, že muž má platit výživné na dítě z prvního manželství. Nedělá to a končí to nařízením exekuce kvůli výživnému. Ve druhém manželství má náš záporný hrdina další dvě děti. Nezabavitelné minimum je v jeho případě součet nepostižitelné částky na dlužníka 6428,67 Kč a 3 × 1607,17 Kč (za manželku a dvě děti). Za dítě z prvního manželství, kvůli jehož alimentům se srážky provádějí, se nic nepočítá. Dlužníkovi tedy nemůže být z čisté mzdy sraženo 11 250 korun. Pokud bere právě tolik nebo míň, exekuční srážky vůbec neproběhnou.

Nezabavitelné minimum se od června nemění, sumy zůstávají stejné.

Když už musíte...

... půjčte si u někoho normálního

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

Jak si po odečtení nezabavitelného minima exekutor poradí se zbytkem?

To záleží v první řadě na tom, jak velký ten zbytek bude.

Pokud po odečtení nezabavitelného minima zbude víc než 9643 korun, všechno nad tuto sumu bere exekutor.

Oněch 9643 korun (nebo míň, pokud po odečtení nezabavitelného minima zůstane míň) se rozdělí na třetiny. Jedna třetina zbytku zůstane dlužníkovi, stejně jako nezabavitelné minimum. Z další třetiny se budou platit dluhy, konkrétně takzvané přednostní pohledávky – to je v první řadě výživné, pak náhrada škody na zdraví, kterou dlužník někomu způsobil, pohledávky státu na daních… Pokud žádné přednostní pohledávky nejsou, zůstává i tenhle díl mzdy dlužníkovi. Z poslední třetiny zbytku čisté mzdy se uspokojují nepřednostní pohledávky.

Příkladné zabavování

Vraťme se k dlužníkovi z minulého boxu. Kromě výživného (což je přednostní pohledávka) dluží taky bance splátky spotřebitelského úvěru (to je pohledávka nepřednostní). Nezabavitelné minimum je 11 250 korun a budeme ho odečítat od čisté mzdy, která je pěkných 25 000 korun. Zbude 13 750 korun. Z toho se 4107 korun zabaví rovnou a 9643 korun se bude dělit na třetiny, tedy 3 × 3214 korun. První třetinu si dlužník odnese po výplatě domů, spolu s nezabavitelnou částkou tedy bude mít 14 465 korun (jedna koruna při dělení na třetiny zbyla, jde k dobru dlužníka). Druhá třetina jde na přednostní pohledávku, tedy alimenty. A poslední třetina padne na umořování dluhu vůči bance.

Poradna při finanční tísni

Nemůžete utáhnout dluhy? Nedělejte unáhlená rozhodnutí, raději se obraťte na odborníky z poradny při finanční tísni.

Bezplatná poradna při finanční tísni

Nová pravidla: Věřitel bere všechno až od větší částky

V polovině roku 2019 se má ovšem částka, nad kterou po odečtení nezabavitelných částek už všechno připadá věřitelům, zvýšit na dvojnásobek – z dosavadních 9643 na 19 286 korun. Pochopitelně se tím zvětšují i ty třetiny z rozdílu mezi čistou mzdou a nezabavitelným minimem, které můžou zůstat dlužníkovi. Přinese to výhodu pro dlužníky, kteří mají vyšší příjem – pro ty, z jejichž čisté mzdy po odečtení nezabavitelné částky zůstává jen 9643 korun nebo míň, se nic nezmění. Vláda si od toho mimo jiné slibuje, že dlužníci budou motivováni jednak pracovat, jednak pracovat legálně.

Dlužníkovi, který splácí jenom nepřednostní pohledávky, tak mohou k nezabavitelným částkám zůstat dvě třetiny až z maximální částky 19 286 korun – tedy 12 856 korun (dosavadní dvě třetiny jsou 6428 Kč). Pokud splácí i přednostní dluhy, zůstane mu k nezabavitelnému minimu z 19 286 korun jenom jedna třetina, tedy 6428 Kč (dnes 3214 Kč).

Příkladné zabavování od půlky roku

Tak ještě jednou zpátky k dlužníkovi z minulých boxů. Kromě výživného (což je přednostní pohledávka) dluží taky bance splátky spotřebitelského úvěru (to je pohledávka nepřednostní). Nezabavitelné minimum je 11 250 korun a budeme ho odečítat od čisté mzdy, která je pěkných 25 000 korun. Zbude 13 750 korun. To je míň než 19 286. Není tu tedy nic, co by exekutor bral bez rozmýšlení a velkých řečí. 13 750 korun se bude dělit na třetiny – je to 3 × 4583 korun a jedna kačka zbude. Dlužník si k nezabavitelnému minimu připočte 4584 korun (když při dělení koruna nebo dvě zbudou, jdou k dobru dlužníka), zůstane mu tedy 15 834. Na alimenty (přednostní pohledávky, druhá třetina) i bance (nepřednostní pohledávka, třetí třetina) půjde po 4583 korunách.

Nejenom při exekuci

Takhle se bude počítat nejenom při exekučních, tedy z povahy věci nedobrovolných, srážkách ze mzdy, ale i tehdy, pokud jsou srážky prováděny dobrovolně, když s nimi zaměstnanec souhlasil nebo o ně dokonce zaměstnavatele sám požádal, aby si nemusel splátky hlídat. A také při započtení na mzdu – v situaci, kdy má zaměstnanec vůči zaměstnavateli splatný dluh a zaměstnavatel si hodlá strhnout část zaměstnancovy mzdy, musí postupovat, jako kdyby šlo o exekuci, jak jsme o tom psali zde:

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+60
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 2. 2019 9:23, Vlasta Bureš

Exekutoři si berou horentni, sumy, ne každý se dostává do exekuce vlastní vinou, jsou arogantní a ve většině případů se jedná o lidi, co sami mají máslo na hlavě

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 2. 2019 13:55, chk

Pokud si vyděláváte 12 tis. měsíčně, patříte do nejnižší příjmové třídy. Takových je malé procento. Sám si odpovězte proč a nefňukejte tady.

Zobrazit celé vlákno

-20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Partners Financial Services