Rady pro dlužníky v nouzi jsou nyní zdarma

Rady pro dlužníky v nouzi jsou nyní zdarma
Asociace občanských poraden začala pomáhat dlužníkům, kteří se dostali do probémů se splácením úvěrů. Zájem je velký. Neschopnost splácet přitom nemusí vždy souviset jen s nedostatkem peněz.

Objem úvěrů pro soukromé osoby každým rokem roste skoro o třetinu. Zvyšuje se však i počet lidí, kteří nejsou schopni půjčky splácet a jejichž majetek končí v rukou exekutora. "Dnes má problémy se splácením každá sedmá rodina. Je proto nejvyšší čas vytvořit zázemí pro pomoc těmto lidem," říká Petr Ježek, odpovědný za vzdělávání poradců v Asociaci občanských poraden.

Už před dvěma lety pracovníci občanských poraden varovali, že rostoucí dluhy českých domácností jsou časovanou bombou. Teď vytvořili novou službu nazvanou "Dluhové poradenství". Lidé, kteří narazili na problém se splácením či exekucí, se mohou na vyškolené poradce obrátit v 52 českých městech. "Poradci mají kromě jiného k dispozici databázi dřívějších obtížných případů včetně řešení, což může pomoci s konkrétním případem, s nímž se zrovna setkají," popisuje praxi šéf dluhového poradenství čtyř pražských poraden Ondřej Manda.

Bankovní a nebankovní úvěry domácnostem (mld. Kč)
"Zájem o dluhové poradenství je obrovský. Obrací se na nás nejčastěji dlužníci, kteří jsou v platební neschopnosti a je proti nim vedena exekuce," hlásí Občanská poradna Třebíč. Někdy se klienti poraden dostanou do problémů spíše nešťastnou náhodou. Například jistá nejmenovaná žena si na předváděcí akci objednala drahé nádobí. Se zbožím nebyla spokojená, a proto prodejci poslala písemnou výpověď kupní smlouvy. Jenže pak se rozvedla a kopii kupní smlouvy během rozvodového řízení ztratila. Nynější partner této ženy koupil zboží od stejné firmy a ve stejné době jako jeho partnerka kupní smlouvu vypověděl. Od firmy si navíc vyžádal písemné potvrzení o zrušení smlouvy. To obdržel.
Žena, která se na poradnu obrátila, předpokládala, že i její smlouvu firma zrušila. Do poradny přišla ve chvíli, kdy jí exekutor zablokoval účet, na kterém měla veškeré peníze. Prodejce totiž kupní smlouvu nezrušil a rozhodl se vymáhat peníze za nezaplacené zboží.
Poradkyně v jedné z pražských občanských poraden pomohla ženě napsat dopis, v němž firmě popsala situaci a žádala dodatečné potvrzení o zrušení smlouvy. Zároveň jí pomohla napsat exekutorovi žádost o změnu exekuce kvůli zákonnému nároku na životní minimum, s tím že pokud má exekuci na účet, kde má veškeré finance, nemá být z čeho živa. Exekutor vyhověl a exekuci změnil pouze na exekuci na důchod. Klientka tak mohla alespoň využívat část svých úspor. Firma nakonec dohledala ukončení smlouvy a exekuce byla okamžitě zastavena.

Problémy s úhradou splátek spotřeb. úvěrů (podíly na celku v %)
Obrovský zájem o radu potvrdila i poradna z Rokycan. Z jejích informací vyplývá, že nejvíce problémů mají sociálně slabší lidé. Často řeší i případy vypořádání společného jmění manželů, kdy se jeden z bývalých partnerů zaváže ke splacení společné půjčky, neudělá to a dluh přejde na druhého. Nejčastěji s tím mají problémy ženy.

"Manžel ode mě odešel. Rozvádíme se. Před tím jsme koupili na leasing auto, které si vzal. Nic neplatí, auto prodal a už mám rozsudek, podle něhož se mělo vše zaplatit do druhého července, jinak přijde exekuce. Třesu se strachy, že mi přijdou všechno vzít i když za nic nemůžu," vypráví šestatřicetiletá žena z Litvínova, která nechce zveřejnit jméno. Občanskou poradnu sice považuje tak trochu za potupu, ale ví, že je to jediná šance, jak s problémem něco udělat, aniž by musela draze platit právníky, na což nemá peníze.

Ohrožené úvěry na bydlení a na spotřebu (% celkových úvěrů daného účelu)
České domácnosti dluží přes 600 miliard korun bankám, z čehož 117 miliard tvoří spotřebitelské úvěry. Dalších zhruba 100 miliard dluží lidé splátkovým společnostem. A k tomu je potřeba ještě přičíst objem půjček od nebankovních společností, které zatím nemají oznamovací povinnost vůči ČNB. Právě u nich většinou hledají pomoc lidé, kteří nestačí splácet dluhy od bank. Nebankovní společnosti sice půjčují i na dobré slovo, ale za vysoké úroky. Člověk tak sice zaplatí svůj dluh, ale jen za cenu dalšího, který je kvůli úrokům ještě větší.
Tempo zadlužování stále roste. Jenom Česká spořitelna (profil, názory) půjčila letos už 25,6 miliardy korun, což je o 60 procent více, než loni. Roste i počet lidí, kteří špatně splácejí. V roce 2004 bylo podle zprávy České národní banky o finanční stabilitě vyhlášeno 155 tisíc exekucí, o rok později už přes 270 tisíc a v loni 309 tisíc exekucí.


Komplexní systém dluhového poradenství pro občanské poradny v ČR
Projekt je financován z prostředků EU v programu Transition Facility 2004.
Projekt rozšířil kapacitu členských občanských poraden při hájení zájmů občanů-spotřebitelů v oblasti dluhového poradenství a spotřebních úvěrů a půjček. Cílovými skupinami projektu jsou jednotlivé občanské poradny, jejich klienti - občané ohrožení předlužováním, široká veřejnost (preventivní aktivity) a poskytovatelé půjček a spotřebitelských úvěrů. Hlavními činnostmi je poskytování dluhového poradenství klientům.

Konkrétní cíle:
  1. Vytvořit komplexní a aktuální metodiku dluhového poradenství (včetně informační databáze a vypracování procedury pro jednání s věřiteli)
  2. Vyškolit poradce členských občanských poraden v této problematice.
  3. Navázat kontakty s poskytovateli půjček a s dalšími organizacemi, které v této oblasti působí.
  4. Poskytovat, prostřednictvím členských poraden, dluhové poradenství občanům.
  5. Vytvořit a pilotně ověřit v jedné občanské poradně metodiku public relations o prevenci rizikového předlužování.

Na občanské poradny se lidé mohou obracet nyní i s dluhovými problémy. Seznam poraden naleznete zde.
Pomoc lze nalézt na stránkách také dalšího občanského sdružení SPES

Využili jste už služeb občanských poraden?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 7. 2007 13:09, Chains

"Například jistá nejmenovaná žena si na předváděcí akci objednala drahé nádobí" - myslim, ze tato veta mluvi za vsechno.
Tito lide by potrebovali odbornou pomoc, i kdyby svuj dluh v pohode splaceli.

+50
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejslavnější spekulace Nathana Mayera Rothschilda

19. 6. 2007 | Michal Špaček | 1 komentář

Nejslavnější spekulace Nathana Mayera Rothschilda

Před 192 lety se zhroutila londýnská burza. Všichni si mysleli, že Napoleon v Belgii rozdrtil spojenecké armády a Evropu opět čeká období nekončících válek. Jen Nathan Mayer Rotschild... celý článek

Registr dlužníků: černý puntík na několik let

12. 6. 2007 | Milan K. Osvaag | 51 komentářů

Registr dlužníků: černý puntík na několik let

Kdo se ocitl v některém z českých seznamů dlužníků, může se rozloučit s některými službami, které by si bez záznamu mohl bez problémů koupit. Dostat se do registru přitom není složité.... celý článek

Osobní bankrot: pětiletá cesta z dluhů

30. 5. 2007 | Milan K. Osvaag | 36 komentářů

Osobní bankrot: pětiletá cesta z dluhů

Lidem, kteří mají problém se splácením dluhů, se otevírá možnost, jak se s půjčkami jednou provždy vypořádat. Mohou na sebe nechat soudem vyhlásit osobní bankrot.

Finpomoc.cz: finanční výpomoc, nebo vydírání bezmocných?

17. 4. 2007 | Milan K. Osvaag | 104 komentářů

Finpomoc.cz: finanční výpomoc, nebo vydírání bezmocných?

S rostoucím počtem lidí žijících na dluh rostou i řady firem nabízejících půjčky za podivných podmínek. Pro lidi ve finanční tísni jsou tyto mnohdy jedinou šancí jak zaplatit jiné splatné... celý článek

Více než polovina poskytovatelů úvěrů lže o RPSN

7. 3. 2007 | Kateřina Boušová | 3 komentáře

Více než polovina poskytovatelů úvěrů lže o RPSN

Uvažujete o drobné půjčce a chcete si smlouvu nejdříve doma v klidu prostudovat? Máte smůlu. Věříte, že roční procentní sazba nákladů (RPSN) a další informace uvedené na letáku jsou... celý článek

Partners Financial Services