E-tržby pohledem odborníka

Tomáš Vlk | rubrika: Když se řekne | 10. 6. 2016
Povinnost elektronicky evidovat tržby bude beze sporu jednou z největších změn v soukromém sektoru za posledních několik let. Až na výjimky se dotkne všech podnikatelů přijímajících hotovost nebo její ekvivalent. Co si od e-tržeb (EET) slibuje vláda, na co se musí připravit podnikatelé a jak pocítí zavedení e-tržeb běžní zákazníci?
E-tržby pohledem odborníka

Boj proti daňovým únikům a zvyšování daní

Ministerstvo financí prezentuje e-tržby (EET) jako zásadní opatření v boji proti daňovým únikům, které zajistí vyšší výběr daní a předejde nutnosti daně zvyšovat. Vedlejším cílem e-tržeb (EET) má být narovnání podnikatelského prostředí a omezení šedé ekonomiky. Objem šedé ekonomiky v ČR je odhadován na zhruba 15 % HDP a dodatečné příjmy do veřejných rozpočtů se dle ministerstva odhadují celkově na 12,5 mld. Kč ročně. Nutno dodat, že kalkulace vychází ze zkušeností Chorvatska, kde se ovšem objem šedé ekonomiky odhaduje na 25 % HDP a struktura podnikatelského sektoru je více zaměřená na služby.

Text jsme připravili ve spolupráci s portálem Jaknaetrzby.cz, který podrobně sleduje veškeré dění okolo elektronické evidence tržeb (EET). 

Podnikatelé, kteří budou povinni evidovat tržby, se musí připravit na počáteční náklady na pořízení potřebného vybavení. Obchodní korporace si budou moci tyto náklady pochopitelně zahrnout do odpočtu ze základu daně, drobní živnostníci pak budou moci využít jednorázovou dodatečnou slevu na dani ve výši 5 000 Kč v roce, ve kterém poprvé zaevidují tržbu. E-tržby znamenají další množství dat, které bude mít stát o podnikatelích k dispozici. Spolu s informacemi z kontrolních hlášení tak bude mít finanční správa v podstatě dokonalý obrázek o většině daňových subjektů i bez toho, že by musela být zahájena daňová kontrola, jako je tomu doposud. Tyto informace pak bude moci finanční správa porovnávat oproti údajům od podobných korporací či podnikatelů a velmi snadno odhalovat možné zatajování tržeb nebo jiné nesrovnalosti. 

Co e-tržby znamenají pro zákazníka?

Ze schváleného znění zákona a z informací od zástupců ministerstva vyplývá, že by nemělo dojít k situaci, kdy zákazník bude na svou účtenku čekat déle, než je únosné. Dobu maximálního čekání na odezvu serveru finanční správy, který bude každé účtence přiřazovat unikátní kód, si může nastavit každý podnikatel sám. Nesmí však být menší než dvě vteřiny. Pokud pokladní systém nedostane od serveru během zvolené doby odpověď, aktivuje se tzv. off-line režim, kdy se účtenka vytiskne bez unikátního kódu. Podnikatel však bude mít povinnost tuto tržbu dodatečně zaevidovat.

EET poradna

Čeká vás elektronické evidování tržeb a nejste si jisti, že všechno stoprocentně zvládáte? Odborníci z naší poradny pro EET vám vrátí klid.

Přelom v životě drobných podnikatelů i finanční správy

Elektronická evidence tržeb je přelomovou změnou. Nejvíce se dotkne drobných podnikatelů a samotné finanční správy, která se bude muset naučit pracovat s ohromnými objemy dat a zajistit jejich 100% zabezpečení a účelné využití. Na některé vybrané aspekty e-tržeb se detailněji zaměříme v dalších článcích.

Připravte se už teď, vyplatí se to

Již nyní ale doporučujeme subjektům, kterých se bude povinnost evidovat tržby týkat, aby se začali s e-tržbami a jejich dopady na svůj byznys detailně seznamovat. Na základě zkušeností s nedávnou, a často velmi náročnou přípravou na kontrolní hlášení nelze ostatně ani nic jiného doporučit. Především větší společnosti musí počítat s tím, že příprava na e-tržby pro ně bude znamenat komplexní projekt se zapojením několika oddělení, v rámci nějž budou muset nasmlouvat dodávku nového či upgrade stávajícího vybavení a zajistit proškolení zaměstnanců.

Autor je manažer v oddělení Daňových a právních služeb, PwC ČR

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy a jak se vás týkají e-tržby

1. 9. 2016 | Vlasta Holéciová | 3 komentáře

Kdy a jak se vás týkají e-tržby

Elektronická evidence tržeb (tzv. e-tržby) je skutečností a je nutné se na ni dobře připravit. Shrnuli jsme pro vás, která fáze zavádění elektronické evidence tržeb se vás týká a k... celý článek

EET: V hospodě účtenku. A jednu navíc za spropitné

4. 8. 2016 | Gabriel Pleska | 27 komentářů

EET: V hospodě účtenku. A jednu navíc za spropitné

Chápu, že si stát chce ukousnout daň ze všech peněz, které mi projdou rukama. Ale opravdu i z dýška v hospodě?

Elektronická evidence tržeb: Bez odkladu

2. 8. 2016 | Ondřej Tůma | 18 komentářů

Elektronická evidence tržeb: Bez odkladu

Hospodářská komora se snažila prosadit měsíční odklad elektronického evidování tržeb. Andrej Babiš ale řekl ne. Jaké další změny by chtěli do evidence tržeb protlačit lidé z profesních... celý článek

Očima expertů: Technici se chystají na evidenci tržeb. Budou stroje a software včas?

10. 6. 2016 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Očima expertů: Technici se chystají na evidenci tržeb. Budou stroje a software včas?

Jaké mouchy má technická specifikace elektronické evidence tržeb? Stihne se všechno včas? S čím budou v praxi největší problémy? Ptali jsme se IT odborníků, vývojářů a výrobců pokladních... celý článek

Partners Financial Services