Elektronická evidence tržeb: Bez odkladu

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 2. 8. 2016 | 18 komentářů
Hospodářská komora se snažila prosadit měsíční odklad elektronického evidování tržeb. Andrej Babiš ale řekl ne. Jaké další změny by chtěli do evidence tržeb protlačit lidé z profesních organizací, kraje, nebo dokonce Babišovi koaliční partneři? A které z těchto změn mají šanci, které už jsou definitivně passé a na které naopak Babiš kývnul?
Elektronická evidence tržeb: Bez odkladu

Elektronická evidence tržeb by se měla celkově týkat zhruba šesti set tisíc podnikatelů. První etapa se nezadržitelně blíží. Její začátek je pevně stanovený na prvního prosince. Hospodářská komora ministra žádala o odklad, aby první dny provozu složitého systému nepřišly do předvánočního shonu. „Už dříve jsme vládu vybídli, aby ještě zvážila svůj záměr plošného startu evidence v celé oblasti ubytování, stravování a pohostinství během adventního období,“ řekl ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR Ladislav Minčič. A Andrej Babiš hoteliérům a restauratérům, kterých se první etapa týká, dal v červnu naději, že se ostrý start evidence tržeb o měsíc nebo dva odloží. O svém definitivním rozhodnutí slíbil ministr financí dát vědět do konce srpna, nakonec ale podnikatele tak dlouho nenapínal a před několika dny, ještě v červenci, oznámil: Pro odklad není důvod. Slibuje ovšem, že kontroloři finanční správy budou v prosinci a lednu tolerantnější.

Jízdní řád EET

První etapa startuje 1. prosince 2016. Od tohoto data musí elektronicky evidovat tržby podnikatelé, kteří nabízejí „stravovací a ubytovací služby“. O tři měsíce později, 1. března 2017, se zapojí i maloobchod a velkoobchod. Za další rok se přidají všichni ostatní podnikatelé s výjimkou řemeslníků, kteří dostanou ještě čtvrt roku navíc. Z dostupných dat Ministerstva financí a Finanční správy bude evidence tržeb v první fázi zahrnovat 50 tisíc podnikatelů, ve druhé 250 tisíc podnikatelů, ve třetí 150 tisíc podnikatelů a ve čtvrté 150 tisíc podnikatelů.

Ke startu připravit...

Jak jsme na tom technicky

Jaké mouchy má technická specifikace elektronické evidence tržeb? Stihne se všechno včas? S čím budou v praxi největší problémy? Ptali jsme se IT odborníků, vývojářů a výrobců pokladních systémů a také zástupců podnikatelů a živnostníků.

EET: Budou stroje a software včas?

Nové výjimky pro menší podnikatele nebudou...

Debaty o možných zásazích do EET se ale zdaleka netýkají jen termínu jejího spuštění. Vláda se zabývala například návrhem na novelizaci zákona o evidenci tržeb, se kterým přišel Liberecký kraj. Ten navrhoval z povinnosti evidovat elektronicky tržby vyjmout podnikatele s ročním obratem do deseti milionů korun, kteří nepřiznávají DPH každý kalendářní měsíc, ale jednou za čtvrt roku. Výjimka by se týkala především živnostníků, například provozovatelů menších restaurací, drobných prodejců, kadeřníků a celé řady dalších profesí. „Řada starostů obcí a měst z území navrhovatele identifikovala vážné obavy těchto živnostníků, kteří svou živnost raději ke konci letošního roku ukončí, než aby podléhali této další byrokratické povinnosti. Hlavními důvody jsou věk, technologická náročnost či finanční dopad na jejich živnost,“ uvádějí zástupci kraje v důvodové zprávě k návrhu novely.

Vláda ale na svém jednání 20. července návrh zamítla s tím, že by novela odporovala hlavnímu cíli zákona o evidenci tržeb, což je narovnání tržního prostředí a odstranění nežádoucí nerovnosti mezi různými skupinami daňových subjektů. „Omezení okruhu daňových subjektů povinných k evidenci tržeb by také otevřelo prostor pro obcházení evidenční povinnosti umělým dělením podnikatelské činnosti jednoho podnikatele na více subjektů tak, aby se žádný z nich nestal měsíčním plátcem daně z přidané hodnoty,“ uvádí dále vláda ve svém zamítavém stanovisku.

Šéf o EET

„Politici slibují, že díky EET v restauracích a hotelech vyberou přes deset miliard korun navíc. Otázka je, kdo to ve finále zaplatí. Budou to zákazníci, nebo restauratéři a hoteliéři? Není pochyb o tom, že tady spousta restaurací funguje prapodivně. I to je jeden z důvodů, proč dokážou držet ceny tak nízko. Jestli po zavedení EET přestanou všechny restaurace s černotou, o čemž dost pochybuju, přijde skokové zdražení. A bojím se, že hospody nepůjdou nahoru jen s cenou, ale že mnoho z nich začne vařit ještě větší blafy.“

Říká o EET Zdeněk Pohlreich v titulním rozhovoru červencového vydání magazínu Finmag. Kromě něj  v něm narazíte třeba na trochu jiný pohled na nadcházející olympijské hry v Riu, pravděpodobně poslední opravdu velké, nebo reportáž o tom, jak se v Česku žije věřícím homosexuálům.

Nechybějí ani investiční tipy (tentokrát ve znamení popu a komiksů), byznysplán, články Aleše Michla a Pavla Jégla. A spoustu dalšího. Předplaťte si FINMAG, jinak o tohle všechno přijdete!

Objednávejte za 294 kaček na rok

... ani když si o ně řeknou lidovci

S  nápady na úpravy elektronické evidence tržeb přicházejí také koaliční lidovci. Ministr financí přitom už dříve KDU-ČSL ustoupil, když chtěla odložit povinnost evidovat tržby pro řemeslníky. Lidovci ale mají nové návrhy na výjimky. Jde jim teď například o to, aby se EET netýkala tržeb z farmářských trhů ani tržeb podnikatelů s vedlejší podnikatelskou činností, pokud jejich příjem nepřesáhne dvacet procent průměrné mzdy. To se ale Ministerstvu financí příliš nezamlouvá.

Variantu téhož návrhu představuje předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček: „Návrh lidovců nezní špatně, ale myslím, že jde zjednodušit. Náš návrh je vyjmout z elektronické evidence tržeb každého, kdo nepřekročí určitou hranici, ideálně půl milionu korun obratu ročně. To řeší většinu drobných živnostníků na vedlejšák i malé prodejce nebo hospody, které skutečně přežívají, například v obcích.“ Hranice půl milionu je podle něj rozumná i s ohledem na to, že nebude podporovat umělé snižování tržeb kvůli povinnosti registrace k platbě DPH. To se prý většinou týká podnikatelů, kteří vykazují obrat kolem osmi set až devíti set tisíc korun ročně.

„Hra na čisté prostředí bez výjimek je trochu mantra – podnikatelské prostředí má dnes tisíce výjimek, počínaje daňovými, investičními, existují stovky různých podpor na různé segmenty – a tvářit se, že nyní bude čistý stůl, je nesmysl. Pro ty nejmenší ale EET skutečně nemá příliš význam a jde jen o to, shodnout se na částce obratu pro generální pardon,“ dodává Karel Havlíček.

Uklidnění pro e-shopy: Dobírka se neeviduje

Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR se už dřív podařilo s Ministerstvem financí vyjednat, jak se bude systém evidence tržeb týkat e-shopů. Nejasnosti byly zejména ohledně využití dobírky: evidovat se mají tržby přijímané v hotovosti nebo placené prostřednictvím platebních karet. A tak se právě dobírka platí. Nakonec ale došlo k dohodě, že pokud bude zboží dodávat přepravní firma, která převezme od zákazníka platbu a pak peníze převede e-shopu z účtu na účet, nebude se EET na tyto transakce vztahovat.

EET poradna

Čeká vás elektronické evidování tržeb a nejste si jisti, že všechno stoprocentně zvládáte? Odborníci z naší poradny pro EET vám vrátí klid.

Ulevit by se mělo i podnikatelům, kteří mají strach z toho, jak budou postupovat v případě poruchy jejich pokladny či výpadku internetového připojení a následného doevidování tržeb. „Nastane-li v maloobchodě, velkoobchodě, restauraci nebo třeba hotelu porucha a přístroj pro evidenci tržeb nebude funkční třeba i několik dní, nebude tedy možné vystavovat účtenky na bázi EET, potom v momentě zprovoznění přístroje bude možné vložit součet všech chybějících tržeb jednou operací naráz, nikoliv po jedné účtence, jak tomu bylo v dosavadním výkladu zákona,“ popisuje na svých webových stránkách Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR další výsledky jednání s ministrem financí a jeho týmem. Pokud však bude podnikatel vykazovat poruchy příliš často, může podle ministerských úředníků počítat s pravidelnými kontrolami, které se zaměří na jeho evidenci tržeb.

Úlev se naopak nedočkají školní a nemocniční jídelny, které provozují soukromé firmy přijímající platby v hotovosti nebo kartou.

Další změny zatím na stole nejsou. Uvidíme ale, jestli třebanějaké nevyplynou ze zkušebního provozu systému, který má začít prvního listopadu.


Fotografie Andreje Babiše: Marek Podhora / MAFRA / Profimedia

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 8. 2016 8:35, moje jméno

Je to ŠIKANA podnikatelů, kterou nakonec zaplatíme všichni ve zvýšených cenách. Babiš je největší zlo, které mohlo v této době přijít. Podstata nedostatku je hlavně v tom, že černý trh začne bujet mnohem více než doposud. Pořád mi totiž ještě nikdo nevysvětlil, co přinutí např. malíře pokojů, vystavit soukromé osobě účet na vyšší částku než "černou", ze které navíc odvede následně soc, zdr. poj. + daň. Proč ? Protože když si řekne o částku jen trochu nižší bez dokladu, tak mu ji 99% lidí rádo dá, protože ušetří... (...oba)
Jediné řešení je plošné odstranění 99% dotací a hlavně Babiše, radikální snížení sociálních dávek nemakačenkům, a hlavně snížení celkové daňové zátěže osob i podnikatelů.

+36
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 8. 2016 11:13, la_da

Není třeba hned házet flintu do žita. Čas ukáže, jaké to bylo rozhodnutí. To, že není prostředí pro všechny stejné, je víc než jisté. Kolik stojí pivko v Německu opravdu nevím, já nevím ani kolik stojí tady. Ale když porovnávám potraviny, kolik stojí tady a kolik tam, tak ten rozdíl je v náš neprospěch. Ne u všech, ale u dost položek. Pokud srovnám náš měsíční příjem s jejich, pak tady jsou nejenom potraviny 3x dražší. Takže není třeba bědovat nad EET, ale nad přístupem podnikatelů k zaměstnancům A že je chce Babiš trošku klepnout přes prsty, je myslím jenom dobře.

Zobrazit celé vlákno

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Technici se chystají na evidenci tržeb. Budou stroje a software včas?

10. 6. 2016 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Očima expertů: Technici se chystají na evidenci tržeb. Budou stroje a software včas?

Jaké mouchy má technická specifikace elektronické evidence tržeb? Stihne se všechno včas? S čím budou v praxi největší problémy? Ptali jsme se IT odborníků, vývojářů a výrobců pokladních... celý článek

Elektronická evidence tržeb: Jak se připravit

17. 3. 2016 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Elektronická evidence tržeb: Jak se připravit

Dnes čtěte: Kdo půjde první na řadu. Jak poznáte, jestli se vás EET týká. Jakým způsobem a do kdy se podnikatelé do systému musí přihlásit. Kde můžete (přesněji: budete snad moct) najít... celý článek

Už je to tady! Evidence tržeb prošla Sněmovnou. Co nás čeká?

11. 2. 2016 | Ondřej Tůma | 64 komentářů

Už je to tady! Evidence tržeb prošla Sněmovnou. Co nás čeká?

Podnikatelé by se měli opravdu začít připravovat na povinnost on-line evidování tržeb. Vládní koalici se totiž podařilo v Poslanecké sněmovně protlačit schválení zákona o elektronické... celý článek

Očima podnikatelů a živnostníků: Jak změní EET vaše podnikání?

31. 7. 2015 | Ondřej Tůma | 27 komentářů

Očima podnikatelů a živnostníků: Jak změní EET vaše podnikání?

Tentokrát se v naší anketě neptáme odborníků na ekonomiku a finance, ale podnikatelů – malých i velkých. Právě jich se zavedení elektronické evidence tržeb dotkne nejvíc. Andrej Babiš... celý článek

Daňový expert k evidenci tržeb: Stát nezvládá své povinnosti. Tak je hází na poplatníky

16. 6. 2015 | Ondřej Lichnovský | 10 komentářů

Daňový expert k evidenci tržeb: Stát nezvládá své povinnosti. Tak je hází na poplatníky

Minulý týden jsme přinesli rozhovor se Simonou Hornochovou, náměstkyní ministra Babiše a jeho pravou rukou pro zavádění elektronické evidence tržeb. Dnes přinášíme „protipohled“ Ondřeje... celý článek

Partners Financial Services