Řecku od bankrotu jen půjčky, škrty a vyšší daně nepomohou

Jan Stuchlík | rubrika: Analýza | 4. 5. 2010 | 6 komentářů
Řecku od bankrotu jen půjčky, škrty a vyšší daně nepomohou
Předlužené Řecko budou v příštích třech letech udržovat při životě půjčky od zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. Někteří ekonomové ale tvrdí, že i přes přísnou léčbu, se Řecku státní bankrot nevyhne.

Řecko dostalo tři roky na to, aby si udělalo pořádek ve veřejných financích. Má jistotu, že ho nebudou nahánět investoři do řeckých státních dluhopisů, kteří by se báli, že půjčené peníze nedostanou zpátky. Země eurozóny a Mezinárodní měnový fond (MMF) se dohodly na záchranné půjčce pro Řecko ve výši 110 miliard eur, z nichž bude tamní vláda moci splácet staré i nové dluhy. Státy eurozóny půjči 80 miliard eur, MMF 30 miliard eur. Částku bude balkánská země moci čerpat tři roky. Výměnou za tuto pomoc, musí tamní vláda razantně seškrtat výdaje na chod státu, sociální dávky a důchody.

Nebezpečí tkví v tom, že za tři roky na tom Řecko nemusí být o moc lépe než teď. Řecké firmy nemůžou kvůli vysokým nákladům konkurovat těm zahraničním, což ničí řecký potenciál pro budoucí hospodářský růst. Cesta k větší konkurenceschopnosti vede přes pokles mezd a cen, což by nejspíš znamenalo bankroty zadlužených firem, růst nezaměstnanosti a problémy bank, tedy několikaletou recesi. V té je uzdravování veřejných financí obzvláště obtížné.

Foto: Dreamstime

Záchranný program sice myslí i na zlepšení konkurenceschopnosti Řecka, nicméně zatím jde spíše o obecné návody. Řecká vláda musí zlepšit fungování trhu práce, podnikatelské prostředí, zbavit se některých státních podniků. Vláda by měla rovněž modernizovat státní správu, což bude znamenat razantní propouštění zbytečných úředníků.

Pro zlepšení stavu veřejných financí MMF a eurozóna nadiktovaly řecké vládě úspory a vyšší daně v celkovém rozsahu 11 procent HDP, což odpovídá zhruba 30 miliardám eur v následujících třech letech. Do těchto opatření se ovšem nepočítají kroky, které už řecká vláda podnikla v předchozích měsících a jejichž výši odhaduje na 5 procent HDP.

Cílem škrtů budou hlavně mzdy státních zaměstnanců a sociální systém. Ty tvoří 75 procent výdajů řeckého státního rozpočtu (bez splátek úroků ze státního dluhu), spočítal MMF. Důchodya platy ve státním sektoru vláda sníží a následně zmrazí na tři roky. Státní zaměstnanci přijdou o letní, vánoční a velikonoční bonusy. Tyto škrty se vyšplhají na 5,25 procenta HDP. Další úspory přinese výrazné snížení výdajů na obranu a zvýšení věku pro odchod do důchodu z 53 na 67 let.

Zbytek požadované sumy bude muset vláda vybrat na daních. Daň z přidané hodnoty vzroste z 21 na 23 procent. O desetinu poskočí spotřební daně z tabáku, alkoholu a luxusního zboží. Ruku v ruce s vyššími daněmi půjdou opatření na zlepšení výběru daní a na boj proti rozšířeným daňovým únikům. Ta by měla v příštích třech letech přinést do státní poklady čtyři miliardy eur.

Na dodržování programu bude dohlížet MMF. Peníze bude Řecko dostávat postupně. Pokud nebude podmínky půjčky plnit, penězovod se zastaví.

Dopady úsporných opatření na ekonomiku budou značné. Vyšší daně zdraží zboží a spolu se snížením platů ve veřejném sektoru a pravděpodobném propouštění povedou k omezení spotřeby domácností. Už pro letošek vláda počítá s propadem HDP ve srovnání s minulým rokem o 4 procenta. Recese by podle některých předpovědí mohla trvat ještě tři roky.

Řekům rostly mzdy více, než si zasloužili

Řecký premiér Jorgos Papandreu při představování dohody s MMF a eurozónou v řeckém parlamentu prohlásil, že je dobré, že škrty v rozpočtu se nedotknou zaměstnanců soukromých firem. Jenže ekonomové tvrdí, že těm se snižování mezd nevyhne, pokud mají firmy opět získat konkurenceschopnost. Mzdy totiž v Řecku rostly v posledních letech mnohem rychleji než produktivita práce.

Důsledky mohou Řekové vidět ve finanční krizí zasaženém Irsku, kde mzdy padají už od roku 2008. Tamní HDP se propadlo v roce 2008 o tři procenta a o rok později o 7,5 procenta. Letos by měla ekonomická výkonnost klesnout o další necelá dvě procenta.

Pokles mezd je hlavním receptem, aby firmy mohly zlevňovat zboží a služby, které pak budou moci konkurovat dovozům. To by však mohlo přerůst v dlouhodobou deflaci, upozorňuje například Wolfgang Munchau v listu Financial Times. Už zmíněné Irsko se s poklesem cenové hladiny potýká už od loňska.

Deflace snižuje firmám tržby a ty zadlužené může přivést na pokraj krachu, protože dluhy na rozdíl od příjmů neklesají. Když se recese spojená se snahou zbavovat se firemních i osobních dluhů spojí s deflací, může se ekonomika za určitých okolností zhroutit, upozornil při studiu Velké deprese ve 30. letech minulého století ekonom Irving Fisher. Pak se hospodářství dostane do vleklé krize s vysokou nezaměstnaností, budou krachovat firmy a banky, stát nebude schopen vybrat dost peněz na daních a nebude tak umět splácet své dluhy.

Dlouhodobá recese spojená s nevyhnutelným státním bankrotem je scénář, který si zatím připouští jen málokdo. Jak blízko se mu Řecko přiblíží, bude hodně záviset na schopnosti vlády prosadit tvrdá nepopulární opatření a obhájit je před veřejností. Stávky státních zaměstnanců jsou přitom stále častější. Řekům se nelíbí, že vše odnese střední třída a důchodci, zatímco bohatí, kteří se vyhýbali placení daní, zůstanou nedotčeni.

Sociologové tvrdí, že klíčový bude první půlrok. Pokud Řekové uvidí výsledky reforem a ucítí, že opatření proti daňovým unikům začínají fungovat, bude mít vláda z části vyhráno. Zatím je však teprve na začátku.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 5. 2010 10:21, Ivo Patta

Je bez diskuse, že Řecku od bankrotu jen půjčky, škrty a vyšší daně nepomohou, v tom má J. Stuchlík pravdu. Ale nerozumím větě: "Pokud Řekové uvidí výsledky reforem ..." . To, co je zde presentováno, jsou jen škrty. O skutečných reformách, důchodové a sociální, které jediné mají šanci na zásadní změnu demografickou i rozpočtovou, si nechávají politici jen zdát, což je méně než nic. Více na www.demografie.cz

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pomoc Řecku: Netřeba se radovat předčasně

28. 4. 2010 | Petr Žabža | 4 komentáře

Pomoc Řecku: Netřeba se radovat předčasně

Řecko dlouho tvrdilo, že pomoc Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu se splácením svého státního dluhu nepotřebuje. Minulý pátek obrátilo a o pomoc oficiálně požádalo. Jenže... celý článek

Lekce pro Česko: Jak si Řekové ze dne na den skoro podřízli dluhovou větev

8. 4. 2010 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Lekce pro Česko: Jak si Řekové ze dne na den skoro podřízli dluhovou větev

Řecko podráždilo investory, od nichž chce peníze na splátky starých dluhů. Už v květnu bude potřebovat přes deset miliard eur. Ponaučení si z této epizody může vzít i Česko a jeho představitelé. celý článek

Vyšší růst ekonomiky Česku státní rozpočet nespraví

19. 3. 2010 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Vyšší růst ekonomiky Česku státní rozpočet nespraví

Česko se nemůže spoléhat na to, že jen díky vyššímu růstu ekonomiky se zacelí díra ve státním rozpočtu. Politici se musí zavázat k výrazným změnám ve výdajích státu, říká Kaspar Richter,... celý článek

Včasný trest by Řecku pomohl víc než nynější neurčité sliby o pomoci

15. 2. 2010 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Včasný trest by Řecku pomohl víc než nynější neurčité sliby o pomoci

Evropská unie nenechá Řecko zbankrotovat, rozhodli prezidenti a premiéři členských států EU. Důležitější ale je, co neřekli. Nikdo z nich nepočítá s tím, že příště by se proti rozhazovačným... celý článek

Partners Financial Services