Moneta je těsně před nákupem Wüstenrotu, jednání vrcholí

pk | rubrika: Aktuality | 29. 11. 2019 | 1 komentář

Moneta Money Bank oznámila, že chce koupit tuzemskou Wüstenrot stavební spořitelnu a Wüstenrot hypoteční banku. Záměrem Monety je podepsat kupní smlouvu ještě do konce letošního roku.

Moneta je teď čtvrtou největší bankou podle počtu klientů, má jich víc než milion. Koupí Wüstenrotu by podle dnešního oznámení zvýšila jejich počet o přibližně 400 tisíc, což by mělo vést k nárůstu retailových vkladů o 45 %, respektive o 53 miliard korun.

„Tím zvýšíme náš podíl na trhu retailových klientských vkladů ze stávajících pěti na osm procent. Dále dojde k navýšení podílu na trhu hypotečních úvěrů ze tří na šest procent. Plánovaná akvizice zároveň přinese 13 miliard korun retailových úvěrů ze stavebního spoření a díky tomu navýšíme portfolio spotřebitelských úvěrů ze stávajících 40 miliard na 53 miliard korun,“ upřesňuje Tomáš Spurný, generální ředitel a předseda představenstva Monety.

„Věříme, že tato akvizice zapadá do naší dlouhodobé strategie růstu v retailovém bankovnictví. Zároveň v krátkodobém i střednědobém horizontu akvizice zvýší zisk i dividendu na akcii,“ říká Spurný.

Z finančního hlediska se podle něj očekává, že plánovaná akvizice posílí ziskovost Monety o 15 procent ročně a zvýší provozní výnosy o minimálně 10 procent ročně. Akvizice také umožní dosáhnout významných nákladových úspor ze synergií, které představují odhadem šest procent ze stávajících nákladů Monety.

„Plánovaná akvizice bude financována z přebytku kapitálu a z volné likvidity. Transakce nevyžaduje navýšení kapitálu, a proto nedojde k naředění podílů našich akcionářů. Neméně důležité je, že Moneta navrhne vyplatit dividendu za rok 2019, jak bylo dříve komunikováno. Vážíme si důvěry skupiny Wüstenrot a věříme, že transakci společně dovedeme k úspěšnému konci,“ dodává Spurný.

Předpokladem dokončení akvizice je úspěšné dokončení konfirmatorní due diligence a vyjednání kupní smlouvy (Share Purchase Agreement). Vypořádání transakce je plánováno na 1. dubna 2020 nebo co nejdříve poté. Před tímto vypořádáním musí Moneta získat regulatorní souhlasy České národní banky a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Kupní cenu a ostatní podmínky transakce zveřejní Moneta po podpisu kupní smlouvy, stejně jako svůj aktualizovaný finanční výhled.

Moneta Money Bank formálně existuje teprve od jara 2016, navazuje ale na Agrobanku působící v Česku už v 90. letech. Po krachu Agrobanky převzala její zdravou část v roce 1998 americká skupina General Electric, spojila ji se splátkovou společností Multiservis a přejmenovala na GE Money Bank. Uvedením akcií na burzu v roce 2016 ji GE prakticky prodala. Vlastnická struktura Monety od té doby zůstává velice roztříštěná (nejvíc – kolem 14 procent – ovládala v polovině listopadu společnost Chase Nominees Limited, dalšími největšími akcionáři jsou Nortrust Nominees Limited s necelými pěti procenty a J.P. Morgan Bank Luxembourg se čtyřmi a půl procenty).

Před rokem chtěla Moneta koupit od skupiny PPF společnost Home Credit včetně Air Bank, nakonec se ale obě skupiny nedohodly na ceně. 

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services