Elektřina zdražuje. Za svícení připlatíme stovky, za vytápění tisíce

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 10. 10. 2018 | 12 komentářů
V letní okurkové sezóně téměř neslyšně zdražili někteří dodavatelé elektřiny. Hlavní vlna navyšování cen bude podle analytiků následovat teď na podzim. Cena elektřiny na velkoobchodních burzách roste překotným tempem a obchodníci už ceníky neudrží na uzdě.
Elektřina zdražuje. Za svícení připlatíme stovky, za vytápění tisíce

Zhruba před dvěma lety začala elektřina obchodovaná na burzách zdražovat a během letošního roku vzrostla její cena o víc než polovinu. Dodavatelé nakupují energii právě tady a jejich obchodní strategie (kdy a za kolik elektřinu nakoupí) rozhoduje o cenách, které nakonec domácnostem nabídnou.

Držet ceny na současné úrovni je nereálné jak podle dodavatelů, tak podle analytiků. „Mnozí dodavatelé, včetně těch největších, zvýšili ceny už v průběhu roku, ale hlavní vlna zdražování teprve nastane. Vzhledem k vývoji na velkoobchodním trhu je vyloučené, aby obchodníci nereagovali,“ říká analytik Jiří Gavor.

O pětistovku až tisíce dráž

V posledních měsících zdražování elektřiny zrychlilo. Na začátku roku se megawatthodina prodávala za 30 eur, na sklonku léta už překročila hranici 50 eur – ale nezastavila se na ní.

Pro domácnosti to znamená jediné – ceny vzrostou i v ceníkách dodavatelů. „Elektřina ke konci roku zdraží v rozmezí pěti až desíti procent. Domácnosti, které používají elektřinu jen na svícení a napájení běžných spotřebičů, si připlatí stovky korun. Domácnosti, které elektřinou vytápějí, si musí připravit tisíce korun navíc,“ dodává Jiří Gavor.

Podle Jana Schindlera, analytika kalkulátoru TZB-info.cz, nemusí být zdražování konečné. „Pokud se takto vysoké velkoobchodní ceny udrží i v příštím roce, bude zdražování elektrického proudu pokračovat.“ Podle jeho výpočtů si domácnosti, které elektřinou netopí, připlatí přibližně o 500 korun ročně víc. „Zdražením elektřiny se zvýší také výdaje domácností na zboží a služby, což bude mnohem citelnější,“ upozorňuje.

Seřezejte náklady

Ceny plynu a elektřiny rostou. Zajistěte si nejvýhodnější nabídku, dokud je čas.


Nevíte? Nevadí. Poradíme vám.

Zdražil ČEZ, E.ON i PRE

Tempo zdražování na energetickém trhu určují dominantní dodavatelé, protože vůči nim se svými cenami vymezují menší společnosti, jejichž hlavní konkurenční výhodou jsou levnější dodávky. Pokud zlevní velcí hráči, zlevňuje se. Pokud ale velké energetické firmy zdraží, zdražuje se.

A ČEZ, Pražská energetika i společnost E.ON už v průběhu léta ceníky navýšily. „Další zdražování neplánujeme, učinili jsme tak na etapy v průběhu léta,“ uvádí Petr Holubec z Pražské energetiky. V Praze, kde žije drtivá většina odběratelů PRE, dojde k navýšení celkového účtu za elektřinu v rozmezí o 3,5 až 4 procenta měsíčně, tedy zhruba o 35 korun.

Společnost ČEZ, největší dodavatel elektřiny na českém trhu, zdražila už v červnu. O dalším konkrétním navyšování cen nyní neuvažuje. „Vývoj na burze dál bedlivě sledujeme a vyhodnocujeme. Budeme se snažit chránit své zákazníky před cenovým růstem co nejdéle,“ říká Alice Horáková, tisková mluvčí ČEZ.

Ke zdražení přistoupili také někteří alternativní dodavatelé. Během léta zvýšila ceny například společnost Centropol, Bohemia Energy nebo Amper Market. Změnu ceníků se některé firmy snažily zamaskovat tím, že domácnostem nabídly přechod na jiný produkt, většinou spojený se smlouvou na dobu určitou. Není to ovšem jen praxe menších dodavatelů, podobnou strategii volí i dominantní dodavatelé.

Potřebujete novou energii?

Našli jste levnějšího dodavatele elektřiny nebo plynu? Nebo slušnějšího? Chcete změnu, ale nevíte, jak na to? Poradíme.

Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

Každý rok mění dodavatele energií stovky tisíc domácností. Vybírat můžou z desítek firem, obrovských i trpasličích. Ale trpaslík a vysoké napětí – jde to dohromady?

Nový dodavatel. Bát se firmy z garáže?

Dražší uhlí i emisní povolenky

Elektřina na burzách zdražuje už od roku 2016. „Prvotní příčinou byla nejistota související s provozem a budoucností jaderných elektráren v Německu a ve Francii,“ připomíná Jan Schindler.

Nyní dominují ceny emisních povolenek, ceny uhlí a poptávka po elektřině, která je vysoká kvůli hospodářskému růstu evropských ekonomik. „Cena elektřiny se odvíjí od cen surovin, z nichž se vyrábí. Pokud celosvětově roste cena uhlí a plynu jako nyní, zdražuje i elektřina. V Evropské unii mají na cenu elektřiny vliv emisní povolenky, protože elektrárny, jež při výrobě vypouštějí skleníkové plyny, si musejí povolenky kupovat,“ dodává Alice Horáková s tím, že ceny povolenek v posledních měsících prudce stoupaly, což elektrárny musely promítnout do ceny vyrobené elektřiny.

Trh s elektřinou ovšem nemá jen negativní tendence. „Obrovský nárůst na trhu se do konečných cen pro spotřebitele promítne mírněji. Tlumí jej dva faktory. Za prvé, víc než polovinu ceny elektřiny platíme za regulované služby, především za distribuci, a tam bude nárůst mírný a pozvolný. Za druhé, silovou elektřinu nakupují obchodníci s velkým předstihem, takže značnou část elektřiny pro příští rok nakoupili ještě za výrazně nižší ceny,“ konstatuje Jiří Gavor.

Tip navíc


Nevíte? Nevadí. Poradíme vám.

Vadí vám ceny u stávajícího dodavatele elektřiny či plynu? Nelíbí se vám každoroční vyúčtování energií? Neexistuje nic jednoduššího než si najít levnějšího dodavatele energií. Porovnejte ceny energií online a dosáhnete úspory energií bez námahy a omezení.

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Zdražování přeje snadnému odchodu

A pak je tu ještě třetí faktor, který obchodníky brzdí, aby zdražovali. Energetický zákon totiž chrání spotřebitele, kteří mohou v případě navýšení cen od dodavatele odejít, a to bez ohledu na typ smlouvy. Přechod mezi dodavateli je tak při změnách cen rychlý, a navíc bez sankcí.

Anketa

Už vám zvedli cenu elektřiny?

„To, co má spotřebitele chránit, se ale může snadno otočit proti němu samotnému. Řada prodejců domácnosti tlačí k rychlé změně dodavatele, která nemusí dopadnout podle očekávání. Pokud se na dodávkách rozhodnete ušetřit volbou nového dodavatele, postupujte s rozmyslem,“ říká Miroslav Rottner, ředitel Odboru právní ochrany spotřebitele Energetického regulačního úřadu.

Ve chvíli, kdy dodavatel zdraží, musí o změně dát svým zákazníkům vědět. Oznámení musí zaslat nejpozději třicet dnů před plánovanou změnou. Vyvěšení ceníků na webu nestačí, musí vám přijít dopis, e-mail nebo textová zpráva. Když vás dodavatel takto informuje, můžete nejpozději deset dní před platností nových cen od smlouvy odstoupit.

„Dodavatel, který by chtěl nové ceny zatajit a neoznámil je podle pravidel, je automaticky potrestán tím, že od smlouvy můžete odstoupit celé tři měsíce poté, kdy změny začnou platit,“ uzavírá Miroslav Rottner.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 10. 2018 8:02, deprese

Když se chce něco zdražit, vždy se ten důvod najde.

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 10. 2018 21:44, Kikina

Jen názor - vzhledem k zaneřádění světa je cena elektřiny a energií, benálu atd. strašlivě nízká. Cena musí zákonitě hodně nahoru, bud cena lidské práce nebo energií. Pak z hlediska nákladů může dojít k z efektivnění výroby a snížení času tráveného lidmí v prací. Mnohdy jde jen o jinak pojmenované "hladové zdi" /přestat dělat práci pro práci a vyrábět globální sračk../. Lidém zůstává záměrně málo volného času,přesouvají svůj život do večerních a nočních TV hodin. Místo skutečnými zážitky /drahými na čas, přesuny atd./ se odměnují fast jídlem a nákupem pitomosti. Vše se pak promíta do spotřeby energií.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Partners Financial Services