Kam se hrabe Řecko. Itálie, to bude krize

Martin Mašát | rubrika: Co se děje | 6. 6. 2018 | 5 komentářů
Květnové pohyby na finančních trzích byly naprosto učebnicové, stačilo sledovat zprávy a člověk přesně věděl, co se v nejbližších dnech stane s cenami aktiv. Hlavním hybatelem dění byli Italové a jako obvykle pan prezident Trump.
Kam se hrabe Řecko. Itálie, to bude krize

Italové se do pozornosti analytiků i médií dostali hlavně tím, že opět nedokázali sestavit vládu. Další pokus je v režii nesystémových stran, jejichž plány dokážou vystrašit prakticky každého ekonoma. Donald Trump pak cvičil s cenami ropy, když se pustil do Íránu a rozvibroval ceny ropy.

Výsledek toho všeho byl pokles cen akcií v Evropě a nerozvinutých zemích, propad jejich měn, pokles cen italských dluhopisů a naopak zdražení těch německých.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Euro v rukách Ligy a 5*

V Itálii se tedy nepodařilo sestavit vládu. Navrhovaný ministr financí, politik známý svými postoji proti euru, neprošel přes prezidenta. Vládu se teď pokoušejí sestavit Liga a Hnutí pěti hvězd, tedy poměrně nacionalistické a výrazně protisystémové uskupení. Jejich nápady, jak řídit Itálii, jsou doma možná populární, ale všem okolo vstávají děsem vlasy. Rádi by například, aby ostatní evropské státy odpustily Itálii její dluhy, případně vyhlašují, že by chtěli vystoupit z eurozóny. Zahrávají si tak jednak s krizí mnohem větších rozměrů, než byla ta řecká, jednak přímo ohrožují i projekt společné evropské měny.

Investoři to všechno vnímají dost citlivě, a tak – přesně podle ekonomických teorií – začali prodávat italské dluhopisy a ulívat peníze do něčeho bezpečnějšího, tedy do německých „bundů“, jejichž výnosy klesly opět směrem k nule. Nezájem o italské dluhopisy, resp. jejich zvýšená rizikovost znamenala naopak růst jejich výnosů na nejvyšší hodnoty í za poslední čtyři roky.

Výnosy vybraných desetiletých státních dluhopisů za posledních pět let

Na grafu je hezky vidět útěk od italských dluhopisů k německým; výnos těch italských náhle vyskočil z dvou na tři procenta ročně. Itálie teď musí platit vyšší úroky, aby si její papíry vůbec někdo koupil. Naopak výnosy německých dluhopisů vzhledem k vysoké poptávce klesaly (ceny rostly). Výnos desetiletých českých dluhopisů se dál pomalu zvedá a dosahuje asi dvou procent ročně.

Samosebou reagovaly i akcie. Není překvapení, že evropské akciové indexy klesaly. Nebylo to ale jen kvůli Itálii, investoři prostě také obrátili pozornost ke Spojeným státům, odkud byla hlášena mnohem lepší inflační čísla (skoro dvě procenta) a stále klesající nezaměstnanost (nyní už pod čtyři procenta). To posunulo výnosy amerických desetiletých dluhopisů nad tři procenta.

Vývoj některých finančních indexů za posledních pět let

Graf zachycuje květnový výprodej na evropských akciových trzích a postupný pokles cen akcií v nerozvinutých zemích. Akciové trhy v USA zůstaly vůči turbulencím imunní.

Jistý tříprocentní výnos oproti riziku poklesu cizí měny a nejistotám v Evropě a na Dálném východě přesvědčily investory k postupnému stahování peněz zpátky do USA. Sílil i zájem o dolar, aktuálně se v Česku prodává dolar za 22 korun v porovnání s únorem, kdy byl jen za 20 korun. Nepadají jen měny nerozvinutých zemí. Pod tlakem je samozřejmě také euro.

Kurz koruny k dolaru za poslední rok

Zdroj: peníze.cz

Posilování dolaru začalo v dubnu. Nově ho živí nejen vyšší úroky v Americe, ale hlavně italská krize. Česká koruna, která na začátku roku posílila vůči dolaru asi o sedm procent je teď o víc než 1,5 procenta slabší než v lednu.

V České republice oslabení koruny překvapuje hlavně Českou národní banku, která počítala s posílením už pod 25 korun za euro, ale aktuálně máme něco kolem 25,80 korun za euro.

Když slabou korunu dáme dohromady s nejnižší nezaměstnaností v Unii (pod tři procenta) a růstem mezd vysoko nad šest procent, očekával bych zvýšení základních sazeb spíše dřív než později. V tomto smyslu se ostatně nedávno vyjádřil i guvernér ČNB pan Jiří Rusnok.

Optikou finančních indexů

Trh

Květen

Od počátku roku

Za poslední rok

MSCI World (svět)

+0,3 %

-0,5 %

+9,5 %

S&P 500 (USA)

+2,2 %

+1,2 %

+12,2 %

EuroStoxx 50 (Evropa)

-3,7 %

-2,8 %

-4,2 %

CECE EUR (střední Evropa)

-9,5 %

-12,6 %

-4,4 %

MSCI rozvíjející se trhy

-3,8 %

-3,3 %

+11,5 %

Index českých státních dluhopisů

-1,1 %

-1,4 %

-5,3 %

Ropa WTI

-2,2 %

+11,0 %

+38,7 %

FX CZK/EUR

-1,0 %

-1,0 %

+2,4 %

Mnoha kladných hodnot jsme se v květnu nedočkali. Pouze americké akciové indexy se udržely v plusu. Výprodej akcií a také měn zamával především s evropskými akciemi a s trhy nerozvinutých zemí. Postupný růst výnosů v České republice opět tlačil ceny dluhopisů níže a meziročně už dluhopisový index klesl o víc než pět procent.

Martin Mašát

Martin Mašát

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově, držitel prestižního mezinárodního titulu CFA® (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment  Management. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Výhled

Zvýšená nejistota na evropských akciových trzích může ještě nějaké ty týdny pokračovat. Třeba až do nových italských voleb. Vládní turbulence navíc proběhly i ve Španělsku, kde také padl premiér. Americké akcie si udržují svůj pozitivní trend a jsou navíc živeny přísunem nových investorů, kteří se stáhli z „emerging markets“ a z Evropy.

Česká koruna oslabila společně s dalšími podobnými měnami, ale fundamentálně by měla být mnohem silnější, což vyplývá i z vyjádření naší centrální banky. Proto do budoucna očekáváme opětovný nástup trendu posilování koruny. Aktuální posílení dolaru vypadá, že se vyčerpalo a posilování koruny by se mohlo v určité míře projevit i tady.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services