S růstem na věčné časy

Pavel Jégl | rubrika: Analýza | 7. 5. 2018 | 6 komentářů
… a nikdy jinak. Tímto heslem by mohlo začínat programové prohlášení příští české vlády.
S růstem na věčné časy

Česko je na první pohled v pohodě. Státní dluh v poměru k hrubému domácímu produktu klesá, ekonomika roste rychleji než zadlužení a věřitelé zůstávají klidní.

Ministerstvo financí odhaduje, že v příštích letech by se ukazatel relativního dluhu mohl dostat pod 30 procent. Samosebou pouze za předpokladu, že ekonomika nadále poroste a vláda neuvolní rozpočtovou disciplínu.

Obojí je nejisté.

Danit a utrácet

Hlavní tématem české politiky je nová vláda, která za sebou bude mít sněmovní většinu. Jenže vláda v demisi na vládu s důvěrou nečeká.

Jednobarevný kabinet Andreje Babiše si pospíšil s rozpočtovou strategií na celé volební období. Schválil plán (tady), podle kterého výdaje státního rozpočtu a státních fondů v příštích třech letech trvale porostou. Z letošních výdajů, které jsou stanoveny zákonem na 1364,5 miliardy korun, mají postupně vyšplhat na 1579 miliard v roce 1921.

Vláda počítá s tím, že bude rozdávat z koláče, který upekl český průmysl, k utrácení využije vyšší daňové příjmy. Podle prognóz ministerstva financí mají z letošních 1250 miliardy korun do tří let vzrůst na 1405 miliard.

Vyrovnaný nebo přebytkový státní rozpočet, který by zemi připravil na horší časy, přitom Babišova vláda neplánuje. Pro letošní rok je schválen rozpočet s deficitem 50 miliard korun a se stejným schodkem chce stát hospodařit i příští rok a v roce 2020.

Stal se snad deficitní rozpočet normou?

Rada radí, vláda rozhoduje

Vláda hledí na bezoblačnou oblohu a žádné jiné počasí nepředpovídá. Jak jinak, slogan „bude líp“ ho nepřipouští.

Před lehkomyslností přitom vládu varuje nově vytvořená Národní rozpočtová rada. K plánovaným vládním výdajům ve svém stanovisku (zde) rada píše: „Plné vyčerpání výdajových rámců by vedlo k rozpočtové expanzi, která v současné fázi hospodářského cyklu není žádoucí, protože by dále mohla prohlubovat makroekonomickou nerovnováhu. Neúplným vyčerpáním výdajových rámců bude naopak vytvořen prostor pro aktivní fiskální politiku v případě neočekávaného zhoršení hospodářského vývoje.“

Je ale možné předpokládat, že vláda se v příštích letech ve výdajích uskrovní a začne si vytvářet rezervy na horší časy? Vždyť Babiš už nasliboval hory doly.

Běžné výdaje kabinetu se nepochybně zvýší. Od příštího roku mají být výrazně vyšší penze i platy učitelů, polepší si policisté, vojáci, zdravotničtí pracovníci. Stát bude dotovat půjčky na bydlení, zařídí čtvrtinové jízdné v autobusech a vlacích studentům a důchodcům nad pětašedesát let…

Pokles zakázán

K tomu se do vlády chystají sociální demokraté a podporovat ji chtějí komunisté. Takže ke zmíněným dárkům přidejme nemocenskou od prvního dne, štědřejší rodičovský příspěvek (namísto toho, aby se vláda podporou částečných úvazků snažila vrátit matky do zaměstnání) i další sociální výdobytky. A k tomu patrně i růst platů pro všechny státní zaměstnance, nejen pro vybrané profese.

Strany, které se chystají příští vládu vytvořit, se předbíhají zleva a předkládají návrhy na mandatorní výdaje (stanoveny zákonem, zejména důchody a sociální dávky), anebo výdaje kvazimandatorní (například platy státních zaměstnanců).

Když v Událostech a komentářích ČT (zde) poslankyně a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová odříkala sociální vymoženosti, které chystají zavést sociální demokraté, moderátor se jí zeptal, zda bude únosné je financovat také v dobách hospodářského poklesu. „My žádný pokles neplánujeme,“ opáčila bez váhání Valachová. A tím debata na toto téma skončila.

Jasný vzkaz: S ekonomickým zpomalením, s propadem daňových výnosů práce, s propouštěním – s tím si hlavy v Lidovém domě nelámeme, o tom neuvažujeme. Vždyť máme svých starostí dost.

Plán splníme!

Obavy, že vláda zmíněný rámec rozpočtových výdajů vyčerpá, jsou opodstatněné. Plány ANO a ČSSD dávají tušit, že výdaje tentokrát kabinet může splnit i na 100 procent. Je přitom zřejmé, že většina z nich (zejména slevy na jízdném a nemocenská od prvního dne) ekonomiku nepodpoří.

Jistě, dá se to odbýt i tak, jak to dělá Andrej Babiš – konstatováním, že Česko je čtvrtou nejméně zadluženou zemí v Evropské unii (na konci loňského roku dluh v tichosti povyrostl na „pouhých“ 1624,7 miliardy korun).

Babiš se však zaklínal, že bude řídit stát jako firmu. Je proto namístě připomenout, že dobře řízená firma si v časech prosperity vytváří ze zisků rezervy. Pro firmu Česko to neplatí?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 5. 2018 23:52, Mustafa Ibrahim

Honzo, až ten článek spatří oko aktivního a bdělého komunistického estébáka spolčeného s kmotrem Babišem, na Pavla Jégla nejprve klekne Finanční správa soudružky Schillerové, posléze bude pošpiněn v komunistických Halo novinách a televizi Barrandov, ve vykonstruovaném procesu mu bude odebrán novinářský průkaz a nakonec zemře zapomenut jako bývalý majitel Kosteleckých uzenin Jan Boček, kterého Babišovi právníci a lidé z banky Citibank uštvali k smrti...

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 5. 2018 17:52, Tarzan

Plky !

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Partners Financial Services