Tyhle knihy si přejte (nebo sami někomu dejte)

Michal Kašpárek | rubrika: Recenze | 30. 11. 2017 | 2 komentáře
Třináct top strop knižních dárků z letošních recenzí.
Tyhle knihy si přejte (nebo sami někomu dejte)

Nejlepší dárek je sice párek, ale hned za ním jsou knížky. Ať už je chcete nadělovat blízkým, nebo sobě, je správný čas zrekapitulovat si uplynulou recenzní sezonu.

Vychází nový Finmag

Finmag. Zhruba nejlepší časpois na světě

Co v něm taky najdete

Korunní princ al-Káidy

Na severu Sýrie se pod praporem al-Káidy sjednotilo na třicet tisíc bojovníků. Další tisíce jí přísahají věrnost po celém světě. Do boje je povede jedenáctý syn Usámy bin Ládina.

Bitcoin – nová vkladní knížka

V samoobsluze tím nezaplatíte. Přesto se bitcoinu i dalším kryptoměnám daří čím dál líp. nejen jako platidlům, ale především jako praktickému úkrytu a nosiči bohatství.

Kašpárek versus Uhlová

„Zvykli jsme si na to, že přes stát dotujeme firmy, které špatně platí,“ říká reportérka Saša Uhlová. V rozhovoru s Michalem Kašpárkem popisuje, jak si na vlastní kůži vyzkoušela nejhůř placená povolání v Česku.

Vyšlo česky

Letos jsem shodou náhod doporučil bez větších výhrad jen dvě knihy, které jsou dostupné v češtině. Nic není pravda a všechno je možné přináší mrazivě zábavné viněty ze současného Ruska. A před pár dny se dočkala překladu Utopie pro realisty, pěkná obhajoba nepodmíněného základního příjmu, zkracování pracovní doby a otevírání hranic.

Čeští nakladatelé zato dohnali manko u knih, které jsem v minulých předvánočních rekapitulacích doporučoval v anglickém originále. V Melvilu vyšly Algoritmy pro život, ve kterých dva matematici vysvětlují, jak optimálně vybírat byt nebo hledat protějšek na online seznamkách. V témže nakladatelství českým čtenářům konečně zpřístupnili motivační literaturu Stevena Pressfielda – Válka umění je jedinou knihou z žánru, ke které se občas vracím. („Profesionál drží hubu. Nemluví o tvůrčím procesu a pracuje.“)

Kdo má rád inteligentní satiru, ten myslím ocení „nešťastné příhody ze startupové bubliny,“ kterýmžto podtitulem opatřili v Hostu Na odpis, vzpomínky padesátníka pracujícího v technologické firmě. Malého zázraku, totiž politicko-společenské satiry, která není trapná, ale opravdu vtipná a ještě vyprávěná čerstvým slohem, jsme se v listopadu dočkali i v Česku: jde o Nejlepšího kandidáta Stanislava Bilera. 

Nevyšlo česky

Mezi knihami dostupnými jen v anglickém originále se letos délkou i hloubkou vymykal (už loni vydaný) The Stack. Ale mystické pojednání o celoplanetární výpočetní síle asi neosloví každého.

Daleko větší díl čtenářstva bude bavit 50 vynálezů, které stvořily moderní ekonomiku – óda Tima Harforda na přepravní kontejnery a podvojné účetnictví. A taky Hluboké myšlení – skvěle napsané vzpomínky Garryho Kasparova na jeho slavnou prohru s počítačem před dvaceti lety.

Ke kafi Kašpárkův výběr

Chytré čtení na víkend

Dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu. Nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden šéfredaktor Finmag.cz Michal Kašpárek ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru. 

Z letního cyklu recenzí knih o Číně na mě nejvíc zapůsobil titul Předurčení k válce. Jeho hlavní teze – totiž že USA a Čína jsou na podobné cestě, po které v minulosti velmoci kráčely k válkám – není paradoxně až tak zajímavá ani nosná. Hlavní hodnota knihy pro mě spočívala v rozhledu, který má vlivný americký politolog Graham Allison po čínské kultuře a historii a který přenáší na čtenáře.

Zřetelným trendem jsou knihy protiněčemu. A některé jsou fakt dobré. Paul Bloom je Proti empatii a pro racionální soucit. Mark Greif vydal své pronikavé časopisecké eseje dokonce pod názvem Proti všemu. Hodně jsem si užil Svobodné ženy a svobodné muže, sebrané spisy Camille Pagliaové, nesmírně sečtělé a jedovaté transgender feministky, která je – překvapení – proti některým feministkám. Její argumentace pro libertariánskou formu feminismu není úplně bez chyb, ale ve srovnání s tím, co předvádějí čeští kritici kampaně #metoo, to jsou nebe a dudy.

A nakonec vřele doporučuji Uživatelskou příručku ekonomie, ve které Ha-Joon Chang laickým čtenářům přibližuje různé školy ekonomického myšlení. Pokud chcete porozumět tomu, o čem že se hádají ekonomové, neznám lepší čtení.

Hodit by se vám taky mohly přehledy tipů za roky 2016, 2015 a 2014.

A další knihy najdete na Kniha.cz.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

ekonomika, recenze

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services