Vítejte v holdingu

Pavel Jégl | rubrika: Komentář | 23. 10. 2017 | 30 komentářů
Volby jsou za námi… a bude ještě líp. Andrej Babiš zajistí blahobyt, Tomio Okamura dohlédne na to, abychom byli v bezpečí, a Piráti pohlídají, aby se neloupilo.
Vítejte v holdingu

Andrej Babiš udělal z voleb referendum o tom, zda má být premiérem. Vyhrál. Jeho hnutí ANO získalo ve dvousetčlenné Sněmovně 78 křesel.

V následujícím textu najdete několik poznámek k tomu, co se stane, anebo k tomu, co se stát může.

Stát jako holding

Babiš říkal, že bude stát řídit jako firmu. Pokud vyjdeme ze stylu jeho podnikání, mohl by se z toho vyklubat nějaký státní holding rozdělující dotace.

Anketa

Jak jste spokojeni s výsledky voleb?

Systém by se mohl jmenovat Vařila myšička kašičku. V nabídce jsou standardní čtyři možnosti: a. tomu dala, b. tomu nic, c. tomu málo, d. tomu víc. Do jaké kategorie budou spadat Babišovy podniky?

Mnozí voliči uvěřili tomu, že Babiš bude stát řídit stejně úspěšně jako své firmy. Nejspíš si nepřipouštějí myšlenku, že příští premiér může i při vládnutí myslet dál především na úspěchy svých firem. Babišův holding je ostatně zatím nejlepší ukázkou toho, jak můžou být pro firmy důležité peníze od státu (i ty recyklované přes Brusel).

Menšinová vláda

Nejdřív ze všeho ale musí Babiš sestavit vládu. K většině mu chybí 23 hlasů. S tím by si mohl poradit. Jak?

Buď si opatří někoho do koalice, anebo nějakou partaj (spíš dvě partaje) přemluví, aby si její (jejich) poslanci během hlasování o důvěře zašli na drink do sněmovní restaurace. Tím ANO získá většinu – a vláda důvěru.

Říká se tomu opoziční smlouva. Před devatenácti lety ji uzavřeli sociální a občanští demokraté. Přečkala celé volební období.

Vyloučit nelze ani to, že Babiš, se kterým kromě spolustraníků nikdo nebude chtít sedět ve Strakově akademii, svěří premiérství některému ze svých pobočníků a sám bude vládu ovládat ze zákulisí – z ředitelské kanceláře Agrofertu. Své firmy by v takovém případě zase mohl řídit, aniž by se skrýval za příbuzné, manželku nebo právníky nastrčené do svěřenských fondů.

Jak to ten člověk dělá?

Andrej Babiš za pouhé tři roky ve vrcholné politice prokázal nejsilnější schopnost přečkat jakýkoliv výbuch ze všech porevolučních politiků. Říká se, že pokud by nějaký živočich přežil jadernou válku, byli by to švábi. Představuju si, jak se Babiš vysouká z ruin ministerstva financí a začne si švábům na troskách Prahy stěžovat, že ho ti blbečci pořád vytrhávali z kontextu.

Čím to, že Babiš přežije všechno

… a kdy bude

Za několik týdnů, spíš ale měsíců. Poměrný volební systém plodí pestrobarevné parlamenty a nejen nestabilní, ale také přenošené vlády.

Před šesti lety trvalo Belgičanům 541 dnů, než po volbách a demisi staré vlády dohodli novou koalici. Prokecali vlastně třetinu volebního období. Před týdnem oznámila čtveřice nizozemských stran dohodu na nové vládě – 208 dnů po volbách.

České strany upečou koalici zpravidla za dva až tři měsíce. Po sněmovních volbách v červnu 2006 ale získala vláda šéfa občanských demokratů Mirka Topolánka důvěru až v lednu 2007, po víc než sedmi měsících. 

Bez ANO to nepůjde

Pokud Babišova vláda nezíská důvěru, budou předčasné volby, protože koalici bez ANO nikdo dohromady neposkládá.

Pro Babiše žádná tragédie. Zkušenosti ukazují, že v předčasných volbách voliči trestají ty, kteří je vyvolali. Patrně by z nich vyšel Babiš 2.0, ještě silnější a ještě sebevědomější.

Právě pod tlakem takového scénáře by mohly některé strany „vyměknout“ a vstoupit do Babišovy vlády, případně Babiše nechat vládnout. Anebo jim ke kompromisu s Babišem postačí hrozba, že si Babiš padne do náruče s komunisty a Okamurovými islamobijci?

Kam s Piráty?

Miloš Zeman je chce do Babišovy vlády. Skokani voleb s programovým mixem levicových a pravicových tezí, ale ujišťují, že nebudou ohýbat hřbety a zahazovat se s korporativní vládou. Vydrží jim tahle neústupnost?

Kdysi piráti loupili a válčili také ve službách králů. Je to opravdu uzavřená historie?

Kde je pravice a levice?

V oblacích prachu za Babišem. Před čtyřmi lety velkouzenář přejel pravici, teď zase levici.

Občanští demokraté berou jedenáct procent a 25 křesel ve Sněmovně jako skvělý úspěch. Jistě, je to téměř dvojnásobek proti volbám před čtyřmi lety. Jenže pro nejsilnější stranu pravice pořád žalostné skóre.

TOP 09 horkotěžko přelezla pětiprocentní práh – a jen díky tomu, že se dal jejich žolík přemluvit, aby ještě jednou kandidoval. Bez preferenčních hlasů pro knížete ze Schwarzenbergu a vévodu krumlovského by tahle parta ze Sněmovny úplně vyšuměla.

Ještě větší debakl zaznamenala sociální demokracie. Pohádka sociálních demokratů o čtyřicetitisícových platech a jistotách pro všechny (až na podnikatele a živnostníky) nezabrala. V nové Sněmovně zasedne pouze 15 jejich zástupců, to je o 35 míň. Hotové Waterloo. Nejsilnější ryze levicovou stranou jsou znovu komunisté, byť i těm Babiš přetáhl voliče.

Kam vykročí Babiš?

Babiš Čechy přesvědčuje (a mnohé už přesvědčil), že dělba na pravici a levici postrádá smysl. Kdepak napravo nebo nalevo. Pojďte s námi vpřed!

Generální ředitel ANO také dokázal leckomu vsugerovat, že tradiční pravicové a levicové vlády jsou skrz naskrz prolezlé korupcí a že stát budou nejlépe řídit manažeři. Právě takové dodává manažerské hnutí ANO 2011 (jinak ANO, šéfe), vaše catch-all party (viz other examples), strana pro všechny.

Ve skutečnosti Babiš vpřed nepádí, se svou politickou firmou míří tam, kde momentálně může sehnat víc voličů – klientů. ANO začínalo jako „soucitná“ pravice. Ve vládě se sociálními demokraty ho Babiš pootočil doleva. A protože nemá žádné ideologické zakotvení, nebyl to pro něj problém. Také příště si půjde pro voliče všude tam, kde jsou.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 10. 2017 7:20, Učitel

Pan autor se nás snaží manipulovat, že bez hnuti Ano nemůže vzniknout jina vláda, ale Ano má 78 mandátu z 200, zbývá tak převaha 122 mandátů! Všichni mají šanci více či méně ustoupit ze svých hloupých, zbytečne předpojatých pozic. Rozumni lidé se musí domluvit-koalice všech proti Babisovi. Spolecne máte silu Svatoplukovych prutů, samostatne jste slaboucci, neznamenate nic. Dovolite vládu jedné strany? Ekonomika naše, ale i světa šlape jako hodinky, není se čeho bát, štaci byt slušni. Nezapomeňte na Hitlera a Erdogana!

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 10. 2017 14:37

slabinou demokracie je to, že rozhoduje většina...

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Partners Financial Services