Ceny v Česku přeskočily další laťku

Jan Pekař | rubrika: Životní situace | 9. 11. 2007 | 21 komentářů
Ceny v Česku přeskočily další laťku
Varování o dražších potravinách se plní, inflace v říjnu svou živostí nemile překvapila. Naopak snižování cen zboží z dovozu, které měla zajistit posilující koruna, se minulý měsíc nedostavilo.

Pro analytiky i pro Českou národní banku (ČNB) byl údaj o říjnové inflaci, který ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad, do určité míry překvapením. V říjnu vzrostly spotřebitelské ceny v meziročním srovnání o 4 procenta, v září byla meziroční inflace 2,8 procenta. Růst spotřebitelských cen, jimiž se inflace měří, byl nejvyšší od ledna 2002 a dosáhl horní hranice pásma, v němž by inflaci ráda viděla ČNB.

Ve srovnání s minulým měsícem ceny poskočily o 0,6 procenta. Mléko zdražilo o 14,8 procenta. Máslo bylo dražší o 14 procent. Ceny mouky stouply za říjen o 11,9 procenta. Oproti loňskému říjnu byl ovšem růst cen potravin o poznání vyšší: mouka meziročně podražila o 41 procent,. polotučné trvanlivé mléko stálo o 39,7 procent více, máslo o 35 procent.

Měsíční inflace měřená indexem spotřebitelských cen (meziročně)
Zdroj: ČSÚ
"Růst cen jednotlivých položek obvykle závisel na tom, jak dobře lze jednotlivé komodity v nich použité vyvážet. Čím více lze zboží vyvézt, tím byl nárůst cen vyšší. Za růstem cen tedy nestojí rostoucí domácí poptávka, ale rostoucí ceny v zahraničí, kterým se přizpůsobujeme," vysvětluje Vladimír Pikora, hlavní ekonom společnosti Next Finance.

Významně stouply rovněž ceny bydlení. Nájemné se meziročně zvýšilo o 9,7 procenta, přičemž regulované nájemné stouplo o 17 procent, zatímco nájemné tržní naopak o 0,3 procenta kleslo. To je špatná zpráva pro ty, kdo koupili byt na hypotéku, kterou chtějí splácet z nájemného. Zdražilo topení: zemní plyn o 3,6 procenta a tuhá paliva o 18,2 procenta. Platby za vodné a stočné se zvýšily o 6,7 procenta, respektive o 5,5 procenta, za elektřinu se platilo o téměř 8 procent více.

Třetím tahounem inflace byly v říjnu ceny v dopravě, které vzrostly meziročně o 3,9 procenta. Celkem ceny zboží stouply o 4,6 procenta, ceny služeb o 3,2 procenta.

Nižší proti loňsku byly ceny domácích spotřebičů a některé spotřební elektroniky.

Míra inflace v Česku je nyní o 1,4 procentního bodu vyšší než v Evropské měnové unii. Zdražování ovšem nemá být brzy konec. Od 1. ledna se do cen promítnou státní zásahy: zvýšení regulovaných cen, nově zavedené platby, např. ve zdravotnictví, zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty či zavedení ekologických daní. "Změna daní a regulovaných cen by mohla posunout inflaci možná až k šesti procentům," prorokuje David Marek, šéfekonom investičního portálu Patria Online.

Na růst cen zatlačí i zaměstnanci požadavky na zvýšení mezd. Poptávka po nových pracovních totiž neutuchá. V říjnu opět klesla nezaměstnanost, a to více, než ekonomové očekávali: na 5,8 procenta proti původně odhadovaným 5,9 procenta a proti zářijovým 6,2 procenta. Napjatá situace na pracovním trhu spolu se sílícím inflačním očekáváním budou zrychlovat růst mezd.

"Tvůrci měnové politiky by se ale plašit neměli," uklidňuje Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank. "Pokud od meziroční inflace ve výši 4 procenta odečteme efekt vyššího růstu cen potravin (se kterými toho ČNB stejně mnoho nenadělá), nápojů a tabáku, které vzrostly kvůli zvyšující se spotřební dani, a cen bydlení, které rostou kvůli deregulaci nájmů a vyšším cenám energií, dostaneme meziroční míru inflace pouze 0,4 procenta. Při zohlednění silných úrovní koruny proti euru i dolaru a při nejistotě ohledně vývoje globální ekonomiky se domníváme, že ČNB bude se zvyšováním sazeb prozatím vyčkávat," dodává Brožka

S tím ovšem nesouhlasí David Marek z Patria Online: "Nejpravděpodobnější odpovědí ČNB bude zvýšení úrokových sazeb, které by mohlo přijít v úvodu příštího roku." S ním by zdražily i hypotéky či spotřebitelské úvěry. Naopak lepší by mohlo být úročení vkladů.

Ohrožují rychle rostoucí ceny českou ekonomiku?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 11. 2007 8:48

Co tu stále kecáte o nájemném všude ve světě se mluví o nákladech na bydlení jen tady o nájemném.Náklady na bydlení jsou jinde tak maximálně do třiceti procent ale u nás v průměru je to u průměrně výdělečných rodin mnohem více.Neoblbujte lidi a držte se faktů.

Zobrazit celé vlákno

+78
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 11. 2007 12:46

Přichází doba,kdy bude zase zapotřebí vyjít do ulic a opět veřejně vméct politikům do huby jaký je problé s penězma "NE V PRAZE " ale v jižní části moravy kde se průměrná mzda pohybuje kolem 16000 hrubého, jak má obyčejný člověk každý čtvrtletí reagovat na zvyšování plynu,elek.,vody,potr avin atd.. .Co dohání naše republika,ským se chce rovnat?!obrovský státní schodek od 1989 žádný nebyl,chtějí snad dohnat peníze které velice šetřili na důchody kde založili fond a pak najednou jak se pořád bralo a bralo že už nejsou? a kde jsou?V cizích kapsách.Kolik stát už projel soudních sporů za chyby, které udělali naši "nejlepší právníci" co zastupují ČR, kolik peněz musela ČR pardon občané zaplatit za chyby právníků, poslanců.

Je mně 24let a jenás víc takových,tenhle stát je nula a 25% mladých lidí co můžou odchází do ciziny, protože tady byse stát rozdal pro cizího (daňové prázdniny 5let,pololetní příspěvky zato, že zaměstnává cizí firma české občany, atd.. . ) ale pro svého občana neudělá nic.

-28
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Medvěd se blíží, aneb co se stane s našimi penězi

7. 11. 2007 | Petr Čermák

Medvěd se blíží, aneb co se stane s našimi penězi

I letos se čeští poslanci chystají naporcovat medvěda, neboli přihrát svým obcím, okresům či krajům mimořádné dotace ze státního rozpočtu. U řady z nich se už nikdy nikdo nedozví, za... celý článek

Za kolik se ohřejeme? To dnes nikdo neví

5. 11. 2007 | Jan Pekař

Za kolik se ohřejeme? To dnes nikdo neví

Čím vytápět byt nebo rodinný domek a čím si ohřívat vodu, abychom za pár let neprodělali kalhoty? Spolehlivá odpověď neexistuje. Předpovídání cen paliv, jako ropy a plynu, je obtížné,... celý článek

Ropa za 100 dolarů? Možná ještě letos

30. 10. 2007 | Jan Stuchlík

Ropa za 100 dolarů? Možná ještě letos

Hrozivý růst cen ropy Čechy zatím děsit nemusí. V korunách se díky oslabujícímu dolaru cena ropy zdaleka nezvyšuje tak rychle jako na světových trzích.

Ekologická daň zdraží topení uhlím a elektřinou

23. 10. 2007 | Jan Pekař | 2 komentáře

Ekologická daň zdraží topení uhlím a elektřinou

Od nového roku budou Češi platit novou daň – ekologickou daň z paliv. Výhodu budou mít ti, kdo topí zemním plynem. Z něj se daň platit nebude.

České potraviny míří do nenasytné Číny

7. 8. 2007 | Jana Albertová

České potraviny míří do nenasytné Číny

Poprask kolem budoucího růstu cen potravin v Česku a v Evropě možná byl zbytečně velký, nicméně na dražší jídlo a pití by se čeští spotřebitelé měli připravit.

Partners Financial Services