Baťa aneb boty pro každého

Baťa aneb boty pro každého
Značku Baťa není třeba představovat, znají ji i lidé v desítkách nejrůznějších zemí světa. O vznik úspěšné firmy se zasloužilo několik členů rodiny Baťů. Nebáli se dělat věci jinak, než bylo obvyklé, a dokázali vytvořit obuvnickou velmoc.

Rodina Baťů působila v obuvnictví už od konce 16. století, díru do světa ale udělali až o 3 století později. Bratři Antonín, Tomáš a sestra Anna Baťovi zakládají v roce 1894 továrnu na obuv ve Zlíně. Jejich plány jsou velkorysé a na tu dobu a obor převratné - zavádějí sériovou výrobu, pevnou pracovní dobu a fixní mzdu. Tomáš má už za sebou řadu zkušeností, dobrých i špatných.

Jako ševcovský tovaryš odešel do Vídně, kde se chtěl uchytit. O jeho boty ale nebyl valný zájem, a tak se bez peněz vrátil zpět. Už ve vedení továrny se brzy naučil, že jako továrník neuspěje, když bude každý den chodit v nedělních šatech jako pán. A tak si postupně vyzkouší všechny postupy používané v továrně a díky tomu je schopen navrhnout řadu zlepšení. Mnohem užitečnější pak pro něj byly zkušenosti, které si přivezl z Ameriky, kde se nechal zaměstnat jako dělník v továrně Henryho Forda. Principy, které zde odpozoroval, později aplikoval na výrobu obuvi, díky čemuž dosáhl značného zlevnění výroby.


Nebát se novinek

Budování firmy ale nebylo snadné. Továrna byla především kvůli špatným rozhodnutím Antonína neustále v dluzích a hrozil jí krach. Úspěch přichází až s nabídkou inovace - plátěné obuvi s gumovou podešví a elegantní špičkou. Ta díky reklamní kampani překoná počáteční nedůvěru zákazníků a stane se módním hitem. Továrně se začíná dařit.

Druhým velkým impulzem rozvoje byla první světová válka. Tomáš Baťa získává zakázku od C. a K. rakouské armády na výrobu bot, a tak mimo jiné řada jeho zaměstnanců nemusí narukovat, aby mohli vyrábět. Firma se během války značně rozroste a vyrábí tisíce párů bot denně. Na konci války je už jediným majitelem továrny Tomáš.

Kvality jednotlivých členů Baťovy rodiny se ale nejvíce projevují právě v okamžicích krize. Ta přichází po skončení války - státní zakázky už nejsou, po krátkém poválečném boomu nemají lidé moc peněz na utrácení, a sklady tak přetékají neprodejnou obuví. Řešením se ukázal radikální krok - zlevnění všech bot na polovinu. Aby to firma zvládla, snižuje všem zaměstnancům platy a kompenzuje jim to zlevněním potravin v podnikové prodejně. Baťův krok vede k vyprodání zásob a také bankrotu řady konkurentů, jejichž finanční situace už tak byla kvůli krizi dosti špatná. Baťa tak dostává pod kontrolu značnou část trhu s obuví v Československu a začíná se prosazovat i ve světě. Další úspěšný rozvoj firmy nezastavila ani letecká nehoda, která roku 1932 stála Tomáše Baťu život.


Změna vedení

Podle závěti odkázal Tomáš Baťa starší celou firmu Janu Antonínovi s tím, že vyplatí jeho manželku a syna 50 milióny Kč. I tento obsah závěti ukazuje manažerské kvality Tomáše Bati. Znal velmi dobře své spolupracovníky a vybral toho nejschopnějšího, aby ho v případě smrti nahradil. Jeho volba se ukázala jako správná. Jan úspěšně pokračoval v rozvoji firmy a během několika let do začátku druhé světové války ji dokázal podstatně rozšířit. V roce 1938, který byl nejúspěšnějším rokem koncernu, pro něj pracovalo přes 60 tisíc lidí, z toho dvě třetiny v Československu a zbytek ve světě. Těsně před začátkem války začínají Baťové v obavě z rozpínavosti Němců budovat nové závody v zámoří. Tomáš Jan Baťa, syn Tomáše Bati, buduje továrnu v Kanadě, která se později stane centrálou nové Bata Shoe Company.


Spory v rodině

Celá záležitost se závětí se ovšem vrátila po válce. Tehdy vdova po Tomášovi starším obvinila Jana Antonína, že je připravil o dědictví a zažalovala jej u soudu v New Yorku. Šlo především o akcie švýcarské společnosti Leader, která byla mateřskou firmou všech zahraničních aktivit firmy Baťa. Podle některých tvrzení v tomto směru spolupracovali i s komunisty, kteří výměnou za to, že Tomáš Baťa mladší nebude požadovat náhradu za znárodněnou továrnu, předložili americkému soudu pouze některé dokumenty. Jan Antonín tak soud v Americe prohrál a zůstaly mu v podstatě jen továrny v Brazílii. Ještě hůře než příbuzní se k němu zachovala vlast, byl křivě obviněn z kolaborace s nacisty a odsouzen k 15 letům vězení. Jeho potomci se dodnes marně snaží o očistění jeho jména.

Zlínská továrna byla znárodněna už v roce 1945. Možná i proto se hodilo obvinění Jana z kolaborace, neboť podle poválečných znárodňovacích dekretů náležela majitelům továren kompenzace, ta se však netýkala právě kolaborantů. Komunisté se později snaží jméno Baťa odstranit ze světa, továrnu přejmenovávají na Svit a město Zlín na Gottwaldov. Obdobně jako u jiných znárodněných továren se ale komunisté brzy vracejí k tradičním značkám, protože i jim bylo jasné, že mají svou hodnotu. Obuv vyráběná v komunistickém Československu tak nesla značku Baťa, zahraniční továrny vlastněné rodinou zase používaly Bata.

Někdejší hlavní město obuvnictví Zlín už dnes ale příliš bot nevyrábí. Baťové sice po sametové revoluci získali zpět část svého podniku, z něj však dnes funguje především obchodní síť a malá továrnička v Dolním Němčí. Asijská konkurence zhoršila podmínky pro výrobu obuvi tak, že dnes už nedává smysl je v Československu vyrábět.

Kdo byli jednotliví Baťové
Tomáš Baťa starší (1876-1932)
Narodil se v roce 1876 do rodiny chudého ševce jako jedno z dvanácti dětí. Již od dětství se zajímal o výrobu obuvi. Jako čtrnáctiletý nastoupil do učení, později odešel do Vídně, kde se ale neuchytil, a tak se bez peněz vrátil zpět. Teprve ve vedení továrny, kterou založil spolu se sourozenci, se ukazují jeho manažerské a obchodní kvality. Byl aktivní i politicky - v roce 1923 se stal starostou Zlína a byl také považován za vhodného nástupce Tomáše Garrigue Masaryka v prezidentském křesle. Na tyto úvahy už ale nikdy nedošlo, tragicky zemřel při letecké nehodě v roce 1932. Vedení firmy přebírá jeho bratr Jan Antonín.

Jan Antonín Baťa
Nevlastní bratr Tomáše Baťi, který vedl společnost po jeho tragické smrti. Jeho začátky ve vedení továrny byly smíšené. Nejdříve neuspěl při vedení americké pobočky firmy, později ale odjíždí jako běžný obchodní zástupce do Londýna, kde se mu daří podstatně lépe. Jeho doba přichází po tragické smrti Tomáše staršího, který mu v závěti odkázal celou továrnu. I když právě vrcholí ekonomická krize, Janu Baťovi se daří velmi dobře - příbývají nové továrny, nové prodejny, společnost vstupuje na nové trhy. Jan Baťa odchází před začátkem 2. světové války do New Yorku. Jeho špatné vztahy s Edvardem Benešem a skutečnost, že se otevřeně nepostavil na stranu protifašistického odboje, znamenají, že mu Američané neprodlouží vízum a Jan Baťa je nucen odjet do Brazílie. Tam vybuduje několik továren a městeček. Po válce prohrává soudní spor o podíl na zahraničních aktivitách Baťova koncernu, navíc je v Československu označen za kolaboranta a odsouzen na 15 let do vězení. Až do smrti tak zůstává v Brazílii a do vlasti se už nikdy nepodívá. Umírá v roce 1965.

Tomáš John Baťa (nar. 1914)
Syn Tomáše Baťi staršího, narodil se v roce 1914 a vyučil se v otcově podniku. Studoval také v Anglii a Švýcarsku. V roce 1939 vede skupinu asi dvou set specialistů, kteří mají za úkol vybudovat novou továrnu v Kanadě. Poblíž Toronta zakládá Bata Shoe Company. Zopakuje zde taktiku svého otce a počáteční prosperitu odstartují armádní zakázky, a to nejen na výrobu bot, ale například i střeliva. Po skončení války zůstává v Kanadě, na svém strýci vysoudí podíly zahraničních poboček koncernu a pokračuje v jeho budování. Dnes kanadská firma Bata řídí více než 100 továren v 90 zemích světa, v jejím vedení už působí syn Tomáše Johna Tomáš George.


Nejen prací k úspěchu

Baťa je populární nejen jako podnikatel, ale také jako někdo, kdo se dokázal postarat o své dělníky. Například platy v jeho továrnách byly výrazně vyšší než průměr. Zatímco dělník v průmyslu ve 30. letech průměrně vydělával 270 korun týdně, Baťa platil 400 korun, což bylo dokonce více než průměr například ve Francii. Baťa ale dělníky motivoval nejen penězi, sám šel příkladem a tvrdě pracoval. Také systémy sociální péče byly na tehdejší dobu nadstandardní. Pracovalo se pět dní po osmi hodinách, v té době bylo ale obvyklé pracovat šest dní. Baťa kladl důraz na kvalitní pracovní prostředí - dobré osvětlení, čisté továrny, minimalizace škodlivých výparů. Podle hesla "lidem myšlení - strojům dřinu" se nakupovaly nejmodernější stroje.

Kromě aktivit přímo souvisejících s továrnou se značně přičinil o rozvoj Zlína. Pro dělníky staví domky a byty, nemocnice či školy. Ovlivnil také vzhled města, najímal tehdejší špičkové funkcionalistické architekty, kteří vyprojektovali řadu, na svou dobu značně pokrokových, staveb.

Psáno pro MF Plus.

Co si o firmě Baťa myslíte vy?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 49 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 8. 2006 17:27, mima

Pri tom veľkom množstve topánok, ktoré Baťa nakupuje (nie ako si väčšina myslí, že ich ešte šije), sa netreba čudovať, že sa nájdu aj nepodarky, tak ako aj v iných predajniach. Bohužiaľ to nie je príjemné, ak také schytáte práve vy. Mám skúsenosti aj z druhej strany, kedy príde zákazník reklamovať topánky v takom stave, že by ich ani pes neočuchal, špinavé od blata, zničené tak ako sa len dá, kde podošva už ani neexistuje, ktoré sú obnosené do posledného dňa záruky a domáha sa svojich práv. Tak to by som vám dopriala...

Zobrazit celé vlákno

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 9. 2006 17:51, Jrka

Vřele doporučuji knihu profesora Zeleného - Cesty k úspěchu, kde jsou vybrány stěžejní myšlenky Tomáš Bati. Vydalo nakladatelství Čintámani.

Zobrazit celé vlákno

-24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (49 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

krize, podnikatel, Tomáš Baťa

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČKD: pýcha a pád největšího výrobce tramvají na světě

26. 5. 2006 | Petr Vykoukal | 1 komentář

ČKD: pýcha a pád největšího výrobce tramvají na světě

Českomoravská-Kolben-Daněk, známá pod zkratkou ČKD, vznikla v roce 1927 z původních pěti strojírenských a elektrotechnických firem. Jména zakladatelů firmy Emila Kolbena a Čeňka Daňka... celý článek

Banka, která zkrachovala dvakrát

12. 5. 2006 | Petr Vykoukal

Banka, která zkrachovala dvakrát

Myslíte si, že vytunelované banky jsou specialita České republiky 90. let 20. století? Pak jste na omylu. Taková Banka Bohemia totiž v roce 1994 zkrachovala už podruhé. Banka stejného... celý článek

Od burzovního krachu k Hitlerovi

21. 4. 2006 | Petr Vykoukal

Od burzovního krachu k Hitlerovi

Velkou hospodářskou krizi si možná pamatujete z dějepisu, případně z vyprávění prarodičů. Většinou se ale nedozvíte, jak to vše začalo – velkým burzovním krachem, který připravil mnoho... celý článek

Jak funguje státní kasa

28. 12. 2005 | Petr Vykoukal

Jak funguje státní kasa

Státní rozpočet. Dvě slova prakticky každodenně skloňovaná nejen politiky. Pro některé z nich je to dojná kráva, pro některé z nás zase naopak černá díra na peníze. Pojďme se podívat,... celý článek

Krach jako z divokého západu

22. 12. 2005 | Petr Vykoukal

Krach jako z divokého západu

Příběhy českých "kapitánů průmyslu", kteří počátkem devadesátých let zprivatizovali velké průmyslové podniky a jen pár let poté s větším či menším humbukem zkrachovali, si jistě pamatujeme... celý článek

Partners Financial Services