Za deset let v náročné práci o rok dřív do důchodu, shodla se komise

jih | rubrika: Aktuality | 15. 11. 2019 13:12 aktualizováno 15. 11. 2019 15:10 | 10 komentářů

Komise pro spravedlivé důchody se na dnešním jednání shodla na speciálních pravidlech pro lidi z náročných profesí. Návrh teď zamíří k projednání do koaliční rady a na tripartitu. Po jednání komise to oznámila její šéfka Danuše Nerudová.

Podle komise je problém náročných profesí potřeba řešit v prvním pilíři, tedy ve státem vyplácených důchodech. „Navrhli jsme, aby se za každých deset odpracovaných let zkracoval důchodový věk o jeden rok,“ řekla Nerudová.

Podle návrhu ministerstva práce, který komise schválila, se to bude týkat pracovníků v takzvané čtvrté kategorii, kterým hrozí v zaměstnání vážné ohrožení zdraví i s používáním ochranných pomůcek. Zaměstnavatelé by u nich měli platit vyšší odvody, sociální pojištění ministerstvo navrhuje o pět procentních bodů vyšší.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

„Je nutné dodat, že 91,7 % všech zaměstnavatelů žádné zaměstnance v nejrizikovější kategorii nemá. Dopady na zaměstnavatele budou tedy minimální. Zařazení dalších osob vykonávajících práce v kategorii 3 a 2R, které jsou dohromady s nejvyšší kategorií označované za tzv. rizikové práce, bude záviset na výsledku kolektivního vyjednávání,“ říká Vladimír Dostálek z tiskového oddělení ministerstva práce

Komise dnes také pokračovala v projednávání návrhu na rozdělení prvního pilíře na solidární a zásluhovou část. Zatím se nedohodla na výši minimálního důchodu, tedy na výši solidární části, která by byla pro všechny stejná. Podle Nerudové to může být částka od dvou do 11 tisíc korun. Záležet bude na dalších jednáních, komise se znova sejde 10. ledna.

První pilíř důchodů se má podle plánů ministerstva práce rozdělit na nultý pilíř, který bude zaručovat minimální důchod a na pilíř první, zásluhový. „První pilíř by v novém uspořádání oceňoval individuální průběh kariéry každého člověka. Část důchodu vyplácená z tohoto pilíře by odrážela období výdělečné činnosti, ale zohledňovala by například i období péče o děti nebo nemohoucí blízké,“ vysvětluje Dostálek.

Podle Nerudové se členové shodli na výrazném zjednodušení systému. Komise tedy navrhne, aby se zrušily současné redukční hranice, s nimiž se počítá při stanovení výše vyplácených důchodů.

„Umožní to zavedení individuálních kont a občan bude každoročně informován o výši svého důchodového nároku a také o tom, co ještě musí splnit, aby nárok na důchod měl,“ řekla Nerudová.


Jak se změní důchody:

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 11. 2019 22:26, Pavell+

Je otázka zda lze takto nastaveným změnám věřit. Mě tento systém sebral důchod za pochodu. Když jsem vstupoval do systému stačilo odpracovat 25 let a výše důchodu se určovala z výdělku v poledních 5. nebo 10. let. Nyní musím pracovat o 5 let déle adt... Co asi čeká lidi ,kteří do systému vstupují dnes ?

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 11. 2019 20:21

V podstate hned za zacatku, tedy 0:50
https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097181328-udalosti/219411000101115/

tam se mluvi o minimalnim duchodu. A za minimalni duchod lze v podstate dnes povazovat zakladni slozku, tj. takovy duchod, co maji vsichni.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Partners Financial Services