Jak se zvýší důchody: Kalkulačka ukáže, kolik dostanete

Jiří Hovorka | rubrika: Jak na to | 2. 10. 2019 | 28 komentářů
Průměrný důchod od začátku příštího roku stoupne o 900 korun. Spočítejte si, kolik dostanete přímo vy.
Jak se zvýší důchody: Kalkulačka ukáže, kolik dostanete

Vláda v tomto týdnu schválila nařízení, které přesně stanoví parametry pro výpočet důchodů v příštím roce. 

Základní výměra důchodu, která odpovídá desetině průměrné mzdy, se zvýší o 220 na 3490 korun. Procentní výměra důchodu se od začátku příštího roku zvyšuje o 5,2 procenta a navíc o pevnou částku 151 korun.

„Přihozením“ 151 korun navíc, které nedávno schválili poslanci, vláda zajistí, že průměrný důchod podruhé v řadě poroste o 900 korun. Průměrný starobní důchod tak bude od ledna příštího roku dosahovat 14 400 korun.

Připravili jsme kalkulačku, která vypočte, jaký důchod budete pobírat v příštím roce právě vy, pokud ho už dostáváte letos. A je jedno, zda jde o starobní, invalidní nebo pozůstalostní důchod. Právě díky schváleným podrobnostem už kalkulačka pracuje se zcela přesnými čísly. 

Jestliže ještě důchod nepobíráte a chcete aspoň orientačně vědět, jaká bude vaše penze, použijte kalkulačku budoucího důchodu.

Zvýšení důchodů podle výše zmíněných pravidel je už definitivní. Pravidla pro mimořádné navýšení důchodů schválili v polovině září poslanci, kteří zároveň odmítli návrh senátorů, aby se důchody o tisíc korun zvýšily všem, kdo je pobírají už 25 let a víc (psali jsme podrobně).

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty. Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Rychlý růst prosazuje ministerstvo práce oficiálně proto, aby se zastavil propadu takzvaného náhradového poměru – tedy zvyšující rozdíl mezi průměrnou mzdou a průměrným důchodem. Náhradový poměr se poprvé dostal pod 40 procent: z hodnoty 42,3 procenta v roce 2013 na 37,9 procenta v roce 2018.

Vláda také slíbila, že v roce 2021 dosáhne průměrný důchod 15 tisíc korun. Pokud to chce splnit, měla by ho výrazně zvýšit i pro rok 2021. Průměrný důchod v roce 2018 dělal 12 418 korun. Od letošního ledna se zvedl zhruba na 13 300 korun. Příští rok to tedy má být o dalších 900 korun víc.

Státní pokladnu vyjde zvýšení důchodů v příštím roce celkem na 31 miliard korun, z toho 5,4 miliardy dělá zvláštní příspěvek (nad rámec zákonem stanoveného vzorečku pro automatickou valorizaci). Na důchody by měl stát v roce 2020 poprvé vydat přes půl bilionu korun – zhruba 509 miliard korun.

Nová čísla o důchodech: Tři lidé berou přes 80 tisíc měsíčně

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+83
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 28 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 10. 2019 3:01, vodovod

Tak to seniorům ve skutečnosti k těm žebračenkám - které se nazývají starobní důchody - moc nepřidali . Hlavně , když si panstvo v PS a Senátu zvedne jejich ,,ubohé ,, odměny odpovídajícím způsobem. Nejsmutnější je, že někteří lidé závidí seniorům těch 900 Kč . Na sociálních sítích seniory uráží ... a ...

+150
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 10. 2019 14:23

duchodcum v Recku mnohokrat jiz duchody snizili. V roce 2017 meli 900 eur a planovalo se 18% snizeni, to odpovida nasim 19000 po snizeni. Kde mate petinasobek???

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (28 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services