Přehledy důchodových kont rozeslány. Informují o budoucí penzi

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 25. 9. 2018
Česká správa sociálního zabezpečení rozeslala letošní várku přehledů důchodových kont. Ročníky, kterým se blíží penze, z nich zjistí, z čeho se jim bude počítat důchod. Mají šanci napravit chyby zaměstnavatelů.
Přehledy důchodových kont rozeslány. Informují o budoucí penzi

Do konce září by mělo zhruba sto tisíc lidí obdržet přehled o stavu svého důchodového konta. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) letos informačním dopisem obesílá muže narozené v roce 1957 a ženy narozené v roce 1960. Dává jim možnost zkontrolovat údaje, které má o jejich pracovní historii k dispozici, a případně se včas ozvat s výhradami. Dopis s přehledem důchodového konta se posílá poštou na adresu trvalého bydliště, případně do datové schránky.

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

„Zkušenosti z předchozích let nám potvrdily, že i ti, kteří zatím svůj důchod příliš neřeší, si díky této službě předem ověří, zda má ČSSZ ve své evidenci úplné údaje týkající se dob jejich důchodového pojištění. Zjistí-li, že jim určitá období chybí, začnou se zajímat o to, jak a kdy mohou chybějící doby doložit, aby se v předstihu připravili na podání žádosti o důchod,“ říká zastupující ústřední ředitel ČSSZ František Boháček.

Jmenované ročníky, kterým se blíží penze, správa sociálního zabezpečení obesílá z vlastní iniciativy. Ostatní se o informace můžou přihlásit sami. Nebo se na své důchodové konto kdykoli podívat on-line. Jak na to, radíme na konci článku. 

Co se z přehledu dozvíte

V přehledu svého důchodového konta najdete seznam a celkový součet dob důchodového pojištění, tedy odpracovaných let. Také výčet některých náhradních dob pojištění, jako je například období, kdy jste byli v evidenci úřadu práce. V přehledu jsou uvedené i vyloučené doby, jako je například doba dočasné pracovní neschopnosti, a vaše výdělky od roku 1986.

Snadno si tak ověříte, jestli máte odpracováno dost na to, aby vám na penzi vznikl nárok. Případně můžete údaje z přehledu rovnou nasázet do naší kalkulačky a propočítat, jak vysoký důchod zhruba můžete čekat.

Výpočet výše důchodu

Zjednodušená verze  |  Přesnější verze

Důchod přiznaný v roce:
Předčasný důchod
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
1986
1987
1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020

Co v přehledu není

Přehledy důchodových kont nejsou úplně kompletní. Scházejí v nich některé náhradní doby pojištění – to jsou doby, které se počítají do odpracovaných roků potřebných pro vznik nároku na důchod, i když jste v nich nevydělávali. Je to například období, kdy jste pečovali o dítě do čtyř let, částečně také doba studia nebo doba vojny. Údaje o náhradních dobách stačí doplnit, až podáte žádost o důchod, je to ale možné vyřídit už předem.

Česká správa sociálního zabezpečení neeviduje doby, kdy jste pracovali v zahraničí, v přehledech proto chybějí. Od zahraničních nositelů pojištění (institucí, které jsou tamější obdobou české sociálky) si je vyžádá, teprve když požádáte o důchod.

Propojeno!

Do důchodu ještě letos

Jak vysokou penzi budete brát a kdy dosáhnete důchodového věku? Napoví sada důchodových kalkulaček aktualizovaných pro rok 2018:

Chcete do důchodu dřív, než byste měli? Smiřte se s trvalým snížením penze. Přesnou částku spočítá naše kalkulačka. Přehled pravidel pro všechny zájemce o předčasný důchod:

Jak doplnit chybějící údaje

Když si prostudujete své důchodové konto, může se ukázat, že v něm určité údaje chybějí, protože některý z vašich zaměstnavatelů neposkytl správě sociálního zabezpečení všechny podklady o vaší práci a výdělcích. Pak byste ho měli požádat, aby prohřešek napravil a dokumenty odevzdal dodatečně. Pokud už podnik, kde jste pracovali, neexistuje, nebo vám jeho vedení nechce vyjít vstříc, řešte věc přímo s okresní správou sociálního zabezpečení (OSSZ) příslušnou podle vašeho trvalého bydliště, v Praze s PSSZ, v Brně s MSSZ. Poradí vám, jak postupovat. Jako doklad vašeho někdejšího zaměstnání může posloužit například:

  • potvrzení o zdanitelných příjmech a funkčních požitcích a o zálohách na daň,
  • výplatní pásky, evidenční listy, mzdové listy, zápočtové listy,
  • pracovní smlouva nebo potvrzení zaměstnavatele o trvání zaměstnání,
  • bývalá legitimace ROH, pokud jsou v ní vylepené známky o platbě příspěvků.

V krajní situaci je možné trvání zaměstnání, a tedy dobu důchodového pojištění, doložit i čestným prohlášením dvou svědků, typicky někdejších spolupracovníků, na formuláři Čestné prohlášení o dobách zaměstnání/pojištění. Tiskopis je ke stažení na webu ČSSZ.

Dodatečný evidenční list, ve kterém zaměstnavatel potvrzuje doby vašeho zaměstnání se všemi údaji, můžete správě sociálního zabezpečení dodat kdykoli. Jiné (náhradní) doklady se obvykle odevzdávají, teprve když podáváte žádost o penzi.

Přehled je dostupný každému

Přehled svého důchodového konta si od správy sociálního zabezpečení můžete sami vyžádat, i když ještě máte do penze daleko. Jednou ročně je to zadarmo.

Tiskopis žádosti o zaslání informativního osobního listu nabízí správa sociálního zabezpečení tady. Můžete ho vytisknout a odeslat poštou (na adresu ČSSZ, Odbor správy údajové základny, Křížová 25, 225 08  Praha 5) nebo podat elektronicky, pokud máte datovou schránku.

Ještě snazší je do svého důchodového konta nahlédnout on-line na ePortálu ČSSZ. Přihlásit se můžete prostřednictvím své datové schránky nebo takzvané eObčanky (nového elektronického občanského průkazu s čipem; vydává se od letošního července), případně aktivací uživatelského účtu (jméno, heslo, SMS kód).

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services