Druhý a třetí pilíř: Boj o klienty začíná! Přehled bitevního pole

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 10. 1. 2013 | 13 komentářů
Velké dobrodružství (s nejistým koncem) jménem důchodová reforma se rozbíhá na plné obrátky. Poradíme vám, u koho můžete investovat v účastnických fondech třetího pilíře a s kým ve druhém pilíři důchodového systému.
Druhý a třetí pilíř: Boj o klienty začíná! Přehled bitevního pole

Penzijní reforma, naplno spuštěná na začátku ledna, s sebou přináší řadu změn. Lidé si nově mohou na stáří investovat u penzijních společností druhého pilíře důchodového systému. K výrazným změnám došlo také ve třetím pilíři – penzijní připojištění, se konzervuje, nadále ho není možné uzavírat, místo něj nastupuje zbrusu nový produkt. Rok debat o penzijní reformě přinesl své ovoce – Češi opravdu o svém stáří začali přemýšlet a budou hledat cesty, jak se na něj zajistit. Pomalu bychom se měli připravit na marketingovou masáž. Vlastně na novou vlnu marketingové masáže, dvě už máme za sebou, týkaly se penzijního připojištění – jedna poslední možnosti přestoupit mezi fondy, druhá poslední možnosti k penzijku se připojit. Můžeme ale tušit, že proti tomu, co přijde, šlo jen o drobné zašplouchání.

Anketa

Záhada. Roky jsme měli první a třetí pilíř. A mezi nimi díru? Proč je druhý pilíř druhý?

Změny ve třetím pilíři

Na přelomu roku došlo k transformaci stávajících penzijních fondů v rámci třetího pilíře důchodového systému. Majetek účastníků penzijního připojištění se oddělil od majetku penzijního fondu. Tyto transformované fondy, ve kterých platí stejné podmínky jako dosud –garance nezáporného zhodnocení či výsluhová penze, která umožňuje vybrat polovinu našetřených prostředků po patnácti letech spoření, nebo možnost výběru peněz v šedesáti letech – spravují nově vzniklé penzijní společnosti.

Zároveň ve třetím pilíři úplně nové fondy, účastnické. V nich neplatí ani garance nezáporného zhodnocení, ani možnost výsluhové penze. Zato dávají příležitost k razantnějšímu investování. Podle zákona si u penzijních společností můžete zvolit ze  čtyř odlišných investičních strategií. Půjde o fondy dynamické, vyvážené, konzervativní a fondy státních dluhopisů. Možnost vyššího zhodnocení s sebou však přináší také větší riziko, takže při investování můžete o část svých prostředků i přijít.

Další rozdílem účastnických fondů proti fondům transformovaným je nemožnost vybrat jednorázově peníze nebo jejich část před dosažením důchodového věku, díky institutu takzvaného předdůchodu je možné začít peníze postupně čerpat – za určitých podmínek – až pět let před dosažením důchodového věku.

O předdůchodech a jejich podmínkách čtěte v našem článku:

Z transformovaných do účastnických fondů můžete přejít kdykoliv. Přechod opačným směrem ani přechod mezi transformovanými fondy není možný.

Penzijní společnosti ve třetím pilíři 

  • Aegon Penzijní společnost
  • Allianz penzijní společnost
  • AXA penzijní společnost
  • Conseq penzijní společnost
  • Penzijní společnost České pojišťovny
  • Penzijní společnost České spořitelny
  • ČSOB Penzijní společnost
  • Generali Penzijní společnost
  • ING Penzijní společnost
  • KB Penzijní společnost (Komerční banka)
  • Raiffeisen penzijní společnost

U koho můžete ve třetím pilíři investovat

Na konci roku 2012 nabízelo spoření v penzijních fondech devět společností – Aegon, Allianz, Axa, Česká pojišťovna, Česká spořitelna, ČSOB, Generali, ING a Komerční banka. Našetřené prostředky se v novém roce převedly všem účastníkům do transformovaných fondů, ze kterých je možné přestoupit do fondů účastnických. Ty nabízejí jednotlivé penzijní společnosti v produktu označeném jako doplňkové penzijní spoření. Nově se k nim přidávají další dva hráči – Raiffeisenbank a Conseq. První z nich se zaměřuje na poli bankovních služeb především na mohovitější klientelu. Druhý zase působí již dlouhá léta jako investiční společnost. Potenciálním klientům účastnických fondů se tak bude nabízet investování u jedenácti penzijních společností.

Jistou výhodu budou mít v boji o klienta zpočátku společnosti, které měly před transformací největší počet účastníků penzijního připojištění. V podstatě budou muset jen přesvědčit své vlastní ovečky, že je pro ně výhodnější spořit v účastnických fondech. Přetahování o klienty ostatních účastnických fondů již bude složitější, protože se zatím společnosti nebudou moci pochlubit žádnými investičními výsledky. Ke slovu tak dost možná přijdou i nejrůznější náborové benefity a zvýhodnění. Řada nových klientů se ale bude jistě rozhodovat i podle toho, jak se v posledních letech dařilo penzijním fondům v klasickém penzijním připojištění. O tom, že klienti na vysoké zhodnocení prostředků z posledních let opravdu slyší, jsme se ostatně mohli přesvědčit už v průběhu loňského roku. Jak během února, kdy končila možnost přestupu mezi jednotlivými fondy, tak i v průběhu listopadu, kdy byla poslední šance uzavřít penzijní připojištění za „starých“ podmínek, se kvůli zvýšenému zájmu klientů o tento produkt v penzijních fondech nezavřely dveře. Jednoznačné vítězství si pak připsaly fondy, které v posledních letech připisovaly nejvyšší zhodnocení.

Raiffeisenbank na druhou stranu bude moci těžit z toho, že má vybudovaný kmen solventních klientů, Conseq zase může argumentovat dlouholetými zkušenostmi s fondy obecně.

Jak se loni ve „velkém finiši“ dařilo penzijním fondům přetahovat klienty jiných fondů a lovit nové?

Název penzijního fondu

Počet aktivních účastníků

Rozdíl v počtu účastníků

4. čtvrtletí 2011

3. čtvrtletí 2012

AEGON PF

114 521

101 098

-13 423

Allianz PF

212 156

345 391

133 235

AXA PF

472 169

435 919

-36 250

ČSOB PF Stabilita

721 634

690 814

-30 820

Generali PF

62 087

66 194

4 107

ING PF

408 312

382 079

-26 233

PF České pojišťovny

1 162 495

1 175 491

12 996

PF České spořitelny

938 209

958 424

20 215

PF Komerční banky

507 626

520 581

12 955

Druhý pilíř: k diverzifikaci?

Mnohem větší rozruch než změny ve třetím pilíři, však přináší zavedení pilíře druhého. Do toho si budou moci lidé „odklonit“ tři procenta ze svého sociálního pojištění, které dosud odváděli státu do prvního pilíře. Přidat však budou muset další dvě procenta ze své kapsy (tedy – technicky jim je tam bude odvádět zaměstnavatel). Vstupem do druhého pilíře a účastí v důchodovém spoření (jak zní oficiální název tohoto finančního produktu) se jim sice sníží jejich státní penze, pokud však budou při svém investování do soukromých fondů, jež budou opět spravovat penzijní společnosti, úspěšní, na důchod si můžou slušně přilepšit. Záruky ale nejsou žádné. Někteří odborníci přesto vyzdvihují druhý pilíř jako možnost diverzifikace investic a spoření na stáří.

Do druhého pilíře je možné vstoupit do konce kalendářního roku, ve kterém dosáhnete 35 let. Starší osoby se můžou rozhodnout jen do poloviny roku 2013. Vstup do druhého pilíře by si měl každý pořádně rozmyslet, protože následné vystoupení z něj již není možné. Důchodové spoření se vyplatí především mladším ročníkům s nadprůměrným příjmem.

Penzijní společnosti ve druhém pilíři

  • Allianz penzijní společnost
  • Penzijní společnost České pojišťovny
  • Penzijní společnost České spořitelny
  • ČSOB Penzijní společnost
  • KB Penzijní společnost (Komerční banka)
  • Raiffeisen penzijní společnost

Kdo nabízí investování ve druhém pilíři

Počet penzijních společností, které budou nabízet investování ve fondech druhého pilíře, je výrazně nižší než u třetího pilíře. Legislativa totiž stanovuje přísnou regulaci penzijních společností a podmínky, za kterých můžou důchodové spoření nabízet. Jednotlivé společnosti budou mimo jiné muset do svých fondů v poměrně krátké době sehnat relativně velký počet účastníků, což bude minimálně z marketingového hlediska hodně nákladné. Už během loňského léta vzdala svou účast ve druhém pilíři společnost Axa, stejně se časem rozhodli i v ING a Aegonu. Nejmenší penzijní společnost Generali bude zase na svých pobočkách nabízet v rámci důchodového spoření fondy Penzijní společnosti České pojišťovny. Oba subjekty ostatně patří do skupiny Generali PPF Holding. Z nováčků se pak pro druhý pilíř rozhodla pouze Raiffeisenbank, Conseq se bude soustředit výhradně na doplňkové penzijní spoření ve třetím pilíři. Zájemci o druhý pilíř si tak budou moci zvolit z fondů šesti penzijních společností.

Tip redakce!

Těžkotonážní kalkulátor Důchodová reforma a zajištění na stáří 2013

Jste připraveni na penzijní reformu? Zajímá vás, na jakou penzi jednou dosáhnete, pokud sečtete první pilíř (státní důchod), nový druhý pilíř (důchodové spoření), třetí pilíř (dosavadní penzijní připojištění, z nějž vzniknou transformované fondy, zachovávající stávající podmínky, a nové účastnické fondy) a další úspory (stavební spoření,termínované vkladyspořicí účty…)?

Tak naše kalkulačka penzijní reformy 2013 vám to poví.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 5. 2013 7:18, carlos

II. pilíř
Nikdo do něj nemusí povinně vstoupit, pokud vstoupí, tak s vědomím,že vystoupit nemůže. Na mých 500,. Kč přispěje stát částkou 750,-Kč. Kde jinde to dostanete ?
Nelze to vybrat najednou, protože je to moje renta k důchodu
z prvního pilíře.
III. pilíř
Je odělen majetek účastníků od majetku penzijních společností.

Ve II. i III. lze zvolit strategie, takže je možné dosáhnout vyššího zhodnocení než u původních PF,

!! Stávající důchodový systém - I. piliř je v podstatě státem uzákoněné finanční letadlo, neboť nově vstupující účastníci
platí na důchody součastných důchodců, a počet nově vstupujících účastníků v důsledku demografie trvale klesá a počet lidí v důchodovém věku v důsledku prodlužujícího se věku dožití roste tak na státní důchody-i. pilíř se vybírá stále měně prostředků. prostředků.
PS.: Zkusil někdo vystoupit z povinného I. pilíře nebo do něj z důvodů neperspektivy přestal přispívat? (:-))
Nebo lze z něj vybrat vše najednou?
Lze prostředky do něj vložené zdědit?
A opravdu je to systém, jehož nákladovost je opravdu nejnižší?
Když vyhrál volby pan Špidla a ČSSD slibovali, že po volbách
vrátí hranici odchodu do důchodu zpět na 60 let a přesto že
"zdroje jsou" to bohužel (i pro mně) neudělali !!
Optimisticky věřím, že i když vyhrožujou, že II.pilíř zruší,
tak to neudělají, protože nic jinéholepšího nevymyslí.
Vsadíte se...

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 1. 2013 6:32

Allianz nutí zaměstnance a bouchače, aby spamovali? Čím ti vyhrožujou?

Hlupáci jsou všichni, kteří využívají pilíře 2, 3 nebo se do nich chystají vstoupit. Zvlášť při obvyklých platbách 300 až 500 Kč.

Pilíře 2, 3 je třeba zrušit. Jestliže lidi nemají zájem o svoji budoucnost (to se netýká jen zabezpečování včetně pojištění, to je i vzdělávání), tak ať těch svých pár korun radši prožerou. Průměrnej čecháček bude jenom rád, když si koupí navíc pár deka salámu.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Druhý pilíř startuje. Jak se mu vede u sousedů?

2. 1. 2013 | Ondřej Tůma | 21 komentářů

Druhý pilíř startuje. Jak se mu vede u sousedů?

Od včerejška je český penzijní systém jiný. Třetí pilíř se proměnil, úplnou novinkou je pilíř druhý. Tedy pro nás, Evropa ho zná dávno, a to včetně zemí, které s námi mají společného... celý článek

Druhý pilíř nezatracujte. Má výhody i ve srovnání s podílovými fondy

13. 12. 2012 | Ondřej Tůma | 49 komentářů

Druhý pilíř nezatracujte. Má výhody i ve srovnání s podílovými fondy

Pokud se podíváme na srovnání poplatků a nákladovosti dlouhodobých finančních produktů, představují fondy druhého pilíře jednoznačně nejlevnější variantu investování na důchod.

Umění nedialogu. Stínový ministr financí varuje: Druhý pilíř znárodníme. Kdo ho poslouchá?

30. 11. 2012 | Michal Chleboun | 10 komentářů

Umění nedialogu. Stínový ministr financí varuje: Druhý pilíř znárodníme. Kdo ho poslouchá?

Ekonomický expert ČSSD Jan Mládek vyslal na včerejším fóru Zlatá koruna jasný signál o budoucnosti důchodové reformy nereformy: až sociální demokraté konečně převezmou kýžené otěže,... celý článek

2013: Penzijní připojištění a jeho pokračování

28. 11. 2012 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

2013: Penzijní připojištění a jeho pokračování

K čemu dojde při transformaci penzijních fondů? Jak vysoké budou příští rok státní příspěvky a možnost daňových úlev? Jak se liší stávající penzijní připojištění od nového doplňkového... celý článek

Předdůchody: užitečná novinka? Snad. Nejsou ale pro každého!

7. 6. 2012 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Předdůchody: užitečná novinka? Snad. Nejsou ale pro každého!

Pět let před důchodovým věkem bude možné zažádat o předdůchod. Fakticky jde o předčasné čerpání z nástupce penzijního připojištění, doplňkového penzijního spoření. Stát zároveň bude... celý článek

Partners Financial Services