Očima expertů: Penzijní reforma s mnoha otazníky

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 23. 9. 2011 | 7 komentářů
Penzijní reforma se probojovává z vlády přes sněmovnou do senátu. Pomůžou však plánované změny, abychom v důchodu netřeli jen bídu s nouzí? Ptali jsme se ekonoma Jana Procházky, politologa Jiřího Pehe, právničky Kláry Samkové a dalších zajímavých osobností.
Očima expertů: Penzijní reforma s mnoha otazníky

Poslanecká sněmovna ve druhém zářijovém týdnu schválila navrhovanou důchodovou reformu. Senát ji nejspíš poslancům vrátí, ale aliance ODS, TOP 09 a Věcí veřejných má ve sněmovně většinu, která by měla stačit k pohodlnému přehlasování senátorů. Zabránit tomu prakticky může zabránit jen nesvornost v koaličních řadách.

Na nutnosti reformovat penzijní systém se shodují prakticky všichni ekonomové, řada z nich však na stávající projekt reformy shledává v nejrůznějších ohledech problematickým. Někteří dokonce mluví o promrhané šanci zlepšit český důchodový systém a vládu za to tvrdě kritizují. Emoce vzbuzuje především zakládání nových penzijních společností v rámci „druhého pilíře“ důchodového systému. Náklady na jejich vznik budou totiž poměrně vysoké a otázkou zůstává, zda nebylo možné pro tento účel využít některý z již existujících finančních instrumentů.

Sada penzijních kalkulaček na Peníze.cz

Jaké změny nás vůbec čekají?

Již během června poslanci schválili první část reformy (takzvanou malou důchodovou reformu), jež zahrnovala prodloužení věku odchodu do penze a také změny při samotném výpočtu důchodu, který by měl nyní více odpovídat principu „zásluhovosti“. Reakce lidí byla blesková: rapidně stoupá počet těch, kteří kvůli hrozbě nižšího důchodu odcházejí na vlastní žádost do penze předčasně.

Švejnar: Razantněji! Povinně!

Jan Švejnar

Kritikem dobrovolnosti spoření ve druhém pilíři je například ekonom Jan Švejnar. Aby měl druhý pilíř požadovaný smysl, musí podle něj být i dostatečně silný – tedy mít dostatečný počet účastníků.

Švejnar zmiňuje i psychologický trik, jak případně druhý pilíř posílit. Ve Švédsku je sice spoření v penzijních fondech dobrovolné, ale každý je k němu zapsán. Pokud přes penzijní fond investovat nechce, může pak ze systému vystoupit. A finta prý zabírá.

Více o názorech Jana Švejnara na penzijní reformu v exkluzivním rozhovoru: Reforma penzí by měla být razantnější.

Druhá část reformy pak zavádí možnost spořit v soukromých penzijních společnostech, do kterých budete moci posílat vždy tři procenta ze svého sociálního pojištění, navrch však musíte přidat dvě procenta z vlastní kapsy. Penzijní společnosti pak vložený kapitál budou zhodnocovat investicemi podle určeného investičního profilu. Tento „druhý pilíř“ důchodového systému však bude pouze dobrovolný a panují obavy, že o něj nebude velký zájem, a to zvláště mezi lidmi, kteří by spořit na stáří potřebovali nejvíc.

Důchodová reforma mění také podobu takzvaného třetího pilíře, tedy současného penzijního připojištění. Nově bude mít na státní příspěvek nárok pouze ten, kdo si do penzijních fondů ukládá alespoň 300 korun měsíčně. Oproti předchozímu modelu penzijního připojištění se rovněž sníží státní podpora lidem, kteří přispívají šesti sty korunami a méně, naopak těm, kteří do svých penzijních fondů posílají více než 600 korun, státní podpora vzroste.

Jak hodnotí důchodovou reformu námi oslovení odborníci? Kde jsou její největší slabiny? Znamenají podle nich schválené změny výrazný krok k lepšímu?

JIŘÍ PEHE

politolog

+28
+
-

K reformě jsem velmi kritický. Česká republika vydává na odvody do systému důchodového pojištění jen ekvivalent zhruba 8,5 procenta HDP, zatímco průměr Evropské unie je téměř 12 procent. Byl zde tedy poměrně značný prostor pro stabilizaci prvního pilíře v podobě zvýšení odvodů. Vláda, částečně kvůli zavedení soukromého pilíře, zvýšila plošně DPH, přičemž není jasné, proč nemohly být tyto peníze jednoduše použity na zaplacení současného schodku systému průběžného financování, který činí něco přes 20 miliard korun, a zbytek na vytváření rezerv průběžného systému pro budoucnost. Druhý pilíř, tak jak je nastaven, bude zbytečně odsávat peníze z pilíře prvního. Navíc jeho význam je oslaben i tím, že když už existuje, není povinný.

PETR MACH

ekonom

Petr Mach - ekonom, předseda Strany svobodných občanů
+42
+
-

Je nesmyslné vytvářet další fondy, když už úspěšně existují fondy penzijního připojištění, v nichž spoří takřka pět milionů lidí. Fondy mají svá rizika a stát by měl spíš lidem umožnit investovat na stáří i jinak než do fondů. Je správné snížit povinné pojistné, ale není správné pak lidi nutit spořit do fondů.

TOMIO OKAMURA

viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Tomio Okamura - vícepreziden Asociace českých cestovních kanceláří a agentur
+57
+
-

S částí parametrických změn nelze nesouhlasit. Zvýšení věku odchodu do důchodu na 65 let je diskutabilní. Každý máme jiný zdravotní potenciál a samozřejmě jiná povolání. A nedělejme si iluze, že práce pro šedesátileté bude. Hrozí nám, že ulice budou plné šedesátiletých metařů, odbývajících si veřejné práce při podpoře v nezaměstnanosti. Základní dlouhodobé řešení je ale jinde – propagujme a podporujme jiný životní styl – slušnost, pracovitost, vzájemnou solidaritu a ohleduplnost, odpovědnost vůči naší zemi a vlasti. Rodinu a děti. Pak přestane ubývat mladých, které pro financování důchodů potřebujeme.

KLÁRA SAMKOVÁ

+24
+
-

Anketa

Kdo je vám svým názorem nejblíž?

právnička

Klára Samková – právnička

Současná důchodová reforma mi připomíná známý televizní pořad z dob totality, totiž „hrající si koťata“. Ten se pouštěl při poruchách a pod ním se objevoval nápis: Porucha není na vašem přijímači. Myslím si, že porucha není na „přijímači“ 98 procent občanů, kteří vůbec nejsou schopni pochopit, o co v reformě jde. Mám obavu, že porucha je na „vysílači“ a že jsou to tvůrci důchodové reformy, kdo netuší, co vlastně připravují. Již dnes je jasné, že jejich sociální a důchodové vize se úplně rozcházejí s realitou. Kdyby byli čestní, přiznali by, že kvůli efektu motýlího křídla vůbec nejsou schopni předvídat, co bude.

JAN TRAXLER

ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management
+10
+
-

Důchodová reforma neřeší alarmující demografickou situaci. Primárně by každý měl mít aspoň dvě děti, chceme-li důchodový systém udržet při životě. Výše důchodu by měla záviset na odvodech dětí do systému. V ideálním řešení by třetina odvodu putovala na „důchodový účet“ rodičů, třetina na vlastní důchodový účet a třetina na solidaritu.

JAN PROCHÁZKA

ekonom, hlavní analytik Cyrrus

Jan PROCHÁZKA
-3
+
-

Stávající podoba důchodové reformy je velikým kompromisem, který v praxi nemusí zafungovat tak, jak si jeho tvůrci představují. Největší problém vidím pochopitelně v dobrovolnosti, která znemožňuje predikci konečného stavu a dopadů pro státní rozpočet.

Deset tisíc nenajdete na ulici: soutěžte na Peníze.cz

Otec národa z tisícikoruny

Co budete dělat v důchodu? Ať už na stará kolena budete milionářem, nebo budete mít jednu kapsu prázdnou a druhou vysypanou, dokud vás skleróza nezastaví, určitě budete – vzpomínat.

Tak ať je na co! Společně s UniCredit Bank jsme pro vás připravili soutěž o zážitek v hodnotě deset tisíc. Deset otázek, deset správných odpovědí – a deset Františků Palackých.

Soutěž o desetitisícový poukaz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 9. 2011 7:55, expet na krize

Penzijní reforma má pošetilostí dnešních mocných s jediným cílem. Doškubat živý inventář - negramotné hloupé stádo - ty, co ještě něco mají anebo jsou ochotni stále krmit systémového parazita. Ti, co nechtějí chápat, že socík skončil, že ať do fondu našetří jakoukoliv sumu, budou na tom ve stáří hůř,než ti, co nedají do fondu ani haléř.

+7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Analýza: Kolik milionů potřebujete na penzi?

19. 9. 2011 | Jan Traxler | 42 komentářů

Analýza: Kolik milionů potřebujete na penzi?

Spoříte si na důchod? A máte představu, kolik vlastně potřebujete naspořit na dostatečnou finanční rentu?

Důchodová reforma: koho bude bolet hlava po mejdanu?

26. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Důchodová reforma: koho bude bolet hlava po mejdanu?

Pro navrhovanou důchodovou reformu se vžil název „mejdan bankovních domů“. V pondělí představené návrhy zákonů naznačují, že nepůjde o rychlou bujarou pitku, ale spíš o dlouhou hostinu.... celý článek

Pravda o důchodech: zaplatíte třikrát víc, než dostanete!

25. 5. 2011 | František Mašek | 28 komentářů

Pravda o důchodech: zaplatíte třikrát víc, než dostanete!

Beze změn v průběžném pilíři penzijního systému budou Češi narození v letech 1980 až 2008 platit na důchod několikrát víc, než kolik jim na něm pak stát vyplatí. Studie Institutu pro... celý článek

Penzijní reforma? Neproděláte na ní, jen pokud máte nadprůměrný plat!

29. 4. 2011 | František Mašek | 46 komentářů

Penzijní reforma? Neproděláte na ní, jen pokud máte nadprůměrný plat!

Nevíme, jak dlouho ještě vydrží vláda a zda reformu dotáhne či dotlačí k nějakému konci. Nevíme, co by s ní provedla ČSSD, kdyby se ujala vlády. Penzijní fondy přesto počítají, kdy... celý článek

Penzijní reforma: čím slabší vláda, tím silnější lobby

19. 4. 2011 | Tomáš Prouza | 8 komentářů

Penzijní reforma: čím slabší vláda, tím silnější lobby

V uplynulých týdnech Věci veřejné opravdu dostály svému názvu: tak veřejně se špinavé politické prádlo ještě nepralo! Zahraniční TV produkce jen tiše závidí: reality show těchto proporcí... celý článek

Partners Financial Services