Křeslo ministra práce? Sud se střelným prachem!

Kývnout na nabídku stát se ministrem práce a sociálních věcí může dnes jedině kamikadze. A podle posledních zpráv se našel! Dokáže zkrotit prokletý rezort? Ukočíruje systém sociálních dávek? Těžko říct. Jakožto (zemitý?) venkovan z Vysočiny by však měl přinejmenším umět vytáhnout káru z hnoje.
Křeslo ministra práce? Sud se střelným prachem!

Vládní soupiska je kompletní. Teď ještě co na to Kazimír z Hradu. Chraň bůh, tak prezidenta nečastujeme my, to Němci. Přesněji Süddeutsche Zeitung. Každopádně Sobotka lechtá Zemana pírkem za uchem. Jmen, která jsou pro hlavu státu dráždivá, je na seznamu několik.  My se dnes zaměříme na muže, kterého Zeman nejspíš neodstřelí…, ale který sám projevil odvahu posadit se na soudek s prachem. Adept na nového ministra práce: Petr Krčál.

Kolaps systému sociálních dávek začíná v Česku vykazovat symptomy chronické nemoci. Poslední záchvat kulminoval v uplynulých dnech. Firma Fujitsu, která se dosud o vyplácení části dávek starala, systém po dvou letech vypnula. Bylo to na povel antiminopolního úřadu, který rozhodl, že se firma k téhle zakázce vůbec neměla dostat. Ministerstvo se tedy musí vrátit k předchozímu systému. Jenže Fujitsu se prý nemá k tomu, aby ministerstvu předala potřebná data.

Pro víc než milion lidí, kteří dávky pobírají, je to ošklivé déjà vu: peníze opět dostanou pozdě. Zažívají tutéž nepříjemnou nejistotu jako na začátku roku 2012.

Přestřelky, kdo je vinen, na sebe nenechaly dlouho čekat. Adepti jsou minimálně tři. Pro nás je to příležitost udělat si opáčko. Podívat se, jak se poslední dva šéfové a jedna šéfka resortu činili, a odhlasovat, kdo byl nej… největší přeborník nebo gauner, jak chcete. A zauvažovat, co přijde s nástupem Petra Krčála.

-24
+
-

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Josef Jílek: Finance v globální ekonomice I

Publikace představuje jedinečné dílo v oblasti peněz a platebního styku v České republice i ve světě.

Josef Jílek: Finance v globální ekonomice II

Publikace komplexně zpracovává oblast měnové a kurzové politiky v České republice i ve světě.

Reformátor Drábek (a Šiška, co nepadá daleko od stromu)

O tom, že působení Jaromíra Drábka na ministerstvu práce mělo rysy antického dramatu, jste na Peníze.cz četli vždy, když se odehrálo nějaké významnější dějství. Takže jen telegraficky. Po urputném boji protlačil sociální reformu. Hřmot nespokojeného lidu, běsnících odborářů i „kategorických odpůrců“ z opozičních lavic pomalu utichal. Všichni už byli smířeni, že reforma vstoupí v platnost. A vtom si hlavní hrdina sám podřízne větev pod nohama. Nový systém se hroutí. Stovky lidí v lednu 2012 zůstávají bez dávek. Brzy se rodí spekulace o tom, kde se nový systém od firmy Fujitsu vlastně vzal. Záhy se ukazuje, že výběrové řízení se jaksi nekonalo… Velké finále nastává, když si Drábkova prvního náměstka a letitého souputníka, Vladimíra Šišku, vyzvedla přímo na ministerstvu protikorupční policie. Oba tak na podzim 2012 ve funkcích končí. Za své dvouleté působení toho však stihli požehnaně: zavést sKarty, veřejně prospěšné práce, jež museli povinně a zdarma vykonávat někteří nezaměstnaní, nebo systém DONEZ, který nezaměstnaným pro změnu nařizoval hlásit se v určených termínech na poště – aby neměli čas pracovat načerno. Žádný ze zmiňovaných projektů dnes již nefunguje. I když konečný účet za některé – především sKartu – ještě vystaven nebyl.

+12
+
-

Ludmila Müllerová: Když teda nemůže čert, nastrčit ženskou?

Po sérii opatření z Drábkovy dílny zůstaly úřady práce ochromeny. Chyběly peníze na provoz i zaměstnanci, potýkaly se s nefunkčními počítačovými systémy. V čase rekordní nezaměstnanosti žádná výhra. Tu do čela ministerstva nastupuje Ludmila Müllerová. A spolu s ní to, co předtím i potom na ministerstvu, jež má na starosti věci sociální, scházelo – laskavost. První výchozí bod pro cokoli. Vůbec se ale začal měnit kurz. Místo tvrdých škrtů se začalo investovat do podpory nových pracovních míst. K dispozici náhle bylo sedm miliard. A spolu s nimi sedm statečných plánů na snížení nezaměstnanosti. Přes den Müllerová hasila sKarty, po večerech horkou jehlou šila krizový plán – co dělat, až se Drábkův systém na výplatu dávek znovu sesype. Že to přijde, bylo zřejmé. Antimonopolní úřad napařil ministerstvu za nevysoutěžený systém od Fujitsu pokutu a zakázal ho používat. Čekalo se jen, až verdikt nabude právní moci (což se nakonec stalo až před Vánoci 2013). A tak Müllerová přišla s tím, že bude nová soutěž (tentokrát prý opravdová) a (další) nový systém na výplatu dávek. Jenže záhy sehrála na scéně ústřední roli jiná žena – Jana Nagyová (nyní Nečasová) a celá vláda se poroučela. A stejně tak plány Ludmily Müllerové.

-4
+
-

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý článek z rubriky Co si o tom myslíte? byl poněkud netradiční. Ohlíželi jsme se totiž zpátky, co jste v minulém roce nejvíc četli. 

Vaše příspěvky v diskuzi pod článkem nám dělalo radost číst. Těšily nás všechny, knížku za jeden z nich bychom nakonec rádi dali rogerovi.

Dostat se tomu na kobylku: František Koníček

Do sedla usedl František Koníček. Začal tím, že zvýšil minimální mzdu (respektive tomu jako člen Rusnokovy vlády napomohl) – s čímž ostatně souhlasila i Ludmila Müllerová, na rozdíl od svého stranického kolegy Kalouska. A snažil se podporovat zaměstnanost dotacemi. Do značné míry podle not, které nachystala ještě jeho předchůdkyně. Stát například začal dotovat zaměstnávání absolventů – i jejich mentorů. Také ale Koníček kupříkladu podal čtyři trestní oznámení na dřívější projekty vlastního ministerstva, na třech z nich se podíleli Drábek se Šiškou.

Politické kultuře však Koníček dvakrát neprospěl, když řekl reportérce Aktuálně.cz v nahrávaném telefonickém rozhovoru, citujeme: chováte se jako hovado. „Provinila“ se tím, že mu kladla z jeho pohledu patrně nepříjemné, leč zcela legitimní otázky na jeho angažmá ve firmách s anonymními akciemi a firmách registrovaných v daňových rájích – které zároveň získaly desetimilionové dotace. A Koníčkovo finále, které se patrně odehrává právě teď? Žádná velká sláva. Zůstává na něm stopa posledního dávkového kolapsu. Efektivní plán B totiž v záloze evidentně neměl, zůstal zaskočen. Ludmila Müllerová tvrdí, že by to zvládla líp – pro případ možného kolapsu systému dávek prý měla alternativní řešení. Jenže po bitvě se to mluví…

Naděje i obavy se teď upínají k dalšímu článku v řadě.

-3
+
-

Petr Krčál: Krizový manažer?

Poté, co musel vyklidit pole ministerských nominací Vladimír Špidla – protože to už by na Zemana bylo opravdu, ale opravdu příliš – vybral si Bohuslav Sobotka na post nového ministra práce Petra Krčála. Dosud téměř neznámého muže, který ovšem musí mít kuráž. Nabídku totiž přijal. Co od Krčála, o kterém Sobotka mluví jako o krizovém manažerovi, čekat? Těžko říct. Informací je poskrovnu. Od roku 2008 je radním Kraje Vysočina pro sociální oblast. Média mu přisuzují přízviska typu – nepříliš výrazná tvář politiky na Vysočině. Dříve působil například jako poslanecký asistent nebo v obecním zastupitelstvu. Zkušenost však má i s prací na Ministerstvu obrany, kam nastoupil za ministra Tvrdíka. Žije v Polničce, vsi, která leží jen dvanáct kilometrů od chalupy Miloše Zemana. Skvrnou v životopisu (kterou však v tom oficiálním sám nezmiňuje) mu je členství v KSČ, kam vstoupil krátce před revolucí. Původně se jen vyučil. Vysokoškolská studia v oboru pedagogiky, andragogiky a řízení lidských zdrojů dokončil téměř padesátiletý Krčál teprve před několika lety.

Bude Petr Krčál mužem, kterému se podaří vyvést úřady práce z krize? Nastolit ve věcech sociálních (ten správný) řád? Co si o tom myslíte? Koho z jeho předchůdců si ceníte nejvíc a proč? Kdo vás nejvíc dopálil? Své názory a postřehy pište do diskuze. Nejzajímavější příspěvek odměníme jako obvykle knížkou.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

10. 1. 2014 5:53 | SocPredator

MPSV se dávno mělo zrušit. Starost, kdo tam bude ministrovat je úplně komická. Třeba jantar, který vymyslí, že přidá důchodcům k 45 Kč ještě 200, ale neví kde na to vzít. Kde asi?
Těm posledním, co ještě produkují - vítejte v Řecku :-)
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 1. 2014 21:16 | eďa

Nejde jen o zdravotnictví či soc. věci. Tady je systém jako celek v totální řiti na příjmové straně státního rozpočtu - co politik, to megazloděj chráněný zákonem a vlastizrádce bez postižení, takže nula a prt je na příjmové straně rozpočtu. Jen to celé ještě není vidět ve své nahotě a v hlavách voličů - volů téhle mafie, co si jen hrají na demokrácii to také ještě nedocvaklo. Až to docvakne, pak teprve příjdou skutečné změny a nebude se o nich jen kecat.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 1. 2014 20:22 | petr

nikdo nemůže být horší než krtek Drábek!!!!
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 1. 2014 16:49 | Vláďa

Svatá Anežko, ochraňuj nás před Špidlou.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 1. 2014 13:51 | D

Ministerstvo práce není zdaleka tak horký brambor, jako ministerstvo zdravotnictví. Na ministerstvu práce se jen obnoví staronový systém na vyplácení dávek a jinak se tam dělat nemusí vůbec nic. Dávky jsou dány ze zákona a ten není třeba měnit, pokud vláda nerozhodne jinak. A pokud rozhodne, tak tam musí dát ze státního další peníze na jejich zvýšení. Takže ministr tam může v klidu podřimovat. Na ministerstvu zdravotnictví bude hůř, tam když se populisticky zruší poplatky, stát nic nedá, to je věc zdravotních pojišťoven a ty nic nezvýší, protože již nyní nejsou peníze. Dále se zvýší díky devalvaci koruny ceny zahraničních léků, přístrojů a zdrav. pomůcek, což je většina. A to zase bez jakéhokoliv navýšení peněz ze strany státu. Přitom bude mít ministr jasné zadání nezvyšovat spoluúčast pacientů. Zdravotnictví půjde do kytiček, doktoři zase budou stávkovat a demonstrovat, to bude mnohem větší problém. Proto také nikdo nechtěl dělat ministra zdravotnictví.
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 1. 2014 11:43 | Matěj

Jak Sobotka lechtá Zemana pírkem kdekoliv si raději představovat nechci. Krčálek by si měl sednout na sud se střelným prachem a někdo by ho měl co nejdřív odpálit. Nicméně současné MPSV je kára hluboce v hnoji uvízlá, vidím jediného adepta, který by tu káru mohl vytáhnout a od hnoje vlastnoručně vyčistit je to VLADIMÍR ŠPIDLA
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 1. 2014 9:43 | eďa

Už se opravdu modlím, aby prezident toho podržtašku a sedmilháře nejmenoval premiérem s tímhle diletanským materiálem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 7 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Milionu dávek hrozí zpoždění, úřad musí změnit systém

5. 1. 2014 | Petr Kučera | 11 komentářů

Milionu dávek hrozí zpoždění, úřad musí změnit systém

Zhruba milion takzvaných sociálních dávek může lidem přijít se zpožděním, někteří je naopak mohou dostat dvakrát. Na úřadech práce se opakuje situace ze začátku roku 2012, kdy zkolaboval... celý článek

Domovy důchodců, stacionáře i azylové domy. Sociální služby v Česku podraží

28. 11. 2013 | Petra Dlouhá | 14 komentářů

Domovy důchodců, stacionáře i azylové domy. Sociální služby v Česku podraží

„Ministerstvo práce a sociálních věcí otevírá dveře zdražování sociálních služeb,“ upozornil v pondělí server Aktuálně.cz. Rozhořčená reakce z ministerstva na sebe nenechala dlouho... celý článek

Jak jste si nás vychovali, takové nás máte

8. 11. 2013 | Michal Kašpárek | 31 komentářů

Jak jste si nás vychovali, takové nás máte

Jan Keller se diví, že mezi českými studenty nejsou socialisté islandského střihu. Ivo Možný je překvapený, že se na fakultu, kterou zakládal, nehlásí dříči Made in USA. Kde by se tu... celý článek

Nemilovaný projekt definitivně končí: Jak se zbavit sKarty a nepřijít o peníze

23. 9. 2013 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Nemilovaný projekt definitivně končí: Jak se zbavit sKarty a nepřijít o peníze

sKartu má doma téměř dvě stě osmdesát tisíc lidí. Do šesti měsíců musí Drábkův projekt definitivně skončit. Zákon, který osud sKaret zpečetil, už podepsal i prezident. Zrušení sKaret... celý článek

Sociální dávky pro začátečníky. Deset nejčastějších omylů

29. 5. 2013 | Zuzana Ledesmová | 44 komentářů

Sociální dávky pro začátečníky. Deset nejčastějších omylů

Zuzana Ledesmová je odborník na sociální problematiku. Pracuje na úřadu práce a nově se zapojila do práce nejvytíženější poradny serveru Peníze.cz – sociální poradny. Z první ruky tak... celý článek

Partners Financial Services