Spořicí účty kampeliček konkurují bankám

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 14. 1. 2008 | 9 komentářů
Spořicí účty kampeliček konkurují bankám
Spořicí účty u družstevních záložen vynášejí na úrocích víc než v mnohých bankách. Výběr peněz ale omezují kampeličky výpovědními lhůtami od 14 dnů do 24 měsíců. Navíc se klient musí nejdřív stát jejich členem.

Družstevní záložny spořicími produkty čím dál víc konkurují bankám. Svým členům a zároveň klientům nabízejí zajímavé zhodnocení volných finančních prostředků. Například volná hotovost ve výši 150 tisíc vložená na spořicí účty kampeliček na dobu 12 měsíců se nyní zúročí od 2,8 do 4 procent. S růstem inflace a konkurence na trhu spořicích produktů kampeličky nyní zvažují, že v nejbližších měsících mohou úrokové sazby ještě vylepšit.

Jak se zhodnotí vklad 150 000 Kč uložený na dobu 12 měsíců

ZáložnaÚroková sazbaČistý výnos
po zdanění
Družstevní záložna
FIO
3,05 %3 889,- Kč
Spořitelní družstvo
Peněžní dům
2,8 %3 625,- Kč
UNIBON, spořitelní
a úvěrní družstvo
3,15 %4 725,- Kč
WPB Capital,
spořitelní družstvo
4 %5 195,- Kč
Zdroj: jednotlivé družstevní záložny

Úrokové sazby se pohybují v rozmezí od 1,25 do 5 procent v závislosti na výši vložených peněz a době, po kterou se klient zaváže, že peníze nevybere. Nejkratší čtrnáctidenní výpovědní lhůtu má například záložna Unibon.

Pevné sazby jsou vždy o něco nižší než aktuálně vyhlašované. Ty se ale mohou v průběhu spoření měnit směrem nahoru i dolů. Proto se vyplatí pravidelně sledovat, jaké aktuální sazby kampeličky vyhlašují.

Kdo chce využívat nabídku kampeliček, musí se stát jejich členem. Stačí vyplnit žádost a uhradit členský vklad, který se pohybuje od jedné koruny do několika set korun. Všechny vklady jsou pojištěny stejně jako u bank do částky odpovídající 25 000 eur.

Spořicí produkty jednotlivých družstevních záložen mají rozdílný charakter. Svým pojetím se dají přirovnat buď k termínovanému vkladu nebo vkladní knížce. Čtveřice družstevních záložen, jejichž spořicí produkty jsme porovnali, zřizují, vedou a ruší spořicí účty zcela zdarma a nepožadují, aby si člen-klient současně zřídil také běžný účet.

Na rozdíl od bank je ale přístup ke spořicímu účtu u kampeličky složitější. Pouze družstevní záložna FIO umožňuje ovládat účet přes internetbanking, a to zdarma. WPB Capital plánuje zavést internetbanking od druhého čtvrtletí letošního roku, jinak musí její členové vybírat peníze buď na pobočce, nebo hotovost převést po uplynutí výpovědní lhůty do kterékoliv banky, případně na běžný účet u kampeličky. Výběr na pobočce nebo převod na jiný účet je nutný také u záložny Unibon a spořitelního družstva Peněžní dům.

FIO
Peněžní dům
UNIBON
WPB Capital
Roční úroková sazba: 2,1-3,6 % p. a. (v závislosti na výši vkladu a stanovené výpovědní lhůtě)
Vkladová pásma: do 100 tisíc, nad 100 tisíc, nad 500 tisíc, více než 1 milion Kč
Spořící účet FIO má charakter termínovaného vkladu, hotovost je vázána podle zvolené výpovědní lhůty. Ta může být měsíční až dvouletá. Úrokové míry jsou roční.
Po podání výpovědi na část nebo celý vklad si může klient ihned vybrat 5 procent této částky a další peníze postupně. Například ve dvou třetinách výpovědní lhůty je tak možné dosáhnout na 70 procent vypovězeného vkladu.
Peníze ze spořícího účtu je možné převést na účet u jiné banky, na běžný účet u družstevní záložny, nebo jsou vyplaceny hotově. Výběr nad 1000 korun je zdarma, platební příkaz do jiné banky stojí 2 koruny. K účtu poskytuje FIO zdarma internetbanking.

Jaká je vaše zkušenost se spořicími účty družstevních záložen? Jsou lepší než bankovní účty?

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 1. 2008 16:32, Jana

Zkušenosti s WPB?

+49
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kampeličky: Češi jim zase začínají věřit

20. 12. 2007 | Eva Sovová | 3 komentáře

Kampeličky: Češi jim zase začínají věřit

Kampeličkám se v poslední době daří. Zvyšuje se počet jejich členů a rostou také vklady. V záložnách mají nyní lidé uloženo přes 6,5 miliardy korun. Lákají je především levné produkty... celý článek

Družstevní záložny: máme dnes důvod se jich bát?

20. 11. 2006 | Patrik Nacher | 1 komentář

Družstevní záložny: máme dnes důvod se jich bát?

Víte, že kampeličky jsou pojmenovány po lékaři Kampelíkovi? Víte, že vkládat do nich peníze je v dnešní době již bezpečné stejně jako v případě bank? A víte, že správa finančních prostředků... celý článek

S účtem do banky, nebo do kampeličky?

22. 2. 2006 | Dana Chytilová | 1 komentář

S účtem do banky, nebo do kampeličky?

Hledáte správce vašich financí, u kterého byste měli platební styk téměř za babku, a to včetně internetového bankovnictví? Neomezujte výběr pouze na banky, ale porozhlédněte se i mezi... celý článek

Partners Financial Services