Klienti Unibonu se konečně dočkají svých peněz

redakce Peníze.CZ | rubrika: Co se děje | 11. 7. 2012
Klienti Unibonu se konečně dočkají svých peněz
Klienti zkrachovalé kampeličky Unibon se konečně dočkali. Fond pojištění vkladů dnes ohlásil, že od 23. července začne v České republice prostřednictví sedmi poboček GE Money Bank vyplácet jejich pojištěné úspory.

O možném pádu čtvrté největší družstevní záložny v Česku se spekulovalo už na konci minulého roku. Definitivní potvrzení přišlo letos v březnu, kdy Česká národní banka sebrala Unibonu licenci. Klienti této kampeličky si ale na své peníze museli ještě nějakou dobu počkat. ČNB totiž předala Fondu pojištění vkladů oznámení o neschopnosti Unibon dostát závazkům vůči oprávněným osobám za zákonných a smluvních podmínek až 2. července. Od té chvíle začala ubíhat lhůta pro výplatu náhrady vkladů, která je zákonem stanovena na dvacet pracovních dní od data vyhlášení platební neschopnosti.

Fond pojištění vkladů na Peníze.cz

Renata Kadlecová

„Fond má dostatek finančních rezerv, aby uhradil krach v podstatě celého sektoru družstevních záložen. Pokud jde o počet bank, které by mohly zkrachovat a my bychom si na vyplácení vkladů nemuseli půjčovat, tak těch je zhruba osm až devět,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Peníze.cz ředitelka Fondu pojištění vkladů Renata Kadlecová.

Podle dnešního prohlášení Fondu pojištění vkladů začne výplata pojištěných vkladů klientů spořitelního a úvěrního družstva Unibon v pondělí 23. července prostřednictvím sedmi vybraných poboček GE Money Bank v České republice a jedné pobočky Všeobecnej úverovej banky na Slovensku. Fond pojištění vkladů bude oprávněným osobám vyplácet 100 procent jejich vkladů, maximálně však do limitu 2 551 500 Kč na jednoho vkladatele (ekvivalent částky 100 000 eur dle kursu 25,515 Kč/euro). Celková výše výplat může dosáhnout částky 1,8 miliardy korun. Fond pojištění vkladů má pro tyto případy v současné době k dispozici přibližně 24 miliard korun.

„Při nárokování výplaty náhrady pojištěných vkladů nemusí vkladatel vyplňovat žádný formulář. Stačí, když se na výplatním místě prokáže platným průkazem totožnosti,“ říká výkonná ředitelka Fondu pojištění vkladů Renáta Kadlecová. Mohou však nastat i situace, kdy si vkladatel nemůže náhradu vkladu vyzvednout osobně. V tomto případě může někoho zmocnit k vyzvednutí plnou mocí – vzor plné moci najdete na www.fpv.cz/cs/formulare.html. V případě dědiců či právních nástupců z jiného titulu bude požadován i dokument (originál nebo úředně ověřená kopie) prokazující nabytí pohledávky. Výplata náhrad vkladů poškozeným klientům Unibonu bude probíhat po dobu tří let ode dne jejího zahájení, tedy do 22. 7. 2015.

V jaké kondici jsou další družstevní záložny?

Nejnovější zátěžové testy bank dopadly dobře. Říká to Zpráva o finanční stabilitě ČNB. Pro záložny je zpráva méně příjemné čtení. „Sektor nelze považovat za odolný vůči zvýšeným rizikům.“


► Banky krizi ustojí. Budou padat kampeličky?

Oprávněnými osobami k výplatě náhrad vkladů z Fondu pojištění vkladů jsou:

  • fyzické a právnické osoby, které byly vkladateli ke dni 2. 7. 2012, tj. ke dni, kdy Fond obdržel písemné oznámení České národní banky o neschopnosti UNIBONu dostát závazkům vůči oprávněným osobám za zákonných a smluvních podmínek,
  • jejich dědicové,
  • jejich právní nástupci.

Oprávněné osoby prokážou své nároky platnými dokumenty:

  • Fyzické osoby - průkazem totožnosti (platný občanský průkaz nebo pas),
  • Fyzické osoby – podnikatelé - průkazem totožnosti (platný občanský průkaz nebo pas) a výpisem ze živnostenského rejstříku,
  • Právnické osoby - výpisem z obchodního rejstříku a průkazem totožnosti osoby jednající za společnost (platný občanský průkaz nebo pas).

Seznam vybraných obchodních míst GE Money Bank, a. s. určených k výplatě náhrady vkladů pro klienty Unibonu.

Obchodní místo

Adresa, Telefon

Ostrava – Masarykovo náměstí

Masarykovo náměstí 32, tel. 595 131 162

Ostrava – Nová Karolina

Jantarová 3344/4, tel. 595 135 001

Opava

U Pošty 8, tel. 553 759 000-8

Praha 1 – Václavské náměstí

Václavské náměstí 62, tel. 224 490 630

Praha 1 – Revoluční

Revoluční 8, tel. 224 800 210-17

Praha 1 - Hybernská

Hybernská 20, tel. 221 490 611

Brno – Lidická

Lidická 31, tel. 541 126 011

Na Slovensku lze využít pobočky Všeobecnej úvěrovej banky

Bratislava

Páričkova 2

Více informací k výplatám náhrad vkladů pro oprávněné osoby, jejichž vklady jsou vedeny na obchodních místech UNIBONu v České republice, včetně kompletního seznamu požadovaných dokladů a možností pro případné uplatnění reklamací, najdou oprávněné osoby na všech obchodních místech GE Money Bank, a. s., v sídle Fondu pojištění vkladů, Praha 1, Růžová 15, 2. patro a na internetových stránkách www.gemoney.cz a www.fpv.cz. Informace pro slovenské klienty jsou na adresách www.fovsr.sk a www.vub.sk.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky krizi ustojí. Budou padat kampeličky?

21. 6. 2012 | Aleš Tůma | 7 komentářů

Banky krizi ustojí. Budou padat kampeličky?

České banky jsou podle České národní banky stabilní, bez problémů by přežily i výrazné zhoršení ekonomické situace. Družstevní záložny už tak vzorné nejsou.

Renáta Kadlecová: Fond pojištění vkladů stačí na krach jedné z devíti menších bank

11. 2. 2012 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Renáta Kadlecová: Fond pojištění vkladů stačí na krach jedné z devíti menších bank

Vklady střadatelů v českých bankách jsou pojištěné u Fondu pojištění vkladů. Exkluzivní rozhovor s jeho ředitelkou Renátou Kadlecovou o tom, co by se dělo, kdyby padala banka, i o tom,... celý článek

Škola finanční gramotnosti: krachy, krachy, krachy

8. 11. 2011 | Roman Baroš | 7 komentářů

Škola finanční gramotnosti: krachy, krachy, krachy

Co se stane, když... V minulém díle Školy finanční gramotnosti jsme se učili, do čeho neinvestovat. Dnes si řekneme o tom, co nám hrozí, když už jsme svoje peníze do něčeho dali.

Není důvod, proč by pojištění bankovních vkladů měli platit klienti

14. 3. 2011 | Světlana Rysková | 7 komentářů

Není důvod, proč by pojištění bankovních vkladů měli platit klienti

Od letošního roku se zvýšila ochrana vkladů v bankách. Výkonná ředitelka Fondu pojištění vkladů Renáta Kadlecová se domnívá, že toto opatření banky zvládnou bez problémů. Některé další... celý článek

Partners Financial Services