Banky krizi ustojí. Budou padat kampeličky?

Aleš Tůma | rubrika: Co se děje | 21. 6. 2012 | 7 komentářů
České banky jsou podle České národní banky stabilní, bez problémů by přežily i výrazné zhoršení ekonomické situace. Družstevní záložny už tak vzorné nejsou.
Banky krizi ustojí. Budou padat kampeličky?

Nejnovější zátěžové testy bank dopadly dobře. I při scénáři pojmenovaném optimisticky Evropa v depresi a ztráta důvěry by se žádná z nich nedostala do problémů, uvádí nová Zpráva o finanční stabilitě ČNB.

Pro záložny je zpráva poněkud méně příjemné čtení. „Sektor nelze považovat za odolný vůči zvýšeným rizikům,“ konstatuje suše. Dodává, že odvětví by prospěla reorganizace, ovšem bez dalších podrobností.

Prosím dva rohlíky a jednu hypotéku

Záložny jsou sice v poměru k bankám titěrné, ale rychle rostou. Během jednoho roku zvýšily svůj podíl na vkladech v Česku z 0,7 na 0,9 procenta. Objem úvěrů roste také raketově, některé kampeličky za poslední dva roky nabobtnaly několikanásobně.

Mnoho klientů do otevřené náruče záložen poslaly i banky, které po roce 2008 zpřísnily podmínky úvěrování. Často jde tedy o méně bonitní dlužníky, čemuž odpovídají i sazby. Průměrný úrok všech bankovních úvěrů je 5,1 procenta ročně, kdežto u kampeliček 8,1 procenta.

A zatímco banky mají něco málo přes šest procent špatných úvěrů a číslo nijak extrémně neroste, u kampeliček stouplo z necelých 12 procent na konci roku 2010 na 16 procent na konci toho loňského (a to už je po naředění nově poskytnutými úvěry).

Podíl úvěrů se selháním

Akcenta

12,7 %

Artesa

6,3 %

Creditas

36,9 %

Metropolitní spořitelní družstvo

0,8 %

Moravský peněžní ústav

9,8 %

Peněžní dům

11,4 %

WPB Capital

6,5 %

Zdroj: záložny


Úvěry se selháním zahrnují tři stupně: nestandardní, pochybné a ztrátové. Nestandardní pohledávka je sice v prodlení, ale alespoň částečné splacení je vysoce pravděpodobné. Ztrátová pohledávka nebude pravděpodobně splacena vůbec nebo jen z malé části.

Rekordmanem je aktuálně záložna Creditas. Ke konci prvního kvartálu 2010 měla rozpůjčováno 469 milionů korun, z toho 5,5 procenta problémově. Letos na jaře už byl objem úvěrů 3,6 miliardy a pohledávky se selháním vyskočily na 37 procent. Sice jde hlavně o nejmírnější stupeň, tzv. nestandardní pohledávky, ale takové číslo by asi i španělského bankéře přimělo štípnout se, jestli sní či bdí. Záložna má sice kapitálovou přiměřenost vyšší než požaduje regulace, ale podle všeho už kapitál preventivně navyšuje – v dubnu členům nabídla možnost vložení dalších členských vkladů.

Přej si něco, padá kampelička...

Propojeno: Fond pojištění vkladů to jistí

Rozhovor s šéfovou Fondu pojištění vkladů Renatou Kadlecovou. Titulek mluví za všechno. A pro klienty kampeliček.

Mají se tedy vkladatelé v záložnách bát? Nijak zvlášť. Vlastně vůbec. Nemusí se vzrušovat debatami o kvalitě úvěrových portfolií, řízení rizik a míře uspokojení pohledávek z prodeje zastavených nemovitostí. Zákonné pojištění je zákonné pojištění, proto don’t worry, be happy. Fond pojištění vkladů má zhruba 22 miliard korun, což by pohodlně pokrylo i hypotetický hromadný krach záložen.

Jeden drobný zádrhel tu ovšem je. Fond pojištění vkladů musí ze zákona vyplácet vklady velmi rychle - do 20 pracovních dní od vyhlášení platební neschopnosti. Jenže mezi zjištěním, že záložna krachuje, a faktickým vyhlášením platební neschopnosti může uběhnout docela dlouhá doba.

Nedobrovolný termínovaný vklad

Letos na začátku března přišla o licenci záložna Unibon (která kromě toho, že nebyla zrovna finančně silná, také porušovala pravidla úvěrování spřízněných osob). Od té doby úřaduje likvidátor, který zjišťuje, kolik peněz bude firma v likvidaci schopna vyplatit klientům ze svého.

Anketa

Máte peníze v kampeličce?

Zatím ale záložna formálně není v insolvenci, tudíž Fondu pojištění vkladů nezbývá než čekat, stejně tak klientům. Pro majitele termínovaných vkladů s delšími výpovědními lhůtami se toho zas tak moc nemění. Majitelům běžných a spořicích účtů nezbylo než smířit se s tím, že teď mají vlastně termínované vklady...

Závěr je tedy vcelku optimistický. Že je poněkud perverzní systém, který zákonem přímo podporuje fungování finančních institucí se špatnými úvěry v řádu desítek procent, to ponechme na jinou diskuzi. Z makroekonomického pohledu mívá konec konců daleko horší dopady morální hazard ve velké bance než v malé kampeličce.

Autor je analytik Partners Financial Services

Stanovisko záložny Creditas

Záložna Creditas požádala redakci Peníze.cz o zveřejnění svého stanoviska:

  • Hodnota podílu úvěrů se selháním roku 2012 je do značné míry ovlivněna skutečností, že se záložna rozhodla aplikovat výrazně přísnější standardy pravidel obezřetnosti zejména v oblasti kategorizace pohledávek. Tento režim vychází z uznávaných zásad a postupů, které byly poprvé aplikovány v r. 2011. Účetní závěrka záložny za rok 2011 prošla auditem předního renomovaného auditora PricewaterhouseCoopers Audit, který k ní vydal auditorskou zprávu s výrokem „bez výhrad“. (Pozn. ne všechny záložny mají výsledky auditované některým z auditorů tzv. „velké čtyřky“, což je naopak běžným standardem prakticky celého bankovního sektoru.) Uváděná hodnota roku 2010 přitom odráží mírnější pravidla, a není proto s hodnotou roku 2011 vzájemně konzistentní. Z prezentovaných srovnávacích hodnot o ostatních družstevních záložnách není rovněž zřejmé, zdali vychází z aplikace vzájemně konzistentních pravidel obezřetnosti, respektive jak jsou tyto hodnoty relevantní co do vzájemné srovnatelnosti.
  • Aplikace obezřetného postupu ovšem neznamená, že by záložna realizovala ztráty nebo ztrácela prostředky v důsledku faktického selhání úvěrových případů.
  • Jak je rovněž uvedeno v auditované účetní závěrce za rok končící k 31. prosinci 2011, záložna v roce 2011 provedla úpravy splátkových kalendářů fotovoltaických podniků, vyplývající ze změny právního rámce pro jejich podporu, přičemž tyto úpravy mají z definice a při respektování pravidel obezřetného podnikání za následek klasifikaci úvěru jako „se selháním” v kategorii „nestandardní”, aniž v těchto případech došlo ke skutečnému faktickému selhání nebo zhoršení úvěrové návratnosti poskytnutých prostředků.

  • Záložna průběžně udržuje stabilní kapitálovou pozici, hodnota klíčového ukazatele kapitálové přiměřenosti k 31. 3. 2012 představovala 13,02 procenta (k 31. 12. 2011: 12,86 procenta), přičemž minimální zákonný požadavek je regulatorně stanoven na osm procent.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 6. 2012 11:08

Já bych se tím nenechal odradit, jak se v článku píše: v nejhorším se spořák promění na termíňák. Možná, pokud jsou love, se vyplatí rovnou ten termíňák. Mimochodem u kampeliček taky zajímavé úročení...

Zobrazit celé vlákno

+13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Unibon: čtvrtá největší kampelička padla

12. 3. 2012 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Unibon: čtvrtá největší kampelička padla

Potvrzeno. Čtvrtá největší družstevní záložna v Česku zkrachovala. Spravuje vklady 4400 klientů. Přesahují 2,8 miliardy korun. Česká národní banka rozhodla, že Unibon v Česku končí.... celý článek

Renáta Kadlecová: Fond pojištění vkladů stačí na krach jedné z devíti menších bank

11. 2. 2012 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Renáta Kadlecová: Fond pojištění vkladů stačí na krach jedné z devíti menších bank

Vklady střadatelů v českých bankách jsou pojištěné u Fondu pojištění vkladů. Exkluzivní rozhovor s jeho ředitelkou Renátou Kadlecovou o tom, co by se dělo, kdyby padala banka, i o tom,... celý článek

Srovnání termínovaných vkladů: nejlepší zhodnocení padesáti a dvou set tisíc za rok či dva

26. 1. 2012 | Ondřej Tůma | 28 komentářů

Srovnání termínovaných vkladů: nejlepší zhodnocení padesáti a dvou set tisíc za rok či dva

Máme za sebou srovnávačku spořicích účtů. Ta nám pověděla, kde nám za rok nejlíp zhodnotí peníze, pokud chceme mít jistotu, že se k nim v případě potřeby rychle dostaneme. Pokud je... celý článek

Srovnání spořicích účtů. Jak dlouho vydrží vítězný úrok 2,8 procenta?

10. 1. 2012 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Srovnání spořicích účtů. Jak dlouho vydrží vítězný úrok 2,8 procenta?

Kam si na rok uložit padesát a kam dvě stě tisíc, když ale víte, že byste je mohli potřebovat dřív? Srovnali jsme nabídku spořicích účtů v českých bankách a záložnách. Úroky těch nejvýhodnějších... celý článek

Kampeličky lákají výhodným úročením

16. 5. 2011 | František Mašek | 4 komentáře

Kampeličky lákají výhodným úročením

Družstevní záložny zažívají renesanci zájmu. Spořicí účty a termínované vklady úročí lépe než banky a díky vyššímu pojištění vkladů se mohou jejich klienti cítit bezpečněji než dřív.... celý článek

Partners Financial Services