Kampeličky lákají výhodným úročením

František Mašek | rubrika: Co se děje | 16. 5. 2011 | 4 komentáře
Kampeličky lákají výhodným úročením
Družstevní záložny zažívají renesanci zájmu. Spořicí účty a termínované vklady úročí lépe než banky a díky vyššímu pojištění vkladů se mohou jejich klienti cítit bezpečněji než dřív. Nedávný krach Vojenské družstevní záložny je prý nijak nepoškodí. Některé z nich však zřejmě chystají přestup do „bankovní ligy“.

Kdybych hledal zajímavě úročený spořicí účet či termínovaný vklad, svěřím peníze nějaké kampeličce. Nabízejí vyšší zhodnocení než banky, a kdyby některá zkrachovala, vrátí mi po změně legislativy, k níž došlo od letošního ledna, během krátké době veškeré vložené peníze.

Slova odborníka, který působí léta na finančním trhu, mohou řadu Čechů šokovat. Mnozí mají v živé paměti krachy družstevních záložen (kampeliček), které připravily jejich členy o nemalou část úspor.

Díky novým podmínkám pojištění však mají od ledna i členové kampeliček (stejně jako klienti bank) nárok na zpětnou výplatu celého vkladu až do výše 100 tisíc eur, z Fondu pojištění vkladů. Výplata vkladů musí být zahájena nejpozději dvacet pracovních dnů od data, kdy Česká národní banka (ČNB) oznámí, že finanční instituce není schopna dostát závazkům.

2. května oznámila ČNB platební neschopnost Vojenské družstevní záložny. Členové družstva se tedy poměrně brzy dozvědí, kdy a jak jim náhrada vkladů bude vyplacená.

Ostatní kampeličky i jejich klienti zůstávají v klidu. David Vidomus ze spořitelního družstva WPB Capital upozorňuje, že podíl Vojenské družstevní záložny na trhu byl minimální a její závazky převzal Fond pojištění vkladů. Klienti se tedy nemusí o vklady bát a obliba záložen nejspíš bude dál růst.

Vyšší úroky…

Družstevníkem snadno a rychle

Chcete se stát klientem družstevní záložny? Musíte se napřed stát členem družstva. Pokud vám bylo 18 let a zaplatíte členský poplatek, členem se stáváte prakticky obratem ruky. Jen pokud členství vyřizujete nikoli na pobočce, ale přes internet, může to u některých záložen nějakou dobu trvat.

Členský poplatek řady záložen činí symbolickou korunu. Základní členský podíl u Záložny Creditas a Metropolitního spořitelního družstva činí 100 korun, u Unibonu 400 korun, u Moravského peněžního ústavu dokonce tisíc korun. Při zrušení členství se tento poplatek vrací.

WPB navíc vybírá zápisné, které činí maximálně 199 korun, a to když si klient zakládá účet na pobočce. Přes internet je zdarma. Unibon má stokorunové zápisné.

V Česku nyní existuje čtrnáct družstevních záložen (kampeliček), jejich celková bilanční suma činila koncem loňského roku 19,9 miliardy korun. Po přeměně družstevní záložny Fio na banku patří k nejvýznamnějším Moravský peněžní ústav, WPB Capital, Unibon, spořitelní a úvěrové družstvo, posílila i Záložna Creditas. Počet členů družstev, kteří mohou nabídku jednotlivých kampeliček využívat, přesáhl 34 tisíc.

Ve srovnání s českými bankami a jejich bilanční sumou 4,2 bilionu korun a miliony klientů, je to pouhý zlomek. Zájem o družstevní záložny nicméně stoupá. Jejich členové v nich mají průměrně uloženo 342 tisíc korun.

Láká je hlavně úročení spořicích produktů. „Porovnáváme-li úrokové sazby ročních termínovaných vkladů, dál u kampeliček převyšují nabídku bank o 0,2-1,2 % ročně. V nabídce máme i spořicí účty dvou kampeliček s okamžitou disponibilitou. Úroky u těchto produktů jsou o 0,2–0,8 % vyšší než v bankách,“ říká Petr Kursa, výkonný ředitel firmy Sardis, která zprostředkovává dohody mezi klienty a některými finančními institucemi.

Jeho slova potvrzují samotné záložny. U WPB Capital může podle ředitele marketingu Davida Vidomuse činit úrok až 4,95 %, u Creditas činí podle Martina Doležala maximum u spořicích účtů 3,5 %. V Moravském peněžním ústavu dosahuje podle vedoucího odboru marketingu Jiřího Coufala úročení korunových spořicích účtů až 4,1 % ročně.

Unibon , spořitelní a úvěrové družstvo nabízí podle Jaroslava Odstrčilíka až pětiprocentní zhodnocení vkladu ročně – ovšem u vkladu na pět let). U Metropolitního spořitelního družstva dosahuje podle Pavla Šimsy nejvyšší úrok u termínovaných vkladů 4,8 %.

Levnější úvěry…

Kampeličky nabízejí členům i levné úvěry. U WPB Capital začíná jejich úročení na 7,95 % ročně, u Moravského peněžního ústavu může dokonce činit jen 5,9 % ročně. Metropolitní spořitelní družstvo úročí úvěry 8,5 %, u Unibonu tvoří úrok zrhuba 9–12 % ročně. Creditas nabízí individuální úrokové sazby podle bonity zájemce, zajištění, typu a účelu úvěru a doby jeho splatnosti.

Úroky spořicích produktů i úvěrů v kampeličkách jsou obecně výhodnější než v bankách, vždy je ale třeba sledovat konkrétní podmínky.

Základní údaje vybraných družstevních záložen
NázevBilanční sumaČlenůČlenský vklad, případně zápisné (1)Roční úrok u spořicích produktůRoční úrok u úvěrů
Moravský peněžní ústav6 mld. Kč80561000 Kčaž 4,1 %od 6,9 %
WPB Capital4,64 mld. Kč87801 Kč + zápisné 199 Kč (2)až 4,95 %od 7,95 %
Unibon3,2 mld 4200400 Kč + 100 Kč zápisné2,2 % (3)9–12 %
Creditas2,695648100 Kč3,5 % (4)individuální
Metropolitní spořitelní družstvoneuvedeno3700100 Kčod 2,8 % (5)od 8,5 %

Poznámky: (1) Při zrušení členství se vklad vrací, zápisné nikoliv; (2) Maximum při založení účtu na pobočce, přes internet zdarma; (3) Úročení spořicích účtů fyzických osob, u termínovaných vkladů činí od 2,2 po 5 % p. a. při vkladu na 5 let; (4) zhodnocení spořicího účtu, u termínovaných vkladů na 48 měsíců činí až 4 %; (5) U spořicího konta, u termínovaných vkladů nad 2,5 milionu korun činí až 4,8 % p. a.

Pramen: družstevní záložny

Směr banka?

Anketa

Svěřili byste své peníze kampeličce?

Kampeličky hovoří o rostoucím zájmu o své služby, některé ale zároveň zvažují přeměnu na banku. K podobnému kroku jako Fio družstevní záložna (dnes tedy Fio banka) se chystají WPB Capital, Moravský peněžní ústav a Unibon, pro který však letos není podle Odstrčilíka žádost o bankovní licenci prioritou. To platí i pro Záložnu Creditas, Metropolitní spořitelní družstvo o této přeměně neuvažuje.

Změna na banku vyžaduje, aby kampeličky výrazně navýšily základní kapitál, a to alespoň na 500 milionů korun. U Fio družstevní záložny se tato přeměna protáhla na řadu měsíců. Fio banka dnes sice nabízí klientům více služeb, ale za nižší úrok. Aktuální úročení spořicího účtu Fio konto činí 1,25 procenta ročně.

Od Kampelíka k současnosti

Družstevní záložna (kampelička) je družstvo, jehož činností je primárně přijímání vkladů, poskytování úvěrů a další finanční a peněžní služby. Tyto služby poskytují členům družstva, kteří družstevní záložnu společně vlastní a řídí.

Spořitelní a úvěrová družstva začala na českém venkově vznikat v 50. letech  19. století. Jejich propagátorem byl lékař František Cyrill Kampelík (1805–1872). Po něm se také záložny nazývají kampeličky. 

Nově u nás kampeličky začaly vznikat v polovině 90. let 20. století. Jejich počet prudce rostl až na 127 v roce 1999. Neslavný konec některých z nich vedl k výraznému zpřísnění dohledu nad družstevními záložnami, který je obdobný dohledu nad bankami.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účet pro vašich 50 tisíc korun

3. 12. 2009 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Nejlepší spořicí účet pro vašich 50 tisíc korun

Máte padesát tisíc, chcete je mít kdykoli k dispozici, mít je v bezpečí a něco s nimi vydělat? Vybrali jsme pro vás nejlepší spořicí účty, kam je můžete s klidem vložit. (aktualizace... celý článek

Družstevní záložny: finanční krize nás neohrožuje

24. 10. 2008 | Eva Sovová | 6 komentářů

Družstevní záložny: finanční krize nás neohrožuje

Finanční krize družstevní záložny neohrožuje. Nemohou totiž investovat na finančních trzích. Navíc pro jistotu převedly velkou část volných peněz na účty u České národní banky.

Drobná půjčka u záložny: porovnejte RPSN

7. 2. 2008 | Eva Sovová

Drobná půjčka u záložny: porovnejte RPSN

S žádostí o malý spotřebitelský úvěr se dá uspět jen v několika družstevních záložnách. Vedle úrokové sazby úvěry zdražují i poplatky. U půjčky 20 tisíc korun se roční procentní sazba... celý článek

Začínající podnikatelé mají více šancí získat úvěr

24. 1. 2008 | Eva Sovová | 18 komentářů

Začínající podnikatelé mají více šancí získat úvěr

Podnikáte několik měsíců, nebo jste na samém začátku a chcete si na rozjezd firmy půjčit peníze? I začínající podnikatel bez historie má šanci. S žádostí o 3 miliony jsme uspěli u čtyř... celý článek

Spořicí účty kampeliček konkurují bankám

14. 1. 2008 | Eva Sovová | 9 komentářů

Spořicí účty kampeliček konkurují bankám

Spořicí účty u družstevních záložen vynášejí na úrocích víc než v mnohých bankách. Výběr peněz ale omezují kampeličky výpovědními lhůtami od 14 dnů do 24 měsíců. Navíc se klient musí... celý článek

Partners Financial Services