Co zlevní díky nižší DPH? Přichází dárek za tři a půl miliardy

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 16. 9. 2019 | 16 komentářů
Za pizzu v restauraci zaplatíte od příštího jara nižší DPH než při objednání domů. Změn, které definitivně schválili poslanci, je mnohem víc. Projděte si podrobnosti.
Co zlevní díky nižší DPH? Přichází dárek za tři a půl miliardy

Lidem zůstanou v peněženkách skoro tři a půl miliardy navíc. Pobavilo vás to? (ilustrační foto)

Od jara 2020 klesne daň z přidané hodnoty na některé služby, na vodné a stočné, na e-knihy a audioknihy nebo třeba na čepované pivo. Změny v pátek 13. září definitivně schválili poslanci, když přehlasovali senátní veto. 

Jde o součást novely, která rozšiřuje elektronickou evidenci tržeb na zbývající podnikatele. Právě snížení daně má být ze strany ministerstva financí jakousi kompenzací, ale jenom pro některé obory.

K rozšíření EET a s tím spojenému snížení DPH má pak dojít půl roku po zveřejnění novely ve Sbírce zákonů – to znamená od dubna nebo května 2020. Kvůli čtvrtletním plátcům se stát snaží zavádět změny DPH vždycky od začátku čtvrtletí. Potřebný podpis prezidenta a publikaci zákona lze do konce září stihnout. 

Stejně se to špatně kontroluje

Do nejnižší 10% sazby DPH se přesune většina položek, s nimiž přišlo ministerstvo financí ve svém původním návrhu už loni v březnu. Jde hlavně o služby „s vysokým podílem lidské práce“:

  • úklid vnitřních prostor a mytí oken v domácnostech (včetně společných prostor),
  • opravy obuvi a kožených výrobků,
  • opravy a úpravy oděvů a textilních výrobků,
  • drobné opravy jízdních kol,
  • kadeřnické a holičské služby,
  • domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany.

Anketa

Když si pozvete někoho na úklid bytu nebo mytí oken, chcete po něm doklad o zaplacení?

Ministerstvo připouští, že cílem není jenom kompenzace nákladů, které podnikatelům vzniknou kvůli EET. Jde zároveň o obory, u nichž je v praxi „velice obtížné či nákladné zajistit efektivní výběr daně“. Když tedy sazba DPH klesne, budou prý mít opraváři, kadeřníci nebo uklízeči menší motivaci vyhnout se daňovému úniku.

Původně měla DPH klesnout také u prodeje řezaných květin a podobných produktů (třeba „dekorativního listoví“). Do sněmovny už ale vláda tento bod neposlala. Premiér Andrej Babiš se tím aspoň částečně zbavil podezření z konfliktu zájmů: Letos na jaře totiž investiční společnost Hartenberg, která patří do Babišova svěřenského fondu, koupila většinový podíl ve společnosti HFF provozující síť květinářství Flamengo.

Voda, knihy i pivo

Poslanci schválili i další část původního vládního návrhu: také u vodného a stočného klesne DPH na 10 procent. Konkrétně jde o dodávku pitné vody prostřednictvím vodovodů, zatímco na balenou vodu zůstane 15% sazba.

Snížení DPH u vodného a stočného mohlo ministerstvo podpořit už dřív, když to navrhovali senátoři. Změnu ale před pár měsíci odmítlo, protože ji chtělo svázat právě s rozšiřováním EET a samo se pochlubit snižováním daní.

Na 10 procent klesne od příštího roku také DPH u e-knih a audioknih, sjednotí se tak s tištěnými knihami. Jde o jeden z mála opozičních návrhů, které vládní koalice během hlasování podpořila. Stojí za ním Věra Kovářová z hnutí STAN, cílem je zvýšit dostupnost knížek i pro mladší generaci. Daň klesne také pro půjčování nebo nájem knih.

Rostou?

Nejlepší zvýšení daní je takové, kterého si lidé ani nevšimnou. Ministryni financí se teď docela hodí, že její předchůdci nemysleli na systémové řešení do budoucna.

Daň z příjmů potichu roste. Proč to Schillerová nechce zastavit?


Z výher nad 100 000 korun nově zaplatí daň i sami hráči. Ať už jde o Sportku, Fortunu, Účtenkovku, dostihy nebo kasino.

Překvapení v daňovém balíčku: Část výhry odevzdáte státu

Veřejnost a podnikatele si chce vláda získat i dalším snížením DPH na stravovací služby – z 21 na 15 % klesla už při startu první vlny EET, teď půjde ještě níž. „Bilance prvního roku s evidencí tržeb v pohostinství v kombinaci se snížením daně na stravovací služby nám ukázala, že i přes nižší DPH se výběr daní zvýšil,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová.

A tentokrát se s tím svezou nejenom nealkoholické nápoje, ale i čepované pivo podávané jako stravovací nebo cateringová služba (ministerstvo mluví o točeném či sudovém). Přitom zrovna ministr zdravotnictví za ANO nedávno poslance varoval, jak je alkohol škodlivý; a odkázala se na něj i Schillerová, když odmítala podobný návrh podporující malé pivovary – akorát prosazovaný opozicí. Sama vláda současně schválila zvýšení spotřebních daní z lihu, což ovšem postihne jenom takzvaný tvrdý alkohol.

Další snížení DPH tak zvýhodní třeba pizzu zkonzumovanou v restauraci (od příštího roku s 10% sazbou) před pizzou objednanou domů (zůstává 15% DPH – obecně u potravin jako zboží). Do startu první fáze EET, tedy do konce listopadu 2016, to bylo opačně: na jídlo v restauraci se vztahovala 21% sazba oproti 15% při jeho dodání jako zboží.

Kolik zůstane lidem v peněženkách?

Schillerová spočítala, že „díky výraznému zvýšení DPH na vodné, stočné, odborné a řemeslné služby zůstane lidem v peněženkách o 3,4 miliardy korun více“. Ve skutečnosti jde o odhad, jak si kvůli tomu pohorší státní rozpočet. 

Kromě vody totiž nemůže ministerstvo podnikatele přinutit, aby po snížení DPH snížili i cenu zboží nebo služeb. To dokáže jenom u vodného a stočného – díky tomu, že jde o státem regulovanou položku. „Formou cenového výměru se postaráme, aby to pocítili občané,“ slibuje Schillerová. Chce také jasně uvést, jaké náklady si vodárenské společnosti můžou započítat do koncových cen.

Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK) připomíná, že do roku 2007 činila DPH na vodu jenom pět procent, v letech 2008 až 2009 už devět procent, další dva roky 10 procent, v roce 2012 pak 14 procent a od roku 2013 stoupla na současných 15 procent. „Stát tak v minulosti během šesti let sazbu DPH ztrojnásobil. Velká většina států má přitom DPH do 10 procent,“ zdůrazňuje ředitel sdružení Oldřich Vlasák.

Hotovo!

Další vlna elektronické evidence tržeb má zelenou. Vládní koalice odmítla většinu opozičních zlepšováků. Vedle nižší DPH láká u na úlevu pro drobné podnikatele.

Rozšíření EET neuteče skoro nikdo. Projděte si, co schválili poslanci

Zároveň ale připomíná, že hlavně střední a menší vodárenské společnosti potřebují peníze na „obnovu majetku“, tedy hlavně na investice do vodovodních sítí. Díky snížení DPH by tak mohly rozdíl mezi původní a sníženou cenou využít právě na opravy – bez dopadu na koncovou cenu pro domácnosti.

U všech dalších položek můžeme čekat tradiční scénář: Nižší daň nepovede ke zlevnění. Ukázalo se to už mnohokrát v minulosti – naposledy od letošního února ve veřejné dopravě. A když restauracím klesla DPH z 21 na 15 procent po startu první vlny EET od prosince 2016, ceny spíš stouply.

„Pomůže nám to udržet ceny na dosavadní úrovni, nebo aspoň nezdražovat o tolik. Rostou nám náklady, nejvíc na mzdy,“ vysvětluje spolumajitelka kadeřnického salonu Petra Novotná.

Podobně mluví také majitelka opravny textilu ze západních Čech, která si nepřála být jmenována. „Náklady rostou, šikovné a pracovité lidi těžko zaplatíme. Teď nás navíc bude něco stát i pořízení terminálu kvůli EET. Přibývá papírování. Marže v našem oboru je malá a prostor pro zdražování taky. Snížení DPH beru spíš jako vstřícný krok od státu, abychom s tím podnikáním ještě neskončili. Podobných služeb je čím dál míň,“ říká.

Zlevnění se nedá čekat ani v hospodách a restauracích, shodují se zástupci Asociace hotelů a restaurací i Českého svazu pivovarů a sladoven. Nižší daň by mohla pomoct hlavně menším podnikům, které už doteď stěží přežívají.

Těšíte se?

Daně už vyřídíte stejně snadno jako v internetovém bankovnictví. Na přiznání dostanete víc času, vrácení přeplatku se můžete dočkat i dřív než doteď. Slibuje to návrh, který dokončilo ministerstvo financí. Detailně jsme prozkoumali, co přináší.

Revoluce v daňovém přiznání: Po internetu a s novými termíny

Ještě nižší než snížená

Druhá snížená sazba daně“ funguje od roku 2015. Tehdejší vláda vedená ČSSD ji původně zavedla na léky, knihy a kojeneckou výživu, poté ji rozšířila i na suroviny určené k výrobě potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií.

Podle očekávání se od té doby objevují snahy přeřadit do této nejnižší sazby (pomineme-li úplné osvobození od DPH) i další položky. Od roku 2017 poslanci podpořili snížení daně u novin a časopisů.

Už zmíněná Věra Kovářová (STAN) prosadila i snížení sazby DPH v „pravidelné veřejné dopravě osob“ z 15 % na 10 % od letošního února. Cílem nebylo zlevnění jízdného, ale zpomalení jeho zdražování – dopravci dostali větší prostor na zaplacení řidičů a nutné investice.

Před několika měsíci poslanci odsouhlasili i nižší DPH na dodávky tepla, na 10 procent klesne až od roku 2020. Ani v tomhle případě nejde o zlevnění, ale snahu zabránit růstu cen, hlavně kvůli zdražení emisních povolenek.

Plno dalších návrhů na snížení DPH u dalších oborů, s nimiž postupně přicházejí různá profesní sdružení i sami poslanci, neprošlo. Zatím.

Kromě toho se v Česku uplatňuje „snížená sazba daně“ ve výši 15 procent, „základní sazba“ je 21 procent.

První verze článku vyšla 10. června 2019, zaktualizovali jsme ho po definitivním schválení změn.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 6. 2019 8:36, KYSOŇ

Nezlevní (jako obvykle ) vůbec nic, jen stát přijde o peníze a tento výpadek si bude muset nějak nahradit.....
Pán Bůh nás tedy ochraňuj před novými daněmi a dalšími mazanými způsoby, jak obyvatele zemí Koruny české obrat o kačáky .....

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 6. 2019 10:45, josef

proc si myslite, ze nezlevni? Chcete se snad tvarit, ze nikdy nic nezlevnilo?

Zobrazit celé vlákno

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Houska za 3,41 koruny. Řetězce oživily haléře, chlubí se zlevněním

8. 1. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Houska za 3,41 koruny. Řetězce oživily haléře, chlubí se zlevněním

Některé obchodní řetězce v Česku se vrátily k dlouho zapomenutým haléřům. Ceny v regálech od Nového roku vyčíslují až na setiny korun.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

13. 10. 2023 | Petr Kučera, Kateřina Hovorková | 1 komentář

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

Desítky novel, které mají snížit zadlužení státu, jsou definitivně schválené. Projděte si, co konsolidační balíček obsahuje hlavně z pohledu osobních financí.

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

13. 10. 2023 | Kateřina Hovorková

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

Poslanci dnes rozhodují o zjednodušení daně z přidané hodnoty. Místo tří sazeb budou jen dvě – základní a snížená. Ekonom Vít Hradil ale tvrdí, že by se vyplatilo radikálnější řešení:... celý článek

Partners Financial Services