Registrační pokladny znovu na stole. Pořádek, nebo buzerace?

Registrační pokladny. Projekt, který byl před sedmi lety jedním ze symbolů odporu proti Paroubkově levicové vládě, se letos na podzim opráší, aby sehrál opačnou roli: stal se vlajkovou lodí odporu proti nevydařené vládě pravice. Tentokrát však navrch s cukrátkem po vzoru slovenských bratří – s účtenkovou loterií. Vířit se rozhodně nebude jen prach. Bude se křičet stejně nahlas jako posledně. Na které straně barikády stojíte vy?
Registrační pokladny znovu na stole. Pořádek, nebo buzerace?

„Je přece jasné, že pokud je někdo daňový podvodník, okrádá stát na daních, tak to dříve nebo později vede k tomu, že tomu poctivému, kdo daně platí, se daně musí zvýšit, a já myslím, že je přirozené, že poctiví podnikatelé se s tím smířit nechtějí.“ Takhle pohotově reagoval předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka, když zástupci velkých podnikatelů (Svaz obchodu a cestovního ruchu i Svaz průmyslu a dopravy) před časem apelovali na Nečasovu vládu, aby zavedla registrační pokladny. Ta si ovšem ne a ne… nedala říct.

Když se na to člověk podívá „z balkónu“ vyjeví se mu to rázem jako docela komické představení. Bohuslav Sobotka jako přítel velkých podnikatelů. Podnikatelé, kteří by sami na sebe rádi nechali uplést bič. A vláda, která rekordně zvyšovala daně a zoufala si, že se je nedaří vybírat, náhle odmítá někoho obtěžovat registračními pokladnami. Jenže když si vezmete kukátko a zaostříte na grimasy jednotlivých aktérů na jevišti, začnete číst celou hru docela jinak.

Sobotka si jen chytře přihřál polívčičku – nejen my, zaměstnanci a odbory, i zaměstnavatelé (!) to chtějí, nechápe to snad už jen Nečasova skvadra… tak jaképak copak? Velcí podnikatelé nechtěli plést bič na sebe, báli se dalšího zvýšení daní, tak chtěli radši trošku skrouhnout drobné živnostníky a maloobchodníky. A Nečasova vláda už prostě nemohla voliče víc dráždit. Navíc, kdyby se k registračním pokladnám přiklonila, připravila by se do budoucna o velký volební tahák (a bič na socany): živnostníku, drobný podnikateli, my tě nedáme!

Registrační pokladny znovu na stole

Teď se ovšem povinné registrační pokladny vracejí naprosto regulérně do hry. Na to, že po volbách budou zavedeny, se dá vsadit. Však už poslední levicová vláda nebyla daleko. Zákon o zavedení registračních pokladen byl za Paroubkovy vlády schválen. Účinnosti nabyl 1. července 2005, certifikované pokladny podle něj měly být zavedeny od ledna 2007. Jenže pak přišel svěží vánek Topolánek, jeho vláda nechala termín o rok posunout a následně prosadila zákon, který registrační pokladny úplně odpískal.

Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek už ale ohlásil, že by se rád nechal inspirovat našimi slovenskými bratry a zavedl i u nás účtenkovou loterii. Ví zkrátka, co je lidu třeba: chléb a hry. Předpokladem loterie jsou však právě registrační pokladny. Co si o nich, milí čtenáři, myslíte vy?

SLOVENSKÁ ÚČTENKOVÁ LOTERIE

Jako losy ve státní loterii budou na Slovensku nově fungovat účtenky z jakéhokoli obchodu. Lidé mohou vyhrát auto nebo 10 tisíc eur. Podle slovenského ministerstva financí se v šedé ekonomice ztrácí až 150 milionů eur (tedy skoro čtyři miliardy korun). Možnost výhry má lidi motivovat, aby od obchodníků a řemeslníků požadovali platný doklad. Každou účtenku mohou pak lidé zaregistrovat u státní loterijní společnosti Tipos prostřednictvím SMS nebo mobilní aplikace, zaplatí za to ovšem poplatek ve výši tří až šesti korun. Provoz loterie vyjde stát podle odborníků na desítky milionů ročně.

Podobný systém funguje například na Maltě nebo na Tchaj-wanu:

V principu ano…

Fakt, že maloobchodníci a živnostníci dost často neodvádějí na daních tolik, kolik by podle zákona měli, může těžko někdo zpochybnit. Nejde přitom jen o daň z přidané hodnoty. Ale taky o daň z příjmů. A od té (respektive od daňového základu) se odvíjí další – třeba výše zdravotního pojištění a sociálního pojištění. Živnostničíte? Tak schválně, kolik na daních zaplatíte vy? A kolik si reálně vyděláte?

Když to zredukujeme na obecný princip, platí, že zákony a pravidla se mají ctít. Ne obcházet. A pokud je lidé jaksi nectí sami od sebe – což by byl ideální stav, který by nás ušetřil všech dalších „buzerací“, jež máme tak neradi – je třeba přistoupit k nějaké formě účinné kontroly a postihů. Potud je odpověď jasná: registrační pokladny ano. (Když nám to placení daní bez nich tak tuze nejde.)

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

V. Mulačová, P. Mulač a kolektiv: Obchodní podnikání ve 21. století

Kniha seznamuje se základními pojmy z oblasti obchodu, vymezuje postavení obchodních firem na trhu a nastiňuje trendy předpokládaného vývoje.

J. Váchal, M. Vochozka a kolektiv: Podnikové řízení

Kniha obsahuje problematiku managementu od řízení podnikových procesů až po jeho úlohu v globalizujícím se světě. 

... v praxi nás bůh chraň

Svět ideálních představ a principů ale od reality všedního dne a praktického života obvykle dělí propast velká jako Macocha. Pokud sociální demokraté vytáhnou po volbách ze šuplíku někdejší zákon z roku 2005, strhne se nejspíš pěkná a vcelku oprávněná mela.  

Otázek, které zvednutí ruky pro to, co se jeví principiálně správné, trochu komplikují a celou věc znejasňují, je hned několik.

První a zásadní zní: pro koho mají být registrační pokladny povinné? A jak zařídit, aby to bylo fér pro všechny? Dřívější zákon zaváděl povinnost využívat certifikovanou pokladnu především pro hostinské a provozovatele maloobchodů. Ale co kadeřnice, kosmetičky a automechanici? Ti zůstávali naprosto z obliga. Všichni přitom sídlí v kamenných provozovnách a leckdo z nich jistě strčí peníze od zákazníka do kapsy, aniž by se obtěžoval s papírováním a daněním. Výslovně se pak v zákoně uvádělo, že povinnosti jsou ušetřeni podomní prodejci a provozovatelé prodejních automatů. To si pak ale přece zase nejsme všichni rovni, zase jeden „poctivý“ doplácí na jiného „nepoctivého“.

A další várka dotazů. Co prodavač párků, kamelot v metru a paní, od které si kupujete na trhu mrkev? Ti podle původního zákona žádnou výjimku ani generální pardon dostat neměli, registrační pokladna může být i přenosná. Dokážete si představit, že to bude v praxi fungovat? A co když jim třeba v přenosné pokladně dojdou baterky? Zavřou krám? Původní zákon na takové varianty, jakýms takýms způsobem pamatoval (hovořil o poruchách) a nařizoval obchodníkům, aby si obstarali pokladnu náhradní, případně v krajním případě na dobu nezbytně nutnou využívali paragony. Podrobné údaje o každé poruše by však prodejce musel zaznamenávat do servisní knihy – a hlásit servisnímu středisku. Takže by vám vybité baterky úplně nemusely projít.

Další velkou otázkou do diskuze je, jak přimějeme k využívání registračních pokladen prodejce z tržnic, které nedokážeme účinně donutit ani k tomu, aby neprodávali padělané adidasky? Nedopadlo by tak, že poctivcům by se na hrb naložila další povinnost a nepoctiví by stejně podváděli a obcházeli? Už před lety, když se o registračních pokladnách hovořilo poprvé, údajně existovaly programy, které si dovedly s registračními pokladnami poradit. Podobně jako si automechanik poradí s tachometrem, který vykazuje nesympaticky vysoké cifry. Technici dokážou pokladnu nastavit tak, aby se tržby nezaznamenaly na kontrolní pásku.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme se v rubrice Co si o tom myslíte? odvážili na tenký led. Psali jsme o marketingu zaměřeném na děti a teenagery (a luxování rodičovských peněženek), konkrétně o fenoménu „hororových barbín“ Monster High. Obhájkyň příšerných panenek jsme se dočkali. A byly to obhajoby mnohdy plamenné.

Knížku jsme se tentokrát rozhodli poslat panu Aleši Müllerovi, jehož byt přetéká marketingovým šuntem. Aby v něm měl taky něco rozumného.

Fungujou vůbec jinde?

Na kolik přijde obchodníka registrační pokladna, zjistíme snadno – certifikovaná pokladna vyjde zhruba na deset, dvacet tisíc. Navrch by platil pravidelné kontroly a aktualizace softwaru při změně sortimentu nebo DPH – což by dohromady mohlo dát dalších pár tisíc za rok.

Kolik by stát stálo zajištění rozsáhlé administrativy k celému systému a zejména kontrolorů a kontrol, předem nikdo přesně nespočte. Pokud by měly být kontroly efektivní, musely by ale probíhat opravdu hojně – jedna věc je totiž mít pokladnu postavenou na pultu. A druhá věc zajistit, aby všechny tržby pokladnou skutečně procházely.

Ostatně, ani zkušenosti z ciziny nejsou nijak oslnivé a jednoznačné – v Itálii, Řecku ani na Slovensku prý zavedení registračních pokladen moc nezabralo. Na to, zda u našich slovenských bratrů kartami zamíchá zákazník, který prý po spuštění účtenkové loterie začne účty z registračních pokladen tvrdě vyžadovat, si však musíme počkat.

Co si o registračních pokladnách myslíte vy? Jste pro, nebo proti? A pro koho by měly být případně povinné? Své názory a postřehy pište do diskuse. A nezapomeňte nám nechat kontakt. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou z nakladatelství Grada. 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+75
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 53 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

26. 11. 2016 16:47 | Miloš

Ahoj, myslíš z Minoposu. Ano je možnost vystornovat i staré doklady :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 11. 2016 16:31 | Tamara

Ahoj , je možnost u pokladny z minipsu stornování starých dokladů?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 8. 2015 9:34 | Petra

Jsem holicka,pracuji sama skoro na vesnici a registr. pokladny nechci.Stat s tim nezachranim od dluhu a ja je neudelala,tak nac si komplikovat zivot, pride mi jen par lidi a ti taky maji do kapsy hluboko. Nemam salon,jen striham a sedim tu od rana do vecera a cekam jestli nekdo dojde,je to boj. Na pracak muzu kdykoliv, ale snazim se tam nejit,paci mi uz jen tak nikde nenabidnou je mi 50 a mam 30let odelano a dalsich 16 mam jeste delat, ale kde, kdyz budu muset zkoncit s zivnoti k vuli zbytecnym investycim na pokladny,nechte nas dychat,kdyz uz nemuzem v klidu zit,starame se sami o sebe,nam nemocenskou ani dovolenou nikdo nezaplati.Zivnost je na ziti, nekdy preziti! Tak snad to jeste nejakou chvili prezijem ale do duchodu to nevidim.
+74
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 5. 2015 14:24 | Veronika Sirůčková

Dobrý den, určitě jsem proti zavedení registračních pokladen. Jelikož se stejně najde způsob, jak to obejít. Spíš nechápu, jak to máme v pohostinství stíhat? Když je víkend a máme narvané obě terasy a ještě si lidé chodí pro pití na bar, jak můžeme stíhat, objednávat, markovat jídlo, připravit pití a ještě vše dávat do pokladny a čekat na schválení. To je přeci nemožné, vždyt nás ti zákazníci zastřelí. Už tak chtějí všechno hned a ted se to ještě pozdrží. Lidé přestanou chodit do restaurací, kvůli čekání a nebo restaurace skrachují, a servírky a číšníci se budou shánět špatně, jelikož tuto práci nikdo chtít dělat nebude, aby na sebe nechal celý den řvát, prostě psychika. Kdyby radši řešili důležitější věci. Děkuji a hezký den Sirůčková
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 12. 2014 20:15 | Ratajová

Dovede si někdo představit "klasické řemeslníky" řezbáře, košikáře, brašnáře, kteří již teď skomírají na úbytě a proto nemají ani prodačky a sami si předvádí výrobu a zároveň prodávají,jezdí po jarmarcích, že by ještě měli kupovat a hl.obsluhovat reg.pokladnu, když na mnohých náměstích není ani zavedená elektřina (jo baterky to je vynález)? Já tedy jako praktik ne!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 10. 2014 18:34 | rob

Autor Motešický jste úplně mimo!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 2. 2014 23:54 | gogo

Víte Vážení vietnamci nejsou problém živnostníků, ale problémem státní správy, předvším ceníků a celé slavné EU. Český poctivý živnostník to pak odnese. Apeluji na zdravý rozum a nedat se. Chtělo by to vytvořit něco jako živnostenckou komoru a bojovat s tímto ČSSDANOKDUVSÁCKÝM molochem.
Nebuďme jen, jak říkal Winston CHURCHILL voli a tahouni co na sobě nechaj štípat dříví a nenechme se urážet Mládekem , že jsme paraziti a už s tím něco začněme konečně dělat.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 2. 2014 8:49 | Petr Máca

Hmm, registrační pokladny, bez výjimky. Konkrétní dopad, u mě: Jelikož se RP mají týkat i zdravotnictví, dopadne i na mě. 3 ordinace, jen symbolický (a plně přiznaný) příjem v hotovosti, celkem kolem 20 tis. ročně od 300-400 pacientů. Jedná se vesměs o drobné pojišťovnou nehrazené věci. Náklady na registrační pokladny budu mít nejméně odhadem 30000 ročně. Jako podnikatel musím své náklady přenášet do ceny - vyjma regulovaných cen. Odhaduju, že budu muset ty drobné úhrady (kopie papírů, CD s dokumentací) zdražit cca o 150%. Dnešní ceny jsou kalkulované jako prostá refundace skutečných nákladů = neziskové. Lidi budou řvát a budou naštvaný na nás.
Nic není jen černé a bílé. Spolu s nepoctivým trhovcem nebo hospodským to odnesou všichni.,
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 2. 2014 10:24

uz ta fakt nema co ine trapit len jedna babka co si pomoze tymto k lahsiemu zivotu? och..opttv
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 2. 2014 10:21

99 percent z vas tu pise ze nakup pokladne by ho zruinoval a ty chcfes ist po vzore nemecka? hrdy si sice dost,aj celkom slusny patriot,ale o veci nemas ani paru! tak nech vas tu cicaju vietnamci,ktorym sa u vas dari prave kvoli bezpokladnovemu systemu. ale potom tu neskacte a nestazujte sa
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 2. 2014 0:39 | Lenka

Jako malý živnostník na tuto pokladnu a její servis nemám, tak budu muset své malé podnikání ukončit a jít na pracák. Myslím, že pracovní úřad bude velice rád, že má dalšího klienta. Jen si nedovedu představit, že budu muset čekat frontu mezi ........třídou, která nikdy dělat nebude a hlavně nechce. Věřím,že žádné sociální příspěvky nedostanu. Ale možná se stane zázrak a zařadí mé požadavky mezi.....třídu a budu se mít stejně nebo možná lépe. A hlavně nebudu muset podnikat a kupovat si reg.pokladnu. Že se vůbec snažíme ulehčit státu a pracujeme.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 1. 2014 12:34 | Marie

co si myslím o registračních pokladnách. Jestlipak dostanou také registrační pokladny advokáti? Mám zkušenost, že za 3/4 hodiny předčítání a listování ze zákona mě naúčtuje 1000 kč a to rozhodně bez dokladů. Nebo znalci , nebo geodeti - budou mít pokladny? S dokladem by to prý bylo více. Takže pokladny jsou jen pro drobné lidi na které je třeba bič.
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 12. 2013 11:47 | Jiří Vrba

Bylo by krásné, kdyby to fungovalo tak, jak se plánuje. Ale nikdy to fungovat nebude.
Mám malou firmičku, obrat od 1,5 mil do 2 mil ročně. A ještě se mi nestalo, že bych neplatil DPH. Jelikož na tom nejsem tak dobře abych si mohl dovolit zaplatit daňového poradce...
Stav v pokladně vs. DPH je velmi dobrý kontrolní mechanismus. O to větší překvapení pro mě bylo, když mi účetní řekla, že při kontrole z finančáku se "aktuální" stav v pokladně nekontroluje. Že je zajímají pouze doklady, a né reálie. Tomu nerozumím.
U firem, které mají pouze bezhotovostní platební styk jsou kontrolní pokladny úplně zbytečné.
Začal bych u Vietnamců (kteří Vám ani teď nevystaví paragon) a hospodských (na střední jsem si přivydělával v restauracích a hotelích a vím, že šef nikdy nezaplatil ani korunu na daních, dodací listy z Makra házel rovnou do koše).
A třeba by mě zajímalo, jak probíhá ten servis a přenastavování. Konkrétně třeba u zelinářů a řezníků... V těchto oborech se ceny mění minimálně jednou týdně, spíše denně, či dodávku od dodávky. To jako když řezník bude muset zdražit krkovičku od 2 kč za kg, bude muset přijet servisák a pokladnu přenastavit? To nemůže nikdy fungovat... Nebo když bude chtít zařadit nový sortiment, zase to bude muset někdo přenastavit?? Nepřichází do úvahy. To by ten Úřád kontrolních pokladen musel mít tisíce - spíš desetitisíce zaměstnanců. A stejně by to nefungovalo. A kdyby měl být servis ještě zpoplatněný, tak to absolutně nepřipadá do úvahy. Nesmysl.
A ještě něco. Češi by možná daně platili o to radši, kdyby neměli pocit, že tyto peníze svěřují do rukou debilům, kteří s nimi pak hospodaří velmi nezodpovědně.
Ale je to hrůza. Viděli jste pohádku Tajemství staré bambitky? Daň z okna, daň z hlíny, daň z komínu, daň ze vzduchu? Copak to nestačí už teď? Daň z příjmů zaměstnance/zaměstnavatele, sociální a zdravotní zaměstnance/zaměstnavatele, DPH, spotřební daň, silniční daň, daň z nemovitosti, SPOTŘEBNÍ daň... Kde se to všude poděje?? Je mi z toho na blití...
+52
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 12. 2013 10:52 | Opluštil

Nechápu proč si bereme příklad ze zemí , které jsou na huntě. Proč si nevezmem příklad z Německa kde to funguje i bez registračních pokladen. A dokud budou kontroly Čoj, hygiena adt při kontrolách např. Vietnamských provozoven hájit hlavně svou kapsu, tak to fungovat nebude ani s registrační pokladnou. A loterie je orpavdu pro blbečky...
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2013 8:55 | Lucka

Řeknu to lidsky. Mám malý podnik, živnostničím zhruba přes rok a jsem sakra ráda, když vůbec vyjdu. Taková hovadina mě za náklady jednoduše položí. Nemluvě o tom, že než byste začali vysávat každou kačku z těch, co se alespoň snaží NEBÝT NA PRACÁKU, mohli byste napřed mrknout, kde se během týdnů ztratí víc než deset (sto? tisíc?) takových jako já obrátí za rok.
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 53 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pátá varianta DPH na stole: daňová výherní loterie! Co si o tom myslíte?

1. 11. 2012 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Pátá varianta DPH na stole: daňová výherní loterie! Co si o tom myslíte?

Daňový ráj nejsme, zato v laboratoř daňových experimentů se proměňujeme směle. Na výši DPH v příštím roce můžeme leda uzavírat sázky. Je to ovšem loterie, ve které se výhradně prohrává:... celý článek

Vydupej si ve večerce doklad, vyhraj milion. Proč účtenková loterie nedorazila do Evropy

2. 12. 2011 | Michal Kašpárek | 2 komentáře

Vydupej si ve večerce doklad, vyhraj milion. Proč účtenková loterie nedorazila do Evropy

Na Tchaj-wanu už 60 let bojují proti daňovým únikům originálním způsobem: v televizi losují výherní účtenky.

K čemu budou registrační pokladny?

26. 1. 2006 | Dana Chytilová | 4 komentáře

K čemu budou registrační pokladny?

Pochybujete o smyslu registračních pokladen? Vláda nikoliv. Daňový přínos prý bude, ale v jaké výši, a kolik na jejich zavedení utratí peněz, neprozradí. Na tak "složité otázky" prý... celý článek

Registrační pokladny: vítězství hlav nad mozkem

22. 7. 2005 | Zdeněk Holásek | 3 komentáře

Registrační pokladny: vítězství hlav nad mozkem

Začátkem července vstoupil v účinnost zákon o registračních pokladnách. Tato norma nejenom že nebude účinným nástrojem v boji proti daňovým únikům. Některé její pasáže jsou navíc skutečnými... celý článek

Partners Financial Services