Michal Kašpárek: Buď vlastenec! Čekej na poště a nakupuj u Krkovičky

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 28. 1. 2011 | 6 komentářů
Michal Kašpárek: Buď vlastenec! Čekej na poště a nakupuj u Krkovičky
Placení DPH i z docela malých zásilek ze zámoří má pomoci evropským obchodníkům i rozpočtům. To se podaří jen stěží – s opruzem na poště ale můžete počítat jistojistě.

Pokud se to k vám ještě nedoneslo: českým Parlamentem prošla novela zákona o dani z přidané hodnoty snižující limit pro osvobození od DPH u zásilek ze zemí, které nejsou členem EU, ze současných 150 eur na 22 eur. Až si tedy po prvním dubnu objednáte z USA levisky nebo nějakou elektronickou hračku z Hongkongu, připravte se na to, že na poště necháte aspoň stovku. A to je ještě štěstí, že se čeští zákonodárci blýskli a nešli s limitem až na krajních 10 eur dovolených Radou EU, z jejíž směrnice celý nápad vychází.

Podporuj místní ekonomiku, nechej se odrbat

Proč vlastně píšu „štěstí” a „blýskli”, když je situace konečně „fér” a „naši” prodejci nebudou dépéháčkem znevýhodněni vůči těm „pidlovokým”?

Tak předně, těžko lze mluvit o přímé konkurenci. Poštovné ze zámoří udělá na balíku i pár stovek, což často smazává rozdíl v ceně. Pochopitelně musíte zapomenout na to, že byste zboží měli doma do druhého dne, a reklamace jsou nákladné, složité až nemožné.

Proto lidé v mém okolí objednávají ze Států a východní Asie hlavně to, co se nedá koupit v Česku – od designových triček až po pozoruhodné hračky v podobě solárně poháněných robotických švábů. Výjimkou budiž právě ty Leviho džíny, které můžete na Amazonu koupit za 35 dolarů, zatímco v Česku začínají akční ceny na patnácti stovkách. Otázka je, jestli za to bít zrovna počtů schopného zákazníka, který nechce své peníze nechávat krkovičkům v českých obchodních pasážích.

Na shledanou ve frontě

Zároveň je novinka kandidátem na to stát se jednou z daní s nejdražším výběrem v poměru k tomu, kolik zůstane celníkům v kasičce. Maximálně lze takhle při současném kurzu eura vybrat sedm stovek na balík, což nezní marně. Zdaleka ne každá zásilka je ale plnotučná. Celníci a pošťáci si budou dopisovat s nešťastníky, kteří si objednali sbírku komiksů a nedostali k ní doklad o koupi – načež měsíční korespondence skončí vyměřením stokorunové daně, vždyť u knih dělá DPH jen deset procent. Pro drobnosti, co dřív přes den chodily do schránky nebo k důchodkyni ve vedlejším bytě, budete muset přes bankomat na poštu, protože vám přijdou jako dobírka. Stát si tak uzurpuje hodinu vašeho času za mrzké dvě stovky, namísto toho, aby vás nechal pracovat anebo odpočívat.

Co je nejšílenější: drobné pozornosti od příbuzných či známých žijících v cizině, které dřív procházely rentgenem na proclívací poště bez povšimnutí, budou rozbaleny a, slovy úředníků, „řešeny”: My vám dáme, takhle pokoutně se pod rouškou Vánoc nebo narozenin obohacovat na úkor státního rozpočtu!

Jeden by čekal, že si politici aspoň občas vzpomenou na kořeny, ze kterých Evropská unie vyrostla – a budou se snažit mezinárodnímu obchodu ulehčit i tu dlouhou cestu přes oceán, ať už Atlantický nebo Indický. Že vymyslí způsob, jak DPH u takovýchto kaufů platit bezhotovostně. Nebo prostě jen vrátí limit tam, kde byl. Možností je spousta. Ve frontě na poště budete mít dost času na to vymyslet i nějaké vlastní.

Michal Kašpárek

Autor článku Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný Finmag. Od jara... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 2. 2011 22:09, Mady

Ano, chce se mi blejt velebnosti, takovej hnus, když vidím u nás v ČR ve značkovém (rozuměj outletovém-výprodejovém, jiný tu totiž není) obchodě například značková trička za cca 800,- Kč/ks a ty stejná za 5 dolarů(cca 90,- Kč) v USA. Vím o čem mluvím, již dlouho kupuji v USA dětem značkové oblečení za cenu českého vietnamského, jen si na to musím vždy měsíc počkat a co udělají naše úřady? Místo toho aby řekly, že konkurence je zdravá, zvesela na dovoz napaří další cla a DPH aby tak ochránili mezinárodní firmy, které u nás stejně neplatí daně a jen si na obyčejných lidech mastí kapsu. Nakonec z toho tedy náš stát nezbohatne, jen nechá vydělat někoho jiného a ten nám pak s radostí naše peníze zpět půjčí s patřičným úrokem do děravého státního rozpočtu. Ach jo.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 1. 2011 11:50, prdné zdanit

Máte jistě pravdu, ale podívejme se na trh globálně. Funguje na principu nedostatku a tvorbě dluhu, na jedné straně a nadržených - bohatých kujících na straně druhé. Takže na co nemám, po tom netoužím a nejde jen o DPH.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nakupujete v zahraničí online? Máte stejná práva jako při nákupech doma.

12. 4. 2010 | František Mašek

Nakupujete v zahraničí online? Máte stejná práva jako při nákupech doma.

Řadu věcí koupíte levněji v zahraničí. Od loňska máte i při těchto nákupech přes internet stejná práva, jako byste nakupovali v Česku. Pokud se při reklamaci dostanete do potíží, pomůže... celý článek

Nákupy na internetu: Kdy lze vrátit zboží bez udání důvodu

15. 5. 2009 | Věra Tůmová | 59 komentářů

Nákupy na internetu: Kdy lze vrátit zboží bez udání důvodu

Nákupy na internetu bývají pro zákazníky výhodné, a to nejen kvůli ceně. E-shopy mají i další výhody. Snadno lze vrátit nechtěné zboží či reklamovat poškozené. Odstoupit od smlouvy... celý článek

Internetová populace pomalu mění zvyky při nakupování

19. 2. 2009 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Internetová populace pomalu mění zvyky při nakupování

Nákupy na internetu jsou pro Čechy stále ještě exotické. Z celé populace se k nim odhodlá jen zlomek obyvatel, a když už, platí dobírkou. Platby kartou jsou pro obchodníky kvůli bankám... celý článek

Kdy výhodný nákup v zahraničí prodraží clo a DPH

3. 9. 2008 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Kdy výhodný nákup v zahraničí prodraží clo a DPH

Výhodné nákupy na internetu v zahraničí mohou stát podstatně více, než jste původně čekali. U zásilek ze zemí mimo Evropskou unii se platí nejen clo, ale i DPH a někdy i spotřební daň. celý článek

Partners Financial Services