Bydlení: Peníze z dotací na zateplení zbyly, chystá se další kolo

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 19. 3. 2015 | 1 komentář
O příspěvek na nová okna nebo fasádu loni požádalo 6110 majitelů rodinných domů. Stát na úsporná opatření rozdal 1,4 miliardy korun. Program Nová zelená úsporám, který je financovaný z prodeje emisních povolenek, ale měl připraveno mnohem víc peněz. Ty přejdou do dalšího kola, které se rozjede letos v dubnu.
Bydlení: Peníze z dotací na zateplení zbyly, chystá se další kolo

Celých devět měsíců (od dubna do konce roku 2014) mohli majitelé rodinných domů žádat o příspěvek na tepelněizolační opatření nebo třeba na výměnu starého kotle za nový. Původně měl program skončit už v říjnu minulého roku, případně vyčerpáním štědré částky 1,9 miliardy korun. I když byl příjem dotací prodloužen až do Silvestra, celý objem prostředků vyčerpaný nebyl. A to přesto, že ještě poslední den loňského roku se žadatelé přihlásili o celých 164 milionů korun.

Mnozí upozorňovali na vysokou administrativní zátěž programu nebo nedostatek odborníků, kteří s přípravou žádostí a posudků pomůžou. Podle energetického experta Jiřího Beranovského ze společnosti EkoWATT, ale program splnil očekávání. „Po počátečních dětských chorobách se nakonec podařilo celkem precizně a kontrolovatelně nastavit podmínky, se kterými se projektanti a energetičtí specialisté naučili pracovat. Částka nebyla pravděpodobně vyčerpána proto, že lidé nebyli připraveni na poměrně hladký průběh,“ uvedl.

Toto koneckonců potvrzuje i skutečnost, že po prodloužení termínu do konce roku lidé o program projevili zájem. Připomeňme, že v polovině loňského roku byly podmínky programu Nová zelená úsporám zjednodušeny a Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí (SFŽP) zefektivnily i administraci žádostí. „Na základě těchto opatření zájem o program výrazně vzrostl,“ dodal Petr Valdman, ředitel fondu.

Komu do domu už nefouká

  • Největší zájem projevili žadatelé o příspěvek na zateplení fasády, výměnu oken nebo dveří. O dotace z oblasti podpory A (snižování energetické náročnosti) se přihlásilo 53 procent žadatelů.
  • 30 procent majitelů rodinných domů, kteří o dotaci zažádali, získalo příspěvek na stavbu pasivního domu. Zbytek (17 procent) si pořídil efektivní zdroj energie (třeba nový kotel nebo solární panely).
  • Nejaktivnější byli žadatelé v Moravskoslezském kraji. Majitelé rodinných domů zde zažádali o téměř 226 milionů korun. Nejméně peněz dostali obyvatelé Karlovarského kraje, kam putovalo něco málo přes 15 milionů korun. 

Když počítá úřednický šiml

Že administrativní zátěž byla do poloviny minulého roku opravdu značná, potvrdila energetická poradkyně Gabriela Krajcarová. „Kromě toho úředníci Státního fondu životního prostředí prokazovali při zpracování žádostí značnou nekompetentnost. Ukázalo se například, že řada z nich postrádá základní matematické znalosti zaokrouhlování a základní vysokoškolské znalosti z oblasti teorie chyb měření,“ sdělila s tím, že například „zaokrouhlovali jinak, než je v matematice běžné“, nebo bazírovali na všech číslech za desetinnou čárkou, i když to nemá praktický význam.

Podle Jiřího Beranovského se nekompetence úředníků projevovala i v oblasti odborných znalostí a řada z nich nebyla ochotna přijmout zodpovědnost za své rozhodnutí. „Dalším problémem byla neochota investorů platit za náročnější služby, a z toho plynoucí neochota projektantů se na zpracování projektů Nové zelené úsporám podílet. Projektanti potom často investory raději odrazují, než by si přidělávali práci, kterou jim stejně nikdo nezaplatí,“ dodal.

Přesto se podle odborníků v zásadě jedná o kvalitní podpůrný program, který řadě občanů pomůže zkvalitnit stávající nebo postavit nové energeticky méně náročné bydlení (Nová zelená úsporám mimo jiné přispívá i na stavbu pasivních domů).

A jistý přínos může mít pro ekonomiku celé země: „Kromě stimulace ekonomiky opatřením s vysokým multiplikačním faktorem dochází i ke stimulaci stavebního sektoru,“ říká poradkyně Krajcarová.

V této oblasti se odborníci shodují s úředníky. Rozdáno sice bylo 1,4 miliard korun, každý žadatel se ovšem na financování úsporného opatření také sám podílel. Celková investice na realizovaná opatření pak podle propočtů Ministerstva životního prostředí přesáhla hranici tří miliard korun. „Díky programu Nová zelená úsporám snižujeme výrazně spotřebu energie a šetříme tak peněženky domácností. Zároveň vytváříme pracovní místa především ve stavebnictví a celkově tak posilujeme ekonomiku České republiky,“ pochválil program ministr Brabec.

Anketa

Nezkusíte si zažádat?

Další zelená vlna nás nemine

Detaily dalšího kola Nové zelené úsporám ještě nejsou oficiálně známé. Už nyní je ale jasné, že nevyčerpaná částka bude přičtena k dalšímu balíku dotací. „Zbývající prostředky z loňska budou převedeny a připočteny k částce, která je vyhrazena pro letošní rok. Na jaře totiž chystáme pokračování Nové zelené úsporám,“ informoval počátkem letošního roku ministr životního prostředí Richard Brabec.

Proslýchá se, že o další dotace na zateplení by mohly domácnosti začít žádat nejpozději od června letošního roku. Výzvy k podání žádostí by měly být vyhlášeny začátkem dubna a příjem žádostí by se mohl rozběhnout do dvou měsíců. V programu bude letos na úsporná opatření připraveno 1,1 miliardy korun.

Stejně jako předchozí kola, bude i letošní ve znamení některých novinek. Například by mělo být možné realizovat pouze dílčí zateplení, tedy třeba jen zateplit fasádu nebo vyměnit okna. Ministerstvo tak chce vyjít vstříc těm, kteří nemohou investovat do náročnějších rekonstrukcí.

Další novinkou je, že se rozšíří okruh možných žadatelů. „Vyhlásíme výzvu, která bude otevřená nejen pro majitele rodinných domů, ale počítáme i s výzvou na zateplování a energetické úspory pro bytové domy,“ prohlásil ministr životního prostředí. „Tato oblast byla dlouho opomíjena, přestože zde jsou investice do energetických úspor mnohem efektivnější. Za méně peněz se dá totiž ušetřit relativně více energie. Zároveň se uspokojí více klientů. Velkým problémem bytových domů je výměna oken, která probíhá bez řešení kvalitního větrání. Nová výzva by měla napomoci řešit tuto situaci,“ vítá novinku Jiří Beranovský.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Klientka Ekonomických staveb: Jeden podpis mě stál osm set tisíc

8. 12. 2014 | Petra Dlouhá | 6052 komentářů

Klientka Ekonomických staveb: Jeden podpis mě stál osm set tisíc

Paní Ivana si od firmy v roce 2006 chtěla nechat postavit dům. Na jejím pozemku se ani nekoplo do země. Jednateli Ekonomických staveb přesto musela zaplatit téměř šest set tisíc. Na... celý článek

Nová zelená úsporám. Díl druhý: jak žádat o dotace

21. 8. 2013 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Nová zelená úsporám. Díl druhý: jak žádat o dotace

Minulý týden spustilo Ministerstvo životního prostředí druhé kolo dotačního programu Zelená úsporám. Prozatím se týká pouze rodinných domů. O tom, na co všechno můžete dotace dostat,... celý článek

Nová Zelená úsporám spuštěna. Díl první: na co vám stát přispěje

14. 8. 2013 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Nová Zelená úsporám spuštěna. Díl první: na co vám stát přispěje

Od pondělka můžou zájemci žádat o dotace z druhého kola Zelené úsporám. Stát v něm rozdělí necelé dvě miliardy korun. Proti prvnímu kolu tedy podstatně míň peněz. Dotace se tentokrát... celý článek

Pasivní dům může aktivně šetřit vaše peníze

6. 4. 2011 | Klára Šponerová | 36 komentářů

Pasivní dům může aktivně šetřit vaše peníze

Plánujete výstavbu rodinného domu? Nadšení z nového hnízda pravděpodobně brzy vystřídají slzy nad účty za energie. Průměrný majitel nemovitosti ročně protopí okolo 50 tisíc korun. Zbytečně!... celý článek

Partners Financial Services