Pošta má novou konkurenci. Balík přes Zásilkovnu už pošle kdokoliv

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 23. 4. 2019 | 21 komentářů
Dosud mohly Zásilkovnu využívat hlavně e-shopy, od 24. dubna se otevírá každému. Poslání balíku má být jednodušší i levnější než s Českou poštou.
Pošta má novou konkurenci. Balík přes Zásilkovnu už pošle kdokoliv

Společnost Zásilkovna se pouští do boje s Českou poštou. Už v předchozích letech připravila státní podnik o velkou část zákazníků z řad e-shopů, teď spolupracuje s víc než 20 tisíci obchody. Od zítřka ale může balík přes Zásilkovnu poslat úplně kdokoliv.

„V první fázi budeme doručovat zásilky jen na výdejny, později až do domu,“ říká výkonný ředitel Zásilkovny Ondřej Žák.

Počet výdejen loni prudce stoupl, v Česku je jich teď kolem 1800. Hned od 24. dubna začne služba fungovat na všech.

Letos chce Zásilkovna zvýšit počet výdejen na tři tisíce, čímž by se vyrovnala pobočkám České pošty. Podle Žáka by k tomu mohlo dojít už v září nebo říjnu.

Jako výdejny fungují většinou menší obchody, které se Zásilkovnou spolupracují formou franšízy. V některých místech už jsou dostupnější než nejbližší pošta.

Nová služba nazvaná Mezi námi láká na nižší cenu než státní pošta. Za základní cenu 65 korun umožňuje poslat balík do hmotnosti čtyř kilo a do maximálního rozměru 50 cm u nejdelší strany, přičemž součet délky, šířky a výšky nesmí přesáhnout 120 cm. 

„Do těchto kritérií se podle našich zkušeností vejde 90 procent zásilek,“ říká Žák. Větší nebo těžší balíky zatím běžný odesílatel nepošle, brzo ale firma nabídne i další kategorii právě pro ně. Plánuje také zasílání do zahraničí, zatím bude fungovat jen po Česku. 

Za dobírku se u Zásilkovny připlácí 19 korun, ale její využití není povinné.

Doručování přímo domů - na konkrétní adresy - plánuje Zásilkovna spustit ještě letos.

Česká pošta od března přešla na nový způsob placení za balíky: místo hmotnosti je rozhodující jejich velikost. V praxi to většinou přineslo zdražení: nejlevnější Obyčejný balík zdražil ze 74 na 89 korun, cena Balíku na poštu začíná na 109 korunách (se Zákaznickou kartou je o 10 korun nižší). Pošta navíc zavedla nový, téměř dvacetikorunový příplatek za nestandardní formát balíku, stejnou částku platí lidé i za černý obal.

Seřezejte náklady

Ceny plynu a elektřiny rostou. Zajistěte si nejvýhodnější nabídku, dokud je čas.


Nevíte? Nevadí. Poradíme vám.

Zásilkovna chce poště konkurovat i jednoduchostí z pohledu odesílatele. Místo vyplňování papírových formulářů půjde zařídit všechno elektronicky přes mobilní aplikaci. Stejně jednoduchý je výdej balíků – kód pro adresáta zavedla Zásilkovna před osmi lety, zatímco státní pošta až loni.

Každá zásilka má automaticky hodnotu 300 korun, ale zákazník si může zvolit vyšší – za každých 100 korun vyšší hodnoty si připlatí 50 haléřů.

Zásilkovna vznikla v roce 2010, majitelkou je Simona Kijonková. Firma expanduje i do zahraničí, působí už v šestnácti zemích – po jejich započtení má teď už přes 2400 výdejen. Do letošního června chce pokrýt i zbývající státy Evropské unie.

Jak už dříve uvedly Hospodářské noviny, celkem loni podle odhadů putovalo Českem asi sto milionů zásilek. Na Zásilkovnu připadlo 11,2 milionu, na Českou poštu víc než 40 milionů – přesné číslo státní podnik „vzhledem ke konkurenci na balíkovém trhu“ neuvádí. Dalšími významnými konkurenty jsou společnosti PPL, DPD nebo In Time, podobně jednoduchou a dostupnou službu pro běžného odesílatele ale nenabízejí.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+144
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 4. 2019 12:57, SpookY

Není pravda, že by Zásilkovna doteď nebyla pro fyzické osoby. Jen to rozhraní je "přívětivější" spíše pro podnikatele a eshopy.

Zrovna minulý týden jsem s ní posílal balíček na dobírku, jako fyzická osoba, cena 78,-Kč se vším všudy. A není to poprvé, všechno co jen jde, tak už posílám přes ni.

Zaregistrujete se, zadáte nový balík, vyberete výdejnu, uvedete telefon a mail na adresáta, vytisknete si štítek s čárovým kódem, ten nalepíte na balíček a balíček hodíte na nejbližší pobočku... bez čekání ve frontách a otrávené báby za okýnkem.

Adresátovi dojde SMS a/nebo mail, balíček si vyzvedne a hotovo. Rychlost dodání? Skvělá, VŽDY TO STIHLI DO DRUHÉHO PRACOVNÍHO DNE!!!

Nic neplatíte při předání balíčku na pobočku. Pošlou Vám dodatečně fakturu. A pokud posíláte na dobírku, tak Vám vrátí peníze vzájemným zápočtem (dobírka mínus poštovné).

Můžu po několika zásilkách za poslední více jak půlrok Zásilkovnu jen doporučit. K čertu s Českou Poštou :-(

Když už musím nějakým nedopatřením na Poštu, tak si tam provokačně pobrukuji písničku "Rád chodím na poštu" od Pokáče. :-D

+57
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Partners Financial Services