Státní penzijní fond nesmí ohrozit konkurenci. Chceme ho, potvrzuje ministerstvo

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 15. 10. 2019 | 17 komentářů
Antimonopolní úřad upozornil na možné negativní dopady na oblast hospodářské soutěže a veřejné podpory.
Státní penzijní fond nesmí ohrozit konkurenci. Chceme ho, potvrzuje ministerstvo

Ministerstvo práce a sociálních věcí musí při svých plánech na zřízení státního penzijního fondu zohlednit i čerstvé upozornění od antimonopolního úřadu. Ten už totiž odpověděl na dotaz ministerstva financí, které se předběžně ptalo, co si strážci trhu o případném vzniku státního fondu myslí.

„Upozornili jsme na možné negativní dopady zvažovaného fondu na oblast hospodářské soutěže a veřejné podpory,“ řekl webu Peníze.cz Martin Švanda, mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zdůrazňuje zásadu rovných podmínek pro všechny. To je samozřejmě důležitý požadavek a proto s ním budeme rádi diskutovat možnosti nastavení státního fondu tak, aby podmínky fungování soukromých penzijních společností a té státní byly srovnatelné. Věříme, že se nám podaří najít shodu,“ reaguje za ministerstvo práce a sociálních věcí Kateřina Brodská z jeho tiskového oddělení.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

O tom, že ministerstvo financí na antimonopolní úřad obrátilo, informovala v minulém týdnu Danuše Nerudová, šéfka Komise pro spravedlivé důchody

Ministerstvo práce a sociálních věcí od svého záměru neustoupilo. „Myslíme si, že státní penzijní společnost a státní penzijní fond mají v současném nastavení třetího pilíře hluboké opodstatnění. Současné soukromé fondy totiž nabízejí buď velmi malou výnosnost a velmi vysokou garanci, nebo naopak vyšší výnosnost bez jakékoli garance. Většina klientů pak volí fondy s velmi vysokou garancí,“ říká Brodská.

„Státní fond bude také garantovat zisk, ale za delší období. Taková garance dává pro klienty třetího pilíře stejnou záruku jako opakující se jednoroční garance u soukromých společností. Víceletá garance ale státní penzijní společnosti umožní zvýšit výnosnost úspor klientů,“ upřesňuje Brodská.

Takzvanou kladnou nulu garantují transformované fondy, tedy bývalé penzijní připojištěníHodnota uložených peněz nesmí v žádném kalendářním roce klesnout. Co na jednu stranu vypadá dobře a bezpečně, na druhou stranu výrazně omezuje možnost investování. Výsledkem je, že transformované fondy jsou v posledních letech hluboko pod inflací. Podmínka nezáporné garance je ale dána zákonem, penzijní společnosti se jí tedy řídit musí. Proto experti dlouhodobě volají po její změně.

Anketa

Měl by státní penzijní fond vzniknout?

Na druhou stranu v nových účastnických fondech, které jsou nástupci penzijního připojištění, zákon žádnou garanci nepožaduje – ani v delším období, jak o ní přemýšlí ministerstvo práce. Některé penzijní společnosti ji nabízejí dobrovolně.

Státní fond by měl podle záměrů ministerstva získat výhodu i díky tomu, jak nastaví poplatky. „Měl by lépe vyvážit ziskovost penzijní společnosti a výnosnost u jednotlivých klientů," říká Brodská. Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) se totiž se současnou důchodovou komisí shoduje, že penzijní společnosti vybírají od svých klientů vysoké poplatky. Zástupci penzijních společností, kteří v komisi vůbec nejsou zastoupeni, s tím nesouhlasí.

Ani ministerstvo financí nebere předběžné vyjádření antimonopolního úřadu jako důvod ke stopnutí úvah. „V otázce zřízení státní penzijní společnosti, která by fungovala v rámci třetího pilíře jako konkurence soukromým penzijním společnostem, nejsou doposud žádné jednoznačné závěry. Téma je teprve v počáteční fázi diskuzí a ve velmi obecné rovině,“ odpovídá Tomáš Weiss z tiskového oddělení.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí a další zastánci této myšlenky musí nejprve vysvětlit, jak by státní penzijní společnost zajistila slibované výhodné podmínky pro účastníky, zejména kombinaci vysoké garance a nízkých poplatků, a to bez zapojení státního rozpočtu,“ dodává Weiss.


Čtěte víc:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 10. 2019 17:38, josef

pani Brodska i pani Malacova vi o zhodnoceni houby. Stat svymi podminkami (ta garance) nuti penzijni fondy investovat do statnich dluhopisu, ktere maji ale nizskou vynosnost. Rozdil vynosu SD oproti inflaci je aktualne vice nez 1 procentni bod. Takze i kdyby to delaly fondy z altruismu zdarma, tak na inflaci NEMOHOU vydelat prave kvuli podminkam, ktere URCUJE STAT.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 10. 2019 15:04, kalich

Další nesmysl na scéně. V dnešní době kdy existuje řada finančních nástrojů je nutné pohlížet na 3.pilíř jako na nouzové řešení pro ty co moc toho nenaspoří a spoléhají na příspěvek od státu a případně od zaměstnavatele. Jinak na stáří existují lepší možnosti. Kromě velké výhry,dědictví je to úspěšné podnikání nebo nadprůměrný výdělek, nemovitosti-i jejich pronájem nebo alespoň levné bydlení, vlastní dividendové portfolio cca 4-7 emitentů s výnosy cca 4-7% čistého ročně. Peníze dostanu přímo "na ruku" a sám se rozhodnu zda je použiji na další nákup akcií (prvních cca 5 let asi určitě) nebo je utratím za něco nutného! Obecně fondy jsou těžkopádné,neprůhledné-kolik chyb se dopouštějí a ještě chtějí poplatky za správu.Podle toho vypadají i roční výnosy,které jsou stejně hlavně závislé na stavu ekonomiky ve světě!

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek

Penzijní spoření má za sebou extrémní rok, hlásí fondy

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Penzijní spoření má za sebou extrémní rok, hlásí fondy

V takzvaném třetím pilíři důchodového systému, tedy v penzijních fondech se státním příspěvkem, si ke konci roku 2023 spořilo a investovalo celkem 4 225 016 lidí, což je o 165 158 méně... celý článek

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

Partners Financial Services