Lidí, kteří spoří v penzijních fondech, po šesti letech přibylo

pk | rubrika: Aktuality | 20. 5. 2019

Penzijní spoření mělo ke konci letošního března sjednáno 4 442 424 lidí, což je o 5500 víc než na konci roku 2018. Celkový počet stoupl poprvé od roku 2013, kdy skončila možnost vstupovat do původního penzijního připojištění. Oznámila to Asociace penzijních společností ČR.

Počet klientů nových fondů (takzvaných účastnických, které jsou otevřené právě od roku 2013) překonal v prvním čtvrtletí poprvé hranici jednoho milionu, během ledna až března přibylo skoro 50 tisíc lidí.

„Penzijním společnostem se v prvním čtvrtletí také dařilo dobře zhodnocovat peníze v účastnických fondech. Ty vymazaly ztráty za celý loňský rok,“ říká mluvčí asociace Jan Sedláček. 

Už máte našetřeno?

Ani jeden ze „starých“ fondů loni neporazil inflaci. Jenom jediný se dostal aspoň nad hranici jednoho procenta. Přesto poprvé v posledních pěti letech výnosy rostly.

Kolik vydělalo vaše penzijní připojištění? Známe výsledky fondů


Po dvou letech půstu se fondy doplňkového penzijního spoření nadechují k růstu. Projděte si, jak zhodnotily vklady během letošního prvního čtvrtletí.

Nové penzijní fondy konečně zase rostou. Kolik vynášejí?

Zaměstnavatel přispívá do nových fondů doplňkového penzijního spoření 232 tisícům lidem, průměrná výše příspěvku je 914 korun měsíčně. V nových fondech můžou spořit i lidé mladší osmnácti let – ke konci čtvrtletí jich bylo už přes 48 tisíc.

Víc lidí dál zůstává ve starých fondech (bývalém penzijním připojištění – takzvaných transformovaných fondech, do nichž od roku 2013 už nemůžou vstupovat noví zájemci). Spoří si v nich 3 425 736 lidí, ale postupně jich ubývá – za leden až březen odešlo 44 290 lidí buď do penze, nebo do nových fondů.

Do starých fondů přispívá zaměstnavatel téměř 804 tisícům lidem, průměrný příspěvek dosahuje 831 korun.

„Po období úbytku klientů jsme se dostali do bodu, kdy počet lidí v soukromém spoření na penzi se státním příspěvkem začal opět růst. Ukazuje to, že nové fondy dokázaly lidi přesvědčit o svých výhodách,“ říká Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společností ČR.

„Přestože vývoj fondů ukazuje, že hodnota prostředků může kolísat, účastnické fondy dlouhodobě dosahují zajímavého zhodnocení. Na rozdíl od transformovaných fondů mohou lidé v účastnických fondech tedy očekávat lepší zhodnocení. A právě zhodnocení prostředků je v dlouhodobém spoření faktorem, který ovlivňuje výslednou naspořenou částku více než příspěvek účastníka nebo státní příspěvek,“ dodává Poklop.

Objem příspěvků ve starých (transformovaných) fondech dosahuje skoro 410 miliard korun, v nových (účastnických) fondech 48 miliard.

Předdůchod z doplňkového penzijního spoření ke konci března pobíralo 2447 lidí, průměrná výše předdůchodu činila 10 100 korun.

Jak vylepšit takzvaný třetí pilíř? Lidé by do něj vstupovali automaticky, ve hře je i státní fond, říká šéfka penzijní komise Danuše Nerudová ve velkém rozhovoru pro Peníze.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services