Slabota. Výsledky penzijních fondů za rok 2018

Ondřej Tůma | rubrika: Analýza | 4. 2. 2019 | 56 komentářů
Jak se v loňském roce vedlo fondům doplňkového penzijního spoření? Přinášíme velké srovnání celého trhu. Veselé čtení to nebude.
Slabota. Výsledky penzijních fondů za rok 2018

Doplňkové penzijní spoření má za sebou nejhorší rok ze své šestileté historie. Z celkového počtu osmadvaceti účastnických fondů „nového penzijka“ skončily v plusu pouze dva. Inflaci, která byla v loňském roce 2,1 procenta, nepřekonal dokonce ani jeden. Úspory zhruba milionu lidí, kteří si na stáří odkládají peníze do doplňkového penzijního spoření, tak ztratily na hodnotě.

Inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

„Světové trhy zažily jeden z nejhorších roků posledních dekád. Kritická nebyla míra poklesu, jako spíš jeho rozsah. Zasáhl skoro všechny třídy aktiv, nevyjímaje akciové a dluhopisové trhy, které mají klíčový vliv na zhodnocování prostředků účastníků penzijního spoření. Ani dobře diverzifikovaná portfolia tak v roce 2018 nedokázala zvrátit záporné výsledky většiny účastnických fondů,“ komentuje neutěšené výsledky prezident Asociace penzijních společností a šéf Česká spořitelna – penzijní společnosti Aleš Poklop.

Nicméně výkyvy patří k investování a podstatnější než výsledky jedné nebo dvou sezon je dlouhodobé zhodnocení.

Nejúspěšnější fondy doplňkového penzijního spoření

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Bude líp?

Zástupci penzijních společností věří, že se jejich fondům v letošním roce povede lépe. Ekonomové a analytici jsou v prognózách opatrní. Nervozita podle nich na trzích zůstává, krize prý ale na dohled není. Správci penzijních fondů tak budou mít šanci vylepšit reputaci. „Jen za leden se ceny akcií vrátily až na hodnoty z konce října, a proto již nyní mají účastnické fondy solidní kladnou výkonnost. Pozitivní začátek roku naznačuje, že by letošek měl na rozdíl od loňska příjemně překvapit a účastnické fondy by měly majetek klientů bez problémů zvýšit,“ říká portfolio manažer Partners investiční společnosti Martin Mašát.   

Penzijní společnosti budou mít kvůli slabším výsledkům z posledních dvou let horší pozici při lákání nových klientů i přesvědčování těch, kteří si už peníze do třetího pilíře posílají, ale jsou stále „zaparkovaní“ v transformovaných fondech penzijního připojištění. Ty jsou sice od konce roku 2012 pro nové klienty uzavřené, peníze si do nich ale posílá zhruba 3,5 milionu Čechů, což mnohokrát přesahuje počet účastníků nového penzijka.

Na rozdíl od doplňkového penzijního spoření, ve kterém jsou fondy založené na klasických investičních principech, musí transformované fondy „starého penzijka“ končit každý rok přinejhorším na nule. To se může hodit lidem, kterým se už blíží důchod, takže riskování není na místě. Pro dlouhodobé zhodnocování peněz je to ale v zásadě nepoužitelné. „Transformované fondy i přes růst základní úrokové sazby nebudou schopny pokrýt ani inflaci a budoucí výkonnost se bude i nadále pohybovat jen mírně nad nulou. Tipuji, že průměr bude do jednoho procenta,“ varuje Martin Mašát.

Anketa

Staré, nebo nové penzijko?

Paradoxní je, že čilé při přesvědčování klientů pro přesun ze starého do nového penzijka nejsou ani samotné penzijní společnosti. „Patrné to bylo zejména v prvních letech fungování doplňkového penzijního spoření. Většina penzijních společností byla spokojená, že má klienty zaháčkované v transformovaných fondech, a stále jim opakovala, jak je skvělé mít možnost výsluhové penze a jistotu každoročního nezáporného zhodnocení. I když je to pro dlouhodobý investiční horizont nesmyslné. Teď už klientům alespoň aktivně nebrání,“ upozorňuje ředitel prodeje společnosti Conseq Richard Siuda.

Komise a třetí pilíř

Na konci ledna představila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová novou důchodovou komisi, která by měla v následujících letech přijít s návrhy na úpravu penzijního systému. Posílení role třetího pilíře (kam patří nové i staré penzijko) je jedním – i když očividně ne tím nejdůležitějším – z cílů, které si komise zatím vytyčila.

Jeden ze zmíněných produktů má přibližně 4,5 milionu lidí. Značná část ale především kvůli státnímu příspěvku, který je až 2760 korun ročně, nebo příspěvkům zaměstnavatele. Průměrné měsíční úložky klientů ale nejsou pro zajištění finančního polštáře na důchod dostatečné. Dnes se pohybují kolem osmi set korun. Navýšení státního příspěvku, ale nebude zřejmě ve hře.

Některé z diskutovaných návrhů naopak hovoří o tom, že by se ze vstupu do třetího pilíře mohla stát povinnost. Alespoň pro nováčky na pracovním trhu, kterým by šla část výplaty automaticky do penzijních fondů. Kdo by nesouhlasil, mohl by se ze systému sám odhlásit. „Něco podobného by bylo žádoucí, ale od myšlenky k realizaci je mnoho kroků. Spoření na důchod je důležitý pilíř pro příjmy v penzi. Státní důchody budou totiž i dále v porovnání k průměrnému platu klesat až se z nich stane jen jakási sociální dávka. Je velká škoda, že tento nápad nebyl realizován u druhého pilíře, který následně kvůli konzervativnímu přístupu lidí a nepodpoře ze strany státu uhynul,“ dodává Martin Mašát

Odbory by zase rády prosadily, aby do třetího pilíře museli přispívat svým zaměstnancům všichni zaměstnavatelé. Příspěvky zaměstnavatele dnes dostává zhruba pětina účastníků. Jaké konkrétní záměry mají se třetím pilířem noví důchodoví reformátoři pod hlavičkou Komise pro spravedlivé důchody, se dozvíme až v následujících měsících.

Kompletní výsledky fondů doplňkového penzijního spoření

Alianz penzijní společnost
AXA penzijní společnost
Conseq penzijní společnost
Česká spořitelna – penzijní společnost

Allianz penzijní společnost

Počet klientů (k 31. 10.): 47 358

Účastnický fond

Zhodnocení za rok 2018

Zhodnocení od založení fondu do konce roku 2018

Allianz účastnický povinný konzervativní fond

0,3 %

2,59 %

Allianz vyvážený účastnický fond

-3,62 %

4,78 %

Allianz dynamický účastnický fond

-6,86 %

8,04 %

ČSOB penzijní společnost
KB Penzijní společnost
NN Penzijní společnost
Penzijní společnost České pojišťovny

ČSOB penzijní společnost 

Počet klientů (k 31. 10.): 149 491

Účastnický fond

Zhodnocení za rok 2018

Zhodnocení od založení fondu do konce roku 2018

ČSOB účastnický povinný konzervativní fond

-1,16 %

2,85 %

ČSOB garantovaný účastnický fond

-1,53 %

0,16 %

ČSOB vyvážený účastnický fond

-5,88 %

7,78 %

ČSOB dynamický účastnický fond

-10,09 %

11,89 %

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+65
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 56 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 2. 2019 7:44, malý had

To nemá cenu komentovat, jen předpokládám, že vedení své dostalo

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 2. 2019 19:52, Lukáš

Už nějaký čas dělám ve financích, a věřte mi, že pokud budete spořit v bance, nikdy to nebude to nejlepší, banka si vždy nechá velké procenta, plus při výběru ještě daň, poplatky atd. Pokud chcete ukázat, ať už nějaké návrhy jak jít jinou cestou, mohu se vám pokusit poradit a ukážu vám jinou cestu než přes banku. V případě zájmu stačí dát "palec" popřípadě zanechat v komentáři email, a pošlu vám nějaký informace, je to nezávazný, jen pro představu vám ukážu, kde je vlastně pravda. Běžní lidé do tohoto nikdy neuvidí :) díky, a přeji příjemný zbytek dne.

-54
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (56 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek

Penzijní spoření má za sebou extrémní rok, hlásí fondy

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Penzijní spoření má za sebou extrémní rok, hlásí fondy

V takzvaném třetím pilíři důchodového systému, tedy v penzijních fondech se státním příspěvkem, si ke konci roku 2023 spořilo a investovalo celkem 4 225 016 lidí, což je o 165 158 méně... celý článek

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

Partners Financial Services