Doplňkové penzijní spoření. Jak si letos vede nové penzijko

Ondřej Tůma | rubrika: Analýza | 27. 11. 2017 | 10 komentářů
Víme, jak se letos zhodnocují peníze, které jste poslali do fondů doplňkového penzijního spoření.
Doplňkové penzijní spoření. Jak si letos vede nové penzijko

Novému penzijku, tedy doplňkovému penzijnímu spoření, rychle přibývají klienti. Ovšem mnohem rychleji jich ubývá v penzijku starém, penzijním připojištění. Celkově tedy klientů penzijních společností ubývá.

Na konci září mělo ve fondech takzvaného třetího pilíře důchodového systému – patří sem konzervované penzijní připojištění a jeho nástupce doplňkové penzijní spoření – peníze 4 471 537 lidí. Dohromady u penzijních společností mají už 405,5 miliardy korun. Za prvních devět měsíců letošního roku přibylo 22,5 miliardy. „Situace v oblasti individuálního spoření na penzi se v poslední době výrazně stabilizovala a jak střadatelé, tak zprostředkovatelé mají v produkt čím dál vyšší důvěru,“ komentuje situaci na trhu prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop.

Nové vs. staré penzijko

Za prvních devět měsíců letošního roku vstoupilo do účastnických fondů doplňkového penzijního spoření takřka 170 tisíc nových klientů. Třetí čtvrtletí bylo, co se týče přírůstku účastníků, třetím nejúspěšnějším kvartálem od roku 2013, kdy nové penzijko startovalo. Doplňkové penzijní spoření má sjednané 711 tisíc lidí.

Z výsledků fondů doplňkového penzijního spoření

Drtivá většina (84 procent) účastníků třetího pilíře ale zůstává v transformovaných fondech penzijního připojištění (noví nepřibývají, fondy jsou od prosince 2012 uzamčené). Zatímco u doplňkového penzijního spoření si ale člověk může vybrat investiční strategii, která mu může přinést vyšší zisk (ale zároveň i větší ztrátu), fondy starého penzijka dávají jistotu každoroční „černé nuly“, celková hodnota úspor tedy nemůže jít nikdy směrem dolů. To ovšem znamená ultrakonzervativní investiční strategii, která nepřináší prakticky žádné zhodnocení.

Důchod pro děti

Od loňského roku je možné doplňkové penzijní spoření sjednat i dětem. Ty si budou moci v osmnácti letech vybrat třetinu naakumulovaných peněz, ke zbytku se pak dostanou až v šedesáti. Jedním z hlavních smyslů tohoto produktu by ale mělo být, že se mladí nad možností spořit na stáří zamyslí co nejdřív a v odkládání peněz na stáří budou pokračovat. Kritici ale soudí, že penzijko pro děti nebude příliš fungovat. „Pokud chcete maximalizovat částku naspořenou k osmnáctým narozeninám, dětské DPS při současných podmínkách ideální není. Nic potomkovi nebrání hned v devatenácti letech smlouvu zrušit a vrátit státní podporu, ale to potom dávalo smysl investovat do podílových fondů, které státní podporu nemají, a jsou likvidní kdykoliv,“ říká finanční analytik společnosti Partners Aleš Tůma. 

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

České konzervy

Zhodnocení penzijního připojištění stačí v posledních letech sotva na inflaci, někdy ani to ne.

K exodu klientů ze starého penzijka do nového ale přesto nedochází. Pro spoustu lidí je zkrátka hlavní motivací státní příspěvek, případně příspěvek zaměstnavatele.

Paradoxní je, že i lidé, kteří se rozhodnou investovat na stáří v doplňkovém penzijním spoření, nejčastěji posílají peníze do konzervativních fondů, které nabízejí jen nízké výnosy. Do dynamických strategií míří jen malá část investovaných peněz. „Záleží na věku klienta, ve třicet opravdu nedává smysl sušit sto procent úspor ve státních dluhopisech. Lidé o tom ale začnou uvažovat jinak asi až v době, kdy tu investování bude mít větší tradici,“ myslí si analytik Partners Aleš Tůma.

Kompletní výsledky fondů doplňkového penzijního spoření

Allianz penzijní společnost
AXA penzijní společnost
Conseq penzijní společnost
Česká spořitelna – penzijní společnost

Allianz penzijní společnost

počet klientů: 35 861

účastnický fond

zhodnocení v roce 2017 (k 30. 9.)

zhodnocení od založení fondu

Allianz účastnický povinný konzervativní fond

-0,99 %

2,95 %

Allianz vyvážený účastnický fond

-0,80 %

8,62 %

Allianz dynamický účastnický fond

3,03 %

14,84 %

Penzijní společnost České pojišťovny
NN Penzijní společnost
ČSOB penzijní společnost
KB Penzijní společnost

Penzijní společnost České pojišťovny. Počet klientů: 163 830

účastnický fond

zhodnocení v roce 2017 (k 30. 9.)

zhodnocení od založení fondu

Povinný konzervativní fond

-0,02 %

4,18 %

Spořicí účastnický fond

0,27 %

7,78 %

Vyvážený účastnický fond

4,53 %

14,95 %

Dynamický účastnický fond

9,05 %

20,83 %

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 11. 2017 12:07, josef

To je pak ale zvlastni. Ten dotaznik neni prece zas tak hloupe postaveny. A pokud Vam vyjde konzervativnejsi strategie, tak delate vpodstate neco, k cemu mate vnitrne odpor. A az prijde krize, tak na to doplatite.

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek

Penzijní spoření má za sebou extrémní rok, hlásí fondy

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Penzijní spoření má za sebou extrémní rok, hlásí fondy

V takzvaném třetím pilíři důchodového systému, tedy v penzijních fondech se státním příspěvkem, si ke konci roku 2023 spořilo a investovalo celkem 4 225 016 lidí, což je o 165 158 méně... celý článek

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

Partners Financial Services