Jak vysoké úroky považujete za lichvu?

Jak vysoké úroky považujete za lichvu?
Od ledna máme nový zákon o spotřebitelském úvěru. Potenciální věřitelé teď musí potenciálním dlužníkům podávat podrobnější informace o podmínkách úvěru. V některých zemích však podobné zákony také stanoví, od jaké výše úroků se dá hovořit o lichvě.

Dokážete si spočítat, kolik vás stojí úvěr? Pokud si nevíte rady, měl by vám správně pomoci ten, kdo vám půjčuje peníze. Nový zákon o spotřebitelském úvěru totiž vyžaduje, aby si věřitel důkladně ověřil situaci dlužníka a zároveň ho informoval o všech skutečnostech, které jsou s požadovanou půjčkou spojené. Patří k nim i informace o přesné výši úrokových sazeb a velikosti jednotlivých splátek.

Dlužník má od ledna díky zmíněné právní normě i řadu dalších práv, může například od úvěru do 14 dnů odstoupit. Některé věci ovšem nenajdete ani v novém zákoně o spotřebitelském úvěru. Například definici, od jaké výše již lze považovat úrok u poskytované půjčky za lichvu. Přestože o to některé politické strany, i v rámci politického boje před volbami, alespoň slovy usilovaly, jde tedy Česko jinou cestou než například Slovensko, Polsko, ale také Francie nebo Itálie.

Úvěrová kalkulačka

Čtenáři Peněz.cz se ovšem dávno nemusejí na potenciálního věřitele spoléhat. Jednak nejsou finanční negramotové, kteří si nechají kdeco nakukat, jednak vědí, že tým Peněz.cz pro ně připravil speciální kalkulačku, která jim spočítá, kolik je půjčka skutečně bude stát.

 

Výpočet RPSN

Další kalkulačky

Kdo zneužívaje něčí rozumové slabosti...

Lichva je podle českých zákonů trestný čin. Nikde však v našich právních normách nenajdete vyčíslení, co ještě lichva není, co už lichva je. A asi by ho ani nebylo třeba, pokud bychom mohli spoléhat na zdravý úsudek našich prokurátorů a soudců.

Co říká 1. odstavec § 218 trestního zákoníku:

Lichva

Kdo zneužívaje něčí rozumové slabosti, tísně, nezkušenosti, lehkomyslnosti nebo něčího rozrušení, dá sobě nebo jinému poskytnout nebo slíbit plnění, jehož hodnota je k hodnotě vzájemného plnění v hrubém nepoměru, nebo kdo takovou pohledávku uplatní nebo v úmyslu uplatnit ji na sebe převede, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.

Druhý a třetí odstavec pak stanovují přísnější tresty (až šest, resp. až osm let), pokud k takovému jednání došlo za jistých okolností nebo pokud mělo jisté důsledky – například pokud uvrhlo dlužníka „do těžké nouze“ nebo pokud na něm věřitel získal „prospěch velkého rozsahu“.

Příklad našeho východního souseda, Slovenska, ovšem potvrzuje názor, že snad každý zákon se dá obejít. Firmy zde sice vyhoví liteře zákona, zároveň si ale místo úroků účtují speciální poplatky a přirážky, takže se vlk nažere a lichva zůstane – s trochou nadsázky – celá.

Neměla by mít přesto i Česká republika – s tím, že ze slovenského případu by si vzala nějaká ponaučení – striktně stanovenou maximální výši úroků u spotřebitelských, případně i jiných úvěrů? Třeba jako násobek určité základní sazby – v Polsku je to například čtyřnásobek lombardní sazby Polské národní banky. Souhlasili byste se striktním stanovením, kde začíná lichva? A kde vidíte hranici lichvy vy?

NAPIŠTE NÁM, CO SI MYSLÍTE, A PŘEČTĚTE SI NÁZORY OSTATNÍCH.

AUTOR NEJZAJÍMAVĚJŠÍHO DISKUSNÍHO PŘÍSPĚVKU ZVEŘEJNĚNÉHO DO 15.00 HODIN V PONDĚLÍ 4. DUBNA ZÍSKÁ KNIHU ZNÁMÉHO ČESKÉHO EKONOMA PAVLA KOHOUTA FINANCE PO KRIZI. Pokud o ni chcete soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci se dozvědět, kam výhru poslat.

Vyhodnocení

Jako nejzajímavější příspěvek do diskuse tentokrát redakce serveru Peníze.cz vyhodnotila komentář zveřejněný 31. března v 8 hodin 37 minut. Knížka Pavla Kohouta tedy putuje do Brna panu Luboši Pavlasovi. Gratulujeme!

Rozhodování nebylo snadné. Podobně jako v předchozích případech vzbudily naši pozornost i další příspěvky, které v diskusi zazněly. Favoritů jsme tedy měli víc. Při vyhodnocení diskuse jsme ovšem nuceni přihlížet i k tomu, kdo na sebe nechá kontakt. Předpokládáme, že takovýto diskutující má o cenu skutečný zájem; bez e-mailu či jiného kontaktu zkrátka neumíme navázat spojení. I kdyby šlo o komentář, který nás doslova zvedne ze židle, bez kontaktu je vaše šance na získání knihy Pavla Kohouta prakticky nulová.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

22. 2. 2021 11:42 | loanoffer22

Do you need this cash for business and to clear your bills?
Then send us an email now for more information Contact Us
whatspp Number +91 892 949 0461
Mr Abdullah Ibrahim
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 8. 2011 21:07 | Gabriel Pleska

Prosím, není zač, na shledanou. Paní Maudrová, odpusťte mi mou příkrost, ale při vší úctě – to že se po půjčce pídíte právě v téhle diskusi, naznačuje, že nejste zřejmě docela s to pochopit podmínky úvěrové smlouvy. Nepůjčujte si, nepůjčujte si, nepůjčujte si.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 7. 2011 10:06 | Martina Maudrova

Dobrý den,měla bych zájem o půjčku 50tis.děkuji Maudrová
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 4. 2011 19:07 | nostradamus

Víte, jaký rozdíl je mezi lichvou a podvodem - žádný.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2011 19:05 | rejpal

Proč hned pálit všechny mosty? Postačí upravit majetkové poměry např. notářským zápisem.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2011 19:02 | eďa

Nezlebte se na mě, ale za 6% náklady si nepůjčuje ani mezek, ale Čech, ten jo. To už výjde levněji směnka.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 4. 2011 12:38 | Pavel

Jak zde stručně uvedl Martin v našich končinách zdaleka nestačí jen sledovat úrok, ale RPSN. Třeba takový poplateček za vedení úvěrového účtu u Poštovní ČSOB banky 500 Kč/měsíc navýší náklady za 5 let o 30 tisíc kč což u půlmilionové půjčky činí 6% z této částky. Závazková provize, poplatek za obstarání, pojištění úvěru, odhad nemovitosti a pod. je třeba započítat do ceny půjčky. Vlastní úrok z úvěru je však 3,99% p.a. takže opticky levný. (údaj z konkrétní půjčky na opravu domu v roce 2010).
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 4. 2011 11:00 | Jitka

Chápu Alexandro, máte to těžké. Holt člověk musí dobře vybírat, a nevzít si za manžela debila. A pokud se jako d... projeví až v průběhu manželství, pak se s ním rychle rozvést, a tím se odříznout od zodpovědnosti za jeho další dluhy. Těžko můžete nařídit bankám a dalším institucím, aby svéprávnému člověku neposkytly úvěr.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2011 21:34 | pit

velice zajímavé téma, vždy se zamyslím nad tím, proč se člověk rozčiluje na půjčením peněz za 30 -40 - 50 procent a pak si v klidu koupí auto, jehož výrobní náklady jsou 50tis za 500 tis, tričko s potiskem za 500, náklady cca 20 kč,,,barák za 4 mega v ceně 2 mega... a tak by se dalo pokračovat.. peníze jsou pro mě komodita.... chceš je.. zaplať... chceš rohlík... zaplať, .... vše je o nabídce a poptávce...kdo nemá rozum, ať blbne.. kdo má, ať kupuje za svý.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2011 17:51 | Martin

Hlavně musíte sledovat RPSN a ne úrok...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2011 17:19 | Nox

Osobne by se mi libilo dodrzovani definice lichvy ze soucasneho zakona, kde jde o zneuziti neci nouze nebo neznalosti. Cili naprosta vetsina hypotek bude zneuziti neci nouze s bydlenim, stejne tak kazdy kdo neni chopen rici vsechny podminky a ceny u spotrebitelske pujcky byl vlastne podveden. Toto je ovsem neprakticke a spatne dokazatelne. Takze bych volil nejaky pevny nasobek nejake zakladni sazby CNB (poplatky by byly zapocitavany do uroku). Coz uz se da velmi jednoduse ohlidat a dokazat.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2011 17:19 | FMach

Vzhledem ke skutečnosti, že banky dávají za uložené peníze u nich "vysoký úrok" 2,5%, tak vše co je nad 5% je lichva.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2011 16:37 | Ro

Rozhodně nepostačuje, protože - podle českého zákona je lichva trestný čin, jehož se dopustí ten, kdo zneužívaje něčí rozumové slabosti, tísně, nezkušenosti, lehkomyslnosti nebo něčího rozrušení, dá sobě nebo jinému poskytnout nebo slíbit plnění, jehož hodnota je k hodnotě vzájemného plnění v hrubém nepoměru, nebo kdo takovou pohledávku uplatní nebo v úmyslu uplatnit ji na sebe převede. Stát bý rozhodně měl vyčíslit – přesně stanovit – co už se za lichvu považuje. Myslím, že praktiky některých společností tuto podstatu bezezbytku naplňují.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2011 15:54 | alexandra

Na vše výše uvedené si můžeme dát pozor.Přemýšlet.Pokud neuděláme osudovou chybu: svatba..Tím jsme před zákonem odpovědni za pohledávky partnera.Aniž jsme o nich věděli.Aniž jsme podepsali.Toto žádná vláda neřeší,jak jsem se rozhlédla kolem,je to pro banky nejvýnosnější obchod.Zničit rodiny nezodpovědností jednoho partnera plus nesolidností svou..A banka nám v klidu odmítá dát informace o výši úvěru partnera a RPSN pod záminkou bankovního tajemství.Pouze pak mi pošle vymáhání s příslušným poplatkem či exekutory.Na mě s dětmi.Fantastický.Jsem antikomunista.Ale před 1989 jste si bez podpisu partnera mohli vzít půjčku pouze 1.000Kč.Zato nyní se mi banky vysmívají,když je obvolávám,proč půjčky a karty manželovi dali,že to nemají "povinnost danou zákonem".Bohužel ani danou jejich "charakterem".Rodina,základ státu.Nežeňte se,nevdávejte se.Naproti tomu vymahatelnost práva - výživného - pod bodem mrazu.A přídavky na děti a další dávky (bydlení),když jste na rodičovském sníženém příspěvku - po 90 dnech od odchodu od partnera.90 dní budoucí daňoví poplatníci žijí "ze vzduchu".Pokud je matka do dospělosti uživí ovšem.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2011 13:38 | Lubik

5,25% ? To se mi zdá přece jen málo, když si představím, že nějaký rizikovější klient za půjčku 10.000 Kč na čtvrt roku by zaplatil (maximálně!) 131 Kč, to by snad ani nepokrylo režii. A vedlo by to podle mne jen k rozšíření černého trhu, tedy opravdové lichvy. My starší máme zkušenosti ze socialismu, kde umělé držení nízkých cen vedlo k podpultovému prodeji (mladí asi nevědí co to je), korupci a např. s regulovaným nájemným jsme se nevypořádali do dneška. Proč nedopřát občanovi půjčku na dovolenou v Chorvatsku na 20% úrok, on ji do konce roku hezky splatí, aby si mohl vzít další na 20% na vánoční dárky, to přece není lichva.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 20 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Petra Kozlová: Žijeme všichni v Dluholandu?

24. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Petra Kozlová: Žijeme všichni v Dluholandu?

Míra nesplácených bankovních spotřebitelských půjček podle statistik ČNB každým rokem výrazně stoupá. Dluhy českých domácností již dokonce přesáhly bilion korun. To, že se lidé stále... celý článek

Oddlužovací společnosti – pomoc, nebo riziko?

2. 3. 2011 | Klára Šponerová | 5 komentářů

Oddlužovací společnosti – pomoc, nebo riziko?

„Pokud máte tolik splátek, že si s nimi nevíte rady, jsme tu pro Vás. Chodí Vám upomínky, výhrůžné dopisy, žaloby, exekuce? Máme pro Vás řešení. Pomůžeme Vám, i pokud nevlastníte nemovitost... celý článek

Rozhodčí doložky: trik, jak zbavit spotřebitele práv?

9. 2. 2011 | Ivo Jeník | 26 komentářů

Rozhodčí doložky: trik, jak zbavit spotřebitele práv?

Rozhodčí doložka nemá nic společného s fotbalovým rozhodčím. Jejím podpisem potvrzujeme, že náš případný spor s druhou stranou smlouvy nebude řešit soud, ale rozhodce. Může to mít své... celý článek

Nový zákon o spotřebitelském úvěru dlužníkům pomůže, vše ale zdaleka neřeší

22. 12. 2010 | František Mašek | 37 komentářů

Nový zákon o spotřebitelském úvěru dlužníkům pomůže, vše ale zdaleka neřeší

Blížící se Vánoce tradičně přinášejí „akční“ nabídku půjček. Jsou ale skutečně výhodné? Jak budou tyto půjčky vypadat za rok, kdy bude platit nový zákon o spotřebitelském úvěru? Přečtěte... celý článek

Třikrát měř a jednou si vezmi úvěr

1. 10. 2010 | František Mašek | 13 komentářů

Třikrát měř a jednou si vezmi úvěr

Půjčíme vám i na nemožné!, slibují dál některé společnosti. Kdo chce půjčku, neměl by ji získat pod časovým či jiným tlakem. I tak mu někdy mohou v případě potřeby pomoci občanské poradny.... celý článek

Partners Financial Services