Východní Evropa: dobrá šance pro dluhopisové investory

Roman Dvořák | rubrika: Komentář | 7. 7. 2010
Východní Evropa: dobrá šance pro dluhopisové investory
Pro dluhopisové investory jsou dnes nejatraktivnější dluhopisy Polska a Maďarska. České státní dluhopisy toho mnoho nabídnout nemohou stejně jako obligace zemí západní Evropy.

Dluhopisy zemí střední a východní Evropy (dále jen CEE) zůstávají nadále zajímavou příležitostí. V porovnání s průměrem eurozóny si země z regionu CEE zachovávají stále nižší míru zadlužení, přičemž zároveň nabízejí investorům vyšší výnosy z dluhopisů. Co plyne z porovnání výnosů do splatnosti pětiletých dluhopisů a výkonnosti za posledních pět let podle jednotlivých regionálních indexů EFFAS, ukazuje následující graf.

Výnosy vs. zadlužení států

1) Ačkoli mají dluhopisy(CEE) za sebou vysokou minulou výkonnost, stále si udržují vysoký výnos do splatnosti. Polské a maďarské dluhopisy mají dokonce mírně vyšší výnos do splatnosti než historickou výkonnost. Polská i maďarská centrální banka začala snižovat úrokové sazbyběhem krize z vyšších úrovní a později než ECB, takže sazby stále zůstávají výrazně nad úrovní západní Evropy.

2) České dluhopisy jsou v porovnání s polskými a maďarskými jednoznačně méně atraktivní. Nižším výnosem do splatnosti mají mnohem blíže k zemím západní Evropy, než k Polsku nebo Maďarsku. České pětileté dluhopisy mají jen o málo vyšší výnos než belgické. ČNB začala snižovat sazby z mnohem nižších úrovní než polská a maďarská centrální banka, dokonce ještě z nižších než ECB, a díky výrazně uvolněné měnové politice dospěla k nižším sazbám, než mají v Polsku, Maďarsku a v západní Evropě. Samy české dluhopisy toho tedy mohou v současné době jen málo nabídnout.

3) Vládní dluhopisy zemí západní Evropy mají vysokou historickou výkonnost na úkor té budoucí. V případě Dánska a Švýcarska je možné očekávat, že jejich dluhopisy vydělají za pět let jen čtvrtinu toho co za uplynulých pět let. Ve většině případů ale odpovídá výše výnosu do splatností třetině až polovině historické výkonnosti. Výnos do splatnosti německého pětiletého dluhopisu je nyní jen 1,5 procenta ročně.

4) Dluhopisy zemí PIIGS (Portugalsko, Itálie, Irsko, Řecko, Španělsko) dosahují v průměru stejného výnosu do splatnosti jako země CEE, ale na rozdíl od východní Evropy za cenu ztráty důvěry a poklesu výkonnosti v posledních měsících. Pokles cen řeckých dluhopisů, které ze svého maxima ztrácely až třetinu, byl tak významný, že je pětiletá výkonnost řeckého dluhopisového indexu záporná. Také u ostatních zemí PIIGS je vidět, že jim dluhová krize srazila výkonnost a zvýšila výnosy do splatnosti.

Autor je analytik produktů a trhu Pioneer Investments

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Katastrofické dluhopisy: vydělat se dá i na povodních či hurikánech

24. 6. 2010 | František Mašek

Katastrofické dluhopisy: vydělat se dá i na povodních či hurikánech

Letošní rok je bohatý na přírodní katastrofy. Po výbuchu sopky přišly povodně, navíc se letos očekává hodně hurikánů. Některé pojišťovny či zajišťovny proto investorům znovu nabízejí... celý článek

Kohout: Co bude s Českem, až se zhroutí Belgie

21. 6. 2010 | Pavel Kohout | 4 komentáře

Kohout: Co bude s Českem, až se zhroutí Belgie

Česko se nemůže dál zadlužovat. Krize ukázala, že dluhové břemeno nevydržely ani země, které byly zadlužené méně než Česko.

Matuška: Zaspekulovali jsme si s řeckým dluhem a vydělali jsme

31. 5. 2010 | Jan Stuchlík

Matuška: Zaspekulovali jsme si s řeckým dluhem a vydělali jsme

Nynější krizi dluhopisů některých evropských zemí odstartovaly banky a investiční fondy, které jim přestaly věřit, říká Ondřej Matuška, senior portfolio manažer společnosti Conseq Investment... celý článek

Vize budoucnosti: Krachující centrální banky

12. 5. 2010 | Jiří Soustružník | 5 komentářů

Vize budoucnosti: Krachující centrální banky

Evropská centrální banka rozhodla, že bude půjčovat bankám, i když ty jí do zástavy dají řecké státní dluhopisy. Nově hodlá státní dluhopisy problémových zemí přímo nakupovat. Už ale... celý článek

Partners Financial Services