Ministerstvo chystá novou regulaci firemních dluhopisů

pk | rubrika: Aktuality | 13. 8. 2019

Přehled zvažovaných legislativních opatření, které mají regulovat trh s firemními dluhopisy, zveřejnilo ministerstvo financí. Materiál rozvíjí Koncepci rozvoje kapitálového trhu v ČR, schválenou vládou letos na jaře. Odborná veřejnost může posílat připomínky do 16. září.

„Mezi podstatnými změnami, které ministerstvo chystá, je vytvoření webového rozcestníku informací o cenných papírech a jejich emitentech. Má soustředit informace o aktuálních tržních cenách, denních objemech obchodů, dluhopisové prospekty, účetní závěrky, výroční zprávy a odkazy na důvěryhodné zdroje informací,“ říká Eliška Skřivanová z webu RizikovéDluhopisy.cz, který na rizikové emitenty dlouhodobě upozorňuje.

Dalším zásadním opatřením by mělo být zavedení dvoustránkového miniprospektu. „Ten přehledně zobrazí veškeré podstatné informace o emitentovi, včetně subjektů, prostřednictvím kterých byla emise distribuována. Pro investory do dluhopisů jde o zásadní dokument, který zde léta chyběl. Zpracování dokumentu přitom nebude pro emitenty představovat větší administrativní zátěž,“ upřesňuje Skřivanová.

Miniprospekt podle ní zároveň usnadní monitoring nedůsledných podnikatelů, kteří nezveřejňují účetní výkazy, ač jim to ukládá zákon. V sekci nazvané Dostupnost dalších dokumentů bude totiž možné zatrhnout, které z výkazů jsou ve Sbírce listin aktuálně dostupné. Měly by měly být k dispozici alespoň za tři předchozí účetní období, aby si mohl investor udělat dostatečný obrázek o hospodaření emitenta.

Třeba budou lákat i vás...

Vysoký výnos a nízké riziko. O tom možná sníte, když uvažujete o investici do firemních dluhopisů. Poradíme, co dělat, aby se ze snu nestala noční můra.

Jedinečná šance, nebo past? Jak poznat rizikový dluhopis

Ministerstvo plánuje také regulaci dluhopisových platforem. „Česká národní banka v současnosti rozlišuje tři typy – dvě naplňují znaky poskytování investičních služeb, třetí je pouze inzertním portálem, tedy neregulovaným subjektem ČNB. Dokument navrhuje, aby inzertní platformy měly na webech výslovně uvedeno, že nespadají do prvních dvou skupin, tedy nejsou oprávněny poskytovat investiční služby. Právě plnění této povinnosti bude ČNB dozorovat a platformy evidovat. Ministerstvo financí počítá rovněž s regulací reklamy na investiční nástroje,“ dodává Skřivanová.

Součástí rozsáhlého balíčku je třeba i snaha o standardizaci investičních dotazníků, zvýšení státní podpory penzijního spoření nebo rozšíření daňových úlev i na další spořicí a investiční produkty.

Web RizikovéDluhopisy.cz připomíná, že už v březnu publikovala ČNB dokument nazvaný Dohledový benchmark č. 2/2019, který zakazuje nabízet korporátní dluhopisy drobným nezkušeným investorům. Opatření se ale týká pouze investičních poradců, obchodníků s cennými papíry a obhospodařovatelů fondů kolektivního investování, tedy bankou regulovaných subjektů. Na emitenty a inzertní dluhopisové portály se paradoxně vůbec nevztahuje.

Ministerstvo financí vydalo čtvrt rokem přehled nazvaný Scorecard korporátních dluhopisů pro nezkušené a konzervativní investory, který má spotřebitelům pomoci odhadnout rizikovost emitenta.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Partners Financial Services