Ochráním vás před inflací a přidám bonus. Schillerová láká na nové spořicí dluhopisy

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 3. 4. 2019 | 10 komentářů
Třetí emise státních Dluhopisů Republiky přináší novinku: šestiletý protiinflační dluhopis garantující každý rok hrubý výnos 0,5 % nad inflací.
Ochráním vás před inflací a přidám bonus. Schillerová láká na nové spořicí dluhopisy

Odoláte? Foto: Petr Horník, Právo/Profimedia

Od loňského prosince mohou občané opět investovat do státních spořicích dluhopisů. Ministerstvo financí je tentokrát nabízí pod honosným názvem Dluhopis Republiky, prozatím se rozhodlo pro úpis ve třech tranších.

Upisování třetí tranše probíhá právě teď, objednávky lze podávat do 14. června. Pak ministerstvo vyhodnotí, jestli bude ve vydávání spořicích dluhopisů po občany pokračovat.

Tranše Dluhopisů Republiky

Zimní úpis

3. 12. 2018 – 18. 1. 2019

Datum emise 1. 2. 2019

Jarní úpis

21. 1. 2019 – 15. 3. 2019

Datum emise 1. 4. 2019

Letní úpis

18. 3. 2019 – 14. 6. 2019

Datum emise 1. 7. 2019

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Od tisícovky až do pěti milionů

Ve třetí tranši nabízí ministerstvo dva typy dluhopisů. Vedle reinvestičního státního dluhopisu, který nabízelo už v předchozích dvou emisích, nově přidalo protiinflační dluhopis. Liší se jen výnosem. U reinvestičního dluhopisu je pevně stanovený roční výnos, který postupně roste. U protiinflačního dluhopisu bude konkrétní výnos oznámen vždy zpětně za uplynulý rok podle vývoje spotřebitelských cen.

Oba dluhopisy jsou šestileté. Výnosy jsou automaticky reinvestovány, majitelům dluhopisů se tedy za každý rok připisují na majetkový účet další dluhopisy v hodnotě, která odpovídá stanovenému výnosu (po odečtení srážkové daně se sazbou 15 procent).

Nominální hodnota Dluhopisu Republiky je jedna koruna, minimální investice je však stanovena na 1000 korun. Zájemce si tedy musí koupit alespoň 1000 kusů dluhopisu. Maximální výše investice je v rámci třetí tranše omezena na pět milionů korun u každého dluhopisu. Tím se liší od předchozích dvou emisí, kde byla omezena jedním milionem.

Reinvestiční dluhopis: Nižší výnos než minule

Reinvestiční dluhopis má předem pevně nastavené výnosy, které každý rok stoupají. Ministerstvo financí se tak snaží motivovat občany, aby dluhopisy drželi až do splatnosti a neprodávali je předčasně, protože v prvních letech je jejich výnosnost mizivá.

Celkový výnos reinvestičního dluhopisu oproti předchozím dvěma tranším mírně poklesl, což odpovídá vývoji na dluhopisových trzích. V průměru dosahuje 1,91 procenta ročně před zdaněním. Čistý výnos – pokud srážková daň v příštích letech zůstane na úrovni 15 procent – tak vychází na 1,62 procenta ročně..

Hrubé roční výnosy reinvestičních Dluhopisů Republiky

Výnosové období

Emise 1. 7. 2019

Emise 1. 4. 2019

Emise 1. 2. 2019

1. rok

0,5 %

0,5 %

0,5 %

2. rok

1,0 %

1,0 %

1,0 %

3. rok

1,5 %

1,5 %

1,5 %

4. rok

2,0 %

2,0 %

2,0 %

5. rok

2,5 %

2,5 %

3,0 %

6. rok

4,0 %

4,5 %

4,5 %

Průměrný hrubý výnos

1,91 %

1,99 %

2,07 %

Průměrný čistý výnos (15% daň)

1,62 %

1,69 %

1,77 %

Zdroj dat: Emisní podmínky dluhopisů

Anketa

Koupíte si státní dluhopis?

Protiinflační dluhopis: Půl procenta nad růst cen

Výnos protiinflačního dluhopisu má pohyblivou úrokovou sazbu odvozenou od inflace, a to vždy zpětně za uplynulé výnosové období (12 měsíců). Rozhodující bude hodnota indexu spotřebitelských cen vždy k dubnu daného roku v porovnání s dubnem předcházejícího roku. K ní se vždy připočte úroková marže 0,5 %.

Výnos za období od 1. července 2019 do 1. července 2020 bude zveřejněn až 20. května 2020. Bude to meziroční míra inflace za duben 2020 plus 0,5 % k tomu. Stejně to bude v dalších letech. Opět jde o hrubý výnos, který ještě sníží srážková daň. I v tomto případě je roční výnos během šestiletého období automaticky reinvestován – majiteli dluhopisů tedy budou připsány na účet další dluhopisy v příslušné výši.

Hrubé roční výnosy protiinflačního Dluhopisu Republiky

Výnosové období

Emise 1. 7. 2019

1. rok (1. 7. 2019 – 1. 7. 2020)

0,5 % + meziroční inflace za duben 2020

2. rok (1. 7. 2020 – 1. 7. 2021)

0,5 % + meziroční inflace za duben 2021

3. rok (1. 7. 2021 – 1. 7. 2022)

0,5 % + meziroční inflace za duben 2022

4. rok (1. 7. 2022 – 1. 7. 2023)

0,5 % + meziroční inflace za duben 2023

5. rok (1. 7. 2023 – 1. 7. 2024)

0,5 % + meziroční inflace za duben 2024

6. rok (1. 7. 2024 – 1. 7. 2025)

0,5 % + meziroční inflace za duben 2025

Zdroj dat: Emisní podmínky dluhopisu

Který dluhopis je lepší?

Jednoznačně nelze říct, který dluhopis bude na konci šestiletky výnosnější – bude záležet na vývoji inflace, podle níž se řídí výnos protiinflačního dluhopisu. Obecně ale u protiinflačního dluhopisu máme jistotu, že výnos inflaci pokryje, i kdyby výrazně stoupla. Reinvestiční dluhopis může být výhodnější jedině tehdy, kdyby inflace výrazněji klesla – jako například v letech 2013–2016, kdy její průměrná meziroční míra dosahovala pouhých 0,7 procenta ročně. Celkově v posledním desetiletí zatím průměrná meziroční míra inflace vychází na 1,6 procenta.

Míra inflace v České republice (a Československu) po roce 1989. Desetileté průměry

Nicméně poslední dva roky už se inflace drží nad dvěma procenty. Podle zatím posledních údajů dosáhla letos v únoru meziroční míra inflace dokonce 2,7 procenta. A Česká národní banka by dlouhodobě ráda viděla inflaci právě kolem dvou procent ročně – tomu přizpůsobuje i svou měnovou politiku a výši základních úrokových sazeb.

Vývoj meziroční míry inface v ČR

Jestliže je průměrný hrubý výnos reinvestičního dluhopisu je 1,91 procenta ročně a hrubý výnos protiinflačního dluhopisu půl procenta nad inflací, pak je to jednoduchá matematika: Pokud bude inflace v příštích šesti letech vyšší než 1,41 procenta ročně, vyplatí se víc protiinflační dluhopis. Pokud bude inflace nižší než 1,41 % ročně, vyplatí se víc reinvestiční dluhopis.

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Investiční seriál na Finez.cz

Seriál Fond-show představuje vybrané investiční fondy – od nejznámějších jmen přes speciální méně známé fondy až po některé fondy kvalifikovaných investorů:

Těžko odhadovat. Každopádně mně osobně dává větší smysl ten protiinflační. Pro představu: kdyby inflace byla každý rok přesně dvě procenta (na která „cíluje“ Česká národní banka), hrubý výnos protiinflačního dluhopisu by dosáhl 2,5 procenta a čistý výnos po 15% zdanění pak 2,13 procenta ročně, tedy mírně nad inflací. Kdyby inflace byla 2,5 procenta ročně, hrubý výnos protiinflačního dluhopisu dosáhne tři procenta a čistý výnos po zdanění 2,55 procenta ročně, opět lehce nad inflací.

Reinvestiční dluhopis s pevným čistým výnosem 1,62 procenta ročně na šestiletém horizontu je z mého pohledu výnosově neuspokojivý, to mi i termínovaný vklad v bance dá vyšší úrok. Protiinflační dluhopis má v sobě aspoň tu ochranu před inflací, když zůstane na dnešní úrovni nebo stoupne ještě výš. Jenže na šestiletém horizontu dokážou před inflací peníze dobře ochránit i jiné investice s vyšší výnosností. Takže za mě: Nevidím moc důvod ani pro tenhle dluhopis. Ale proti gustu žádný dišputát. Určitě se ale nebudu plést, když si tipnu, že většina zájemců sáhne po protiinflační variantě.

Komplikace pro nové zájemce

Reinvestiční dluhopisy lze opět upisovat na některé ze 47 vybraných poboček ČSOB nebo prostřednictvím elektronického přístupu ke správě majetkového účtu (pokud ho zájemce vlastní z dřívějších emisí – počítáno už od éry Miroslava Kalouska, který s dluhopisy pro občany přišel jako první).

Oproti tomu protiinflační dluhopisy lze upisovat jen elektronicky. To přináší komplikaci pro zájemce, kteří online přístup k dluhopisovému účtu nemají: musí nejen zajít na některou ze 47 vybraných poboček ČSOB kvůli ověření totožnosti, ale zároveň si tam koupit reinvestiční dluhopis, respektive tisíc dluhopisů, protože minimální investice je tisíc korun.

„Při založení zcela nového majetkového účtu, na kterém jsou vedeny cenné papíry, je vyžadována patřičná identifikace fyzické osoby, která se provádí fyzickým předložením občanského průkazu a zapsáním v něm uvedených údajů do samostatné evidence státních dluhopisů vedené ministerstvem financí,“ říká k tomu Šárka Šmolíková z tiskového oddělení ministerstva. Zdůrazňuje, že tato identifikace je díky smlouvě státu s ČSOB jako distributorem bezplatná (byť zájemce v praxi musí zaplatit tisícovku za dluhopisy, o které možná ani neměl zájem – pouhý úpis bez úhrady v tomto případě nestačí).

„Alternativou by bylo zavedení nezanedbatelného administrativního poplatku, který by si za zřízení elektronického přístupu účtoval bankovní zprostředkovatel,“ dodává Šmolíková. Proč nelze na pobočkách rovnou nabízet i protiinflační dluhopisy? Podle ministerstva jde o nový typ dluhopisu, na který se původní smlouva s bankou nevztahovala.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 4. 2019 10:02, Karel

Název "protiinflační" je sice hezký, ale...
Nyní je inflace 3%. Co když bude, např. 4%. Dostanete sice výnos 4,5%, po zdanění 15% to činí čistého 3,85%. Tedy již pod inflací! A co když bude inflace 5%? Dostanete sice 5,5%, ale čistého po zdanění pouze 4,675%. Tedy čistý výnos na inflaci nedosáhne. Proto se slovo "protiinflační" platí jen v úzkém pásmu inflace.

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 4. 2019 22:51, Zvoník

Nechápu logiku člověka, který sem napíše takový článek, protože podle morálky by ta žena musela mít na hlavě svatozář, když chce jen dobro naprosto cizích lidí, které nezná a na sebe nemyslí. - Chápete to? Chce naše dobro, když my jsme ve finančnictví hloupí a ona mám nabízí, abychom ,,vydělali" finančními transakcemi našich vlastních peněz! A ona nic??? - To mi hlava nebere!

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

2. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

Skupina Creditas má novou aplikaci pro zájemce o investování na světových trzích. „Aplikace Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti,“ říká manažerka projektu... celý článek

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services