Dluhopisový výprodej začal

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 10. 10. 2017 | 17 komentářů
Doba nízkých až záporných dluhopisových výnosů pomalu končí. Česká republika je první zemí, kde dluhopisový výprodej začal.
Dluhopisový výprodej začal

Prázdniny skončily a na finančních trzích se daly věci do pohybu. A nejzajímavější se děly v Česku. Kromě raketového růstu hrubého domácího produktu a skoro osmiprocentního růstu mezd můžeme pozorovat také začátek výprodeje dluhopisů, který bude v nejbližších měsících nahánět hrůzu jak konzervativním investorům, tak bankám a pojišťovnám nebo novému ministrovi financí.

Ani v zahraničí nevládla nuda. Trhy sledovaly především volby v Německu, jejich výsledky vždycky můžou pohnout stojatými vodami evropské politiky a hospodářství. Bedlivě se naslouchalo také novým slibům Donalda Trumpa na snižování firemních daní. Obecně měly všechny tyto zprávy pozitivní vliv na akciové trhy. České dluhopisy reagovaly prudkým poklesem cen, který pokračuje i začátkem října.

Martin Mašát

Martin Mašát

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově, držitel prestižního mezinárodního titulu CFA® (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment Management jako investiční manager pro portfolia podílových fondů, pojišťoven a penzijních společností skupiny ING v Česku a na Slovensku. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Dluhopisy: Konzervativní klienti chystají kapesníky

Očekávané se stalo skutečností. V zemi, kde HDP roste skoro o pět procent ročně a reálný růst mezd je 5,3 procenta (nominální roční růst mezd je osm procent ročně, při 2,5procentní inflaci), opravdu není normální, aby desetileté dluhopisy vynášely pouze jedno procento a dvouleté -0,45 procenta. Nejdřív na tato čísla reagovala Česká národní banka, nakonec je ale neuznala za dostatečně silná pro zvednutí sazeb – její rada po těsném (4:3) hlasování ponechala základní sazbu na pouhém čtvrt procentu. Všem je ale jasné, že se už v listopadu dočkáme dalšího zvýšení o 0,25 procenta.

Repo sazba 0,25 procenta ale bohatě postačuje investorům, kteří začali hromadně prodávat české státní dluhopisy, jejichž záporný výnos prostě nedává smysl. To způsobilo prudký pokles jejich cen. Například výnos dvouletého státního dluhopisu vzrostl z minus 0,45 procent na 0 procent a v říjnu pokračuje výš. U desetiletého dluhopisu bylo zvýšení podobné, z jednoho na 1,4 procenta. Konzervativní investoři, kteří mají peníze zaparkované v dluhopisech, asi nejsou vývojem právě potěšeni.

Výnosy vybraných desetiletých státních dluhopisů za posledních pět let

Výprodej českých státních dluhopisů. Graf ukazuje prudký nárůst výnosů (propad cen) během posledního měsíce. Ostatní státní dluhopisy se s určitým kolísáním stále drží blízko minimálních úrovní.

Akcie ve světě rostou, sílí ale koruna

Pozitivní nálady na akciových trzích podpořilo několik zpráv, mezi něž patřily výsledky voleb v Německu, kde už počtvrté vyhrála Angela Merkelová. Americký prezident Trump nezarmoutil slibem, že sníží korporátní daně z 35 na 20 procent, což by výrazně pomohlo ziskovosti amerických firem, akcie ale neposilovaly nijak horentně – ohledně toho, v jakém rozsahu (a jestli vůbec) se Trumpovi podaří sliby plnit, panuje přece jen jistá skepse.

Optikou finančních indexů

Trh

Září

Od počátku roku

Za poslední rok

MSCI World (svět)

+2,1 %

+14,2 %

+15,9 %

S&P 500 (USA)

+1,9 %

+12,5 %

+16,2 %

EuroStoxx 50 (Evropa)

+5,1 %

+9,2 %

+19,7 %

CECE EUR (střední Evropa)

-2,1 %

+23,4 %

+37,5 %

MSCI rozvíjející se trhy

-0,5 %

+25,5 %

+19,7 %

Index českých státních dluhopisů

-1,4 %

-2,9 %

-3,1 %

Ropa WTI

+9,4 %

-3,8 %

+7,1 %

FX CZK/EUR

+0,5 %

+3,9 %

+3,9 %

Finanční indexy ukazují náskok akciových investic oproti dluhopisům, které za poslední rok ubraly konzervativním klientům víc než tři procenta.

Vývoj některých finančních indexů za poslední rok

Čeští investoři se ale z akciového růstu radují asi o něco méně. Výkonnost zahraničních trhů pro ně devalvuje posilující koruna. Ta v očekávání zvýšení sazeb a možnosti uložit si peníze u ČNB znovu rostla. Proti euru se bez problémů dostala pod 26 korun. Proti dolaru je pak koruna od začátku roku asi o 15 procent silnější. Bohužel silná překoupenost koruny (způsobená intervencemi) bude i nadále generovat větší volatilitu kurzu.

Kurz koruny k dolaru za poslední rok

Zdroj: peníze.cz

Dolar si dal v září pauzu v oslabování a odpočíval kolem kurzu 22 korun za kus. Na začátku roku byl kurz koruny vůči dolaru 26 korun za jeden. Dolar tedy ztrácí pěkných patnáct procent. 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 10. 2017 14:17

Ze bude euro dále vuci dolaru dále a dále oslabovat potvrdila dnešní data, inflace v eurozóně zůstala na nizke urovni-1,5% to znamena, že je proti inflaci v USA o 46% nižší! ! ! Euro tak pokračuje ve 4-6 letem poklesu k dolaru na konečnou hodnotu, na paritu, na kurz eura k dolaru 1:1 !!!!!!!

+24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Partners Financial Services