Proč ji nechcete? Z kreditek se stává ohrožený druh

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 30. 7. 2019 | 33 komentářů
Sberbank se rozhodla skončit s kreditními kartami. Zájem o ně dál klesá i u konkurence. A když už je klienti používají, tak většinou tak, že na nich banky příliš nevydělají.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 7. 2019 23:27, TVK

Co máte s nějakým hlídáním a počítáním? Jednou za měsíc přijde výpis, kolik má člověk za dalších cca. 20 dnů uhradit v bezúročné období. A platíte to, co byste běžně z téhož účtu kartou nebo výběry platil tak jak tak, jen v průměru o 40 dní dřív. Takže při použití kreditky máte za jinak stejných podmínek na tom účtu minimálně jeden měsíční příjem navíc, protože ty výdaje platíte tou kreditkou. Takže upravite šablonu v IB na aktuální částku a datum a nic víc neresite. Ano, pro cloveka, který už 14 dní před výplatou vybírá po třech stovkách a obden zjišťuje v bankomatu zůstatek to není, ale ten, komu běžně příjmy stačí k pokrytí běžných výdajů s tím nemá problém. A i když jde třeba o výdaje nenadálé, pořád má u kreditky minimálně měsíc, aby potřebnou sumu na Bú do splacení prisypal.


Desetitisíce na úrocích? To jako, že někdo zapomene, že si minulý měsíc vytáhl z kreditek pul mega? Jsme na finančním serveru, bavme se vážně. Úrok je cca. 2% p.m., takže i kdyby, riziko nesplácení je za měsíc rovno tomu, co dávaly za ten samý měsíc kreditky s 2% bonusem. Takže v měsíčním horizontu nula od nuly posla.


Nevím, jak dobře placené brigády máte, ale mít litr měsíčně jen za to, že místo karty A použijí kartu B a s měsíčním zpožděním to jednorázove za 5 minut uhradim, mě těch pár minut za to stálo a stojí, protože ty bonusy stále existují, sic jejich výše je proti minulosti cca. polovicni. Mít ročně jen použitím jiné platební metody půlku průměrné čisté výplaty navíc a prakticky za nic, za mne suprový deal.

Zobrazit celé vlákno

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 7. 2019 13:36, Pendejo Trafficante

Kreditka je past. Banka pocita s tim, ze lidi zapomenou zaplatit, nebo budou v tak spatne situaci, ze nebudou moci zaplatit a napali jim urok 20-30% p.a. (coz by uz pravdepodobne byla lichva, kdyby byla v zakone definovana) a k tomu hromadu poplatku a pokut.

Navic alespon nektere banky pri nabidkach kreditek lzou (20% dolu z uctu za telefon a nulove poplatky ... trvalo rok, nez jsem asi z dvacateho toho hajzla - delal jsem si z nich legraci a nabizel jim svoje zbozi - nahodou dostal, ze ta nabidka plati jenom rok a pak uz bych usetril jenom 10% a poplatky by v mem pripade byly vetsi, nez tech usetrenych 10%).

Co z toho muze mit klient?

1) Snadnou, ale extremne rizikovou pujcku s obrovskym urokem. Jediny, pro koho to muze mit smysl je hodne chudy clovek, ktery by si takovou pujcku nemel brat za zadnych okolnosti.

2) Obrovske naklady az pad do dluhove pasti.

3) Odlozeni platby, pokud si dokaze pohlidat vsechna ta bezurocna obdobi a podobne hovadiny. Jenomze co je vlastne odlozeni platby? Pokud se vam podari vyuzivat skupinu kreditek optimalne, tak budete na kazde mit maximalni bezurocny dluh a ten vzdy tesne pred koncem bezurocneho obdobi splatite (nejlepe pujcenymi penezi z jine kreditky) a znovu vytvorite. Mimochodem kazda banka to bezurocne obdobi ma jinak. Takze na zacatku ziskate penize z tech kreditek a pak uz jenom pravidelne hlidate a tocite dluh sem a tam a nedostanete z toho nic navic (ledaze byste pribirali kreditky, ale s tim take roste mnozstvi potrebne prace a riziko opomenuti).

Predstavte si, ze vam dam nabidku: "Tu mas 20 tisic a dvakrat mesicne za mnou prijdes a udelas mi poradek v ucetnictvi a prepises mi vsechny uctenky do ucetniho systemu. Toto budes delat dokud neumres, nebo dokud mi nevratis tech 20 tisic. Pokud jednou zapomenes, nebudes mici opro nemoc, nebo se s tebou stane cokoliv dalsiho, tak mi dluzis o 5 tisic vic." Kam me s takovou nabidkou poslete? Bude to nejaky telesny otvor? Ano, tak presne tam s uplne stejnou nabidnou cim dal tim vic lidi nastesti posila banky.

Mimochodem za kolik let udelate timto zpusobem vice prace, nez kdybyste si tech 20 tisic vydelali vykladanim vagonu, ulozili si je do supliku a meli je jako rezervu? U me by to byly spis mesice, nez roky. Pro me je extremne vycerpavajici na takove veci myslet. Ja bych preferoval, kdyby slo i za plyn a elektrinu platit jednou rocne, jako za povinne ruceni. Vy to muzete mit jinak.

-43
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 33 komentářů)

6. 1. 2020 23:04 | Mrs Christy Walton

Poskytuji půjčky společnostem a jednotlivcům s přiměřenou úrokovou sazbou 2%. Pokud máte zájem o nabídku půjčky, pošlete e-mail na adresu: (christywalton355@gmail.com).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 12. 2019 23:29 | Miloslav Novák

A co když dlouho době onemocníte, nebo nedej Bůh zemřete? Kdo to za vás zaplatí?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 9. 2019 10:34 | JJ

Kreditka, kterou člověk umí používat, se jednoznačně vyplatí, jak z hlediska bezpečnosti (případné zneužití na KK je oproti debetce řešeno opravdu rychle a úspěšně), takže na cestování je z mého hlediska nutná, zejm. pro možnost půjčit si auto, pro ubytování v hotelech a penzionech zrovna tak. Pak pro ty, kteří mají měsíčně dostatečně vysoké výdaje - např. podnikatel může mnoho věcí (zboží) hradit soukromou kreditkou-je to to samé, jako když nakoupí za hotové z peněženky, do účetnictví to bez problému dostane. KK mají další výhody - asistenční službu například. Je hodně situací, kdy je používání kreditky bezpečnější a efektivnější než používání debetky.
Určitě jsou i lidé, pro které KK význam nemá: pokud někdo cestuje výhradně na svou chalupu v ČR nebo na výlety po ČR (např. kvůli zvířatům, které chová), nebo ven pouze s cestovkou, základní potraviny kupuje přímo u chovatelů a pěstitelů, má rád minimalismus a postupně ho aplikuje ve svém životě, čili nepodléhá módním trendům a nemění si každoročně celý šatník, botník, mobil, nebo bytový interiér atd. tak takoví lidé potřebují spíše hotové peníze a na ostatní jim může stačit i ta debetka.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 9. 2019 20:09 | Milan

Kreditní karta má smysl z pohledu bezpečnosti. Zatímco reklamace fraudu u debetní karty je v podstatě vždy neúspěšná, tak u kreditní karty je to otázka jednoho oznámení. Hlavní nevýhoda kreditní karty je drasticky zpoplatněný výběr hotovosti, takže je stejně nutná druhá karta.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 8. 2019 20:32 | TVK

A v čem vidíte problém utratit přes kartu 30-ti násobek toho, co dá běžná domácnost za dané období za elektriku? Mně tahle konkrétní kreditka, která je zdarma, vrací "jen" cca. 40% útraty za elektriku, protože má limit ročního bonusu, takže po jeho dosažení používám jinou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 8. 2019 20:32 | TVK

A v čem vidíte problém utratit přes kartu 30-ti násobek toho, co dá běžná domácnost za dané období za elektriku? Mně tahle konkrétní kreditka, která je zdarma, vrací "jen" cca. 40% útraty za elektriku, protože má limit ročního bonusu, takže po jeho dosažení používám jinou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 8. 2019 11:59 | Tomáš Marný

To nic, u tebe jsou to jen problémy s počty pro 4. třídu zvláštní školy...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 8. 2019 9:59 | Pendejo Trafficante

Vzpominam si na jeden asi 40 let stary vtip, ktery koncil: "Ty jsi ale blbec, kdybys misto za tramvaji behal za taxikem, tak misto koruny usetris padesat."
Tech 60%, co se "vratilo" pravdepodobne znamena, ze jste musel utratit 3000% tech zaloh. Uvazim-li beznou velikost zalohy, zajimalo by me za co utratite 90 az 120 tisic pravidelne kazdy mesic. A navic tak, ze to jde zaplatit kartou.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 8. 2019 8:17 | Tomáš Marný

Honzíku, když nemáš tušení o tom, jak se nechají kreditky používat, tak to raději nekomentuj... Třeba ze zaplacených záloh na elektriku se mně díky ČEZ kreditce 60% vrátilo...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 8. 2019 19:41 | Honza

Mít tři kreditky? Asi nemáš vlastní peníze.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 8. 2019 12:21 | Tomáš Marný

To je zajímavé, momentálně mám kreditky 3 a nepamatuji, že bych za ně někdy platil poplatek... A zkušenosti s opravami aut na cestách opravdu nemám, jednak nejezdím plečkami, které se na cestách rozpadají, a pokud by k tomu náhodou došlo, mám asistenci v pojištění.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 8. 2019 19:06 | Pendejo Trafficante

Samozrejme, ze jsem pochopil, ze kreditka se uroci jinak. Ale kdyz se bavime o rezerve, kterou temer s jistotou nebudu potrebovat, tak mesicni uroky z kontokorentu jednou za 10 let budou mensi, nez misicni poplatek za kreditku kazdy mesic.
Nehlede na to, ze vybrat z kreditky hotovost je extremne drahe, takze tu rezervu muzete pouzit jenom tam, kde jde platit kartou. Nevim, jake mate zkusenosti s opravami aut na cestach, ale minimalne v pulce pripadu to jsou dve kila az litr privolanemu mechanikovi (kamarad uklizecky na benzinove pumpe, znamy nahodneho zakaznika pumpy apod.). Resit to pres kartu znamena nejakou asistenci s odtahem a ta by o vikendu (kdy nejcasteji cestujete vy?) rozhodne nebyla za par stovek. Takze v zasade s cca 50% pravdepodobnosti srovnavame uroky z kontokorentu na 1-3 tydny versus poplatky na kreditce za vyber hotovosti z bankomatu.
Pokud vam banka neschvali kontokorent, nemate penize a jina banka vam da kreditku, tak to je funkcni reseni. Fakt je, ze banky uz vnucuji kreditky i lidem, kteri nikdy v zivote nepracovali.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 8. 2019 17:50 | xls

Konstrukce kreditek je samozřejmě postavená na tom, aby to jednodušší klienti jednak nepochopili, druhák aby na nich finanční instituce vydělala. Pro ostatní to může být velice užitečný platební nástroj s mnoha výhodami. Ale tak to je skoro se vším. Záleží, jak se k tomu člověk postaví.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 8. 2019 8:18 | hajnej

Kreditky jsme doma používali několik let a nakonec jsme je před dvěma lety všechny zrušili. Nějaké výhody kreditka určitě má, ale nevýhody jednoznačně převažují. Při životním stylu naší rodiny zcela jistě. Kreditka je v zásadě platební nástroj typu "Teď na to sice nemáš, ale chceš to, tak zaplať dluhem, vzniklý dluh se vyřeší později". Ale jak známo, dluh je platidlem otroků (babylonské přísloví). Otázka je jen v tom, čím nebo čeho otrokem vlastník aktivní kreditky je ... . Kontokorent je něco podobného, jen úroky se u některých bank hradí hned, tj. bezúročné období je u kontokorentu u většiny bank také minulostí.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 8. 2019 7:49 | Tomáš Marný

Ty jsi asi nepochopil, že kontokorent se úročí ihned, zatímco u kreditky neplatíš žádné úroky, pokud ji ve smluvené době splatíš, co?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 7. 2019 15:05 | josef

nemusim nosit hotovost, krome par drobnych v radu stovek, max nosim 2500 neresim, zda se neco nepodela, protoze skoro vsude lze zaplatit kreditkou nakupy akcii udelam, protoze mam prehled o financich a vim, kolik cca za mesic na kreditce zaplatim, koneckoncu se muzu podivat ve stejnou dobu, jako davam prikaz k nakupu akcii pro pripad, ze bych byl out of money na beznem uctu, tak tam mam kontokorent, aby opravdu vsechny platby odesly. Ten vyuziju maximalne jednou za dva roky a hned penize doplnim odjinud, aby nenabihal urok To nemluve o tom, ze na internetu je vyrazne jednodussi zaplatit kreditkou, nez cash... a na kreditce mi ji zlodej vybrabci maximalne do vyse limitu, ne jako na debetce...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 7. 2019 15:00 | Pendejo Trafficante

Vyberu z bankomatu 80k a nic neresim (vic bankomat neda). Kdyz mam poslednich 10k, tak zase smeruju vybrat. Parkrat to zapomenu, uz se mi stalo, ze jsem na benzince pocital koruny a platil napul kartou a napul v hotovosti, nebo v obchode vracel pulku nakupu, ale vetsinou je ta doba, enz utratim poslednich 10k dostatecna na to, abych si vzpomel, kdyz jedu okolo bankomatu a vybral.
Kdyz se mi libi nejake akcie (vyplaval nejaky pruser a investori nepochopili, ze to az takovy pruser neni, takze neco spadlo treba o 15-20%), tak se naloguju do bakovnictvi a koupim toho za 50 az 100k, pokud je zrovna mam.
Kdybych mel kreditku, tak bych pred kazdym vyberem z bankomatu, nebo nakupem akcii musel resit kolik je na kreditce, kdy to ma byt splacene, kolik mi zbyde na uctu a podobne. Ted se jenom kouknu, jestli mam alespon 10k, abych to preklepal do vyplaty i kdyby se neco necekane podelalo (o hladu bych nebyl ani kdybych u sebe nemal ani korunu, nejake jidlo doma mam) a poslu do akcii klidne vsechno, co je na ucte.
Pocital jsem kolik bych mohl dostat zpatky z kreditky na tech bonusech (kdyz se ty bonusy jeste davaly). Vyslo mi to tak na 150 korun mesicne a za vedeni kreditky chteli stovku. Z toho co kupuju by kartou sla zaplatit cast jidla a nejake zelezarstvi, veci z eBaye a sem tam neco malo. Stroje a naradi kupuju pouzite (jsou kvalitnejsi) material casto taky (je 2-4x levnejsi a jeste si pro nej muzu zajet o vikendu misto toho, abych si bral dovolenou). Cast jidla beru od zemedelcu (je levnejsi a cerstvejsi). A kdybych chtel dodavateli materialu pro podnikani zaplatit kreditkou, tak bude chtit o ty 3%, o ktere ho obere banka, vic. Resp. dneska uz by me poslal do hajzlu, protoze by si kvuli me musel zaridit EET.
Ohledne te brigady smesujete 2 ruzne veci.
Pokud mam neustale pujcenych 20k z kreditky a tocim je sem a tam, tak jsem jednorazove ziskal 20k za to, ze se az do konce zivota starak o to, abych je tocil tam a zpet. Za kolik let starani se presahne kumulovany opruz s kreditkou ten jednorazovy opruz s brigadou?
Pokud utracim 40k mesicne na kreditku (coz ja neutratim ani kdybych se postavil na hlavu) a dostavam zpet 2%, tak za to starani nemam jednorazove 20k nekdy v minulosti, ale kontinualne 800Kc/mesic. Takze se neporovnava nekonecne starani s konecnou castkou, ale jeden mesicni opruz s osmi stovkama (minus stovka za vedeni kreditky). Pokud to tak mate, pak se vam to zjevne vyplati.
Posledni vetsi nakup za 130 tisic jsem samozrejme mohl udelat kreditkou. Nove misto od kamarada. Pul milionu misto 130 tisic. Jasne, ze bych dostal 2% zpatky, ale tech 10 tisic me z te 370 tisicove ztraty nejak nevytrhne. Uznavam, ze kdyz nakupujete plasmove televize, nove pocitace, nova auta a v butiku utratite 50 tisic za obleceni, tak to asi funguje jinak.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 7. 2019 14:40 | Pendejo Trafficante

Vas priklad 1: jedu autem na zahranicni dovolenou, mam s sebou nahradni dily, ktere se muzou podelat, montazni prirucku k autu a potrebne naradi (a i se ctyricet let starym autem na plyn jedu levneji, nez s novym na naftu). Nicmene rekneme, ze by se neco neopravitelne podelalo.
Najdu servis, kde mi s tim nekdo pomuze, zaplatim to bud cash, protoze proste cash mam a vic, nez nejakych 10k to stat urcite nebude (vyhoda stareho a opravitelneho auta), nebo debetni kartou. Pokud buch pred cestou nemel dost penez, tak bych si asi zridil kontokorent, ten je narozdil od kreditky vez starosti.
Pokud by to melo stat 40 tisic, tak odmontuju SPZtky, pokracuju stopem a doma si koupim nove auto.
Kreditka je smozrejme jedna z moznosti, ale kontokorent mi prijde pohodlnejsi.
Uz se vidim, jak Stojanovi Jakotycovi, ktery mi za barakem mezi kurincema pujcil svoji CO2 svarecku, abych si povaril zadni rameno nabizim kreditku :-). TO by najednou byl autorizovany servis, originalni nahradni dil, dane, DPH, postovne, cekani, nez ten dil prijde a z dvouhodinove operace za ctyri stovky bych byl na peti az deseti tisicich a den az dva v haji.
Priklad 2: ano, lidi na zapade si zvykli, ze kazdy ma kreditku a tak ji vyzaduji. Je to smutne, je to tak. Kdybych do takove destinace cestoval, tak bych si ji asi taky muzel poridit a po navratu zrusit. Radsi cestuju po vlastni ose, spim v aute, v lese, v hostelu, nebo levnem penzionu a auto i nepujcuju, protoze s sebou mam vlastni.
Obecne nemam rad pujcena auta. Kdyz svoje auto rozsrotuju na hadry a zustanou mi jenom papiry a SPZtky, tak si z dalsi vyplaty v klidu koupim dalsi. Kdyz ridim pujcene, na ktere navic nejsem zvykly, tak me docela stressuje, ze by me skrabanec, nebo rozbite sklicko na zadnim svetle stal vic, nez moje auto. Preferuji se nestressovat. Auto je pro me spotrebak. Pujcim ho komu chci, nalozim do nej, co zrovna potrebuju a neresim to.
Kazdemu vyhovuje neco jineho. Me vyhovuje bezstarostna jizda zivotem, kdy nemusim na nic myslet a nic resit.
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 7. 2019 12:17 | Jon Tard

ty si picus
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 7. 2019 12:14 | mcc

Splácím kreditku automatickým 100% inkasem, takže jediné co musím pohlídat je, aby na bú bylo k datu splanosti dost peněz.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Adam Walach

podnikatel, Walmark

Janis Sidovský

manažer a podnikatel

Adam Walach
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Janis Sidovský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services