Šest let spala, teď cena zlata roste. Víme proč

Jan Traxler | rubrika: Co se děje | 2. 7. 2019 | 27 komentářů
Cena zlata stoupla na nejvyšší hodnotu za posledních šest let. Nervozita na trzích stále roste a s ní i poptávka investorů po zlatu. Víc ho nakupují i centrální banky.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 7. 2019 17:49, Petr

To máte pravdu. České zlaté rezervy jsou na tom od desíti k pěti viz. http://www.aktualni-cena-zlata.cz/ceske-a-svetove-zlate-rezervy/ Není mi moc jasné, proč v době dobré ekonomické situace nejsou tyto rezervy navyšovány.

Zobrazit celé vlákno

+43
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 7. 2019 8:59, chk

Jedna věcná. Tvrdíte, že mj. roste cena zlata proto, že se čeká další "tisknutí" peněz centrálními bankami. Dva komentáře k tomuto: 1) nové peníze emitují POUZE komerční banky, nikoliv centrální banka. Takže tzv. tisknutí peněz asi myslíte pouze zvyšování rozvahy centrálních bank. 2) Že nevede k inflaci ani tisknutí přebytečných peněz jsme měli možnost sledovat během let 2010 a dál při QE. Zlato rostlo v obavě až k 1800 a pak splasklo jak pára nad hrncem. Takže tento důvod si škrtněte...

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 27 komentářů)

4. 7. 2019 18:58 | Karel

Souhlasím s Vámi Steve, investice prostřednictvím ETF není tak bezriziková,jak by se mohlo zdát. Nedávno před jejich rizikem varoval i Jack Bogle,zakladatel Vanguardu, správce aktiv, který stojí za prvním ondexovým fondem vůbec. Pokud padá cena několika velkých titulů vložených do ETF, padá i cena samotného ETF a díky ní i cena dobrých firem,které by byly do těchto nástrojů vloženy, a to i kdyby jejich fundamenty byly fantastické. Je třeba také zmínit velké riziko pákových ETF (v případě Au a Ag např AGQ,USLV,UGLD,DGLD) - v jejich případě vůbec není vhodné držet je delší dobu - je matematicky jednoduše prokazatelné,že procentní pokles u nich znamená byšší ztrátu, než zisk v případě jejich růstu o stejné procento. Myslím, že se oba vcelku shodneme. Naprosto uznávám,že pokud by zdefaultoval celý monetární systém nebo došlo "jen" na vysokou míru inflace, je fyzická držba zlata nepochybně tou nejlepší alternativou. Nicméně, pokud má brzy přijít recese (nikoli default systému) a Vy na ní chcete vydělat podobně jako při té minulé (2008) třeba George Soros, John Paulson či Kyle Bass, je nejlepší investovat do těžařů - už jsem výše popsal, proč jejich cena v případě růstu ceny zlata "vyletí" mnohonásobně více než samotné zhodnocení fyzického zlata.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 7. 2019 17:49 | Petr

To máte pravdu. České zlaté rezervy jsou na tom od desíti k pěti viz. http://www.aktualni-cena-zlata.cz/ceske-a-svetove-zlate-rezervy/ Není mi moc jasné, proč v době dobré ekonomické situace nejsou tyto rezervy navyšovány.
+43
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 7. 2019 15:21 | Steve

Pro pana chk popíši jak centrální banky TISKNOU nové peníze ze vzduchu na příkladu americké centrální banky FED:
1. Státní pokladna vydá dluhopisy 2. Vyvolené Komerční banky tyto dluhopisy/směnky nakoupí za měnu v daném státu, aby mohli vydělávat na úrocích 3. Centrální banka přes tzv. operace na volném trhu následně vydá šeky komerčním bankám výměnou za dluhopisy vydané původně státní pokladnou.
Aby centrální benka mohla zaplatit komerčním bankám vytáhne svoji digitální šekovou knížku a vystaví umělý, podvodný šek, který nikdy nebude muset proplatit protože je vázán na účet, který má stále nulový zůstatek (tímto právě vytvoří peníze z ničeho)
A voila nové peníze "vytisknuté" z ničeho centrální bankou jsou na světě.
Ve skutečnosti si tedy centrální banka a státní pokladna jen vyměňují dluhopisy (směnky) a využívají komerční banky jako prostředníky, aby si běžný ovčánek myslel, že si nové peníze nemohou jen tak natisknout. (v USA ale majitelé komerčních bank ve skutečnosti od roku 1913 vlastní centrální banku FED, běžný američan si stále myslí, že je státní)
Čáry máry fuk a jako zázrakem tu máme novou měnu (které většina říká peníze - peníze by ale měli držet na dlouhém období hodnotu, což je případ jen zlata a stříbra)
Tento process probíhá stále dokola a ty vyvolené, centrální bankou vybrané komerční banky tím bohatnou, ale zadlužují obyvatele daného státu a zvyšují státní dluh.
Ve výsledku se nakonec v centrální bance nakonec hromadí dluhopisy a ve státní pokladně "vytisknutá" měna/peníze. (dnes to samozřejmě probíhá digitálně v jedničkách a nulách)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 7. 2019 11:11 | Steve

Prošlého jídla také ne, ale čerstvé jídlo si za zlato a stříbro jisto jistě vždy vyměníte a spousty, jako tomu bylo posledních několik tisíc let (stačí i dnes kouknout třeba na Venezuelu či Argentinu, jejich fiat měny jsou bezcenné ale za zlato a stříbro si tam jistě žijete slušně). Ale tak určitě je vhodné mít vždy nějakou zásoby trvanlivého jídla ve spíži a k tomu svoji zahrádku a nějakou tu účinnou zbraň na ochranu :-)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 7. 2019 21:04 | deprese

Zlata se nenajite
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 7. 2019 14:47 | Steve

Ještě přidám pár youtube videí o komplotu při vzniku americké FED, jejím tištění peněz ze vzduchu a svinstvu novodobého frakčního bankovnictví částečných rezerv. A tedy jak důležité, aby každý měl aspoň těch pár zlatých a stříbrných uncí ve své soukromé v držbě a státu ani centrálním bankám nic jen tak nevěřil a vše rozporoval, co nám nalhávají a postupně každou sekundu neviditelně dluhovými fiat pěnězi inflací okrádají:
Americký sen - drsný animovaný film o americké centrální bance NOVĚ S DABINGEM https://www.youtube.com/watch?v=Awa0FQi3l3Y
Tajemství peněz 4 - Největší podvod v historii https://www.youtube.com/watch?v=8nJG88UDrMg
Money, Banking and the Federal Reserve https://www.youtube.com/watch?v=iYZM58dulPE
Monopoly Men (Federal Reserve Fraud) https://www.youtube.com/watch?v=CpvVsUxPL_0
+36
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 7. 2019 10:53 | Steve

Alternativně pokud ho opravdu někdo nechce mít poblíž ve větším množství lze koupit přes britský BullionVault plně alokované v trezorech v Zurichu, Singapuru, Torontu, Londýně a má i rychlejší možnost prodat 24/7 za aktuální cenu, u ETF na zlato lze prodat jen v burzovní hodiny.
Ale nějaký základ by přece jen člověk měl mít poblíž fyzicky, jinak to zajištění proti velké krizi a proti riziku protistran ztrácí dost význam.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 7. 2019 23:35 | Steve

ETF na zlato, stříbro a jiné komodity mají sice velice nízké poplatky ale spousta investorů si nečte vůbec podmínky takovýchto ETF a vůbec netuší jejich rizika a že ani nemusí mít podkladové aktivum v trezoru, natož, aby na něj měli vůbec nějaké právo pokud tam už nějaké to zlato či stříbro tyto ETF vlastní, většinou má na něj právo jen tzv custodian což je velká banka jako JPMorgan, riziko protistran (Counterparties Risk)je ve skutečnosti v případě finanční krize obrovské a není ve většina případů důvod proč si zlato kupujeme?
Zlato a stříbro by mělo být zajištění proti velkým problémům či dokonce pádu celého současného měnového systému. Když koupíte ETF na zlato není to zajištění proti problémům systému, ale gamble v banksterské papírové monopoly hře jako akcie či high yield firemní dluhopisy.
Jediná snad trochu důvěryhodná ETF na fyzické zlato a stříbro jsou od kanadské Sprott Physical Bullion Trusts (tickers PHYS a PSLV) http://www.sprott.com/investment-strategies/physical-bullion-trusts/
Před nákupem ETF na zlato a stříbro ale doporučuji si pročíst nějaké články na toto téma a ujasnit proč ho vlastně kupuji, na zajištění nebo spekulaci. Rizika ETF na zlato podle mne přebíjí jejich poměrně levné pořízení a vedení:
https://goldsilver.com/blog/why-owning-shares-of-a-gold-or-silver-etf-is-not-the-same-as-owning-physical-gold-or-silver/
https://seekingalpha.com/article/4228028-physical-gold-vs-paper-gold-buy
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 7. 2019 22:45 | Karel

Ještě dodám.U jakékoli investice ať již krátkodobé spekulacé či dlouhodobé hodnotové investice jsou důležité poplatky.U fyzického kov je tento náklad obrovský,nikdy jej neseženete za cenu obchodovanou na COMEXu či jiné komoditní burze (Londýnské šanghajské), střibro navíc není osvobozeno od DPH, ryzika spojená s fyzickým držením jsou obrovská,problém je také likvidita,když budete chtít kov rychle prodat (jako například mnozí,když bylo stříbro v dubnu 2011 za 48 USD),nepovede se Vám to.Uznávám ještě ETF,ale u aktivně řízených fondů argument nějaké hlubší specializace neplatí vůbec,pokud si uděláte rešerši,vidíte,že investička vždy na portfolio manažera navalí správu dalších 5-ti fondů z úplně jiných segmentů.Tento nemá reálnou šanci dělat ani základní fundamentalni analyzu vetsiny titulu,ktere by mohl do portfolia zaradit.Nic proti,jsou to vystudovaní profíci,ale mají naloženo tolik,že to pro podílníka není žadna vyhra. Dekuju.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 7. 2019 22:30 | Karel

Jde o validní argument. V současnosti má Vámi naznačovaný problém velký a etablovaný těžař stříbra - Hecla Mining (HL). Nicméně pokud si vyberete nějakého těžaře,který nemá dluh,není to až takové riziko.To,co těžaře "zabijí" je dluh,pak to s nimi může jít opravdu relativně rychle z kopce. Dalšími vhodnými indikátory jsou,zda "má ruku v ohni management" (tedy zda je insider ownership alespoň 10 %) a zásoby kovu v zemi (nemá cenu těžař zlata,který má v zemi do 1mio uncí zlata či do 20mio uncí stříbra).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 7. 2019 21:05 | Steve

Těžaři mohou sice být pro znalé velká příležitost, ale pro naprostou většinu je to gamble jak kasinu a velké riziko ztráty (mnohonásobně větší než běžným nákupem indexu SaP500 či DAX přes ETF, které jsou již také extrémně předražené). Soukromou držbou fyzického zlata či stříbra se máme systémové riziko snížit, nákupem jednotlivých akcií těžařů ho naopak mnohonásobně zvýšime. Pokud těžaře tak jedině pokud sakra dobře víte co a jak a jste si vědom vysokého rizika ztráty, a když už tak raději nějaký fond, který se jimi důkladně zabývá a má jich nakoupeno více.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 7. 2019 20:39

Neexistuje oběd zdarma. Výnos rovná se riziko. Pokud cena o 2 USD spadne, je firma ve ztrátě a za nějakou dobu může defaultovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 7. 2019 20:32 | Steve

Ale ano v původním bankovnictví byly všechny papírové poukázky (peníze) kryty současnou hodnotou zlata a stříbra v trezoru bank a banka nesměla vydat více papírových peněz než jaká byla hodnota tohoto zlata a stříbra v záruce! Bankovnictví částečných rezerv je výmysl a prolobování daných zákonů ve společnosti.
Vám přijde normální že v tzv. frakční rezervní bankovnictví neboli bankovním systému částečných rezerv této dnes standardní bankovní a "uzákoněné" (čti prolobované) praxe banky bězně půjčují svým zákazníkům mnohonásobně vyšší částky peněz než kolik samy drží ve zlatě a v hotovostní rezervě z vkladů svých spořivých klientů. Věděli jste, že na každou korunu či dolar úspor na vašem bankovním účtu může banka legálně vypůjčit jiným klientům 10 nebo dokonce i více korun či dolarů? mě to tedy normální nepřijde a fakt nevěřte domu že to je jen 10ti násobek jak se v ekonomických knížkách uvádí. Ve skutečnosti se ten poměr v USA spíše blíží 30ti násobku jen to všemožně v účetnictví maskují.
https://tadesco.cz/bankovni-tajemstvi-poodhaleno-prekvapujici-fakta-o-bankovnictvi-a-frb/
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 7. 2019 19:17 | karel

Mě se spíš líbí těžaři zlata a stříbra samotní,nikoli ve formě ETF.Nejlepší jsou takoví,kteří jsou těsně před produkcí, jako třeba Alexco Resources (AXU), Golden Minerals (AUMN), Abraplata Resources (ABPRF), Sandspring Resources (SSPXF) či Santacruz Silver (SZSMF).Malokdo si uvědomuje,že u těžařů samotných funguje přirozeny pakový efekt - když náklad na těžbu 1 unce představuje 12 USD a stříbro stojí 14 USD. Vydělává těžař 2 USD na unci,ale když 1 unce stojí 16 USD (což se může stát snadno a rychle), zisk firmy je rázem dvojnásobný - pokud firma vydělává dvojnásobek,asi si představíte,co to udělá s cenou její akcie. :o) Některé české banky dnes nabízejí nákup jakéhokoli akciového titulu v jakémkoli množství za 10 USD - doporučuji nepropásnout příležitost.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 7. 2019 18:52 | josef

ona nekdy existovala komercni banka, ktera nefungovala na principu castecnych rezerv????
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 7. 2019 17:55 | Steve

A vy si dejte raději nějakou přednášku profesora Oldřicha Rejnuše, třeba klidně tu nejnovější a pak si zlato ještě rád nakoupíte až Vám to dojte jaké lumpárny banksteři vyvádí: https://www.youtube.com/watch?v=sIThcKBXjGI
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 7. 2019 16:47

Zkuste si přečíst tohle: https://www.penize.cz/svetova-ekonomika/236816-co-porad-vsichni-s-tim-zlatem-mate
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 7. 2019 14:11 | Stevex

Rusko, Čína, Indie, Turecko rozhodně nenakupují zlato primárně jen kvůli banksterskému Basel III a změnách jakože cože najednou změněné rizikovosti zlata na bezpečné aktivum Tier I, ale jednoduše a protože už nevěří dolaru a jeho dluhopisům a chtějí být pro příští finanční krizi na dolaru nezávislé jak je to možné.
Kéž by se tím aspoň trochu začal řídil i Rusnok a spol z té naší banksterské sebranky a nerozprodávali naše tvrdě vydřené zlato našeho národa a tedy naše zajištění pro případ té skutečné finanční krize, která teprve přijde. (2008-2011 ten dluhovej problém zalátali jen tak tak, aby lidi neztratili důvěru v systém a jede se beztrestně dále, ale z čeho to zachrání příště když je to pod pokličkou ještě horší?).
Nejpozději po přístích USA prezidentský volbách 2020 to nechají spadnout a celý ten hokus pokus systém oddlužit. Bohužel všichni ti co si ukládají na ty vytištěné jedničky a nuly tak budou muset začít šetřit od znovu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 7. 2019 12:41 | Steve

Kam myslíte, že se banksteři/centrální banky i běžní lidé obrátí až dnešní peníze a hlavně petro dolar ztratí důvěru, na které jsou založeny, tedy správně fiat měny (pravé peníze by měli udržet na dlouhém období svoji kupní hodnotu, ale dolar ztratil od roku 1913 a založení FED již 97% své hodnoty, koruna to samé ztratila na hodnotě k reálnému zboží již od 1989).
No ano většina se obrátí k pravým penězům prověřených po tisíciletí, které si udržují na dlouhém období průměrně podobnou hodnotu, zlatu, kterým centrální banky příští měnu opět z 10-40% pro obnovení důvěry zajistí, ovšem až poté, co splaskne ta obrovská derivátová hyper bublina (pak se zlato, které je deriváty udržováno na nízkých úrovních, aby neodlákávalo tvrdě vydělané peníze běžného občánka od akciového a dluhopisového gamblu skutečně reálně ocení).
Jen pravděpodobně to bude fungovat na Bitcoinem rozvinuté technologii blockchainu a distributed ledger a všechno bude digitálně sledované, což je státní a banksterský ultimátní cíl, zrušit hotovost, mít nás pěkně všechny pod drobnohledem a za vše zdanitelné a kdo nebude poslouchat tak odstřihnout od systému. Je dost pravděpodobné, že máme poslední relativně svobodné roky si celkem levně do zlata a stříbra soukromě aspoň něco uložit a zajistit si aspoň trochu nezávislosti a být svojí vlastní centrální bankou. Později může být stejně jako v letech 1933 - 1975 v USA i jiných západních státech k dostání jen podpultově.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 7. 2019 11:44

Koušete se do ocasu. Důvod proč centrální banky tak hojně nakupovaly zlato byla právě zmíněná úprava rizikovosti zlata. To je ten primárnů důvod. Krytí peněz zlatem tu už bylo. A lodě zlato nestíhaly vozit přes Atlantik tam a zpátky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Stropnický

umělec a politik

Kamil Vacek

podnikatel a investor

Martin Stropnický
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Kamil Vacek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services