Očima expertů: Má smysl zavádět státní penzijní fond?

Důchodová komise uvažuje o zavedení státního penzijního fondu, který by byl alternativou k fondům soukromých penzijních společností. Dobrý nápad, nebo zbytečnost, která ještě víc zkomplikuje český penzijní systém?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 6. 2019 19:07, Tereza

Tedy furt si trváte na tom, že růst českých akcií je pouze průměrně 3,6 % p.a. a ve zbytku světa ještě nižší? Ale co, ať je sranda... Jsem zvědavá jakou pohádku vymyslíte teď, když už začínáte i s hracíma automatama...
Takže použiju-li například oficiální údaje "Dynamické asistované strategie spoření" z fondů 3. pilíře (z doplňkového penzijního spoření) od Conseq penzijní společnost a.s.:
Výnos za rok 2013 17,92 % (podle vaší teze nesmysl), 2014 11,94 % (nesmysl?), 2015 -0,01 % (konečně můžete mít radost, že jsme někde mezi těmi vašemi -0,4 % a 2,6 %), 2016 9,89 % (zase nesmysl?), 2017 8,86 % (zase moc?), 2018 -8,73 % (větší propad, jásejte), k 31.12.2018 je tedy průměrný výnos téhle strategie 6,28 % p.a. Dle vaší teorie je to nesmysl, protože z 90 % je ve strategii zastoupen "Globální akciový účastnický fond", který investuje do akcií z celého světa a jen malou část z něj tvoří ČR a 10 % je v "Dluhopisovém účastnickém fondu", z nějž také jen malá část pochází z ČR. Ale přesto celá strategie nabízí průměrné zhodnocení 6,28 % p.a.
Pak se podívejme na jiný fond, tentokrát otevřený podílový fond: "Amundi Funds II - U.S. Pioneer Fund", který má za rok 2014 8,16 % (opět přece nesmysl), 2015 -1,61 %, 2016 11,29 %, 2017 9,06 %, 2018 5,87 %, od vzniku fondu 8,93 % p.a. Zajímavé...
Nebo se stačí podívat do nejnovějšího dopisu investorům Bekrhsire Hathaway od Warrena Buffeta: Index S and P 500 (nevím proč mi to ukazuje symbol "and" jako nepovolený znak) v rozmezí let 1965 - 2018 přinesl průměrné zhodnocení 9,7 % p.a. A ano, vím, že S and P 500 je "jenom" net total return index, tudíž gross total return index je JEŠTĚ VĚTŠÍ, ale to je přece blbost, protože to přece musí být míň než 3,6 %, protože to není ČR. V tom bude nějaká konspirace, že jo?
Samotné akcie Berkshire Hathaway za stejné období přinesly průměrně 20,5 % p.a. To taky není přece možný.
Se stejnou logikou jsem tedy přeci nemohla nakoupit dvacet akcií Alibaby v říjnu 2018 po $131.75 za akcii a prodat je ke konci dubna 2019 po $186.71 za akcii. I když od celé částky odečtu dvakrát brokerský poplatek $9.95, tak je to stále 28,96 % v USD a díky oslabení české koruny v mezidobí, tak v českých korunách byl celkový výnos 38,29 %. Budu-li počítat i další letošní investice, pak po odvodu daně v příštím roce se výnos v Kč sníží na 32,55 %. 32,55 % za půl roku? ale to je přece blbost, protože podle vaší teze bych měla mít něco pod 1,9 %, když je to jen půl roku. Ne, už vím, tohle bylo jako sázka do loterie, že? Nebo šlo o hrací automaty? Kruciš, to je dilema...
A netřeba snad říkat, že akcie nejsou úzce spojené jen s produktivitou. Stačí se podívat na pohyby trhů v měsíci květnu. Jelikož jsem se v tohle příspěvku hodně zaměřila na USA a dokonce jsem zmínila i čínské akcie, tak se podívejme na trhy v USA. Od začátku roku americké indexy a tedy akcie v nich obsažené rostly na pozitivní vlně toho, že se schyluje k dohodě mezi Čínou a USA, plus spousta investorů rozhodla, že propad skoro o skoro 20 % z konce loňského roku je už významná sleva pro další nákup. A spousta těch, kteří jsou skutečně nízce inteligentní v době propadu prodalo (skoro 40 miliard dolarů zmizelo z penzijních 401(K) za období říjen - prosinec 2018 jen kvůli nesmyslné panice). Od ledna 2019 tedy do konce dubna index S and P 500 vzrostl k nějakým 18 nebo snad 19 % a to vše jen na základě emocí investorů, kteří vše viděli pozitivně. V květnu vyšlo info o tom, že dohoda mezi USA a Čínou nebude, Trump začal vyhrožovat dalšími tarify a bum, najednou trhy spadly o 7 %. A teď, za prvních několik dní v červnu S and P opět vzroslo o 4 % (předpokládám, že číslo bude ještě minimálně o procento vyšší po dnešním burzovním dni) na vlně pozitivních zpráv od FEDu, že jsou připraveni zasáhnout, potencionálně i snížit úrokové sazby. Opět jen emiconální reakce. Akcie tedy nemají přímou korelaci jen a pouze s vývojem produkce. Konec konců se neříká nadarmo, že nejhorším nepřítelem investora jsou emoce (viz. info o 401(K) atp.). Ale sněte si dál o 3,6 % p.a., alespoň budete příjemně překvapen, až uvidíte, že realita je díky Bohu ještě lepší a příjemnější...

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 6. 2019 9:18, Fero

V každej normálnej krajine je pirátstvo trestný čin. Pirátska (zločinecká) strana nech sa k ničomu nevyjadruje. Nech prestanú užívať ilegálne substancie a nech začnú s terapiou.
Ak má štát sám sebe požičiavať peniaze a tváriť sa, že to je zisková činnosť, tak idem sám sebe vypísať zmenky. Napíšem tam: 1 000 000 000 €, úrok 3%, doba splatnosti 1 rok. Dám si to overiť u notára, jemu dám 0,5%. Takže v čistom mi zostane 25 000 000€. Lepšie ako nič.

-10
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 51 komentářů)

Stránka 4/3

4

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Sýkora

podnikatel, Dobrý anděl

Petr Fejk

manažer

Petr Sýkora
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Fejk
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services